Asa cum spuneam in articolul Facebook pentru companii in 10 pasi, primul pas care o companie trebuie sa-l faca inainte de a crea o pagina pe aceasta retea de socializare este sa-si stabileasca obiectivele.
Trebuie sa fim constienti ca odata ce am facut pasul de a fi prezenti pe Facebook, nu mai putem da inapoi, iar o prezenta fara obiective clare si fara a aloca resursele necesare poate avea efecte negative asupra brandului si a companiei. Nu sunt rare cazurile in care paginile companiilor, care nu au inteles cum functioneaza acest canal, nu au alocat resursele necesare si si-au ignorat fanii s-au transformat in locuri unde clientii isi manifesta nemultumirea in mod public. Iar daca pagina este inchisa comentariile negative nu se opresc, clientii mutandu-se pe alte forumuri si pagini de pe Internet pentru a-si manifesta nemultumirea.
Obiectivele pe care le stabilim pentru prezenta companiei pe Facebook trebuie sa fie in consonanta cu resursele companiei (materiale, umane, timp), clare si usor de masurat. Aceste obiective pot fi externe (clienti) si interne (angajati)
Obiective externe (clienti)
- Obiective de afacere: o mai buna cunoastere a nevoilor clientilor, o imbunatatire a serviciului clienti, crowdsourcing (colaborare cu clientii in crearea de noi servicii si produse), a atrage mai multi clienti, a vinde mai mult.
- Obiective de comunicare: comunicarea planului strategic al companiei, amplificarea actiunilor realizate de companie, imbunatatirea pozitionarii brandului.
- Obiective de web marketing: cresterea numarului de vizitarori, conversia vizitelor in vanzari, o interactiune mai mare a vizitatorului cu continutul, oferirea unui continut cu o calitate mai mare, SEO.
Obiective interne (angajati)
- Obiective de afacere: implementarea unei culturi a inovatiei si a participarii, cunoasterea mai buna a angajatilor.
- Obiective de comunicare: raspandirea culturii companiei noastre, omogenizarea valorilor, ca angajatii sa cunoasca mai bine brandul si produsele).
- Obiective de web marketing: crestere participarii angajatilor.
Cu cat compania este mai mare cu atat este mai important sa se stabileasca atat obiective externe cat si interne.
Problema se amplifica in cazul companiilor si organizatiilor cu sedii raspandite in diferite puncte geografice. Nu sunt putine exemplele in care vedem ca exista o pagina oficiala a companiei si mai multe initiative pe cont propiu a celorlalte sedii de a crea conturi de persoane sau pagini de Facebook cu numele companiei. Acest lucru duce la o imagine a brandului confuza si o lipsa de coordonare in comunicare.
Credit foto: unsplash.com