Mereu m-am intrebat daca la noi in Romania ar functiona ideea de consultant de turism ca freelancer.
La noi sunt relativ putine profesii care iti permit sa fii freelancer. La un moment dat m-am intrebat daca eu pot face consultanta de turism ca freelancer, fara sa lucrez intr-o anumita agentie de turism. Am vrut sa ma concentrez pe nevoile clientului, sa cunosc piata foarte bine si sa recomand clientilor mei exact ceea ce au nevoie. La momentul cand ma intrebam daca se poate acest lucru stiu ca am “studiat” legile de la noi si din pacate nu am putut face acest lucru. Dupa cum stiti, ca sa poti vinde servicii turistice trebuie sa ai licenta de turism, iar aceasta se poate obtine de catre o agentie de turism si nu de catre o persoana fizica.
De atunci s-au mai schimbat putin lucrurile, au aparut agentiile de turism online, au aparut site-urile de cupoane care vand servicii turistice. Ma bucur ca exista “miscare” in turism si in online pentru ca viitorul este in aceasta zona, insa eu as fi atenta daca as vrea sa cumpar o vacanta de pe un site de cupoane. Din pacate unele oferte de acolo nu sunt corecte intrutotul, insa nu acesta este subiectul articolului de astazi.
Dupa cum spuneam, m-am intrebat cum ar fi sa fii consultant de turism freelancer in Romania. Stiu ca sunt cateva persoane insa prea putine dupa parerea mea.
De ce am avea nevoie de astfel de consultanti de turism? In primul rand, ar fi foarte bine pregatiti. In al doilea rand, freelancerul trebuie sa-si gaseasca singur clientii, deci fiecare ar trebui sa-si construiasca o strategie pentru micul lui business. In acest caz, am avea destul de multi mici antreprenori ceea ce ar fi dorit pentru noi. A fi antreprenor, a avea micul tau business te face o persoana mai responsabila, vei deveni mai atent la tot ceea ce faci, te vei gandi inainte si iti vei planui fiecare pas pentru a avea un business de succes.
Ce ar castiga turistii romani de la un consultant de turism freelancer? Foarte multe informatii despre vacante, comparatii de tipuri de vacante si de tarife. Odata ce ai un consultant de turism care te cunoaste, iti stie nevoile si dorintele, acesta va face tot posibilul sa iti ofere vacante croite pe gustul tau. Totodata, consultantul de turism freelancer ar avea libertatea de ati alege o vacanta de la multi touroperatori. Cel ce este freelancer este mult mai interesat de indeplinirea dorintelor clientilor sai pentru ca este dedicat acestui tip de activitate.
Bineinteles ca poti gasi consultanti de turism dedicati si in agentii de turism. Sunt oameni foarte buni in cateva din agentiile din Romania, insa pentru cei ce cauta sa gaseasca un consultant de turism la care sa apeleze timp indelungat, cei ce cauta sa aiba servicii personalizate si atentie indreptata doar catre ei la un moment dat au nevoie de acest consultant de turism freelancer.
Daca te intrebi daca exista acest concept de freelancer ca si consultant de turism iti pot spune ca exista. Un bun exemplu este site-ul Home Based Travel Agent. Gasesti aici tot felul de informatii despre produse turistice si informatii pretioase pentru un consultant de turism freelancer. Unele dintre informatii se potrivesc si pietei din Romania, insa nu toate.
Oare vom avea si noi acest concept de consultant de turism ca freelancer? Astept parerile voastre!
Credit foto: unsplash.com
Conceptul exista in Romania de cativa ani iar cei de la Perfect Tour chiar si-au numit programul Home Based Agents. In plus sunt mai multe agentii care au astfel de solutii de colaborare. La un moment dat tot spama unul la mine pe blog…
Din punctul meu de vedere motivul pentru care nu sunt mai multi il reprezinta faptul ca bariera de intrare pe piata agentiilor de turism e foarte jos. Cu cateva sute de lei si o camera de 10mp ai o agentie de turism revanzatoare. Practic daca e sa studiem modul in care functioneaza o astfel de agentie de care se ocupa patronul poate fi asimilata cu ceea ce numesti tu “consultant de turism freelancer”.
@ Marius: Da, stiam de initiativa Perfect Tour(si a alto agentii mai mici din piata), insa eu nu despre asta vorbesc in articol. Poate ca ideea de consultant de turism freelancer se aseamana cu ideea de a avea o agentie mica de turism, insa nu este acelasi lucru.
Intr-un consulant de turism freelancer eu vad performanta, vad munca facuta de placere.
Din pacate in ziua de astazi agentiile mici nu isi permit sa fie foarte performante din simplul motiv ca trebuie sa gaseasca mereu solutii de “supravietuire”. Stiu ca a trecut criza, insa pentru agentiile mici inca este o problema gasirea clientelei.
Poate ai sa intrebi din nou “care este diferenta”. As spune doar ca in cazul unui consultant freelancer cheltuielile ar fi zero cu spatiul, salariile si alte cheltuieli, iar acesta ar avea timp si disponibilitate pentru un anumit tip de clientela.
Si mie imi surade ideea de freelancer si nu numai in domeniul turistic.
Numai ca, in Romania iti poti lua tepe foarte usor, consiliezi, dai sfaturi, pareri, idei… dupa care mai pe urma sunt neplatite.
Initial s-ar merge numai pe contracte ceva de genul consultant intr-o agentie de turism.
@Marius: Intr-adevar, Perfect Tour a implementat pe piata noastra conceptul de HBA, care nu stiu cat mai e de functional (eu stiu ca nu prea mai e – fie nu e piata pregatita, fie e un concept defavorizat de criza, fie au fost vicii de implementare). Ar fi interesat de vazut ce rata de succes a avut/are (cati astfel de agenti s-au autorizat si functioneaza si in prezent). Carmina insa vorbeste aici, din ce inteleg eu, de altceva: de dezvoltarea conceptului de HBA independent de o entitate de turism, de sustinerea lui de stat/minister de turism/asociatii de turism, prin legislatie adecvata, asa cum exista in cazul autorizarii unei agentii de turism
Mi-e teama ca nu inteleg ce fel de sustinere suplimentara ar fi necesara. Din punctul meu de vedere cadrul legislativ exista, poti sa iti faci o intreprindere individuala/PFA sau SRL si sa mergi sa ceri contracte de la agentii de turism. A cere o legislatie speciala pentru un caz extrem de particular nu cred ca este productiv.
Eu personal nu vad nicio opreliste/problema daca as vrea sa ma indrept spre un astfel de domeniu. Lucrurile sunt cat se poate de clare. Fac firma, pun la bataie brevetul propriu si ma apuc sa fac contracte cu diverse agentii.
Eu cred ca avem nevoie de freelanceri in orice domeniu, ei pot aduce plus valoare mai ales pentru ca interesul lor personal este sa performeze pentru a putea ramane in piata.
De acord. Si as adauga ca avem astfel de freelanceri in turism. Exista zeci de agentii care se deschid si inchid in fiecare luna.
Spre exemplu conform MDRT in luna martie 2012 au fost acordate 137 de licente pentru agentii de turism.
Eu zic ca e ok…
Cand vorbim despre Freelanceri in vanzarea de Travel, trebuie sa ne gandim la doua chestiuni esentiale:
1. LEGISLATIA – si anume sub ce forma functioneaza, promoveaza si vand acestia ‘vacante’. Cine si cum emite facturi si semneaza contracte, ce fel de Asigurari sunt valabile si ce proceduri trebuie respectate + cine si cum vegheaza la respectarea lor etc.
2. INCREDEREA – si anume perceptia pe care o are Clientul sar si Prestatorul de Servicii Turistice (Partenerul – hotel, linie aeriana, restaurant etc) fata de un astfel de Freelancer.
E de discutat daca acest freelancer e vazut doar ca un ‘altfel de agent’ legat de o companie/agentie sau daca e privit ca un ‘intermediar’ independent.
E adevarat ca in situatia ideala freelancerul ar fi vazut ca un consultant si prieten de incredere, un specialist care stie (tot) multe despre destinatii si oferte dar si despre istoricul si asteptarile clientilor etc… Si, da, exista oameni care sunt si buni in ceea ce fac si experimentati in turism si care isi pot gasi clienti si pot cultiva si sustine si increderea… insa totul e relativ!
In special datorita legislatiei, dar si ca efect al statutului de ‘persoana fizica oarecum autorizata’, acest freelancer ar fi in anumite situatii limitat. Si chiar daca ar castiga increderea unor clienti loiali, ar avea limitari in a contracta, negocia si rezerva servicii si pachete la cele mai bune preturi.
Nu sunt impotriva ideii! Ba chiar as sustine-o daca as intelge concret cum functioneaza! E loc pe piata! 😉 Si daca pana acum nu a prins cum trebuie aceasta idee trebuie intr-adevar sa fie o combinatie intre problemele de implementare, pronlemle de legislatie si problemele de perceptie in piata. Si/sau poate nu exista (inca) aceasta NEVOIE in piata.
Sau, cum bine spune si Marius, destule Agentii mici de garsoniera functioneaza intr-un stil asemanator.
Stiu ca ‘greii’ din industrie pregatesc inasprirea ‘barierelor’ de intrare in piata AGENTIILOR de Turism. De la cresterea valorii politelor de asigurare la alte detalii legislative si procedurale.
NU am toate informatiile necesare ca sa emit o parere insa nu vad cu ochi buni incercarea greilor de a isi consolida pozitia dominanta pe piata reducand la minim sansele de intrare si crestere in piata a unor jucatori noi.
Insa, da, probabil ca asta e o alta discutie.
Insa am vazut o legatura intre agentiile mici revanzatoare (multe) si freelancerii de care discuta Carmina.
Observ o tendinta:
– cativa Tour Operatori mari se diting in Piata (numarati pe degetele de la o mana, poate si a doua)
– se consolideaza cateva lanturi de Agentii Revanzatoare (cu sau fara franciza)
Ce se va intampla cu zecile, chiar sutl de agentii revanzatoare independente ramane de vazut. Si depinde atat de strategia si stilul fiecareia cat si de miscarile grelor din piata si de Noua Lege a Turismului pe care tot o asteptam.
Cred ca aici e cheia: vor avea loc pe piata freelanceri sau parte din agentiile mici se vor transforma in freelanceri? Vor mai rezista multe agentii revanzatoaremici neintegrate unui lant sau fara vreo afiliere la un brand puternic? Sau vor ramane cateva (mult mai putine agentii independente)? Si, de ce nu, va fi solutie dezvoltarii de Home Based Agents viabila si poate ea deveni o competitie reala pt lanturile de francize?
Chestiuni de discutat si de analizat! Intr-o astfel de discutie, un coleg din turism mi-a atras atentia ca, teoretic, conform legsilatiei in vigoare, serviciile turistice trebuie vandute in spatiul destinat agentiei de turism licentiate. Adica oficial si conform literei legii, eu nu as putea sa imi trimit echipa de vanzari sa vanda la sediul clientului corporate sau in alte spatii nedestinate comercializarii de servicii turistice. Poate nu e chiar asa… insa procedurile sunt interpretabile, la fel si legislatia in vigoare.
A se vedea reactia ANAT la siteurile de Reduceri/Kupoane. Sunt sigur ca stiti povestea, deci nu dezvolt. Intrebarea mea de final este: care a fost CONCLUZIA? S-au oprit siturile de kupoane/reduceri sa vanda turism? 😉
@Cristi: o parere destul de detaliata si adevarata 🙂 Multumesc, Cristi pt feedback. Intr-adevar, e o discutie ceva mai lunga pe aceasta tema!Poate dezbatem intr-o zi!
Eu nu stiu cum Romania nu a pus inca in aplicare directiva Bolkenstein a UE, in privinta liberalizarii serviciilor turistice si care prevede, printre altele, desfiintarea licentelor pentru agentiile de turism. Cred ca punerea in aplicare a acestei directie ar ajuta in dezvoltarea acestei activitati de consultant de turism freelance. Cred ca licentele pe care trebuie sa le obtii de la MDRT, sau de la orice entitate publica, limiteaza dezvoltarea industriei, competitia pe piata si calitatea serviciilor.
Ai citit directiva pe care o invoci? Nu am auzit niciodata de ea asa ca am cautat-o, am citit-o si nu are nicio legatura cu ceea ce spui tu. Directiva se refera (printre altele)la crearea unei piete unice europene si la posibilitatea unui prestator de servicii din UE sa presteze servicii in orice alta tara din UE. In acest sens nu trebuie sa i se solicite acelui prestator niciun act/autorizare suplimentara fata de ceea ce i s-ar cere in mod normal unei firme din tara respectiva.
Practic daca Romania solicita licente de turism pentru anumite firme atunci trebuie sa ceara acelasi tip de licenta pentru orice firma din UE si nimic in plus.
Stiu ca este o moda sa sugerezi ca Romania este inapoiata la diverse capitole dar ar fi bine sa citesti cu atentie sursa pe care o invoci.
eu nu vad consultantul de travel ca pe o micro agentie de turism, ci il vad asa:
1. un serviciu de consultanta pentru end-user subinchiriat de catre o agentie de turism pe un produs, pe o destinatie etc. De exemplu, Brad Florescu ar putea avea un contract de consultanta cu agentia X pentru destinatia Thailanda. Daca ma gandesc mai bine ar putea fi la fel de bine si consultant pentru B2B
2. o persoana autorizata sa vanda pachete turistice de la diversi furnizori de travel, la care sa adauge un fee de consultanta, folosindu-se de toata logistica furnizorului (si aici nu vb doar de sisteme de rezervare, ci si de sediu, de polita de insolventa). In acest caz, furnizorul ar fi unul singur: agentia de turism (touroperatoare in speta), pentru ca altfel s-ar ajunge la cazul site-urilor de discount. L-as autoriza sa vanda si in alt spatiu decat al furnizorului, pentru ca il vad mobil…si iata ca deja vorbinm de conditii diferite de autorizare fata de agentia de turism clasica.
foarte bine punctat, Andrada. Si mi-ai mai dat o idee 🙂
Până la urmă nu cred că legislație este problema, ci îndrederea oamenilor în tine și serviciile oferite. A fost destul de greu până au trecut la serviciile online și tot au nevoie de verificări și asigurări că nu sunt înșelați.
Chiar era nevoie de un pic de SEO aici?
SEO e la putere:)
Nu va suparati, vad maxim 3 comentarii care au legatura cu realitatea! HBA in turism in Romania n-o sa existe niciodata.
Posibil, insa eu cred ca este o idee de viitor 🙂
Turismul este un domeniu foarte dinamic si se dezvolta. Eu sper ca in cativa ani sa avem schimbari majore(in bine)!
Marius, scuza-ma probabil nu m-am exprimat bine. In nici un moment nu am vrut sa zic ca Romania este inapoiata la acest capitol, doar ca eu consider ca licenta, in varianta actuala are o problema. Probabil, nu sunt destul de bine informata despre cerintele pentru a obtine o licenta in Romania. De citit directiva Bolkenstein am citit-o, daca nu n-as vorbi despre asta. Din cate stiu, si ma corectati daca gresesc, in Romania ca sa deschizi o agentie de turism trebuie sa ai studii in domeniu. Directia Bolkenstein dedica spatiu pentru astfel de cerinte, cerand tarilor elaborarea unui raport si eventuala eliminare a acestor cerinte. De acolo am ajuns la concluzia ca directia Bolkenstein nu se aplica in Romania, sau nu de forma completa. Intr-adevar, mai spre sfarsit directia lasa o poarta deschisa pentru astfel de cerinte. Ceea ce vad, in alte tari din UE este ca numai ai nevoie de licenta de agentie de turism pentru a vinde servicii turistice, mai ales in cazul biletelor de avion. E o cerinta, careia, personal, eu nu-i vad nici o utilitate.
Oana, argumente? “niciodata” nu e un termen putin hazardat?
Salut,
Marius a scris aici despre ce ar insemna (si de ce ar fi bine) sa fii freelancer in turism in Romania si vad aici ca tot va “agatati” de agentiile de turism: ca ele au deja asa ceva (NU au..freelancer=independent), ca freelancerul ar fi unul care lucreaza cu agentiile etc. Eu sint un freelancer in IT si va spun cum vad eu freelancerul (si eu zic ca sint mai aproape de realitate decit multi care au postat aici):
1. freelancerul isi gaseste singur nisa de piata, unde ar trebui sa exceleze, sa “bata” agentiile. Asa, de ex., el nu poate oferi, ca o agentie, sejour-uri si in Apuseni si in Delta si la mare. De ce nu? Fiindca e singur si are timp sa sa le faca pe toate si sa le faca bine si nu isi permite esecuri. Deci daca e “expert” pe muntii Apuseni, mai ales ca unul care ii strabate des si cunoaste realitatea de la fata locului, el va putea mai bine decit o aentie sa “vanda” Apisenii, fiindca toata informatia sa va fi verificata (trasee, harti, pensiuni, ce ofera, calitatea lor etc). Asa ca isi poate face un site (musai sa fie si in engleza cel putin) in care isi prezinta “marfa”. Cum il promoveaza apoi ca sa nu fie un site pierdut pe net, asta e alta poveste.
2. Da, dupa ce face munca de documentare cap coada si are toate materialele, hartile, ghidurile (proprii), imaginile, video etc create si organizate, poate cauta si colaborari cu agentii. Insa pt un freelancer adevarat nu asta va fi sursa principala de clienti, ci una “ajutatoare” afacerii lui.
“Biznisul” principal consta in a-si materializa cunostintele si experianta si a le “vinde” apoi.
Sper ca am fost destul de coerent si ca s-a inteles ce am incercat sa transmit: ca un freelancer nu e un simplu reseller al vreunei agentii, ci un intreprinzator independent care ofera propriile servicii
Buna ziua! Am absolvit facultatea de istorie, am urmat un stagiu de asistenta turistica si culturala in Franta, intr-un an, doi maxim voi beneficia de o cabana in muntii Banatului, dar toate astea sunt egale cu zero atata timp cat ideea de freelance in asistenta turistica nu se legifereaza si la noi. Nu-mi propun sa traiesc din turism, ci doar sa castig un venit suplimentar si sa fac ceea ce-mi place. Ideea infiintarii unei agentii de turism nu este viabila pentru mine (in plus, nu as indeplini conditiile necesare). Imi doresc sa aduc grupuri mici de straini in zona, sa-mi promovez regiunea, sa fac lucrurile ca la carte. Cred ca nu sunt singura in aceasta situatie. Din aceasta cauza avem nevoie de o baza legala pentru micii intreprinzatori.
Putin offtopic: vad ca te autoproclami specialista in nshpe domenii. De ce nu alegi unul pe care sa te axezi si sa cresti acolo cat sa ajungi printre cei mai buni? Romanul e bun la toate si mediocru in fiecare. Pe bune acum, daca ai fi avut rezultate notabile, n-ai fi avut nevoie sa arunci nhspe servicii pe tava. Poti sa ma injuri cat vrei dar ma vor aproba multi. Axeaza-te pe ceva si devino specialist, nu inca o persoana incepatoare care s-a informat nitel, avut 2 clienti pe zona aia si gata e specialist. #criticaconstructiva
Imi doresc sa fiu freelancer in activitatea de turism. As dori sa stiu toate detaliile, de la inceput pana la final. Am absolvit ASE Management, un curs de competente antreprenoriale prin fonduri europene, un curs de agent de turism-ghid, si un curs de ghid national de turism. Am atestat de ghid si legitimatie. As dori sa-mi deschid PFA/II si sa-mi iau brevetul de turism, pentru a putea fi autorizata, sa-mi pot oferi serviciile. Ce am inteles eu … consultantul de turism freelancer practic incheie contracte de colaborare cu agentiile mari de turism, ofera consultanta clientilor in vederea alegerii celei mai bune oferte pentru gusturile si bugetul turistilor. Pentru a face acest lucru trebuie sa-mi ofer serviciile agentiilor interesate de colaborare.
Ma intereseaza exact pasii care trebuiesc urmati din momentul in care mi-am obtinut brevetul de turism. Ce trebuie sa fac mai exact ? Ma duc la Registrul comertului sa-mi infiintez PFA/II…. apoi trebuie sa ajung la administratia financiara sa ma ia in evidenta. .. trebuie neaparat sa am un spatiu inchiriat pentru a putea lucra sau pot lucra si de acasa ? Vreau sa-mi fac un site pentru a ma promova, un blog, etc. Am nevoie de stampila, chitantier, facturier ? Cum incasasez banii de la clienti ?
Am citit cu interes articolul si toate comentariile. Se pare ca de curand s-a introdus in legislatie conceptul de agentie de turism online (e un pas mare, zic eu). Insa despre liber profesionisti (freelanceri) ca si consultanti de tursim in Romania inca nu am gasit nimic. Mai aveti vreun update ceva fata de ultimii ani?
Practic, in alte tari exista termenul de “consultant de turism” care este diferit de “agent de turism”.
Agentul de turism este, ca si in Romania, angajatul agentiei de turism. El lucreaza acolo si ofera, intr-adevar, consultanta, insa nu poate merge acasa la el si sa creeze/vanda pachete turistice vecinului, sau sa ii ofere consultanta contra cost.
In schimb consultantul de turism are un altfel de statut. El este freelancer (liber profesionist) si nu lucreaza intr-o agentie de turism. Este un home based agent, intr-adevar, dar numai daca vrea. Poate la fel de bine sa aiba si un sediu fizic daca doreste. El colaboreaza cu una sau mai multe agentii de turism pentru a se putea folosi de sistemele lor de rezervare si orice alt back office tool. Acesti consultanti de turism pot fi atat revanzatori (vand pachetele de turism deja create de agentia cu care colaboreaza), dar pot sa isi creeze si proprile pachete, axandu-se pe o anumita nisa pentru care are el cel mai mare interes si/sau cunostinte.
Asa ceva caut eu! 🙂 Aveti indee daca exista in Romania legislatia care sa permita asa ceva? Vad ca articolele sunt mai vechi si sper ca, asa cum s-a introdus conceptul de agentie de turism online, poate ca s-a introdus si conceptul de consultant de turism ca liber profesionist.
Eu inca sunt in cautari. Revin cu detalii daca aflu ceva.
Personal, am studiile in turism si as putea sa imi iau brevetul si apoi sa intemeiez o agentie de turism, licente etc. Insa consider ca mult mai simplu ar fi sa fii liber profesionist.
Buna Gabriela,
Agentiile de turism online exista deja de ani buni in Romania si tocmai pentru ca a fost facil sa deschizi o agentie de turism majoritatea celor care si-au dorit sa lucreze pe cont propriu si-au deschia agentii (si au obtinut licenta de turism pentru a functiona).
Pana in prezent legea nu s-a schimbat din acest punct de vedere: daca vrei sa fii consultant de turism si sa vinzi vacante trebuie sa o faci sub o agentie de turism, nu ca freelancer.
Schimbari viitoare in legislatie cu siguranta vor urma (tocmai s-a dat noua lege a turismului la final de august insa inca nu stim daca lucrurile vor ramane asa pentru ca schimbarile sunt extrem de mari si se preconizeaza ca o buna parte din agentiile mici nu vor face fata schimbarilor) insa nu cred ca ideea de a legifera statutul unui freelancer in turism este o prioritate. Din pacate.