Din ce in ce mai multe agentii de turism din Romania introduc in strategiile lor de comunicare mascote.
Cat de pozitiva este adoptarea unei astfel de strategii? Cred ca raspunsul merita dezbatut. Dar mai intai sa facem o scurta prezentare a mascotelor deja existente pe piata.
- Lobot, este mascota creata de tripsta.ro si lansata in luna ianuarie 2013 pe blogul sau impreuna cu un concurs. De atunci insa, prezenta sa in online este destul de slaba.
- HAPPYşor, este mascota celor de la HappyTour. Mascota are un jurnal de calatorii happysor.ro si propria pagina de Facebook. Prin aceasta mascota, cei de la HappyTour incearca sa promoveze destinatiile si ofertele sale cu un ton apropiat si haios. Mascota a fost lansata la Targul de Turism din luna martie a anului trecut.
- Travelica, o mascota care exista din vara anului 2013. Ea este prezentata ca un consilier personal de calatorii si are propiul site, travelica.ro si propria pagina de Facebook. In prezent are un concurs activ.
- Familia Suricescu, o familie de mascote marca Christian Tour, lansata la data de 3 februarie 2014 impreuna cu o “loterie”. Participantii care isi vor crea cont pe site-ul suricescu.ro si/sau vor promova pe contul lor de Facebook un link personalizat generat de site dupa parcurgerea unor pasi vor intra in extragerea la sorti a mai multor premii. In prezent “concursul” este promovat si pe pagina oficiala de Facebook a agentiei.
In principiu, utilizarea unei mascote in strategia de comunicare este buna. Noi oamenii suntem fiinte sociale si, de aceea, brandurile care asociaza brandului lor caracteristici umane tind sa aiba mai mult succes, atat in mediul online cat si offline. Chiar cei de la Facebook afirmau la OMExpo Madrid in anul 2011, ca anunturile publicitare care folosesc imagini utilizand chipuri (fie ca este vorba de oameni, animale, etc.) atrag mai mult atentia utilizatorilor sai.
Care dintre aceste mascote credeti ca are mai multe sanse pentru a avea succes? Eu vad la aceste mascote urmatoarele puncte forte si slabe:
Lobot. A avut avantajul de a fi prima mascota lansata, dar care cred ca l-a pierdut. Aceasta mascota pare a fi deja abandonata. Iar avand in vedere ca deja au aparut alte mascote pe piata Tripsta ar avea nevoie de un mare efort atat financiar cat si de creativitate pentru promovarea ei.
HAPPYsor. Din punctul meu de vedere punctul sau forte este tonul hazliu al conversatiei si continutul destul de fresh. Agentia a incercat sa o promoveze si offline, ca de exemplu prin prezenta la targuri, dar cred ca pentru a avea succes trebuie sa investeasca mai mult in promovarea mascotei atat online cat si offline.
Travelica. Ideea unui consultant de turism este buna, dar eu cred ca trebuie sa mai lucreze la continut si la comunicare atat pe blog cat si pe pagina de Facebook. De exemplu, exista pe blog articole in care exprimarea este, in loc de “Travelica va recomanda”, “noi va recomandam”, ceea ce creaza confuzie cu privire la cine sunt acesti “noi” cand articolul este scris de Travelica.
Suricescu. O familie de mascote cu mai multi membri iti permite sa tintesti segmente diferite de consumatori, dar mai are de lucru la partea de continut si comunicare, in special in social media.
Dar pot avea succes atatea mascote?
Imi este greu sa cred ca consumatorul de turism le va putea retine pe toate patru. Si mai greu va fi ca acesta sa asocieze toate aceste mascote cu agentia de care apartine fiecare.
Specialistii de marketing afirma ca, atunci cand cumpara, consumatorul are in mintea sa un top de doar trei alternative de branduri pentru un anumit produs si toate brandurile incearca sa intre in acest top. Astfel, pe de o parte aceste agentii vor trebui sa investeasca mult in aceste mascote pentru a le pozitiona in acest top 3, iar pe de alta parte exista riscul ca brandul mascotei sa canibalizeze brandul agentiei.
Tinand cont de numarul lor, pentru ca aceste mascote sa aiba succes si sa supravietuiasca aceste companii vor trebui sa faca eforturi si investitii pe termen lung in promovare. Voluntar sau involuntar, optand pentru mascote in strategia lor de comunicare, agentiile de turism au aruncat aceste mascote intr-o competitie.
Mie nu imi este inca clar daca va exista un castigator al acestei competitii sau va termina cu o pierdere pentru toti participantii. Cand agentiile de turism din Romania vor tine cont decomplexitatea marketingului, cand vor tine cont de tot lantul valoric in strategiile de marketing, nu vom mai asista la competitii intre mascote ci la competitii in marketing. Atunci vom putea vorbi de marketing care transforma afaceri, care ofera valoare turistilor romani si care isi va lasa amprenta asupra turismului romanesc.
Voi ce parare aveti despre aceasta explozie de mascote?
Credit foto: unsplash.com
Probabil de aceea sunt promovate doar trei destinații în România…
Cele trei destinatii nu seamana chiar atat de mult, nu vand acelasi produs ca aceasta sa fie cauza lipsei de promovare a destinatiilor din Romania :).
De ce sa stricam ziua colegilor care le- au creat..??
Ha, ha, ha
Nu cred, ca cei care le-au creat trebuie sa fie suparati si articolul meu sa le strice ziua. Aceste mascote sunt idei bune :). Acum, viitorul lor depinde cat de multe eforturi vor investi agentiile in continuare in aceste proiecte si daca in spatele lor se afla un studiu de piata bun si o evaluare corecta a riscurilor. Eu le urez succes!
Si agentia Filadelfia Turism are o mascota.
Intr-adevar, apare mascota Fily intr-un concurs al agentiei Filadelfia Turism. Sa vedem daca o vor mai utiliza sau va avea aceeasi soarta ca Lobot. Multumesc de informatie.