Cum atragem atenția turiștilor asupra destinației România?

Spuneam într-un articol de anul trecut despre cum să pui România pe harta destinațiilor unice cu ajutorul produselor tradiționale, că România înseamnă artă, cultură, localități și oameni autentici.

Pornind de la această idee și de la faptul că România merită să aibă mai multă promovare și servicii de calitate, mi-a venit ideea articolului de astăzi.

Cum am putea face noi, cei care lucrăm în turism, să atragem atenția turiștilor asupra destinației România?

Și când spun “noi, cei care lucrăm în turism” mă gândesc atât la persoane juridice cum sunt agențiile de turism, unitățile de cazare, asociațiile și fundațiile din turism, dar mai ales la oamenii care lucrează în ele, indiferent de post. Totodată cu acest “noi” mă refer și la cei care lucrează pe zona de educație în turism (profesori, asistenți, companii care fac cursuri de calificare și specializare în acest domeniu), în zona de consultanță, în marketing și comunicare.

Chiar așa, cum am putea face asta?

În primul rând prin a conștientiza importanța rolului nostru în acest domeniu și prin a oferi servicii de calitate (iar aici mă refer la serviciile oferite de fiecare dintre noi în parte și nu la serviciile furnizorilor noștri).

Eu una iubesc turismul și am ales cariera asta din pasiune. Și tot din pasiune am reușit să rămân în această “frumoasă industrie a călătoriilor” cum îmi place să îi spun, de peste 13 ani. Nu mi-a fost ușor și da, au fost multe momente în care am vrut să renunț. Au fost multe momente în care m-am reinventat și am găsit motivație suficientă cât să rămân în industrie. Iar astăzi fac tot posibilul în a-i motiva și pe cei din jurul meu și pe tine, cel/cea care mă citești, să își construiască un drum în turism și să îl parcurgă cu mândrie oferind tot ce-i mai bun.

În turism lucrăm cu oamenii aflați în cele mai frumoase momente ale vieții lor: vacanța sau concediul lor. Pentru unii (mulți!) asta înseamnă o singură vacanță pe an și tocmai din acest motiv este atât de importantă. Pentru alții, vacanța se întâmplă de mai multe ori de an – uneori mai scurtă, alteori mai lungă, uneori în țară, alteori în străinătate. Și pentru cei ce călătoresc mai des este important serviciul oferit de noi însă din alte motive – tocmai pentru că ei călătoresc mai des, au experiență anterioară în ceea ce privește călătoriile și așteptări pe măsură.

În al doilea rând putem contribui la atragerea atenției turiștilor față de România prin a cunoaște bine destinația, prin a oferi recomandări în cunoștință de cauză și servicii ireproșabile turiștilor aflați în destinație.

Se spune că nu cunoști suficient o destinație până nu ajungi la fața locului și așa și este. Noi, cei care lucrăm în domeniu, ar trebui să știm cel mai bine acest lucru pentru că dacă nu ai experiența de la fața locului multe programe turistice fie nu se pot realiza, fie sunt prea încărcate, fie prea “golașe”. Iar din acest motiv este esențial să lucrăm cu oamenii aflați în teren care știu să deschidă o biserică fortificată duminică după amiază, oameni care știu să îți ofere o experiență culinară autentică într-un sat din Apuseni, oameni care știu să te ducă la o drumeție montană conform cu pregătirea și echipamentul pe care îl ai (și, eventual, să poata adapta programul pe loc), oameni care știu să-ți ofere confortul de care ai nevoie după o zi plină (fie că asta înseamnă un pat confortabil, o cină gastronomică sau un simplu duș fierbinte în vârf de munte), oameni care știu să îți arate acele locuri mai puțin știute dintr-un oraș foarte turistic, oameni care știu să îți arate frumusețea locului ducându-te în locuri cu adevărat autentice.

România ca și destinație nu este perfectă, însă avem atât de multe lucruri autentice la noi în țară încât e păcat să nu le cunoaștem. Și spun asta din experiență: am avut ocazia de multe ori să aflu că turiștii străini ce au venit în vizită în România știau mai multe despre țara noastră decât oamenii cu care au intrat în contact – iar aceștia lucrau în turism! Și e păcat!

Pe de altă parte am cunoscut oameni din diverse colțuri ale României care lucrează cu drag și asumare în turism și care reușesc să transmită turiștilor (români și străini) “acel ceva” unic și autentic pe care îl are România, reușind astfel să îi inspire pe acei călători să revină în acea zonă și a doua oară și să-și trimită și prietenii.

În al treilea rând putem atrage atenția turiștilor români și străini asupra destinației România prin a le oferi câte ceva care să le amintească de România: un suvenir românesc, un produs artizanal realizat de meșteri populari, un desert autentic realizat după rețete vechi. Practic, câte o mică parte din România. Putem face asta fie că reprezentăm o agenție de turism, un hotel, o pensiune, suntem ghizi și intrăm direct în contact cu turiștii.

În acest sens recomand cu drag o companie cu care lucrez deja de 4 ani și care m-a ajutat în nenumărate rânduri să impresionez măcar un pic turiștii cu care am intrat în contact direct: Art & Craft. Aceasta produce suveniruri și dulciuri autentic românești pe peste 15 ani și, odată cu trecerea timpului, și-a îmbogățit portofoliul de produse și servicii și a devenit una din cele mai cunoscute companii de acest fel cunoscute turiștilor străini – de “vină” sunt magazinele pe care le dețin în principalele aeroporturi din România.

Și, dacă tot sunt apreciați atât de mult de turiștii străini, de ce să nu fie și de cei români?

Ideea proiectului Art&Craft a venit în 2003, ca un concept care să prezinte România frumoasă, caldă, o țară a meșteșugurilor, a locurilor cu istorie, a basmelor și a orașelor cu arhitectură eclectică. Ideea de suvenir este doar un atribut al întregului concept Art&Craft, putem spune că prima caracteristică este o afirmare a ceea ce reprezintă România, apoi se adaugă zonă de funcțional, decorativ și cadou” spune Alexandra Ungureanu, Specialist în Comunicare și PR al companiei Art & Craft în interviul apărut anul trecut pe Turism Market.

Ce îmi place cel mai mult la cei de la Art & Craft este faptul că au pus la un loc promovarea destinațiilor din România prin campaniile de promovare pe care le fac, susținerea meșterilor populari români prin selecția și comercializarea produselor lor în magazinele proprii din aeroporturi și în cel online și prin faptul ca au creat mai multe colecții proprii de dulciuri și suveniruri autentic românești – cum sunt “Via Delice”, “Transylvania”, “Once upon a time in România”, “Kisses from Transylvania”, “Vladut’s Story”, “Bloody Famous”. La finalul anului trecut am avut plăcerea de a face o vizită în cele 3 magazine pe care le au în aeroportul Otopeni iar despre aceasta am povestit aici.

Personal am colaborat cu cei de la Art & Craft de multe ori pentru a face mici surprize turiștilor cu care am lucrat: am pregătit degustări de dulciuri în excursiile tematice pe care le-am organizat, am pregătit pauze dulci în cadrul evenimentelor și cursurilor pe care le-am susținut, precum și mici cadouri cu diverse ocazii  – pentru clienții cu care lucrez. Recomand tuturor companiilor de turism să aibă astfel de momente dăruite clienților lor pentru că sentimentul pe care îl ai “după” merită din plin. Mai ales atunci când crezi în destinația România și vrei să transmiți tot ce ai tu mai bun și mai frumos celor cu care lucrezi.

Să mai spun că anual cumpăr cadouri pentru partenerii de business tot de la ei? În special de Paște și Crăciun când am mai multe de cumpărat și găsesc mereu câte un pachet corporate potrivit. Cei de la Art & Craft pregătesc o dată cu fiecare sărbătoare o serie de pachete corporate pe care le găsești aici, dar au constant și diverse pachete promoționale valabile tot anul.

Imaginează-ți așa:

  • dacă ești agenție de turism sau ghid: cum ar fi să îți întâmpini clienții la aeroport/în destinație cu o scurtă degustare de dulciuri românești? Varianta de “pâine cu sare” încă se poartă la diverse evenimente – de ce nu ar varia puțin? Sau cum ar fi să oferi ca și surpriză unui client câte un suvenir din destinația pe care urmează să o viziteze – sau pe care a vizitat-o în urmă cu un an și vrei să-l faci să se întoarcă?
  • dacă ești hotel sau o altă unitate de cazare: cum ar fi să oferi la cazarea fiecărui client câte o bomboană sau un biscuite realizat după o rețetă autentic românească? Să îl aștepte în cameră surpriza dulce. Sau cum ar fi să îți întâmpini clienții cu câte un mic suvenir care să reprezinte România?
  • dacă ești o altă companie care lucrează în turism (asociație, fundație, cadru didactic, etc): cum ar fi să îi faci pe toți colegii cu care lucrezi să fie mai apropiați de destinația pe care o promovează și în același timp să le faci câte o mică surpriză și celor care va sunt clienți, studenți, colaboratori?

În toate cazurile de mai sus îți recomand să îți arunci un ochi pe siteul celor de la Art&Craft să vezi ce produse crezi că îți pot fi de folos în relaționarea cu clienții tăi de aici înainte și în promovarea României, bineînțeles. Ai putea face diferența cu acest mic detaliu.

Acestea fiind spuse, închei articolul meu de astăzi cu o singură dorință: hai să fim cu toții mai atenți la serviciile pe care le oferim și mai activi în ceea ce privește atragerea turiștilor pentru a vizita România. Avem de câștigat pe toate planurile!

Tags : agentie de turismantreprenoriat in turismCarmina Nitescucompanii de turismhotelRomaniaspecialisti in turismunitati de cazare
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response