Camera de Comert Italiana pentru Romania (CCIpR) a fost creata in 1994 ca persoana juridica romana, de catre 40 de membri fondatori, printre care figurau cele mai mari companii italiene din tara. Incepand cu anul 2005, CCIpR este recunoscuta oficial de catre guvernul italian.
CCIpR, care numara astazi mai mult de 200 de membri, are printre obiectivele sale principale promovarea comertului bilateral dintre Italia si Romania si acorda o atentie deosebita actiunilor de promovare turistica a anumitor regiuni din Italia.
In luna noiembrie 2015, CCIPR a organizat doua evenimente distincte, dedicate specialistilor din turism precum si presei si blogosferei de turism din Romania.
SIGNA MARIS
Marti, pe 10 noiembrie 2015, incepand de la ora 19:00, la Radisson Blu Hotel a avut loc o seara de gala dedicata bogatiei culturale, frumusetii naturale si rasfaturilor gastronomice ale Sudului Italiei, cu accent pe regiunea Golfului Napoli.
Evenimentul, conceput ca o calatorie simbolică prin Golful Napoli si Italia de sud, a scos in evidenta peisajele, arta si istoria regiunii si a fost dedicat netwokingului relaxat si discutiilor informale, asezonate cu bauturi si mancaruri italiene cu specific napoletan.
SIGNA MARIS este un proiect al Ministerului Patrimoniului, Activitatilor Culturale si Turismului (MiBACT) – Organismul Intermediar pentru atractiile culturale, naturale si Turistice – care promoveaza bogatiile culturale, naturale și gastronomice de pe teritoriul italian, printr-o noua strategie de turism care combina si integreaza destinatiile terestre si cele maritime, concentrandu-se pe porturi ca si zone principale de primire a turistilor. Proiectul SIGNA MARIS invita turistii sa calatoreasca pe mare si sa descopere patrimoniul cultural si natural aflat la mica distanță de portul turistic in care debarca.
Signa Maris identifica turismul nautic ca un avantaj competitiv care poate fi folosit si promovat in vederea atragerii turistilor straini in Italia. Patrimoniul cultural si natural al Italiei, asociat cu utilizarea unei retele foarte dezvoltate de Porturi si Marine, poate duce la cresterea numarului de turisti.
Proiectul Signa Maris implica 38 de porturi turistice din zona Calabria, Campania, Puglia si Sicilia. Datorita bogatiei si diversitatii culturale, naturale si gastronomice din sudul Italiei, proiectul propune nu mai putin de 128 de itinerarii maritime si terestre.
Proiectul Signa Maris este finantat prin fonduri europene si este promovat pe mai multe canale: site propriu , aplicatie proprie, spoturi video si tv, editoriale si evenimente de promovare internationala.
Camerele de Comert Italiene din strainatate au organizat aproximativ 45 de evenimente precum cel din Bucuresti in toata Europa, in orase precum Barcelona, Bruxelles, Frankfurt, Geneva, Londra, Marsilia, Nisa sau Praga.
Partener principal al evenimentului de networking din Bucuresti a fost BLUE AIR, compania romaneasca de Smart Flying cu care au zburat pana acum aproape 13 milioane de pasageri.
In 2015, Blue Air a zburat in 38 de destinatii, iar in 2016 a anuntat deja 66. Astfel incat numarul estimat de pasageri va creste de la aproximativ 1,5 milioane anul acesta la 2,5 milioane anul viitor.
Flota Blue Air e formata azi din 15 aeronave, insa in 2016 compania a mai comandat alte 20 de avioane Boeing.
Blue Air opereaza peste 116 zboruri/saptamana in ITALIA si are o baza operationala in Torino, care opereaza 54 de zboruri pe saptamana.
STARS OF SARDINIA
Miercuri, 18 noiembrie, în cadrul Hotelului Intercontinental Bucureşti, Camera de Comert Italiana pentru Romania in parteneriat cu Prestige Tours, Camera de Comert din Cagliari si Camera de Comert din Sassari, a organizat workshop-ul “STARS OF SARDINIA”.
Prin acest eveniment organizatorii si-au propus sa aduca in atentia publicului din Romania destinatia Sardinia, o insula italiana perfecta pentru o vacanta exclusivista, cu cele mai frumoase plaje din Marea Mediterana dar si cu numeroase obiective culturale si naturale ce asteapta sa fie descoperite.
Obiectivul concret al workshop-ului Stars of Sardinia a fost acela de a prezenta si de a promova hotelurile si resorturile din Sardinia.
Reprezentanti de top a 11 hoteluri si resorturi si a 3 agentii de turism tour-operatoare din Sardinia, au venit la Bucuresti pentru a intalni reprezentanti ai agentiilor de turism din Romania.
Dupa un pranz usor, ocazie excelenta pentru networking, a avut loc Prezentarea pentru Presa, gazduita de domnul Adrian Dimache – Secretar General al Camerei de Comert Italiana pentru Romania.
Doamna Paola Piras, reprezentanta a CCIAA Cagliari, ne-a vorbit despre SARDINIA, in italiana, pentru a nu pierde din farmecul si specificul local.
Cu o suprafata de 24,090 km² si o populatie de 2,65 milioane de locuitori, Sardinia este a doua insula ca marime din Mediterana (dupa Sicilia si inaintea Ciprului) si este o regiune autonoma a Italiei, cu capitala la Cagliari.
In Sardinia functioneaza 3 aeroporturi: Alghero Airport, Olbia – Costa Smeralda Airport si Cagliari-Elmas Airport.
In aeroportul din Nord Vest, Alghero, zboara direct din Bucuresti o cursa WizzAir. In aeroportul de pe vestita Coasta de Smarald zboara curse charter iar in aeroportul principal din Cagliari zboara cate doua curse Alitalia, din Milano si din Roma.
Sardinia are o istorie veche – exista in insula situri arheologice faimoase in toata lumea, care au obtinut si recunoasterea UNESCO.
Exista in Sardinia o bogatie si o diversitate fantastica de costume si traditii unice in lume. In Sa Sartiglia, festivalul ecvestru ce se desfasoara in Oristano, exista un personaj calare care poarta o masca alba si care este in acelasi timp barbat si femeie, orasean si taran, antic si modern, pagan si crestin, serios si ridicol. Printul lunii Mai, Regele Primaverii, Su Componidori (Campionul) are ceva din farmecul misterios al Sardiniei.
Sardinia este practic centrul Marii Mediterane, un loc in care pe langa traditiile istorice, culturale si culinare, ne putem simti in siguranta. Locurile nepoluate si stilul de viata sanatos, permit localnicilor un nivel de trai ridicat, ca dovada ca in Sardinia se gaseste satul cu cei mai multi locuitori cu varsta peste 100 de ani.
Sardinia pune la dispozitia turistilor oferte de cazare diversificate, atat pentru cei cu venituri medii cat si pentru turistii pretentiosi, cu venituri ridicate. Exista aici hoteluri si pensiuni de 3 stele, dar si hoteluri de lux de 5 stele si resorturi exclusiviste.
In capitala insulei, Cagliari, lucreaza si traiesc aproximativ 3000 de romani si de aceea exista un real interes pentru a crea legaturi aeriene cu Romania – pentru ca acestia sa-si poata aduce membrii din familie in Sardinia sau pentru ca cei care traiesc acolo sa poata ajunge usor acasa, dar si pentru a creste fluxul de turisti romani care viziteaza si descopera Sardinia.
Doamna Elena Anghel, Managing Director Prestige Tours a vorbit despre interesul turistilor romani pentru vacantele in strainatate, cu un focus special pe Italia si Sardinia.
Se pare ca 89% dintre turistii romani calatoresc in strainatate in timpul verii. 75% aleg ca destinatii externe Turcia si Grecia. Mai mult de jumatate dintre acestia calatoresc in Turcia.
Estimativ 45% dintre turistii romani calatoresc in strainatate cu avionul, aproape 40% cu masina proprie si 15% cu autocarul.
Intre Bucuresti si Sardinia ar fi aproximativ 2200 km, care ar putea fi facuti in peste 30 de ore cu masina. Asadar singura solutie acceptabila de transport catre Sardinia ramane avionul. Cursa directa Wizz Air, Bucuresti – Alghero sau cursele Alitalia cu escala la Roma sau Milano.
Aproape jumatate din turistii romani obisnuiesc sa calatoreasca in strainatate doar o singura data pe an. Si numai 15% dintre turistii romani profita de ofertele speciale si last minute.
Aproximativ 7 milioane de turisti romani ies din tara anual. Tariful mediu per persoana ar fi de aproximativ 650 euro in Turcia si 500 de euro in insulelele Grecesti, dar creste la 700 de euro in Palma De Mallorca si chiar 900 de euro in Tenerife.
In ceea ce priveste destinatiile pentru vacante individuale, ITALIA ocupa un loc 4, dupa Turcia, Grecia si Franta, dar inaintea Spaniei.
Dupa Briefingul si Prezentarea pentru Presa si Bloggerii de Travel, a inceput workshopul propriu-zis – intalnirile B2B intre agentii romani de turism si hotelierii sau tour-operatorii din Sardinia.
Pe parcursul workshop-ului, reprezentantii din Sardinia asteptau la mesele special amenajate colegii din agentiile din Romania. Aici aveau loc prezentari si discutii de business timp de 10 minute, dupa care agentii de turism romani isi schimbau interlocutorul, mutandu-se la masa altui operator de turism din Sardinia, in vederea intelegerii ofertei si specificului acestuia si pentru a discuta viitoare parteneriate.
Pe langa experienta, networkingul, contactele si informatiile de care am beneficiat in aceste doua evenimente de promovare organizate excelent de CCIpR, am inteles inca o data ca Romania ar putea si ar trebui sa se promoveze mai activ si mai interactiv ca destinatie turistica. Sunt convins ca si noi am putea organiza prezentari si workshop-uri, cu intalniri B2B dinamice si interactive, in tarile din care vin sau ar putea veni turisti straini in Romania.
Ba mai mult, am putea chiar invita in Romania reprezentanti ai marilor agentii de turism din strainatate, asa-numitii “buyers” din companiile de turism interesate de Romania. I-am putea aduce in Romania, pe cheltuiala organizatorului si sponsorilor unui astfel de eveniment, i-am putea pune in contact direct cu operatorii de turism din Romania si i-am putea plimba prin tara in cateva tururi de familiarizare si informare, astfel incat atunci cand pleaca din Romania, sa fie nu doar incantati de ce au vazut si cum s-au simtit ci si hotarati sa trimita turisti in tara noastra si sa faca business cu partenerii pe care i-au cunoscut si selectat aici.
Si sunt convins ca am putea accesa anumite fonduri europene si am putea gasi destui sponsori interesati sa sustina un astfel de eveniment: fie cu bilete de avion, fie cu cazari, mese festive, transport prin tara sau sprijin logistic.