Recent am avut prima mea experienta ca si ghid de turism si desi am invatat la cursuri cam ce presupune sa fii ghid, nimic nu te pregateste pentru realitatea de care te izbesti.
Prin urmare am vrut sa va impartasesc si voua din experienta mea si sa subliniez in acest articol caracteristicile pe care un ghid trebuie sa le detina pentru a-i asigura succesul.
In weekendul trecut a avut loc o excursie la Pietele de Craciun din Budapesta si Viena, un program gandit si organizat pentru studentii Facultatii de Geografie, UBB, specializarea Geografia turismului, Cluj-Napoca, avand un scop educativ, iar pe langa pietele de Craciun din Budapesta si Viena, acest program si-a propus si prezentarea obiectivelor turistice din cele doua capitale europene.
Am reusit astfel sa imbinam educatia, cultura dar si distractia intr-un mod frumos. Din fericire am primit si asistenta turistica din partea agentiei cu care am colaborat pentru realizarea intregului program si cu toate peripetiile prin care am trecut, la final s-a terminat totul cu bine.
Aceasta experienta m-a facut sa realizez cat de imprevizibile sunt anumite situatii si ca trebuie sa fi pregatit tot timpul pentru orice s-ar putea intampla.
Am avut un grup de 20 de studenti si pana la urma te gandesti ce se poate intampla cu un grup de 20 de persoane? Credeti-ma ca se pot intampla multe lucruri neprevazute…ca de exemplu sa intarzie sau sa nu apara la punctul de intalnire, sa se piarda de grup, sa decida sa-si faca propriul program, sa escaladeze obiectivele turistice (da, chiar s-a intamplat).
Tot timpul exista in grup o persoana mai exhibitionista care vrea sa fie in centrul atentiei, o gasca petrecareata, o persoana timida, o persoana care stie mai multe decat toti ceilalti si asa mai departe.
Prin urmare, din punctul meu de vedere un bun ghid trebuie sa detina urmatoarele caracteristici:
- sa fie o persoana organizata – pentru a-i putea organiza pe altii, trebuie sa fi tu o persoana organizata si responsabila. Cu cat esti mai organizat cu atat ai mai multe sanse ca totul sa iasa asa cum ai planuit;
- sa fie o persoana comunicativa si sociabila – este imperios sa stii sa comunici, sa transmiti informatii dar si sa faci sa se lege totul, sa-i pregatesti pe turisti pentru ceea ce urmeaza sa vada si sa traiasca;
- cunoasterea traseului este de asemenea un aspect important, sa cunosti legenda locurilor, informatii interesante despre obiectivele vizitate, asta pe langa cele standard. Tot timpul ii poti surprinde pe turisti cu o poveste legata de obiectivul pe care il viziteaza, captivandu-le astfel atentia si interesul;
- sa poti improviza – este destul de important sa stii sa improvizezi, reusesti astfel sa gestionezi anumite situatii care par fara iesire, la care nu te asteptai;
- sa fii o persoana placuta si amabila – in acest mod ii vei face pe turisti sa se apropie de tine, ii vei aduce la stadiul in care vor deveni mai mult decat simpli turisti, ci se vor simti ca si prietenii tai. Acest lucru presupune insa sa fi un bun ascultator, sa incerci sa le intelegi nevoile, sa ii asculti si astfel sa te apropii si tu de ei;
- sa fie o persoana profesionista – iti doresti ca turistii sa iti devina prieteni dar trebuie mentinuta o bariera intre cele doua aspecte ceea ce se poate face doar cu mult tact si profesionalism;
- sa aiba capacitatea de a lua decizii rapide in situatii de stres – astfel de situatii apar inevitabil, uneori cand ne asteptam mai putin si gestionarea lor tine in mare parte de capacitatea fiecaruia de a actiona in conditii de stres;
- sa reusesti sa transformi totul intr-o experienta memorabila – amintirile sunt cele care raman pana la urma, iar turistii tai isi vor aminti mereu cu drag de experienta pe care i-ai ajutat sa o traiasca. Cum iti dai seama ca a fost o experienta fericita pentru ei? Atunci cand te intreaba de urmatoarea excursie si iti multumesc la sfarsit cu zambetul pe buze. In aceste momente tot stresul si toata oboseala acumulata dispar ca prin minune si te simti o persoana implinita.
Ar mai fi multe de adaugat si va rog si pe voi sa completati lista pe care am inceput-o cu ceea ce credeti voi ca presupune meseria de ghid de turism.
Recomand filmul “My life in ruins”, acesta surprinde foarte multe aspecte din viata unui ghid.
Credit foto: unsplash.com
Sunt extrem de putini ghizi cu adevarat buni in Romania, extrem de putini. Este foarte greu sa fii un ghid bun. Altfel … Sunt multi.
Cred ca trebuie sa iti placa foarte mult ceea ce faci, sa pui pasiune si daruire. Si sa inveti incontinuu.
Adaptabilitatea este iarasi o trasatura importanta. Altfel te comporti (si altfel prezinti) unui grup de tineri, de pensionari sau de persoane cu nevoi speciale. Doamne fereste, dar au fost cazuri cand cate un turist din grup s-a ranit serios necesitans spitalizare intr-o tara straina sau chiar deces din cauze naturale. Nu aveai cum sa prevezi insa acestea au afectat serios programul de desfasurare. mai exista printre ghizi cativa in varsta dar cu o experienta extraordinara, care au trecut prin asemenea evenimente. Important este sa invatam de la ei ce si cum au facut in aceste cazuri speciale. Trebuie contactati si furati meseria de la ei. Nu in ultimul rand, trebuie urmarit ce se intampla permanent in aceasta profesie pe plan mondial, prin toate canalele de informatii. Online, presa scrisa, televiziune, documentare, etc. Acestea ne invata sa evaluam ce s-ar putea intampla daca…si solutiile cele mai bune pe care la putem aplica in acele momente.
De acord, adaptabilitatea este importanta. Dar cum ati mentionat si dvs. este foarte greu sa prevezi tot ce se poate intampla. Important este sa incerci sa faci tot posibilul ca experienta sa fie una cat mai placuta si reusita. Si da, pregatirea continua este necesara.
Am pretentii de la un blog de specialisti in turism.
Ghid Turistic = Carte cuprinzând informații de călătorie, hărți, planuri, îndrumări etc. necesare unui turist pentru orientarea într-o țară, într-o regiune, într-un muzeu etc.
Ghid de Turism = Persoană care conduce și îndruma un grup de turiști, un grup de vizitatori ai unei expoziții etc.,dându-le explicațiile necesare; călăuză.
Da, corect. Entuziasmul cu care scriam articolul mi-a indus aceasta confuzie inainte sa verific termenii. Multumesc frumos pentru precizare.
Petre, ce rău ești :p
Uite, în urmă cu o lună mi-am spus și eu gândurile pe tema ghidului de turism:
http://drumliber.ro/ghidul-de-turism-diferenta-dintre-o-vizita-extraordinara-si-una-banala/
Frumos articolul. Stii cum se spune ca omul sfinteste locul. E foarte important modul in care ghidul iti prezinta obiectivul turistic si te introduce in atmosfera. Am vazut si exemple bune si mai putin bune, insa cine pune pasiune si daruire in ceea ce face, nu trece neobservat.
Ce iti trebuie ca sa fii un bun ghid turistic?
Rspuns: informatii utile, fotografii, o hartie buna si o coperta frumoasa!
DRAGA NOASTRA .."carte/brosura" ma bucur sa afli ceea ce TREBUIE SA FACA un (RETINE si NOTEAZA): Ghid de Turism aceasta este FORMA CORECTA a celui care asigura derularea în bune conditii a programelor turistice.
indiciu: http://www.ghidturciagrecia.ro/ghizii-de-turism-din-romania-versus-ghizii-de-turism-din-ue-si-turcia/
In primul rand as adauga PASIUNE. Fara, nu cred ca vei reusi sa fi un ghid excelent si iubit de turisti!