Crestinii au intrat in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor .
Aceasta este ultima saptamana a Postului Mare si saptamana inainte de Paste. Ea include sarbatorile religioase: Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare si Sambata Mare.
In traditia ortodoxa, Saptamana Mare incepe cu Sambata lui Lazar, ziua de dinainte de Duminica Floriilor.
In acesta ultima saptamana, multe biserici tin slujbe in fiecare seara. Aceste slujbe se numesc “Denii”. De luni pana joi se comemoreaza ultima masa, prinderea si inchiderea lui Iisus. Ziua de joi se numeste “Joia Mare”. Vineri, numita “Vinerea Mare” se comemoreaza crucificarea si moartea lui Iisus pe cruce. In acesta zi, se tine “post negru”, nu se mananca si nu se bea nimic.
Desi aceasta sarbatoarea reprezinta pentru toti romanii Invierea Domnului Iisus Hristos, ea este sarbatorita intr-un mod deosebit in Bucovina.
Astfel ca in noaptea de Inviere exista obiceiul ca fetele sa mearga in clopotnita si sa spele limba clopotului cu “apa neinceputa”. Cu siguranta va intrebati ce este aceasta apa. Apa neinceputa se foloseste in aceeasi zi in care a fost luata si, in general, nu se pastreaza dupa apusul soarelui iar cea care ramane dupa utilizare se arunca la “parii gardului”. Ei bine cu aceasta apa fetele se spala pe fata in dimineata zilei de Pasti pentru a fi frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand trag clopotele la biserica, tot asa vor alerga feciorii dupa ele. Apoi este randul baietilor sa duca flori la casele unde locuiesc fetele care le sunt mai dragi, iar ele, trebuie sa le ofere un ou rosu daca le impartasesc sentimentele.
In zona Campulung Moldovenesc, in zorii zilei de duminica, credinciosii ies in curtea bisericii, se aseaza in forma de cerc, ducand cu ei lumanarile aprinse in mana, asteapta preotul care va sfinti si va binecuvanta bucatele din cosul de Paste.
Fiecare gospodar pregateste un astfel de cos, dupa datina stramosilor. Cosul se acopera cu un servet tesut cu motive specifice Bucovinei. Fiecare pune in cos o farfurie pe care vor poposi simbolurile bucuriei pentru tot anul: seminte de mac (acestea vor fi aruncate in rau pentru a alunga seceta), sare (ce se pastreaza pentru a aduce belsug in casa), zahar (folosit atunci cand animalele din gospodarie vor fi bolnave), faina (pentru avea o recolta bogata), ceapa si usturoi (cu rol de protectie impotriva insectelor).
Deasupra acestei acestei farfurii gospodarii pun bucate dupa plac cum ar fi pasca, branza, ouale rosii, dar si ouale incondeiate, flori, peste afumat, sfecla rosie cu hrean. Dupa ce se sfinteste cosul Pascal, credincioșii continua ritualul de Pasti in cadrul familiei.
Fie ca alegeti Bucovina ca si destinatie pentru a petrece Sarbatorile de Pasti sau alta regiune a Romaniei eu va doresc sa aveti liniste sufleteasca iar sarbatoarea Invierii Domnului sa va aduca cele patru taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta!
Sarbatori binecuvantate!
Credit foto: unsplash.com