Zilele trecute am zis sa fac ceva diferit pentru cititorii Turism Market 🙂
Asa ca m-am intalnit cu colega noastra, Oana Diaconu de la RTT sa discutam putin despre joburile in turism, despre ce se cauta, despre cat de pregatiti sunt candidatii la posturile deschise, despre ce isi doresc angajatorii din turism, despre salarii in turism si multe altele.
Poate ai sa te intrebi de ce vin cu acest subiect acum. Suntem in plin sezon, echipele agentiilor din turism sunt deja formate si sunt foarte ocupate acum. Asa este, insa cred ca este un moment bun pentru a aborda un specialist in domeniul HR-ului…in turism tocmai pentru ca in sezon turistic e ceva mai liniste pe partea de recrutare si se pot trage concluzii legate de ce s-a intamplat in prima jumatate a anului in acest sector.
Discutia cu Oana a fost una constructiva, utila si placuta. Am aflat o multime de lucruri si vreau sa impartasesc cu voi cateva concluzii.
In timpul discutiei cu Oana, am abordat urmatoarele:
1. Ce tipuri de joburi exista acum pe piata turismului? (entry level, medium, high)
Inainte de a discuta cu Oana ma gandeam ca pe piata joburilor de turism exista mai ales joburi de vanzari, de genul “agent de turism”. Am avut dreptate in mare masura pentru ca joburile de vanzari sunt practic “motorul” unei agentii de turism. Fara ele, agentia de turism nu s-ar putea misca.
Am aflat insa ca pe piata, pe langa traditionalele joburi de agent de turism se mai cauta si agenti pentru callcenter-uri de turism. Aceste joburi sunt tot de “vanzare” insa sunt diferite prin metoda abordata.
Pentru a diferentia putin agentul de turism de agentul pentru callcenter voi spune doar ca:
– agentul de turism obisnuit se gandeste mai mult la negociere, cauta “cel mai bun pret” atunci cand face o oferta si este foarte preocupat de lucruri “tehnice”. Acesta nu are ca prim scop finalizarea vanzarii ci mai degraba informarea clientului. Agentul de turism obisnuit considera ca este ceva normal sa stea de vorba cu clientul de mai multe ori, sa schimbe cateva e-mailuri pana sa finalizeze o vanzare.
– agentul pentru callcenter are o alta abordare atunci cand ii suna telefonul si stie ca la celalalt capat al firului se afla un potential client: el are ca scop finalizarea vanzarii respective. Stie ca poate oferi un serviciu clar clientului in ACEA CONVORBIRE TELEFONICA. Asta nu inseamna ca nu ii ofera clientului toate informatiile de care are nevoie, ci dimpotriva. Isi stabileste scopul, apoi, prin intrebarile potrivite ajunge mai aproape de client si ii poate oferi toate informatiile de care are nevoie.
Tot la acest capitol am abordat importanta denumirii de “consultant de turism” in locul celei de “agent de turism”. Agentul de turism este astazi vazut ca un simplu vanzator de servicii, insa un “consultant” iti ofera mai mult. Un consultant cunoaste foarte bine destinatiile, poate face recomandari si comparatii intre locatii, tipuri de servicii. Un consultant afla cu usurinta nevoile clientului si se muleaza pe dorintele acestuia pentru a-i oferi un serviciu personalizat cat mai apropiat de dorinta clientului.
Ar fi foarte bine sa avem trecut in “Codul COR” (Codul Ocupatiilor din Romania) denumirea de “consultant de turism”insa cred ca acest lucru va mai dura.
2. Agentia de turism: numai joburi de vanzari?
In mare parte joburile din agentiile de turism sunt de vanzari, insa au castigat teren joburile de vanzare B2B si catre clientii corporate. Astazi, pe langa agentii de turism pe care ii gasim in agentii, avem si agenti de turism “de teren” care sunt dispusi sa mearga la sediile clientilor sai (clienti corporate) si sa ofere serviciile turistice in acest fel. Astfel, clientii simt ca au mai aproape serviciile de care au nevoie, sunt mai interesati, mai bine informati, iar in momentul in care au nevoie de vreun serviciu turistic il obtin imediat tocmai datorita faptului ca au un consultant dedicat in preajma.
3. Cat de pregatiti sunt candidatii care se prezinta la interviu?
Am rugat-o pe Oana sa-mi spuna un procent al candidatilor foarte bine pregatiti si al celor mai putin pregatiti. Ea mi-a spus ca oricum o selectie initiala a candidatilor se face in momentul alegerii CV-ului din multitudinea de aplicatii.
Dintre cei selectati pentru interviuri, Oana mi-a spus ca 20% dintre acestia au fost dezamagiri, 10% au fost candidati cu o pregatire peste asteptari si 70% au fost candidati pregatititi la un nivel bun (nivel asteptat).
Totodata, am aflat ca exista diferenta de sezonalitate si in cadrul candidatilor la joburile de turism. Astfel, in perioada de extrasezon turistic se prezinta la interviuri mai multi candidati bine sau foarte bine pregatiti, iar in sezonul turistic la intervuri vin mai multi candidati mai slab pregatiti. Este de inteles acest lucru pentru ca in sezon toate agentiile de turism au exchipele formate si complete, iar cei bine pregatiti isi au locul stabil deja.
4. Recomandari de pregatire in turism
Partea aceasta a discutiei a fost una dintre preferatele mele 🙂
De ce? Pentru ca mi-a placut intotdeauna pregatirea in turism, mi-a placut sa invat si totodata sa impart cu ceilalti cunostintele mele.
M-am pus in locul unui om care a lucrat in turism, dar in prezent nu mai lucreaza si i-am pus Oanei urmatoarea intrebare: “Sunt un om pasionat de turism, am lucrat cativa ani in acest domeniu, insa am luat o pauza de cativa ani. As vrea sa revin cu jobul in turism. Ce imi recomanzi ca si pregatire?”
Oana mi-a spus ca cea mai buna pregatire este cea in care afli singur ce s-a mai intamplat in piata: mergi la targuri de turism (in tara sau un strainatate), studiezi ofertele tuturor agentilor din piata, compari cu ceea ce stiai tu ca exista, vezi cu ce si-a mai imbunatatit oferta agentia X sau agentia Y, cauti informatii pe siteurile de specialitate in turism.
Mi se pare o metoda foarte buna. Mult mai buna decat aceea de a urma un curs clasic de turism.
As mai adauga aici discutiile cu oamenii din turism. Schimbul de experienta este esential. Intr-o discutie afli punctul de vedere al interlocutorului tu si poti dezbate o anumita problema sau situatie. Mi se pare ca iesi cel mai castigat dupa o astfel de discutie.
5. Ce salarii se ofera in turism? (marja pentru un job de agent de turism)
Salariile sunt diferite in functie de ceea ce faci dar si de pozitia pe care o ocupi intr-o companie.
Datorita faptului ca majoritatea joburilor despre care am vorbit au fost cele de agent de turism, am rugat-o pe Oana sa imi spuna care este salariul mediu pentru un job de “agent de turism”.
Astfel, am aflat ca salariul mediu pentru un job de agent de turism entry level este de 1200 lei, salariul unui agent cu pregatire si experienta medie se ridica undeva la 2000 lei, iat salariul unui agent de turism foarte bine pregatit si cu experienta de cativa ani in domeniu este in jur de 3000 lei.
Strans legata de salariile oferite exista si retentia de personal. Din pacate in multe agentii de turism de la noi retentia de personal este foarte scazuta. De ce? Pentru ca in majoritatea cazurilor nu exista motivatie pentru angajati sau nu exista o politica de bonusare a agentilor. Sunt multi agenti care aleg sa mearga de la o agentie la alta in speranta unui salariu mai mare de exemplu.
Este bine ca o companie, atunci cand isi recruteaza personalul sa stie de la inecput la ce sa se astepte si ce sa isi doreasca de la oamenii alesi. Chiar daca ii oferi unui angajat salariul pe care il doretse de la inceput, trebuie sa te asiguri ca persoana respectiva va fi motivata si peste 6 luni, ca isi va dori sa lucreze in continuare in acest loc.
Asa cum citeam in cartea “Trei indicii ale unei slujbe mizerabile”- Patrick Lencioni, unul din lucrurile esentiale pe care trebuie sa le aiba un angajat in timpul unui job este acela de a fi evaluat. Fara evaluare continua nu poti sa cresti, nu poti deveni mai bun si nu vei stii niciodata care este adevarata ta valoare.
6. Cum vezi tu piata joburilor de turism in urmatorii 5 ani?
La acest capitol Oana mi-a dat un raspuns surprinzator pentru mine. Mi-a spus ca in urmatorii 5 ani vor fi mai putine joburi in turism. M-am blocat putin, gandindu-ma ca agentiile de turism online vor inlocui cu totul agentii de turism obisnuiti (asa cum se tot zvoneste). Apoi Oana a continuat: “Asta nu va insemna insa ca vanzarile agentiilor de turism vor scadea”.
Raspunsul aici il gasim in activitatea online a agentiilor de turism, activitate ce pare a castiga teren. Astfel se vor face din ce in ce mai multe rezervari online si va fi nevoie de mai putini agenti de turism. Cel putin, vorbim de posturile de agenti de turism asa acum le stim astazi.
Odata ce vor creste agentiile online va fi nevoie de mai putini oameni de vanzare directa cu clientii insa va fi o mai mare nevoie de agenti backoffice, marketing, promovare. Vanzarile de pe net vor fi rezultatul promovarii, iar pentru aceasta promovare va fi nevoie de cat mai multi oameni specializati in domeniul turismului.
Discutia cu Oana a fost de mare interes pentru mine si vreau sa ii multumesc pe aceasta cale. Sper sa mai avem discutii asa utile si pline de informatii, asa cum a fost aceasta!
Credit foto: unsplash.com