Cum putem utiliza Twitter in beneficiul companiei noastre

Spuneam in articolul meu Companiile de turism din Romania ar trebuie sa fie prezente pe Twitter, ca aceasta retea de socializare nu este foarte utilizata in tara noastra.

Asta nu inseamna ca Twitter nu poate fi utila companiilor din Romania si mentionam in articolul anterior in ce cazuri ar trebui sa tinem cont de aceasta platforma.

Iata cum cred eu ca o companie de turism din Romania ar putea utiliza Twitter:

  • 1. Ca si canal de comunicare cu clientii sai

Conform Twitts Index realizat de zelist.ro, care analizeaza starea twittosferei in fiecare saptamana, in prezent sunt aproximativ 8.000 de conturi active pe Twitter in Romania. Astfel ca trebuie sa analizam foarte bine daca merita sa alocam resurse unui cont pe Twitter in limba romana.

Dar, daca vindem produse turistilor proveniti din tarile cu un numar mare de conturi active pe aceasta retea de socializare sau dorim sa facem acest lucru, atunci trebuie sa luam in considerare crearea unui cont intr-o limba straina. Si ma gandesc aici mai ales la hoteluri, restaurante, destinatii si alte afaceri relationate cu turismul de incoming.

In cazul agentiilor de turism care activeaza numai pe piata din Romania, recomand utilizarea platformei Twitter, ca si canal de comunicare cu clientul final, doar daca este vorba de o agentie specializata pe o nisa de piata, iar aceasta nisa este activa pe Twitter.

  • 2. Pentru a gasi parteneri de afaceri straini

Twitter impreuna cu LinkedIn sunt retelele care dau cele mai bune rezultate in relatiile B2B.

Pe Twitter putem gasi si lua legatura cu persoane cu functii importante in anumite companii. Dialogul cu acestia si contactarea lor prin intermediul Twitter duce la cresterea sanselor de a incheia un acord sau un contract cu companiile in care acestia lucreaza. Avantajul pe care il ofera Twitter este ca acest contact se poate realiza intr-un mod deloc intrusiv, iar aceste persoane au libertatea de a alege nivelul de interactiune cu noi.

Multe dintre companiile de turism din strainatate au un serviciu de customer service mult mai eficient pe Twitter decat pe celelalte canale. Astfel ca, daca are loc un incident sau o problema cu una dintre companiile cu care lucram, o putem rezolva foarte rapid contactand compania via Twitter.

Daca alegem sa dam o astfel de intrebuintare contului nostru de Twitter atunci trebuie sa tinem cont foarte mult de aspectul profilului nostru. Trebuie sa avem un design personalizat, in care sa includem datele de contact. Mesajele publicate trebuie sa fie intr-o limba de circulatie internationala (ex. Engleza). Este util, de asemenea, sa avem pe site-ul nostru cel putin o pagina in engleza (sau alta limba) cu informatii despre compania noastra si sa adaugam link-ul catre pagina  profilului nostru.

  • 3. Pentru a monitoriza concurenta

Probabil, cel mai usor lucru pe care il poate face o companie din Romania si fara investitii. Ce trebuie sa faci? Creezi o lista privata si adaugi toti concurentii tai. Astfel, poti sa le monitorizezi activitatea si ofertele. Iar daca ai noroc si concurentii tai au ca unica strategie publicarea de oferte pe Twitter sau au doar conectata pagina de Facebook la contul de Twitter (unde au aceeasi strategie mentionata inainte), lucrurile sunt si mai usoare. Dintr-o singura privire poti vedea ce oferte au si sa le compari cu ce ofera compania ta. Aceasta informatie te ajuta sa reactionezi rapid si sa gasesti modalitatea prin care sa convingi clientii sa cumpere de la tine.

  • 4.Pentru a eficientiza participarea noastra la targuri si evenimente

Marile targuri internationale de turism (WTM, ITB, …) au o intensa prezenta pe Internet, inclusiv un cont pe Twitter. In fiecare an, acestea creaza un #hastag pentru a inlesni contactul cu participantii si networking-ul intre propii participanti la targ.

Compania ta participa la astfel de targuri? Iata cum ne poate fi Twitter util in acest caz:

  • Putem anunta folosind hashtag-ul prezenta noastra la targ
  • Putem monitoriza conversatiile pentru a identifica persoane care lucreaza in companii de care suntem interesanti si putem programa cu acestea o intalnire la targ.
  • De asemenea, din aceste conversatii putem afla motivele participarii la acest targ si sa gasim modalitati pentru a atrage cat mai multe persoane la stand-ul nostru.
  • Putem monitoriza companiile participante si activitatea lor in cadrul targului.
  • Putem afla ce medii de comunicare vor participa si cum le-am putea atrage sau contacta.
  • Continuarea relatiei cu cei pe care i-am intalnit sau incheiat o afacere in timpul targului

Acelasi lucru se intampla si in cazul altor evenimente importante din industria turismului.

  • 5.Pentru a promova evenimentele organizate de noi

Putem folosi strategia utilizata de targurile internationale pentru a ne promova propriile evenimente.

Prin crearea unui hashtag al evenimentului putem stimula networking-ul atat inainte, in timpul si dupa ce are loc evenimentul, contribuind astfel si la cresterea interesului pentru acesta. Iar daca este vorba de un eveniment cu invitati straini, Twitter ne poate fi si mai util.

Cum crezi ca ar mai putea fi utilizat Twitter in folosul companiei tale?

Tags : social media in turismspecialisti in turismVasilica Margalina

3 Comments

Leave a Response