La inceputul verii am scris despre initiativa unor bloggeri din Cluj de a promova orasul Cluj si de a-i sustine candidatura pentru a fi Capitala Cultural Europeana in 2021.
Proiectul se numeste CJX.ro sau ClujX 2015 si a constat intr-o calatorie pe care acestia au facut-o in 3 tari si 6 orase timp de cateva saptamani in aceasta vara. Toate orasele vizitate sunt foste Capitale Cultural Europene sau Capitale Culturale pentru Tineret (asa cum este si Clujul anul acesta) iar scopul a fost de a invata cate ceva de la fiecare in parte.
Calatoria CJX a avut loc in intervalul 29 iunie – 18 iulie iar acum, ca s-au mai linistit lucrurile si s-au tras concluziile, i-am invitat din nou pe initiatorii proiectului la un scurt interviu.
Este vorba despre Gabriel Aldea si Dan Ciulea si gasesti mai jos cateva informatii despre cum au mers lucrurile si ce pregatesc mai departe.
Carmina: Buna Gabriel, Dan, in primul rand va multumesc pentru timpul acordat. A trecut ceva timp de cand v-ati intors din cea dea doua editie CJX. Acum, ca lucrurile s-au mai asezat si ati tras concluziile, spuneti-mi, va rog, cum a fost.
.
Dan: Bună, Carmina. La fel ca în prima ediție, a fost destul de greu, dar nu ne plângem. A fost o ediție foarte bună, atât din punct de vedere a experiențelor trăite, cât și din cea a învățămintelor. Ne-am întors acasă cu un bagaj de informații mare pentru Asociația “Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană”. Unele din aceste informații le-am făcut publice pe cjx.ro în secțiunea ECOC, iar altele au fost pastrate doar pentru ochii și urechile membrilor asociației.
.
Gabriel: Am adunat, din nou, multe informatii pretioase care ne pot ajuta mai bine sa intelegem ce inseamna aceasta candidatura pentru orasul nostru si care ne sunt sansele reale. Pe de alta parte, ne bucuram ca am reusit sa ne promovam orasul si tara pe noi meleaguri. Concluziile trase dupa doua editii ne ajuta mult in pregatirea planului pentru anul urmator.
.
Carmina: Ati plecat la drum cu un plan si cu niste asteptari. Cum au mers lucrurile? Care dintre asteptari s-au indeplinit?
.
Dan: Da, așa este. Știi vorba: ”planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg”? Ei bine și nouă ni s-a potrivit de minune această vorbă… sau, mă rog, am avut două momente în care am experimentat această zicală.
Primul a fost in Istanbul. Cu toate că ne era asigurată cazarea într-un resort extraordinar, la marginea orașului, datorită timpului pe care îl pierdeam în trafic, am fost nevoiți să ne mutăm, undeva mai aproape de punctele de interes ale proiectului.
.
Al 2-lea, și cel mai important, a fost lipsa de deschidere din partea oficialităților de la Tripoli. Am discutat din timp cu ei, am luat legatura si prin intermediul oficialităților din Thessaloniki, chiar si cu cei din Kalamata, dar când am ajuns în Tripoli nu am avut cu cine să ne întâlnim, ulterior am primit un mail prin care ne anunțau că le-a intervenit ceva și nu au mai putut să se întâlnească cu noi.
.
Gabriel: Dupa cum spunea si Dan, Istanbulul a fost plin de suprize. Desi am avut o intalnire stabilita din timp, cand am ajuns la locul stabilit, am fost informati ca aceasta nu va mai avea loc. Eram curiosi sa aflam mai multe despre ce a insemnat Istanbul 2010, mai ales tinand cont ca este unul dintre exemplele negative in toata istoria ECOC, foarte multi considerand ca s-a cheltuit un buget enorm care nu a lasat nimic in urma.
Apoi, dupa ce am discutat in Thessaloniki despre alte orase posibile candidate din Grecia, despre Tripoli s-a spus ca este un simplu interes politic in zona respectiva, iar candidatura lor nu este deloc serioasa. Ni s-a confirmat asta cand am incercat sa ne intalnim cu ei…
.
Carmina: Ce provocari ati intalnit pe drum? Au fost si lucruri care nu au mers conform planului sau care au aparut pe parcurs in programul vostru?
.
Dan: Cele mai mari provocări de pe drum au fost să ajungem dintr-o benzinărie în alta. Fiind o perioada grea pentru greci si tinand cont de faptul că noi aveam un card de alimentare care era acceptat doar la anumite benzinării, a fost o sarcină destul de interesantă, să nu spun dificilă.
În rest, lucruri normale pe care le întâlnești în orice excursie faci, indiferent că aceasta este de plăcere sau de business.
.
Gabriel: Provocarile au tinut de transport, resurse si timp. Alimentarea in benzinariile grecesti a fost de fiecare data o provocare, ducand munca de convingere cu vanzatorii de a ne accepta plata cu cardul. Apoi, o aventura pentru mine a fost drumul de la Istanbul la Thessaloniki, singur in masina, pe un drum ce strabate doua tari in care eu nu mai fusesem niciodata.
Provocarile nu au lipsit nici cand a venit vorba de administrarea bugetului, in fiecare an fiind sustinut si din buzunarul propriu. Desi ne-am calculat bine ce si cum aveam de cheltuit, au mai aparut situatii neprevazute.
.
Carmina: Daca ar fi sa te gandesti la cele 2 editii CJX de pana acum, spune-mi te rog cum a crescut proiectul (si ceea ce vreti sa transmiteti) de la o editie la alta.
.
Gabriel: Ne bucuram ca am reusit sa ducem la bun sfarsit a doua editie, iar acum ne pregatim planul pentru anul viitor. Am invatat multe in doi ani, am avut ocazia sa strabat 19 tari si sa cunosc foarte multi oameni interesanti. Acum ne gandim cum putem transpune toate povestile noastre intr-o carte, pe care sa o punem in bibliotecile clujene.
Vrem sa transmitem ceea ce am inteles noi ca inseamna acest proiect, sa ajutam la informarea cetatenilor, aceasta fiind o provocare pentru fiecare oras candidat.
Speram ca anul viitor sa trecem de la “a afla mai multe despre ce inseamna proiectul ECOC si cum putem castiga” la “promovarea la nivel European a Clujului – Capitala Culturala Europena in 2021”.
.
Carmina: Care este planul pentru mai departe? Va exista si editia a treia? Daca da, ce va aduce nou aceasta editie?
.
Gabriel: Cand eram in Kalamata, discutam cu Dan despre planuri de viitor si am decis ca anul viitor sa avem cea mai mare editie de pana acum, impartita in doua. Prima parte va viza orasele finaliste din Romania, apoi cele europene care sunt deja anuntate castigatoare iar acum se pregatesc pentru anul in care se vor bucura de titlul de Capitala Culturala Europeana. Speram ca pana atunci sa reusim sa publicam si cartea de care vorbeam mai devreme.
Carmina: Scopul principal al CJX a fost si este de a promova Clujul si candidatura acestuia la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Stiu ca prin intermediul vostru au fost multi care au auzit despre Cluj si ma bucur ca editia a doua a CJX a iesit bine si abia astept sa aud despre urmatoarele planuri. Iti multumesc pentru timpul pe care mi l-ai acordat si sa stii ca suntem cu ochii pe voi in continuare!
.
Gabriel: Asa este. Ne-am bucurat sa aflam anul acesta ca multi dintre cei cu care ne-am intalnit au auzit de bine despre pregatirea noastra pentru titlul ECOC si au in plan sa ne viziteze in urmatorii ani. Speram sa starnim curiozitatea cat mai multor persoane cu care interactionam, atat la intalnirile oficiale cat si pe strada.
Multumim pentru sustinere!