Lanturile hoteliere din intreaga lume se lupta mereu pentru distinctii precum cel mai luxos, cel mai mare, cel mai renumit din lume.
Exista insa un lant hotelier pentru care succesul nu se masoara in numarul de camere, sau numar de turisti. Acesta este Aman Resorts, un brand cu totul special, care niciodata nu si-a dorit sa fie cel mai mare.
In prezentarea lor spun ca nu sunt mai buni decat hotelurile mari pentru ca ei sunt mici. Nu asta ii diferentieaza de alte lanturi sau de hotelurile boutique, devenite tot mai la moda.
Aman Resorts sunt diferite pentru ca ofera experienta unui stil de viata si un mod unic de calatorie.
Despre hotelurile Aman se spune ca au cel mai mare grad de clienti care se intorc, ofera cea mai buna fidelizare prin serviciile oferite si nu prin vreun sistem de bonificare si au cel mai redus flux de personal din lume.
Odata ajunsi clienti ai brandului, acestia descopera valorile diferentiatoare ale lantului si devin pentru totdeauna clienti Aman Style.
Multi decid destinatiile in functie de tarile unde sunt hoteluri din lantul Aman si se intorc in unele destinatii de mai multe ori alegand mereu acelasi hotel unde nu sunt un numar, fiind recunoscuti de intreg personalul.
Fiecare resort este diferit prin locatie, design sau experientele oferite. Daca la hoteluri din alte lanturi precum Accor, camerele sunt la fel la Bucuresti, Barcelona sau Buenos Aires, la Aman Resorts fiecare hotel are propria istorie si un stil diferit alaturi de cateva lucruri care le reunesc in cadrul brandului: o locatie naturala deosebita, un serviciu exceptional si un numar mic de camere pentru a asigura exclusivitate si intimidate.
Decorul fiecarui Aman Resort este realizat cu materiale locale si elemente care reflecta traditiile culturii locale si cadrul natural in care este construit.
Aman pune un accent foarte mare in pastrarea traditiilor locale si in activitati ecologice in fiecare zona.
Un lucru esential este faptul ca sunt mici. Au descoperit ca acest lucru este de ajutor atat pentru afacere cat si pentru clienti.
Deasemenea, hotelurie Aman nu au receptie, lobby si incearca sa ofere turistilor senzatia ca se afla intr-o resedinta privata. O mare atentie se acorda intimitatii turistilor, tocmai din aceasta cauza Aman se spune ca este lantul preferat de vedetele de la Hollywood sau de politicieni.
Eu am vazut 2 hoteluri din lantul Aman Resorts, ambele in Asia si foarte diferite intre ele. In fiecare insa am simtit acest sentiment de liniste si senzatia de intimidate imediat cum am intrat in incinta hotelurilor.
Amanusa din Bali era situat pe un deal din statiunea Nusa Dua, iar hotelul avea doar vile private, mare parte dintre ele cu piscina privata, lucru intalnit des la hotelurile luxoase din insula Bali .
Din hotel se vedea o superba priveliste a statiunii, a terenului de golf si la plaja privata unde hotelul avea propriul Beach Club, oaspetii erau condusi cu masini decapotabile de epoca.Pe plaja nu am putut face poze deoarece erau cativa turisti si am fost rugat sa le respect intimitatea si sa nu fac fotografii.
Hotelul are 35 de suite, deci o capacitate maxima in jur de 70 de persoane si aproape 200 de angajati din care in jur de 90% lucrau la Amanusa de peste 10 ani.
O caracteristica a lantului Aman este raportul mare de angajati la numarul de clienti, fiind undeva aproape de 4 angajati la un turist.
Lantul este foarte bine dezvoltat in Indonesia unde are 5 hoteluri, dintre care 3 se afla pe insula Bali . Dintre acestea cel mai renumit este Amandari din Ubud unde in anul 1990, Mick Jagger s-a casatorit cu modelul Jerry Hall, moment ce a dus la cresterea puternica a numarului de vedete si apoi de turisti care sa viziteze insula Bali si in special Ubud.
In Siem Reap din Cambodgia am vazut hotelul Amansara, amenajat in vechea casa de oaspeti a regelui Sihanouk, in mijlocul orasului si la doar 3 minute distanta de Palatul Regal din Siem Reap.
Vila a fost construita de un architect francez la cererea regelui Sihanouk pentru a gazdui invitatii de seama care nu puteau sa stea in palatul Regal. Printre cei care au dormit in aceasta vila se numara Charles de Gaulle, Jacqueline Kennedy, fostul presedinte al ex-Iugoslaviei Josep Tito sau actorul Peter O’Toole pe durata filmarilor la Lord Jim.
Aman Resorts au preluat hotelul in 2002 si l-au transformat intr-o oaza de liniste si intimidate. Angkor Wat este la cateva minute distanta iar turistii pot vizita acest impresionat obiectiv turistic cu un ghid privat si la bordul unui minunat tuk-tuk care apartine hotelului.
Prin Siem Reap clientii se pot plimba cu bicicletele puse la dispozitie de hotel iar transferul se face cu o masina de epoca.
Acest lant a fost fondat in anul 1988 de catre Adrian Zecha, un investitor indonezian care in cautarea unui loc pentru o casa de vacanta in insula thailandeza Phuket, a ajuns la o superba plantatie de cocotieri langa Pansea Beach, intr-o zona fara nicio cladire.
De aici a pornit ideea construirii unui resort mic si exclusivist care a fost deschis in Ianuarie 1988 sub denumirea de Amanpuri. In acea perioada, conceptul de boutique hotel nu exista si majoritatea hotelurile aveau sute de camere, astfel ca succesul a aparut rapid.
Conceptul a produs o schimbare de atitudine in intreaga industrie a hotelurilor de lux si Adrian Zecha a decis sa mareasca portofoliul cu alte hoteluri dezvoltate in Asia .
Toate hotelurile au in denumire cuvantul Aman, care in sanscrita inseamna liniste. Pe langa termenul Aman se adauga inca un cuvant reprezentativ pentru hotel. De exemplu Amanusa vine de la Aman (liniste) si Nusa (insula) si inseamna “insula linistita” in vreme ce Amanpuri se traduce in “locul linistii”.
Lantul s-a dezvolat ulterior si in afara Asiei, astazi existand 26 de hoteluri in 15 tari diferite. In unele destinatii sunt mai multe hoteluri, oferind posibilitatea Amanjunkies (cum sunt uneori denumiti clientii fideli ai lantului Aman) sa realizeze niste vacante mai variate.
Ultimul hotel deschis a fost in Venetia unde a fost inaugurat anul acesta Aman Canal Grande, in vreme ce cel mai apropiat hotel de Romania din acest lant este in Muntenegru, Aman Sveti Stefan, care a fost dechis in 2008.
Este unul dintre lanturile care nu se promoveaza printr-un marketing clasic. Nu investesc in reclame prin reviste sau media trips si nu participa la targuri de turism. Promovarea se face prin celebra “word of mouth”, bazandu-se mult pe recomandarile clientilor catre prietenii lor si pe intoarcerea acestora. In fiecare destinatie au insa si colaborari cu agentii de turism pe care le selectioneaza foarte atent.
Desigur ca Aman Resorts se pastreaza ca un brand exclusivist si prin preturile sale.
De exemplu cazarea in Pool Suite la Amanusa costa 1 250 Euro / noapte pentru 2 persoane in vreme ce la Amanpuri in Phuket costa 900 Euro / noapte pentru un Pavillion.
In Franta pentru iubitorii de ski este Le Melezin by Amanresorts situat in Courchevel (unul dintre putinele hoteluri care nu au in denumire cuvantul Aman) si aici cazarea costa 950 Euro / noapte pentru 2 persoane in Chambre Junior.
Este clar ca la aceste preturi, Aman nu este pentru turistii care cauta chilipiruri, dar exista si posibilitatea ca unii turisti sa isi permita sa plateasca acesti bani insa sa nu le placa acest gen de abordare.
In unele locatii din Asia, in vila turistii nu vor gasi televizor sau acces la internet. Ne-am putea gandi ca la banii acestia este imposibil sa nu ai aceste lucruri incluse, insa nu este vorba de o economie pe care hotelul o face. Aici este vorba despre conceptul lantului si a acelor hoteluri care incearca sa ofere o izolare completa de lumea exterioara, atat prin serviciile oferite si intimitatea din interiorul complexului cat si prin indepartarea unor factori de stres precum e-mailurile sau stirile de la TV.
La americani prinde extrem de bine, oare ar prinde acest concept si la turistii romani ?
Credit foto: unsplash.com
Inca un articol scris de Dragos pentru Turism Market. Lectura placuta! (am vazut si eu resortul din Amanusa fara tv in camera si imi place tare mult ideea 🙂 mai ales ca de multe ori cand intru intr-o camera de hotel gasesc deja televizorul deschis si il inchid instantaneu, ba uneori il mai scot si din priza)
Am aflat de curand de Aman, citind despre deschiderea hotelului lor din venetia, prezentat ca find de 7 stele. M-au mirat putin preturile lor, dar văzând acum câți angajați au pe cap de client, mi se par chiar normale 😀
P.s. in Turcia au deschis vreun hotel? Nu de alta, dar cuvantul “aman” inseamna “vai” in turca! 🙂