Cluburile de calatorii invadeaza Romania

Faci parte dintr-un “club de calatorii“?

Daca esti deja inscris intr-un club vei stii despre ce vorbesc mai departe (nu sunt convinsa ca o sa fii de acord cu mine insa cred ca vrei sa citesti mai departe).

Daca inca nu esti inscris, sunt convinsa ca ai fost deja abordat de cel putin o persoana care sa iti propuna sa te inscrii sau ai auzit macar de acest concept.

Am vrut sa scriu pe tema asta inca de la inceputul anului insa pentru o perioada m-am gandit ca poate nu este cea mai buna idee sa abordez subiectul, mai ales pentru ca stiu ca  a tot starnit controverse si cu siguranta va mai starni si pe viitor.

Nici nu tin bine minte cand am auzit prima oara de “cluburile de calatorie”. A fost acum cativa ani, atat imi amintesc. Iar prima prezentare la care am ajuns a fost acum vreo 2 ani.

Nu m-a tentat niciodata sa ma inscriu intr-un club de calatorii si asta din mai multe motive.

Primul motiv este pentru ca lucrez in turism de atatia ani si am o multime de sisteme de rezervari si oferte de vacanta pe care le voi gasi intotdeauna mult mai atractive decat orice oferta pe care as gasi-o intr-un club. Ce-i drept, la mijloc de gaseste si “un defect profesional” al meu, acela ca imi place sa imi creez singura vacantele si imi este greu sa cer altcuiva sa se ocupe de asta (numai eu stiu cat de dor imi este sa lucrez in sistemele de rezervari de 2 ani incoace de cand nu mai am activitate in agentie de turism si de cand ma aflu de partea cealalta a baricadei, ca si consultant pentru companiile de turism).

Dar sa nu ma indepartez de la subiect. Primul motiv spuneam ca este obisnuita de a avea la indemana o multime de sisteme de rezervari si de posibilitati de a-mi organiza o vacanta asa cum visez.

Al doilea motiv a fost faptul ca in majoritatea cazurilor nu stiam ce companie este “in spatele” clubului de calatorii, daca este o companie de turism (agentie licentiata) si cat de sigura este aceasta companie.

Cel de-al treilea motiv a fost modul de abordare agresiv pe care l-au avut aceste cluburi de calatorie in a ma recruta. Stiu ca asta tine de fiecare persoana in parte si unele abordari au fost chiar ok, insa daca ar fi sa generalizez, 80% din abordari au fost fie agresive, fie s-au dat informatii eronate in prima faza pentru a ajunge intr-un final la o “prezentare” la care nu imi doream sa fiu.

Trecand peste toate cele de mai sus si fiind obisnuita sa cantaresc lucrurile pe toate partile atunci cand imi formez o opinie pe care o transmit mai departe, am pus in balanta toate informatiile pe care le-am avut despre cele 3 cluburi de calatorie pe care le cunosc (si care mi-au fost prezentate cel putin odata cu lux de amanunte- si asta nu intr-o prezentare oficiala ci la intalniri private, moment in care am putut pune oricate intrebari).

Ceea ce este cert este ca cluburile de calatorie sunt o realitate a pietei. Nu le-am inventat noi, iar ele sunt prezente de ani buni in intreaga lume si functioneaza.

In al doilea rand, functioneaza ca un MLM (multi level marketing) si au in spate o “companie-mama” care furnizeaza serviciile turistice, iar reprezentantii care fac de fapt vanzarea castiga un comision in urma vanzarii unui astfel de serviciu/atragerii de noi reprezentanti in club (poate fi asemanat foarte bine cu afilierea care este binecunoscuta in Romania, chiar daca in turism este cunoscuta ceva mai putin).

Toate bune si frumoase pana aici. In mare, toate cele 3 cluburi care mi-au fost prezentate functioneaza la fel. Si pentru ca stiu ca esti curios sa stii care sunt cele 3 cluburi, las linkurile aici: WorldVentures, FireFlies si QNet.

Bineinteles, fiecare in parte are functionalitati asemanatoare si diferite insa nu acesta este scopul articolului meu.  Cu siguranta fiecare dintre ele este potrivit diferitelor persoane.

Scopul meu este de a atrage atentia asupra acestui tip de business si mai ales asupra abordarii celor din jur. Abordare care in majoritatea cazurilor lasa de dorit si nu face decat sa respinga.

Calatoresc de cel putin 20 de ori pe an (deplasari mai lungi sau mai scurte, in interes personal sau in interes de business) si poate ca, cel putin la nivel teoretic, ar trebui sa ma tenteze aderarea la un astfel de club. Cu toate astea, niciunul din cluburile de mai sus nu m-au convins sa le devin reprezentant (motivele sunt cele 3 mentionate in prima parte a articolului).

Nu stiu ce s-a intamplat insa de pe la finalul lui 2014 abordarile cluburilor de calatorii s-au intetit.

Nu cred ca a existat macar o saptamana din intervalul octombrie 2014 – prezent in care sa nu fi primit cel putin un mesaj/telefon/email pe aceasta tema, majoritatea venind mai ales de la unul din cluburile mentionate mai sus care inteleg ca este in plina expansiune, insa senzatia pe care o lasa este ca invadeaza efectiv piata.

Problema este ca mesajele vin fie de la persoane cunoscute (care lucreaza sau nu in turism), fie de la persoane necunoscute si au un singur numitor comun: toate vor sa te invite sa faci parte din “cea mai nemaivazuta retea de calatorii din lume”. Si toti sunt foarte insistenti.

Imi aduc aminte cum erau agentii de vanzari de asigurari acum vreo cativa ani cand te sunau cum prindeau ocazia si doreau sa iti vanda ceva. 🙂 Tu cum ai reactiona daca ai fi efectiv asaltat de propuneri agresive, identice si interminabile?

Eu una m-am plictisit de ele si acesta este si motivul pentru care scriu acest articol.

Sper ca dintre cei care vor citi articolul sa fie si reprezentanti ai cluburilor de calatorii tocmai pentru ca le ridic mingea la fileu: Dragilor, nu mai fiti  agresivi! Inteleg ca vreti comisioane. Si noi, in agentiile de turism, tot pe baza de comisioane lucram! Si nu suntem agresivi cu clientii nostri. Nu le soptim la ureche/pe email sau pe Facebook non stop “CUMPARA!”

Cu agresivitatea nu ajungi nicaieri.

Inteleg ca aveti nevoie de volum. Intr-adevar, la volum se fac cei mai multi bani. Dar totusi, chiar nu conteaza ce vinzi si cui? Nu conteaza pentru tine ca maine s-ar putea sa mai ai nevoie de cei pe care ii ai de clienti si de care daca nu ai grija vor disparea asa cum au aparut?

Contactul cu oamenii este extraordinar de important. Iar intr-o lume a online-ului, conteaza din ce in ce mai mult relationarea offline (paradoxal, stiu). Nu faci business serios fara intalniri in offline. Si asta nu o spun numai eu ci o multime de oameni de afaceri.

Asa ca daca nu ai grija de OAMENII cu care relationezi si pe care ii vrei alaturi de tine in clubul pe care il reprezinti, cat crezi ca o sa dureze succesul pe care il ai? O zi, o saptamana, o luna sau maxim cateva luni. ATAT.

Si asta pentru ca businessul este facut de oameni pentru oameni. Cand lipseste ceva din ecuatie, relatia dispare.

Sunt consultant de business si marketing in turism si lucrez cu multe companii de turism mici si mijlocii. In toate cazurile recomand clientilor mei sa relationeze cu clientii lor pentru a-i cunoaste mai bine si pentru a le oferi servicii dedicate. Iar cei care imi urmeaza recomandarile au cel mai mare succes. Pentru ca lor le pasa de businessul lor, de oamenii cu care lucreaza (angajati sau colaboratori) si de oamenii carora le ofera acele servicii dedicate.

Nu este un lucru usor si este foarte consumator de timp. Dar intr-un final merita. Si stii de ce? Pentru ca un om cumpara de la tine pentru ca te place. Pentru ca ii place compania ta, profesionalismul de care dai dovada si mai ales pentru ca ii place atentia pe care i-o oferi.

In niciun caz nu o sa ii placa sa il agasezi cu ceva. Asa ca mai multa atentie la abordarea oamenilor si la relationare.

In loc de concluzie: orice business bine pus la punct si care functioneaza este facut de oameni pentru oameni. Sa nu uitam asta si sa actionam ca atare!

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

6 Comments

  1. Marturisesc ca nu eram familiar cu conceptul, asa ca, in momentul in care am citit titlul, m-am gandit la ceva mai in genul cluburilor care organizeaza singles parties. De fapt, probabil ca ideea nici nu ar fi rea, ca persoanele care nu au cu cine calatori sa se asocieze (mai mult sau mai putin organizat) pentru a merge spre destinatia comuna.

    Din cate stiu, in Olanda se practica cumpararea de bilete de tren de catre persoane care nu se cunosc in prealabil, dar isi organizeaza grupuri ad-hoc pentru a beneficia de discount-uri (care ajung la zeci bune de procente).

    Iar in ce priveste cazarea, pentru tinerii care calatoresc singuri cel mai mult merita sa aderi la Hostelling International: vei imparti camera cu alti backpackers, din toate colturile lumii, iar desi e foarte improbabil ca-i mei vai intalni vreodata, schimbul de viziuni si idei ce reiese din intalnirea cu tineri din alte culturi e o experienta care, pe mine unul, m-a marcat in mod pozitiv, incat imi voi aduce aminte mereu cu placere de acei ani (si, pana prin 2010, am calatorit de unul singur destul de mult).

    Personal, nu stiu in ce masura m-ar ajuta sa fiu membru Dream Trips World Ventures, pana la urma doar calitatea de membru o poti obtine gratuit (si asta doar atata timp cat membrii pe care i-ai recomandat isi platesc cotizatiile), nu si excursiile in sine. Cu alte cuvinte, cei care castiga in cele din urma sunt tot organizatorii…

    Insa sloganul Dream Trips, “You should be here”, mi se pare foarte bine gandit, pentru a inocula ideea ca trebuie neaparat sa mergi acolo unde au mers cei din catalogul lor… si de preferinta, sa aderi si tu.

  2. Am citit articolul si este o abordare aproape corecta.
    Am sa ma explic.
    Eu sunt membru al Clubului de calatorii Fireflies din noiembrie 2013.
    Am primit informatia, am cautat tot despre Compania elvetiana Swiss Halley, am vazut planul de marketing si am luat o decizie.
    Pot sa spun ca pana in noiembrie 2013 m-am apropiat episodic de MLM. Dar, fiind in domeniul turismului de aprox. 19 ani – conduc o agentie de turism -, Swiss Halley oferind servicii turistice, acest lucru m-a atras si m-a facut sa citesc cat am putut despre MLM.
    Concluzia este ca MLM-ul este tot o vanzare, dar mai buna fata de cea clasica.
    Nu fac o pledoarie pentru a deveni dvs. membru. Chiar am abordat anul trecut pe cineva de la dvs., o doamna, cu o propunere de discutie pe aceasta tema. Am fost trimis, elegant, la plimbare.
    Citesc articole publicate aici si multe dintre acestea sunt foarte bune.

    Primul motiv care v-a facut sa spuneti nu.
    In Fireflies va creati singura vacantele. Nu va impune nimeni nici un pachet.
    Printre partenerii Fireflies, enumar: PriceLine (booking.com, agoda.com), Emirates, Arabian Adventures, GTA, Hotelsbeds.com, Thomas Cook, TUI, Neckerman, Tripadvisor, Amadeus, HRS.com, Hertz, Sixt, ArrivalGuides etc
    Aplici ce filtre doresti si pleci unde vrei, cand vrei, cu cine vrei, vizitezi ce vrei.
    In ce priveste tarifele, cand toti cei de mai sus vin sub aceeasi umbrela, toti vin cu oferte cat mai bune pentru cine? Pentru membrii clubului.
    Tarifele finale in Fireflies, in cel mai rau caz, sunt la nivelul tarifelor de decontare dintre agentii si aceste sisteme de rezervari. In foarte multe situatii sunt sub aceste tarife de decontare. In nenumarate cazuri am putut face comparatii, inclusiv pe biletele de avion.
    Fireflies este un competitor tot mai puternic al agentiilor de turism, dar poate fi un aliat si mai puternic al acestora.
    Studiu de caz (nu intru in detaliile planului de marketing dar voi da cateva cifre):
    a) Avem o agentie T.O. mare, care are o retea de revanzatori.
    a) Fireflies este o retea de proprietari de O.T.A.
    b) Agentia T.O. da acces revanzatorilor in propriul sistem de rezervari (user si parola), acestia fac rezervari catre proprii clienti, pentru care agentie T.O. cedeaza 7-8% din tarif, in rare cazuri 10%. Unele pun si targeturi: vinzi de 5000 euro / luna primesti 10%. Este adevarat ca nu te obliga sa le faci. Dar, nu le faci, ramai la 7%.
    b) Fireflies spune asa: "cumperi" o vacanta (primesti voucher(e) si cupoane de vacanta) si ai acces la sistemul de rezervari (user si parola). Pleci in vacanta, folosind cele doua instrumente, cand vrei, cu cine vrei, unde vrei. "Vinzi" un pachet turistic catre cineva (acesta devine si el membru) si primesti, ca new entry 9,6%. Dar, nu ai target-uri si nici obligatii.
    c) O retea creata de agentia TO se opreste in a doua adancime, pentru ca nu mai are ce sa imparta.
    c) In Fireflies, latimea si adancimea sunt nelimitate, si se ajunge la 51% comision.
    Concluzile acestui prim motiv:
    – orice potential turist poate avea propria O.T.A., la tarife cu adevarat performante, si poate dezvolta propria afacere cat se poate de legala (fise fiscala, impozite etc).
    – orice agentie de turism, mica sau mijlocie, de ce sa fie partener de 7%-8% la oricare T.O. mare, cand in Fireflies poate castiga, numai din comisionare, cel putin 10% si se ajunge si la procente foarte mari. Dar daca turistul devine membru Fireflies si dezvolta afacere personala, creaza retea de parteneri O.T.A. ?

    Al doilea motiv care v-a facut sa spuneti nu.
    Adresa este publica, pe site: ELVETIA, SWISS HALLEY AG, Churerstrasse 47, 8808 Pfäffikon, Schweiz, Tel: +41 43 50 80 326 | info@fireflies.com | http://www.fireflies.com
    Datele de la Registrul Comerţului din Elveţia sunt: CHE-104.522.189 MWST, Firmennummer CH-020.3.020.948-5

    Al treilea motiv: agresivitatea abordarii.
    Da, asta este motivul cel mai important din cele trei. Dar, este problema strict a celor care sunt agresivi, si a celor care primesc informatia.
    Primii pierd un potential partener, care poate fi un partener de aur.
    A doua categorie, mai ales daca este si din domeniu (nu bat nici un apropos) pierde, din cauza enervarii sau a disconfortului creat, o informatie care poate fi importanta pentru el.

    Iata ca, datorita dezvoltarilor care le-a facut, la finele lui 2015 Fireflies a devenit primul si singurul integrator de travel – de bussines si de vacante – la nivel global.
    Vor mai urma si alte dezvoltari in 2016.

    Cam asta am avut de spus.
    O zi buna va doresc.
    Cu drag,
    Dorin Iscru

  3. Oamenii deschiși vad oportunitatea când li se propune un astfel de membership. Ceilalți vad neajunsurile. Când lucrezi cu oameni, inevitabil, vei avea și reproșuri. De regula la adresa "vanzatorilor", care sunt neprofesioniști, care sunt entuziaști și vor sa arate aceasta oportunitate cat mai multor persoane. Consider ca aceste membership-uri ar trebui "vandute" in primul rand rudelor apropiate și prietenilor, pentru ca un club de călătorii îți oferă ceea ce nici o agenție de turism nu poate: un grup de prieteni. Milioane de prieteni, cu un scop comun. Nu sunt pentru oricine! Sunt pentru cei care prețuiesc ideea de a avea prieteni în toată lumea. E normal ca cei din domeniul turismului sa fie reticenți. Dar viitorul va fi mai frumos pentru cei deschiși. Pentru ca aceștia vor fi primii care se vor bucura de oportunitățile reale.
    Da, sunt membru al unui club de călătorii și da, am verificat foarte bine informația. Cati cetățeni au acces la ofertele de care beneficiază cei care lucrează în turism?

  4. Buna ziua, foarte interesant articolul dumneavoastră! Ma incanta ca ati adus in discuție asa ceva si aveti si o vasta expertiza!
    Motivul nr.1 de refuz al dvs este din punctul meu de vedere un neajuns al prezentării! Aveti 100% aceeași libertate de a va construi deplasarile, de a alege ce activități va plac si multiple alte garanții care unele sunt patentate si care va pot aduce si alte beneficii! Sistemul nu este perfect dar este perfectibil! PRIMUL club pe care l-ati mentionat are o expansiune mare deoarece este testat si chiar dovedeste ca tot ce se promite se întâmplă.
    Motivul nr.2: Este ușor sa verificati, legalitatea, premiile, istoricul companiei, si mai ales istoricul de audit pentru aceasta companie. IAR ma intorc la cei ce v-au prezentat informațiile, se pare ca nu au atins punctele care va interesau pe dvs.
    Motivul nr.3: Agresivitatea reprezentatilor este posibila si depinde de la om la om. Mulți nu suntem agenti de vânzări si nici antreprenori. Exista totuși si o reticenta mare a persoanelor din motive asa cum am spus insuficient de bine explicate, sau pur si simplu pentru ca nu vor sa accepte niste noi informații. Faptul ca multi s-au gandit la dvs arata ca sunteți apreciata, iubita, dorita in club mai ales avand acesta expertiza. Este, recunosc, pentru mine o onoare sa am in in echipa mea un astfel de coleg. De ce? Pentru ca vom putea testa la maxim beneficiile si vom aduce valoare si vom sti cu siguranță ca suntem pe drumul cel bun, daca o persoana ca dvs va decide sa faca parte din club. REPET, nimic nu este perfect, insa cel putin in clubul din care fac parte, riscul, chiar si cel financiar este minim. Aveti garanție de satisfacție de 14 zile, iar daca depasiti acest termen si tot doriți sa renunțați veti ramane cu niste informații absolut unice care sigur vor aduce un plus de expertiza dar si niste vacante in plus. Va spun din propria exerienta ca pana nu am decis sa ma inscriu, nu am avut o parere absolut informata si precisa. Din interior veti putea decide daca merita sau nu sa fiți membru!
    Cu speranța ca nu am fost agresiva, va doresc toate cele bune si sa stiti ca oricat de bune sau nu, sunt aceste cluburi, exista nevoie de oameni experti asa ca dumneavoastră! SUCCES in tot ce faceti!

  5. WOW – Carmen ai completa dreptate! Si nu o zic ironic, ci pe bune. Crede-ma ca ma abtin enorm sa nu dau niste picanterii pe online cu “neste doamne si neste domni” de la WorldVentures aka Dreamtrips, care ma invatau pe mine sa fiu eu, si sa ma bucur de mine si de viata mea si cat de trist ar trebui sa fiu ca nu am eu prieteni asa ca ei. Una era o coana cu nu stiu ce salon si altu era un tip care isi tinea ceasul de la mana la vedere, de parca incerca sa imi bage luminile de pe tavan direct in ochi, plus inca unu slabut asa si foarte serios, care din cand in cand facea pe ganditorul (cei 3 care au speria vestul m-am gandit la inceput). M-au impresionat la modul cel mai prost cu putinta, dar cel mai mult m-au enervat cand am intrebat de taxe, contracte, etc cum facem? Si mi-au spus ca la inceput mergem pe incredere (zici ca erau parteneri cu mine de minim 10 ani) si ca ma invata ei cum sa nu platesc taxele la stat 😀
    De Fireflies si QNet insa nu am auzit nimic inca, dar in mod cert Dreamshit aia sunt enervanti la un mod greu de descris, iar daca pui intrebari prea tehnice, brusc devin “stai sa sun un prieten” si nu am sa dau nume, dar pe mine au incercat sa ma racoleze, unii care acum vad ca sunt mari “formatori” de opinie si textele folosite pentru ai “stimula” pe cei din sala sunt efectiv acum in 2017, 95% ca cele din 2014. Oricum ei o tot ard cu texte ca domne vezi bine “tu lucrezi pentru tine” de acum inainte, DAR uita sa iti zica ca exista o limita clara de castig, lucru care in mod normal nu s-ar intampla, daca chiar ai munci pentru tine 😀

Leave a Response