Nu stiu daca ati apucat sa parcurgeti cele 130 de pagini ale Programului de guvernare 2013-2016 , lansat undeva inaintea Sarbatorilor de iarna (dec 2012), sau macar cele 4,5 pagini destinate turismului.
Eu mi-am aruncat un ochi peste sectiunile Turism, IMM & mediu de afaceri si Transporturi , va voi reproduce mai jos cateva dintre masurile avute in vedere si apoi o sa ma lansez in comentarii.
Transporturi
- Se promite ca de la mai putin de 500 de km de autostrada in prezent in operare am ajunge sa avem autostrazi care sa lege Bucurestiul de Timisoara, de Bacau, de Brasov si de Pascani . Astfel incat turistul roman si cel strain sa se miste mai repede si mai bine prin tara, iar cel roman sa nu ramana cel mai adesea doar in proximitatea orasului de bastina
- Exista obiective legate de dezvoltarea sistemului feroviar: rute noi, cresterea sigurantei circulatiei, optimizarea rutelor de calatorie, chiar diversificarea platformelor online de vanzare bilete. Inteleg ca, de exemplu, turistul o sa parcurga ruta Bucuresti – Timisoara in doar 4-5 ore cu un tren de noapte, iar masina lui (cu care ar vrea mai apoi sa se miste liber in zona de destinatie) va fi transportata pe o platforma dedicata?
- Se pare ca pana in 2016 vom avea si metrou pe tronsonul Piata Victoriei – Aeroportul Baneasa – Aeroportul Henri Coanda. Astfel incat mafia taxiurilor din aeroport sa dispara, iar turistul sa poata ajunge cu doar cativa euro in centrul capitalei sau la Gara de Nord?
- Se intentioneaza asigurarea unui transport aerian performant si accesibil, respectiv eficientizarea activitatii companiei Tarom. Asa incat, turistul de business sau de leisure sa se miste mai ieftin si mai repede dintr-un oras in altul. Si sa se bucure de chartere interne pentru destinatii de city break sau destinatii balneo?
- Se doresc modernizarea si construirea de facilitati portuare pentru a incuraja turismul la sol pentru turistii aflati in croaziera pe Dunare. Astfel incat navele de croaziera sa nu mai ancoreze pe malul bulgar sau sarb al Dunarii si sa-si cheltuiasca banii pe la noi?
- Este pe lista si dezvoltarea transportului intermodal (transport combinat: feroviar – rutier-naval), pentru decongestionarea soselelor si protectia mediului – prin crearea a 5 centre intermodale principale si 6 secundare. Adica turistul va strabate tara in lung si-n lat jongland cu mijloacele de transport: vine cu vasul de croziera din Viena, din Delta Dunarii ia o masina pana-n Bucuresti, unde ramane pentru o noapte doua si-apoi zboara catre casa…
- Si nu in ultimul rand: modernizarea porturilor dunarene, inclusiv pentru reactivarea transportului naval pe Dunare. Inteleg ca turistul se va bucura de croziere interne pe Dunare, cu imbarcare de la Cazane si punct final in Delta?
Turism
- se intentioneaza realizarea unei strategii turistice nationale. Alta strategie? Ce ne facem cu Strategia de brand si cu Masterul Plan-ul elaborate nu de multa vreme pe bani grei cu consultanti straini si active astazi?
- adoptarea Legii Turismului. Alta Lege a turismului? Abia intrase in Parlament cea veche, pe care cazuse cat de cat de acord si mediul privat. O noua lege inseamna un nou circuit luuung si anevoios, timp si asteptari de la toata industria. Un circuit normal inseamna min 1 an si jumatate de plimbari pentru avize pe la ministere si alte institutii, cu vointa politica probabil poate fi redus la jumatate, spor la asteptat! Business-ul se mai amana un pic…
- facilitati fiscale:
– scutirea de impozit pe profit pentru o perioada de 5 ani pentru investitii in turismul balnear
– scutirea de impozit pe profit timp de 3 ani pentru investitiile in cluburi de turism (spa, agreement etc), parcuri de distractie, parcuri tematice, echitatie
– cresterea de 10 ori a taxelor si impozitelor pentru hotelurile privatizate si lasate in paragina sau rascumpararea lor de catre stat in vederea reprivatizarii. Prima parte suna bine, a doua pare destul de greoaie si birocratica…
– oferirea de facilitati fiscale pentru cei care obtin eticheta ecologica (unitati de cazare), pentru IMM-urile care angajeaza cu contract de munca pentru min 2 ani persoane <25 de ani si >45 de ani
- reluarea proiectului Statiunii Europa – care, din cate-mi amintesc, insemna proiectarea unei statiuni in N-ul litoralului De ce s-ar relua un proiect care avea vicii inca de la nastere? Conform studiilor hidro de la vremea respectiva (2002), in zona nu era acces la apa potabila. Poate lucrurile s-au schimbat de atunci…
As vrea doar sa nu se reactiveze si proiectul Dracula Park, nu de alta, dar daca tot am identificat in strategia de brand cele 6 zone pe care ne putem dezvolta pentru a atrage “turistii straini cu discernamant”, de ce sa nu le respectam?
- Continuarea programului “Superchi in Carpati”, un program ok pentru turismul intern, daca ma-ntrebati pe mine. In care ministrul Udrea a bagat bani seriosi, dar care a fost mai apoi hulit, urmand ca acum sa fie din nou iubit..?! Cine sa-I mai inteleaga si pe guvernantii nostri…
- Turismul balnear are doar 3 propuneri dedicate dpdv dezvoltare si promovare. Una dintre ele exprimata ca si cand treaba ar incepe de la zero: “promovarea si reluarea relatiilor externe in legatura cu acest tip de turism”
- Cel mai mare capitol este dedicat Deltei Dunarii – iar aici mie mi-a atras atentia (in bine) “promovarea unui turism de cunoastere, cu valente stiintifice, profesionale pentru diferiti solicitanti (naturalisti ornitologi, ecologi, geografi), pe restul va incurajez sa le lecturati singuri
Dincolo de toate aceste promisiuni, mai vechi sau mai noi (unele dintre ele fiind de fapt proiecte actuale in derulare sau aflate in sertarele ministerului de mai multi ani), mai ambitioase sau mai putin ambitioase, mai realiste sau mai fanteziste, ce imi doresc eu de la noul Ministru al Turismului
- Legislatie care sa faca diferenta intre agentia de turism si touroperator, astfel incat fiecare entitate sa isi aiba rolul si sansa lui pe piata. Asta pentru ca fiecare categorie are nevoie de cealalta si ambele de turisti, insa zic ca autorizarea si functionarea lor ar trebui sa fie diferite, caci si business-urile difera pe ici pe colo
- Legislatie care sa nu ridice barierele de intrare in industrie pentru start-up-uri sau sa le omoare inainte de a incepe sa respire. Incepand cu legea insolventei si continuand cu impozitul forfetar mult –discutat zilele acestea
- O lege a insolventei care sa nu mute responsabilitate si greutatea pe umerii celor mai putin vinovati, ci sa fie echitabila pentru toate partile (touroperator, agentie de turism, turist)
- Diminuarea (caci de eradicare nu poate fi vorba deocamdata) turismului la negru, prin implicarea autoritatilor locale
- Dezvoltarea si promovarea acelor produse turistice care sa favorizeze dezvoltarea comunitatilor locale (vezi cazul Slow Cities)
- Implicarea firmelor de consultanta pentru strategie de marketing si comunicare in dezvoltarea si promovarea de produse turistice pentru intern si extern. Acesta este modelul de succes practicat si de altii, nu-l inventam noi
- Adaptarea conceptului de promovare turistica pentru pietele interna si externa la realitatea industriei in care ne miscam. Birouri de promovare turistica interna care sa vorbeasca romanilor despre Romania si birouri de promovare externa “dotate” cu mai mult de o persoana multifunctionala. Si comunicare facuta cu strategie, nu haotic
- Transparenta maxima si comunicare permanenta cu mediul privat vizavi de promovarea externa a Romaniei (cel putin)
- Organizarea licitatiilor pentru achizitionarea de servicii promovare turistica si pe alte considerente, nu numai al “pretului cel mai scazut”. Asa poate vom reusi sa avem brosuri turistice mai inspirate, care sa ne ajute in comunicarea destinatiei
- Subventionarea pregatirii profesionale pentru HORECA si acordarea de facilitati fiscale pentru hotelieri, pentru a creste retentia de personal si calitatatea serviciilor in turism
- Dezvoltarea infrastructurii de transport (rutier, aerian, naval, feroviar) astfel incat sa curga investitiile in produse noi, iar agentiile touroperatoare sa poata construi pachete istete si competitive ca pret, care sa determine turistul roman sa bata tara in lung si-n lat
Astea sunt doar cateva dintre lucrurile care mi-as dori sa se intample in urmatorii ani in turismul nostru . Pe voi ce va doare, ce asteptari aveti de la noul Guvern si de la noul Ministru al Turismului?
Credit foto: unsplash.com
Eu unul as vrea sa se intample doar trei lucruri, pentru un orizont de asteptare scurt:
– Autostrada Comarnic – Brasov si centura Bucurestiului, facuta ca la Pitesti, tot autostrada
– Trenurile pentr munte si pentru mare sa faca vreo 2 ore, nu 3 – 4 ca pana acum (nu vorbesc de timpii oficiali, ci de cei reali cu intarzieri)
– Si metroul pana la Otopeni
Restul ce au pus ei acolo ar fi fain sa se indeplineasca, insa ar trebui ca CINEVA sa VREA INTR-ADEVAR!
Andrei, ce iti doresti tu se va intampla sigur, pentru ca sunt proiecte destul de simple, pe care nu vor exista blocaje. E doar o chestiune de timp…Cele grele sunt celelalte: de legislatie, de strategie, de promovare.
Proiecte,masterplanuri si o sumedenie de alte si alte idei…Stiti ce mi-as dori de la oricare ministru in functie(inclusiv al turismului)?.Dupa ce-si pun in ordine hartiile sa vina si sa spuna: 1.Primul pas este( ex.dat de d-vs),dezvoltarea turismului balnear.Fiind prioritatea nr.1 sa zicem,daca nu toate cel putin 80% din resurse sa mearga fara abatere pe directia asta!.Chiar daca acest lucru ar consuma un intreg mandat.Asa cel putin am vedea un lucru luat din punctul A si dus in punctul X.Eu unul asa as gandi nu numai turismul ci si sa zicem,agricultura(care este si poate fi un aliat de nadejde al turismului,prin ceea ce inseamna agro-eco turism ,etc…) prin , cel putin sa zic,refacerea sistemului de irigatii la nivel national.Si aici aceasta sa fie prioritatea 1 al mandatului ministrului agriculturii.Stiti ca greul cel mare este cand vrei sa cuprinzi cat mai multe si la final realizezi ca esti hartuit de detractori cum ca n-ai realizat mare lucru…Eu asa gandesc.Altii, poate nu…
Asa este, Liviu, ne lipseste viziunea, noi gandim si actionam pe segmente. Ar fi ok si pe segmente, dar macar sa fim consecventi, insa nu suntem :-(. Si rezultatul se vede.
In primul rand felicitari pentru articol,de foarte multe timp nu am mai citit ceva atat de obiectiv , cat despre strategiile de turism ale guvernelor din Romania te lasa fara cuvinte.
Multumim Andrada pentru sumar si comentarii. Ca de obicei corecte si la locul lor. Primul gand care mi-a trecut prin cap dupa ce am vazut cate ceva din programul de guvernare a fost: ce bine ca exista! Ne-am invatat, din pacate, in ultimii ani sa ne multumim cu foarte putin in ceea ce priveste gandirea strategica a reprezentantilor nostri. Ca o observatie personala, cel putin in ceea ce priveste turismul, nu putem vorbi de un plan ci doar de cateva idei aruncate pe hartie. Cel mai mult m-a amuzat urmatoarul deziderat: “Crearea de cat mai multe parcari pe Litoral” adica… fara numar!
Foarte adevarat, Dan, buna observatie: nu putem vorbi de un plan, ci doar de idei adunate de la cativa oameni si puse pe-o hartie. Unele dintre ele nici macar nu sunt documentate (in sensul ca sunt greu de realizat sau se bat cap in cap cu realitatea) sau sunt enuntate fara a fi cunoscuta piata sau consultata industria. Vezi exemplul forfetarului, cu care jucam alba neagra – uite impozitul, nu e impozitul…
Eu imi doresc un singur lucru. Atunci cand se vor lua decizii importante sa se consulte si cu asociatiile si patronatele din turism.
Deciziile se iau rapid, nu mai e timp sa consulti si industria, asta e practica cea mai frecventa, nu? Pe de alta parte, stii si tu, Petre, ca pe unele subiecte nici asociatiile nu sunt de acord intre ele :-)…dar, sigur, ideal ar fi ca atunci cand se fac planuri sa existe transparenta si sa fie consultat si mediul privat, prin reprezentantii pe care ii are.
Bun, m-ai facut curios si am parcurs si eu cele doua capitole din Program, chiar daca nu cu atentia cu care vad ca ai parcurs tu (observatiile tale sunt foarte bune); as vedea urmatoarele chestiuni:
– contin multe generalitati, fara masuri concrete ce sa asigure punerea in opera a proiectelor; de exemplu la toate proiectele din transport problema esentiala este, se stie bine, obtinerea surselor de finantare si controlul eficient al modului lor de utilizare, ca sa nu se aleaga praful de bani, ca de obicei; daca as fi vazut aceste doua probleme rezolvate celelalte devin floare la ureche…
– lipsa de coerenta si continuitate vis-a-vis de turism in genere, abil mascata sub intentii bune; vorba ta: alta strategie? alta lege?
– ocrotirea unor proiecte discutabile in care interesele private sunt predominante (cum ar fi statiunea Europa, la sud de Costinesti din ce stiu eu, care pana acum a avut doar efecte imobiliare: se zice ca niste “oameni buni” au cumparat tot pamantul din zona si acum asteapta declansarea proiectului ca sa-l vanda pe sume exorbitante);
– da, nu se pomeneste nimic de proiectul Dracula, dar el este copilul de suflet al PSD-ului; vrei sa pariem ca intr-un mod sau altul vampirul turistic al Romaniei va fi reinviat? (pregatirea exista, sa nu uitam).
Si as putea continua.
Una peste alta cele doua capitole par a fi facute in birou, mai degraba “ca sa dea bine” decat sa rezolve probleme concrete. Iar atunci cand se refera la probleme concrete (Europa, de exemplu) ele sunt discutabile.
Iar protectia mediului ar trebui strans legata de turism, pentru ca daca ea nu functioneaza eficient si patrimoniul turistic se duce, incet-incet. Cel mai bun exemplu este Delta: la ritmul de distrugere actual in cateva decenii vom ramane doar cu pliantele despre Delta. Insa in Program protectia mediului este tratata impreuna cu resursele energetice, mi se pare; interesant…
Si parca nu am vazut nimic despre protejarea monumentelor etc din patrimoniul cultural si istoric; si astea se duc, si mult mai repede decat Delta…
Ar fi o gramada de discutat pe subiectul asta, sunt multe chestiuni interpretabile (si obiectiv si subiectiv vorbind :-)). Esenta, din punctul meu de vedere, este, asa cum ai remarcat si tu (si Liviu si Dan de mai sus), ca au fost smulse cateva idei de la niste oameni mai priceputi sau mai nepriceputi la turism si puse pe-o hartie, fara sa existe conexiuni profunde cu toate domeniile care au legatura cu turismul, fara sa existe viziune globala, fara sa existe profesionalism in elaborarea documentului (e un business plan pana la urma, nu?), fara sa existe comunicare (organizata) cu mediul privat (sau stie altcineva altceva?). Nu avem nevoie de 200 de obiective, ci de 3 mari si late si de o strategie multisectoriala pentru atingerea lor. Strategie care sa nu se bata cap in cap cu chestiile esentiale de dinainte, care au consumat deja o gramada de resurse (timp, bani, oameni etc). Personal, nu ma intereseaza ca proiectele Dracula Park si Europa au fost initiate de PSD si n-as avea nicio problema sa fie reactivate, daca s-ar potrivi cu ce zice brandul turistic (mai iubit sau mai contestat). Dar brandul turistic nu zice ca litoralul sau produsul Dracula sunt printre cele 6 segmente pe care ne putem diferentia de alte destinatii, iata deci cum sunt aruncate la cos milioane de euro si ani buni de comunicare a “frunzei” (fara a fi neaparat adepta frunzei, vorbesc doar de principu). Pe de alta parte, chiar daca ar fi sa facem abstractie de ce zice strategia de brand, de ce sa mai construim o statiune pe litoral cat timp nu suntem in stare sa avem in celelalte un grad mare de ocupare?!
Si mai haios este ca se propun unele lucruri care deja exista: cum ar fi descentralizarea autorizarii unitatilor de cazare (care se face acum pe propie raspundere, nu mai are treaba ministerul decat cu emiterea licentei, din cate stiu). in loc de concluzie, as fi extrem de multumita daca nu s-ar respecta mare lucru din lucrurile asumate in Programul de guvernare, ci s-ar face ajustari, respectand cateva dintre principiile de care tot vorbim: strategie intersectoriala , coerenta…
da, mai sus facusem o confuzie: statiunea Europa e in nordul Litoralului, nu la sud de Costinesti.
Da, e vorba de zona Vadu-Corbu cu aproximatie, insa de la discutia din 2001 despre acest proiect, oricum s-a construit mult in zona. Viitoarea statiune Europa se pare ca a fost si unul dintre carligele imobiliare de acolo, pentru a creste pretul terenurilor :-).
Andrada," Superschi in Carpati" nu este creatia doamnei Udrea,ci a ..echipei noastre,eu m- am ocupat.
Este o lege " Legea domeniului Schiabil", care se refera la alocarea terenurilor pentru pirtii de schi catre primarii,daca doresc.
Programul,in mod idealist,pornea de la ideea plecarii schiorului din Poiana Brasov- Predeal- Azuga- Busteni- Sinaia.
Personal,am coordonat proiectul Domeniul Schiabil Predeal – Azuga,din care s- a realisat 90/. aminvestit 2 milioane de dolari.
Cred ca dosmna Udrea a investit in " Statiunea Olimpica Petrosani ", cunoscuta in mlte tari,cum ar fi Tara Oasului,Tara Fagarasului,etc,mult ,mult mai mult.Erau alti bani,alte bugete,dupa 10 ani,chiar in plina criza.
Dupa 2003 nu s- a mai facut nimic la Predeal,si mai pe nicaieri..
Proiectul Dracula stii cine l- a coordonat.Si eu cred ca Dracula este cel mai bun brand turistic al Romaniei.Depinde de noi cum..ne batem ( sau nu) joc de el!
,,Depinde de noi cum..ne batem ( sau nu) joc de el!''.Este vorba de proiectul Dracula park, initiat de d-ul Dan Matei Aghaton…Revin cu persistenta nevrotica a neintelegerii unui simplu lucru.De ce acest proiect din momentul in care a fost pus pe hartie si sustinut in noiembrie 2001 nu a mai fost continuat ulterior de toti cei pe care-i implica acesta?.Sa fi fost oare interferenta in acest proiect, indraznesc sa-i spun nationa,l al printului Charles atat de puternica, incat sa ne fi pus cu botul pe labe ???. Chiar nu ne mai putem bate un cui in peretele propriei noastre case???.Revin.Poate ca cetateanul roman pana cand nu vede ceva palpabil si sustenabil in realitate este un pic cam neincrezator…Insa daca acest proiect cu viabilitate perena de aducere a plus valorii pentru noi ca natie,ar fi fost implementat ca prioritate nationala de dezvoltare si ar fi fost urmata cu consecventa…,tipic germana,acum am fi discutat de concretul nostru nu de ceea ce vor altii sa avem(sau sa n'avem!).Si inchei cu ceea ce vroiam de fapt sa punctez. Nu vad(si n'am vazut!!!) o promovare agresiva a marilor agentii de turism a acestui tip de proiect( care sa traga dupa el si ministeriabilii care uita!!!) si al altora asemanatoare care sa-mi creeze mie in primul rand acea senzatie de mandrie ca am sa pot intr-un orizont de timp rezonabil sa-mi cheltui resursele si aici cu bucurie sanatoasa nu numai prin vecini.Probabil am batut un pic(mai mult?!) campii dar asta e!.
Dan Matei Agathon scuze!
@dl Burcea: probabil m-am exprimat eu ambiguu, nu sustin ca Superschi a fost programul ministrului Udrea, ci doar ca l-a preluat si a investit in el, dupa care a fost incetinit sau lasat la o parte, iar acum este din loc in programul de guvernare. Am folosit exemplul asta pentru ideea de lipsa de coerenta…
Ref la Dracula, el este cel mai cunoscut produs al Romaniei in lume in momentul asta, intr-adevar, ceea ce nu-l face neaparat cel mai bun, dupa parerea mea. Putem dezvolta altele mult mai bune (turism balnear?) care, daca vor avea si comunicare puternica (ca bani si ca timp), vor avea sansa ca in timp sa depaseasca Dracula.
probabil m-am exprimat eu ambiguu, nu sustin ca Superschi a fost programul ministrului Udrea, ci doar ca l-a preluat si a investit in el, dupa care a fost incetinit sau lasat la o parte, iar acum este din nou in programul de guvernare. Am folosit exemplul asta pentru ideea de lipsa de coerenta…
Ref la Dracula, el este cel mai cunoscut produs al Romaniei in lume in momentul asta, intr-adevar, ceea ce nu-l face neaparat cel mai bun, dupa parerea mea. Putem dezvolta altele mult mai bune (turism balnear?) care, daca vor avea si comunicare puternica (ca bani si ca timp), vor avea sansa ca in timp sa depaseasca Dracula. Dar, dincolo de parerile noastre subiective, ar trebui sa ajungem la niste concluzii cu ajutorul unor consultanti de brand, marketing si comunicare. Romania nu e decat un produs similar cu Coca Cola sau cu Mercedes, daca vrem sa-l transformam intr-un business profitabil, il transformam, daca nu – il falimentam.
Ecoturism.Stiti ca Romania are unul din cel mai mare potential din Europa?
ha, ha.