Daca in prima versiune a site-urilor Web, companiile aveau pratic o brosura prin care isi prezentau produsele si serviciile, acest lucru s-a schimbat odata cu evolutia sa. Web 2.0 a dat posibilitatea oricarui utilizator de Internet, fara a avea nevoie de cunostinte de programare, sa creeze continut in retea. Utilizatorul de Internet a devenit astfel, un prosumer, nu numai ca acesta consuma informatie dar o si produce.
Retelele sociale au dat posibilitatea acestui prosumer, nu numai sa produca informatie dar sa o si impartaseasca foarte rapid cu un numar foarte mare de alti utilizatori de Internet. Aceste informatii produse de utilizatori cuprind, desigur, opiniile consumatorilor despre produse si servicii.
Opiniile celorlalti despre produse si servicii au fost intotdeauna importante pentru noi, dar acestea se limitau la cele ale persoanelor cu care interactionam in fiecare zi.
Social Media a eliminat aceasta limitare dand o noua putere consumatorilor. Intotdeauna experientele de calatorie ale persoanelor din anturajul nostru au influentat deciziile noastre de alegere a a unei destinatii. Dar odata cu aparitia retelelor social media si a site-urilor de recenzii precum TripAdvisor, aceasta influenza s-a extins la un mare numar de internauti. 93% dintre persoanele intervievate de TripAdvisor intr-un sondaj spun ca opiniile online influenteaza rezervarile lor, iar 53% dintre utilizatorii TripAdvisor spun ca nu rezerva hoteluri fara recenzii.
Concluziile unui studiu elaborat de Nielsen indica faptul ca Social Media transforma modul in care consumatorii din intreaga lume iau deciziile de achizitie a unui produs sau servciu.
Tot mai multi consumatori utilizeaza Social Media pentru a se informa despre experientele altor utilizatori, sa afle mai multe informatii despre branduri, produse si servicii si pentru a gasii oferte.
Astfel, devine foarte important pentru companii sa monitorizeze cea ce se spune despre ele si produsele lor pe Internet. Iar o prezenta in Social Media permite companiilor sa obtina mai multe informatii despre avantajele oferite de produsele lor si ce imbunatari pot aduce acestora. Mai mult decat atat, acestea permit intrarea in dialog cu clientii lor, avand astfel posibilitatea de a rezolva problemele pe care acestia le au cu serviciile si produsele lor, castigandu-le loialitatea.
De aceea este important pentru companii sa incurajeze clientii sa-si impartaseasca experienta si opiniile pe propiile conturile de Social Media, pentru a putea reactiona rapid la probleme sau pentru a putea rasplatii clientii loiali. Se contruieste o relatie pe termen lung cu clientii, care aduce beneficii atat pentru companii cat si pentru clienti.
De asemenea, Social Media ofera companiilor acces la un mare numar de potentiali clienti. Fondatorul celei mai populare retele sociale, Mark Zuckerberg, a declarat la 4 octombrie 2012, ca Facebook a atins un miliard de utilizatori activi lunar. Iar potrivit datelor Facebrands, peste 5 milioane de romani utilizeaza aceasta retea sociala.
Un alt motiv pentru care companiile opteaza pentru o prezenta in Social Media, este faptul ca motoarele de cautare ca Google tin tot mai mult cont in algoritmul lor de cat de mult este impartasit continutul pe retele sociale, precum Facebook, Twitter sau Google +.
Prezenta in Social Media devine tot mai importanta in strategiile de SEO. Vechile site-uri Web, tip brosura, capata o utilitate din ce in ce mai mica atat pentru utilizatorii de Internet cat si pentru vizibilitatea acesteia in retea.
Cat de importanta crezi ca este utilizarea Social Media pentru compania ta?
PS: Si pentru ca tot vorbeam de social media, reamintesc faptul ca pe 10 aprilie are loc una din cele mai mari conferinte dedicate turismului, Social Media & Mobile Strategies.
Credit foto: unsplash.com