Cifre privind miscarea pietei muncii in turism

La sfarsitul anului trecut am lansat un chestionar agentiilor de turism din Romania, pentru a avea cateva cifre legate de miscarea pietei muncii in turism.

Cifrele de mai jos sunt concludente, iar discutii detaliate, pe oricare din aspectele de mai jos le putem purta oricand. Sunt convinsa ca feedbackul corect, obiectiv, hranit din multiple surse (clienti si candidati intervievati), filtrate prin mintea noastra de fosti practicieni in turism, pe care-l primim zi de zi ca si firma de recrutare focusata pe agentiile de turism este benefic oricarei agentii care vrea sa intre in contact cu noi.

Cine a raspuns la chestionar:

38.9% – reprezentanti ai unor agentii cu sub 4 angajati
33.3 % – reprezentanti ai unor agentii cu 4 pana la 10 angajati
22.2% – reprezentanti ai unor agentii cu 10 pana la 50 de angajati
5.6% – reprezentanti ai unor agentii cu peste 50 de angajati

Din punct de vedere al angajarilor facute in 2011, cifrele sunt extreme: cele mai multe agentii (56,7%) au angajat sub 2 persoane sau chiar deloc si 16% au angajat peste 10 persoane, in conditiile in care in 2012 niciuna din agentiile chestionate nu doreste sa-si inchida afacerea, din contra 83.3% se gandesc sa isi extinda activitatea si doar 16.7% au in plan restrangerea acesteia.

In general nu exista o strategie de resurse umane pentru 2012 in agentiile chestionate, intrucat 44.4% nu stiu cate persoane intentioneaza sa angajeze anul viitor, iar 6.7% vor angaja peste 10 oameni.

Din punct de vedere al angajarilor, anul 2011 a fost unul sensibil mai activ decat 2010, cand 58.8% din agentiile respondente au spus ca nu au angajat nicio persoana (5.3% dintre acestia fiind totusi agentii nou deschise in 2011).

Ca si surse de recrutare, agentiile de turism au folosit: portalurile de joburi, recomandarile si agentiile de recrutare. Insa 72.2% dintre ele nu au finalizat nicio angajare prin portalurile de joburi, insa 11.1% au angajat peste 10 persoane prin aceasta sursa de recrutare. 22.2% dintre respondenti au angajat intre 2 si 5 persoane prin recomandari, iar 37.5% au lucrat cu firme de recrutare.

Cele mai mari probleme avute cu personalul si cu recrutarea acestuia in 2011 au fost: gasirea unor noi candidati potriviti (61.1%), lipsa resurselor pentru a investi in pregatirea actualilor angajati (38.9%), motivarea angajatilor (5.6%) si lipsa de seriozitate a agentilor (16.7%).

Credit foto: unsplash.com

Tags : cariera in turismOana Diaconu Tigaurecrutare turismRTT Romania

13 Comments

  1. Care este esantionul studiului? Este studiul realizat reprezentativ la nivel national?

    1. 296 de agentii, 18% respondenti. Am trimis chestionarul doar managerilor de agentii (Buc+tara), doar pe mail, nu l-am afisat pe retele de socializare sau alte site uri pentru a putea conta pe relevanta raspunsurilor. Avem in baza de date doar 296 adrese de mail ale managerilor de agentii. Daca ne sprijiniti cu o baza de date mai mare putem face si alte chestionare de acest gen, relevante pentru agentiile de turism din Romania.

  2. Ar fi interesant sa ne impartasesti cateva cifre si idei -din cercetari cantitative dar si calitative – despre fluctuatia de personal in agentii. Cate angajari se fac am inteles. Dar oare acestea se fac ca extindere a numarului de angajati sau poate ca inlocuire a celor care pleaca?
    Si cei care pleaca din Agentii, se duc in alte agentii, in hotelarie sau parasesc turismul?
    Evident e dificil sa propui cifre si procente, insa cred ca ar fi interesanta o discutie/un articol despre retentia de personal in Agentii. Cu focus si comparatie intre agentiile mici si cele mari.
    Avem in piata astazi Corporatii cu zeci si poate peste 100 de angajati, dar si multe agentii de familie cu 1-2 angajati, sau birouri mici cu pana in 6 angajati. Si diferentele de Recrutare, Salarizare, Motivare sunt sau ar trebui sa fie vizibile.
    Si, da, foarte legat de acest subiect insa extrem de interesant ar fi o discutie despre motivarea angajatilor in agentii – pornind de la salarizare, trecand prin beneficii si ajungand la motivarea emotionala.
    Vorbesc ca absolvent de Turism Servicii la ASE (din grupa noastra de circa 15-20 de oameni, numai 3 lucram in turism azi). Dar si ca profesionist din Turism, angajator azi – care insa intelege cum e sa fii/sa te simti angajat intr-o agentie.
    Cu alte cuvinte, ma bucur sa avem o sectiune de HR in Turism pe TurismMarket! Si vom avea de discutat si impartasit multe idei… 😉

  3. @Gabriela: Multumesc.
    @ Cristian: e bine ca am inceput discutiile pe teme de HR turism. De acum incolo, avem timp sa luam fiecare subiectel din mesajul tau la puricat si sigur vom trage impreuna concluzii utile. Ma leg doar foarte putin de un aspect atins de tine: Unde pleaca agentii de turism: hotel, schimba domeniul etc. Sa stii ca am cunoscut extrem de putini oameni care dupa ce au lucrat in turism au schimbat domeniul. Nu discut aici despre cei care au facut studii in turism si nu au continuat in domeniu, si nici despre cei care au lucrat prea putin in agentie. Vorbesc despre cei cu minim 4-5 ani experienta. Cei care schimba totusi domeniul o fac, surpriza… din cauza salariilor mici. O mare majoritate dinc ei pe care i-am intrebat daca ar schimba domeniul, din nou, dintre cei cu experienta reala in turism, mi-au spus ca ar face-o doar pentru corporatii. De unde trag eu o mica concluzie rautacioasa: cred ca organizarea si strategia din agentii, sau mai bine spus lipsa acestora, ii face pe unii sa se reorienteze.

  4. Ca specialisti in domeniu v as fi tare recunoscatoare si nu numai eu ..daca mi ati putea da un sfat in legaturile cu specializarile in turism.Ca si incepator si doritor sa lucreze in domeniul acesta ce cursuri ne ofera piata….cu ce sa incepem si care este primul pas pentru a deveni agent de turism.Cele mai multe recomandari le am primit despre cursul Iata foundation…dvs ce parere aveti?este acesta baza cu care putem incepe?multi tineri sunt atrasi de acest domeniu dar din pacate provincia nu ofera cursuri recunoscute sau in baza caruia te poti angaja ulterior intr o agentie,doar in capitala poti urma aceste cursuri si costa,si trebuie sa te intretii pe perioada in care urmezi acest curs si de aici multe alte inconveniente….Astept un raspuns

  5. Draga Camelia,

    Probabil ca nu este raspunsul la care te astepti: nu cred ca exista cursuri care sa te ajute sa te angajezi mai repede. Exista cursuri care sa te faca sa intelegi mai bine turismul si sa largeasca viziunea pe care o capeti (sau nu) dupa ce termini facultatea. Ce as face eu daca as fi in locul tau? Daca nu as avea bani, asa cum spui tu, pentru cursuri sofisticate (cu siguranta totusi ca IATA este cel mai bun curs), as face tot ce imi sta in putere sa invat si sa fiu la curent cu ce inseamna turismul real. Ei bine, asta nu o poti face decat lucrand intr-o agentie. Inca din timpul facultatii m-as duce cu un CV, cu o camasa pe mine si cu un zambet cald in toate agentiile din orasul meu de provincie. M-as arata dispusa sa ajut la orice se poate pentru a fi lasata cateva ore pe zi sa “fur” meserie de la un agent de turism/ ticketing. Voi demonstra apoi cat de bine am inteles totul, cat de potrivita sunt pentru agentia respectiva si am sanse sa fiu angajata acolo. Nu cred in nevoia de a avea din prima brevet de turism, nu cred in cursuri de 6 luni la care ma inscriu, dar pe care nu le frecventez din comoditate, ca diploma oricum o primesc, nu cred in cursuri teoretice. Cred in studierea hartii lumii, cred in citirea review urilor despre destinatii, cred in citirea forumurilor de profil (si bineinteles in filtrarea informatiei de acolo) si cred in munca si in pasiune. Mult succes Camelia!
    PS: din ce oras esti? iti pot recomanda agentii deschise sa te primeasca.

    1. Sunt total de acord cu dvs,cand deschid laptopul oricum primele site uri care le deschid sunt turism market si site-urile agentiilor renumite ca tui sau jinfo tours :)) Sunt pasionata de asa ceva si numai de calatorii vorbesc ii obosesc pe cei din jur neinteresati de subiect sau domeniu 🙂 sunt din Constanta,daca m-ar primi cineva de la orice agentie din Constanta pt ucenicie sa zicem asa macar cateva ore pe zii credeti-ma ca m-as duce sa invat cu cea mai mare placere.

Leave a Response