Dupa un tur de 10 zile prin Myanmar, am ajuns in Nay Phi Taw, noua capitala administrativa a Myanmar-ului pentru a participa la o noua editie a celui mai important targ de turism din Asia – ASEAN Travel Forum.
Aceasta editie se anunta a fi una istorica fiind pentru prima data cand se inchide intreg ciclul de rotatii intre cele 10 tari membre si ajunge in Myanmar, gazda in premiera a unui eveniment atat de important pentru turismul din zona. Prima editie a acestui targ a avut loc in Malaezia in 1981 si de atunci este organizat anual, prin rotatie in ordine alfabetica, insa din cauza problemelor politice si a embargo-ului asupra Myanmar-ului, de fiecare data a fost evitata organizarea targului in aceasta tara.
Tema acestei editii este “ASEAN – Turism spre pace, prosperitate si parteneriat”. Intr-o tara precum Myanmar in care au existat foarte multe probleme politice inca de la obtinerea independentei, pacea este un lucru extrem de important si tocmai de acceea s-a decis in urma cu un an sa se puna accent pe acest lucru in cadrul ATF. Acum in Myanmar este pace, tara a iesit de pe lista statelor cu embargo economic, este in plina transformare si se pregateste de noi alegeri democratice la sfarsitul anului 2015. Gazduirea acestui eveniment in 2015, la 40 de ani de la terminarea razboiului din Vietnam este un moment istoric pentru aceasta tara si pentru intreaga regiune din Asia de Sud-Est care a cunoscut o crestere economica importanta in acesti 40 de ani care au urmat razboiului din Vietnam.
Industria turismului a profitat din plin de aceasta pace din zona ASEAN si de pozitia sa geografica unica la o distanta de 4-5 ore de zbor de marile metropole din China si India. Infrastructura este in crestere continua, cu noi hoteluri, variante de transport tot mai accesibile si moderne si o varietate extraordinara de oferte pentru toate tipurile de turisti.
Luni 26 Ianuarie, in cadrul conferintei de presa a Ministrilor de Turism din cele 10 state member ASEAN alaturi de ministrii de turism din Japonia, China si Coreea de Sud (invitati de onoare la acest eveniment) s-a anuntat ca datele preliminare ale turistilor care au vizitat tarile ASEAN indica peste 92 de milioane de turisti in 2014, inregistrandu-se o crestere de 3%.
Am observat insa un interes major al tuturor acestor tari in gasirea unor solutii comune pentru un turism sustenabil si totodata s-a discutat si de posibilitatea implementarii unei vize unice pentru toate statele membre ASEAN in urmatorii ani.
Sloganul din acest an este “Turism spre pace, prosperitate si parteneriat”, iar Myanmar este locul ideal pentru o astfel de discutie in care pacea este motorul dezvoltarii turismului, aceasta industrie printr-un parteneriat intre toate tarile reusind sa aduca prosperitate mai ales catre zonele mai putin dezvoltate, asa cum sunt multe regiuni din Myanmar.
Ministrul turismului din Filipine a concluzionat excelent spunand ca turismul nu este reprezentat de numarul de turisti europeni care viziteaza tarile din Asia, este vorba de puntile de legatura care se creaza intre oameni, regiuni si mai ales despre proiectele de sustenabilitate dezvoltate in zonele care trebuie protejate si despre modul prin care prin turism se pot ajuta comunitatile locale.
Observ un interes tot mai mare pentru un turism de calitate in detrimentul turismului de masa, insa in zilele urmatoare pe durata targului o sa vad daca este un trend preluat si de companii sau doar este la nivel declarativ, si aceasta doar pentru ca suna bine.
Tot legat de acest subiect, mentionez mai jos declaratia lui Imtiaz Muqbil, unul dintre cei mai experimentati jurnalisti de turism din Asia.
“Ultimele decenii de dezvoltare a turismului au fost proiectate pentru a crea un singur brand – imaginea turismului in tarile ASEAN. Scopul principal a fost de a genera crestere economica, de a crea locuri de munca si prosperitate economica . Acum, ca scopul a fost atins ,sau este pe cale de a fi atins, un set separat de probleme a aparut . Generarea numerelor nu mai reprezinta o provocare, ci administrarea lor . Industria trebuie sa evite sa devina o victima a propriului succes . O analiza mai profunda va dezvalui urmatoarele: Provocarea cu care se confrunta tursimul in zona ASEAN este mentinerea pacii , ceea ce face ca sloganul, tema a ATF din acest an sa fie chiar profetic. Pacea este cheia catre toate formele de progres si dezvoltare. Foste zone aflate in razboi – Vietnam , Cambodgia si Laos au printre cele mai mari cresteri in turism din lume, deoarece acum se bucura de pace si stabilitate. Myanmar le va urma exemplul acum. Pe de alta parte Thailanda, una dintre cele mai populare destinatii turistice din lume avand una dintre cele mai rapide cresteri in industrie dintre tarile asiatice, a suferit un declin de 6,6 % în 2014 pentru ca stabilitatea a fost perturbata de conflicte politice interne. Filipine , de asemenea , a suferit o scadere a numarului de turisti chinezi in urma conflictului geopolitic cu China. De-a lungul anilor si alte destinatii, cum ar fi Indonezia , de asemenea, au suferit cand pacea a fost perturbata de schimbari guvernamentale si acte teroriste. Acestea sunt lectiile din care trebuie sa invete intreaga industrie de turism din zona ASEAN” mentioneaza Imtiaz Muqbil, unul dintre cei mai experimentati ziaristi de turism din Asia.
Pentru aceasta editie care a inceput luni, 26 Ianuarie in Myanmar, sunt inregistrati 415 expozanti din cele 10 tari membre ASEAN (Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam) dintre care 30% sunt din Myanmar, un record pentru aceasta tara.
De fiecare data cand o tara gazduieste targul, numarul de expozanti din tara gazda este mai mare, iar in acest an, fiind si prima editie gazduita in Myanmar, numarul expozantilor locali este normal sa fie intr-un asemenea procent, mai ales acum cand tara este deschisa turismului mondial si industria turistica este intr-o crestere puternica. Totodata in cadrul targului sunt peste 300 de vizitatori din intreaga lume printre care si eu, care sunt singurul reprezentant al Romaniei.
Sunt curios in zilele urmatoare cum vor evolua intalnirile, in conditiile in care piata de turism din Asia este afectata la inceputul anului de doua lucruri majore: cresterea dolarului american in raport cu Euro in conditiile in care mare parte din preturi in Asia sunt in USD si asta inseamna deja o crestere a costurilor unei vacante in Asia si mai ales situatia politica din Rusia care afecteaza puternic turismul din unele tari precum Thailanda, Vietnam sau Singapore, unde numarul turistilor rusi a scazut foarte mult in acest sezon de iarna.
Voi reveni cu un articol cu impresii despre acest targ la finalul sau si eventual cu ceva povesti despre aceasta minunata tara, atat de putin cunoscuta in Romania.
Credit foto: arhiva Dragos Pirnog.