De ce nu crede industria turistica din Romania in consultanta de marketing si comunicare

Sa incepem cu concluzia.

Dupa ce mi-am luat lumea in cap si m-am refugiat in lumea neinteleasa a freelancerilor, lipindu-mi pe frunte eticheta de consultant de marketing si comunicare in turism, am purces la facut business. Cum era firesc, au inceput sa curga telefoanele, mail-urile, intalnirile, cafelele, ceaiurile, socializarea pe la diverse evenimente s.a.m.d. Din aprilie incoace, sa se fi tot adunat cateva zeci bune de discutii cu diversi oameni din industria autohtona de turism, din agentii, hoteluri, autoritati publice locale sau centrale, asociatii de profil. Oameni mai mici, mai mari sau foarte mari cu care ma stiam prea bine sau mai putin bine, oameni care in general taie si spanzura bugete de dezvoltare, de marketing si de comunicare prin companiile noastre de turism.

Toate aceste discutii n-au facut decat sa-mi confirme ca e cale lunga pana cand industria va intelege cum poate ajuta un consultant extern specializat in marketing si comunicare un business sa devina mai performant. In intalnirile mai vesele sau mai triste pe care le-am avut m-am lovit de prejudecati, de idei fixe, de lipsa de informatii, de lipsa de intelegere, de teama de a incerca lucruri noi, de decizie amanata sau de lipsa de decizie punct la oameni de decizie.

Mi-e foarte clar: cu vagi exceptii, in acest moment industria de turism din Romania nu crede in consultanta de marketing si comunicare.

Industria noastra crede in promovare si crede in PR.

Iar eu nu vorbesc aici de PR conjunctural, prin care publicam cateva articole despre destinatii sau despre pachete turistice, apoi inca cateva despre companie (si in general facem ce zice si ce vrea clientul), vorbesc de marketing si vorbesc de comunicare. Vorbesc de strategii, de P-uri, de pozitionare, de diferentiere, de planificare, de research. Si nu mai putin de curajul de o lua pe un drum inca nebatatorit, macar din curiozitate, daca la inceput convingerea lipseste.

De ce nu crede industria turistica din Romania in consultanta de marketing si comunicare?

Iata cateva raspunsuri mai jos, extrase chiar din discutiile cu unii dintre voi si enumerate intr-o ordine intamplatoare:

  • Pentru ca marketingul inseamna planificare, iar planificarea este un termen strain noua, asa cum puncta si evenimentul “To plan or not to plan?” . Termen devenit abstract odata cu acutizarea crizei, care e cea mai buna scuza pentru lipsa de planning si de rezultate. Marketingul inseamna sa sadesti semintele primavara si sa culegi roadele toamna. Cine are atat de mult timp sa astepte?
  •  Pentru ca, intern, departamentul de marketing e redus la “omul de la marketing”, care e redus la un simplu executant care face ce zice un proprietar de business sau un director. De productie, de vanzari, un director executiv, un director general. Prin urmare, “La ce-ar folosi un executant extern? “Ma descurc binisor cu omul meu de marketing, fost agent de turism, fost asistent manager.”
  • Pentru ca “consultanta e scumpa”. “Sunt deja costuri cu 1-2 oameni de la marketing (dintre care unul tine Facebook-ul), bugetul de marketing e consumat, nu-mi permit un consultant care oricum nu inteleg prea bine ce-ar face pentru mine”.
  • Pentru ca marketingul este confundat cu promovarea. Iar la promovare ne pricepem cu totii. Viseaza sefu` ceva frumos noaptea, a doua zi omu` de la marketing trebuie sa execute. Apoi vine sefu` si muta poza mai la dreapta, mareste sigla, vrea un albastru mai inchis si fonturile mai mari.
  • Pentru ca marketing inseamna creativitate, nu? “Idei avem si noi destule, n-avem oameni si timp sa le punem pe toate in aplicare”
  • Pentru ca notiunea de “concept” este confundata cu cea de “idee”. “Ideea asta am avut-o si noi, dar n-a mers. Am renuntat repede la ea, piata se misca, ne miscam si noi cu ea”
  • Pentru ca strategie si tactica sunt aceeasi mancare de peste. Consultantul vorbeste de strategie, partenerul de discutie – de executii tactice trecatoare si schimbatoare. “Nu inteleg de ce n-a mers campania asta, uite ce afise frumoase am avut!”.
  • Pentru ca domnul consultant este un tip comod, care lucreaza cand are chef si avanseaza termene lungi. “Iar noi vrem campania de lansare a produsului astuia repede repede, in maximum 1 saptamana”
  • Pentru ca online-ul si social media sunt “the big thing”. Singura chestie pe care managerii o vor imediat, accepta ca nu o inteleg si pentru care au nevoie de ajutor din afara. La toate celelalte se pricep ei. “Avem online marketing manager, deci facem marketing, nu?”
  • Pentru ca exista deja parteneri pe proiecte: “Compania X ne face site-ul, compania Y ne amenajeaza standul la targul de turism, compania Z se ocupa de PR”. Ce nevoie sa mai fie si de un plan, de o strategie care sa adune toate astea intr-un loc si care de fapt sa fie punctul de pornire pentru toate proiectele? “Ce nevoie avem de un plan de marketing sau de o strategie de comunicare? Planul de marketing e in cap, n-avem nevoie de el pe hartie, ca oricum e in continua schimbare.”
  • Pentru ca marketing inseamna acces la date interne. “Cum sa-i dau acces unui outsider la cifrele mele, la proiectele mele?”
  • Pentru ca exista teama de a face lucrurile altfel decat pana acum. Pentru ca comportamentul de tip “me too” functioneaza la fel de bine ca in alte industrii. “Probabil ca m-ai putea ajuta, insa nu vreau sa risc sa incercam un proiect impreuna. Nu acum, in acest moment am alte proiecte mai importante pe cap”. Asa ca e ok ca lucrurile sa fie continuate ca si pana acum si in maniera asemanatoare cu ce face cam toata piata.
  • Pentru ca seful stie el direct cativa bloggeri, cu care face un blogtrip, de la care asteapta minuni. “Uite ca ne descurcam si singuri, la ce ne trebuie consultant?!”
  • Pentru ca proprietarul/managerul de companie de turism nu intelege de unde vine tupeul unui consultant amarat, care vine sa-I critice lui ultima campanie de comunicare. Adica el, care s-a chinuit cel putin 10 ani sa ridice compania si sa fie un nume in piata, primeste lectii de la oricine?!
  • Pentru ca un minimum de consultanta se poate obtine si gratuit, la o cafea, ca intre prieteni. “Da-mi acum niste idei si-ti promit niste proiecte viitoare. Cand vor veni ele. Daca vor veni.”
  • Pentru ca e greu de priceput ca marketingul incepe inainte de a construi hotelul. Si ca chestia numita comunicarea inseamna mai mult decat sa chemi 3 bloggeri si 2 jurnalisti sa scrie favorabil despre produsul tau sau sa faci un barter avantajos pe TV.
  • Pentru ca exista o persoana in companie care isi simte pozitia amenintata de un consultant extern si se opune vehement acestei variante. Un marketing manager, un director de ceva care face si marketing. “Ce rost mai am eu, daca aducem pe cineva din afara?” “Propunerile mele nu sunt suficient de bune? Lucrez minimum 10 ore pe zi, ce nevoie avem de un consultant?!”

O sa ma opresc aici cu raspunsurile si, daca il regasiti pe al vostru printre ele, va rog sa n-o luati personal, caci scopul articolului este acela de a comunica o realitate a pietei, nu de a arata cu degetul pe cineva. Multe dintre ele vin de fapt din lipsa de intelegere in general a rolului pe care il au cele doua stiinte, indiferent daca practicienii sunt interni sau externi (dar daca vorbim de practicieni externi, e cu atat mai dureros). Lipsa de intelegere cu care se confrunta mai toate industriile in care nu s-a facut infuzie de know-how corporatist, nu doar turismul.

Pe de alta parte, cumva inteleg aceasta atitudine foarte raspandita. Cata vreme nu prea exista pe piata proiecte gestionate de consultanti care sa convinga, e greu sa iei o decizie. Iar ce ai facut tu inainte sa devii consultant a fost acum o suta de ani, cine-si mai aminteste?

In fond, ce e un consultant extern de marketing si comunicare in turism?

Simplist spus:

  • o persoana cu ceva experienta in turism, marketing si comunicare, care stie piata si care, dintr-o pozitia exterioara business-ului vostru vede lucruri pe care din interior va e greu sa le vedeti.
  • O persoana care va poate ajuta sa va imbunatatiti marketingul si comunicarea desfasurate intern, prin aport de know-how si de networking.
  • O persoana care poate elabora planuri si strategii care poti fi implementate intern, care poate propune si gestiona proiecte punctuale, care vede oportunitati de dezvoltare in piata si le pune pe hartie.
  • O persoana care in final va va ajuta sa vindeti mai mult, mai bine, de mai multe ori, mai multor persoane, avand o expunere mai buna.

Realist vorbind: O persoana care incearca sa educe mentalitati si sa inlature prejudecati, astfel incat, la un moment dat, piata sa exploteze si sa genereze business consistent pentru toti consultantii din bransa :).

Credit foto: unsplash.com

Tags : Andrada Crangusmarketing si comunicare in turismspecialisti in turism
Andrada Crangus

The author Andrada Crangus

14 Comments

  1. Offf… A fost ca o gura de aer proaspat articolul. Am crezut ca numai eu traiesc cu frustrarea asta . Mai am si eu cateva raspunsuri reale si povesti care nu se regasesc in articol. Din punctul meu de vedere, problema cea mai grava a turismului romanesc este lipsa marketingului, in rest avem tot ce ne trebuie pentru a fi o destinatie competitiva.

  2. Perfect adevarat! Si totusi, daca vrei sa cresti, daca ai o viziune si produse bune, trebuie sa te gandesti la un consultant…. s-ar putea sa fie mai ieftin si mai eficient decat un angajat.

  3. Excelent articolul ! Gradul de profesionalism si profesionalizare in Romania in general, nu neaparat in turism, e in stadiul incipient. Cred ca nu se inteleg concepte de baza in ceea ce tine business-ul, fie vorba de marketing sau de management, iar articolul tau vine sa intareasca aceasta afirmatie.

  4. Nu cred ca putem vorbi de o ”industrie turistica” in România, pentru că asta presupune bligatoriu promovare si PR. Să nu uităm participarea noastră la Paris. MDRT a plătit consultanți pentru evaluarea pieței noastre și elaborarea de strategii… și ne-am oprit acolo.

  5. Foarte pertinente observatiile, din pacate, jucatorii din industria de turism mai au mult pana sa inteleaga ca o afacere nu functioneaza singura, in virtutea inertiei, decat, poate, pana la un moment dat. Si atunci se mira de ce X a luat-o inainte, a urcat cu o pozitie mai sus sau vorbeste lumea mai mult despre concurenta.

    1. Monica, multi dintre noi nici macar “nu stim ca nu stim si nu stim ce nu stim”. Asa cum bine spunea Eusediu Margasoiu in prezentarea lui de la To plan or not to plan, preferam lautarismul in planificare (fie ca vorbim de marketing sau de comunicare), pentru ca aparent suna bine si are costuri mai mici. Avem insa de ales sa cantam Rapsodia Romana ca Zavaidoc (dupa ureche) sau ca George Enescu (citind notele).

  6. Foarte pertinente observatiile, din pacate, jucatorii din industria de turism mai au mult pana sa inteleaga ca o afacere nu functioneaza singura, in virtutea inertiei, decat, poate, pana la un moment dat. Si atunci se mira de ce X a luat-o inainte, a urcat cu o pozitie mai sus sau vorbeste lumea mai mult despre concurenta.

  7. Completez eu:
    De ce nu crede industria turistica din Romania in consultanta de marketing si comunicare?

    Pentru ca unii patroni ( ATENTIE! nu toti) sunt fara scoala in turism. Sunt ori dezvoltatori imobiliari care nu au mai ajut cum sa vanda apartamentele si le-au transformat in hoteluri, ori sunt sefi de restaurant( mare noroc pt ca stie cata mancare sa comande in restaurant), ori persoane care au foarte multi bani si le-a zis un prieten ca e bine sa-si faca o agentie de turism “ca sa castiga bani frumosi”.

    In fond, ce e un consultant extern de marketing si comunicare in turism?
    O specialist care trebuie sa educe piata si rezolva astfel toate lucrurile neplacute de mai sus.

    Din experienta:
    Cand m-am apucat de lucru in 2000 nici email-ul nu era folosit.
    Dar am creat cea mai mare comunitate contabila din Romania. Toata lumea a zis ca sunt nebun, dar ce am avut de facut a fost sa educ contabilii sa comunice intre ei. Si am reusit. Dar in 5 ani.

    Nu va asteptati la rezultate remarcabile in spurt timp ca nu ee posibil nicaieri in lume.

    RABDARE! RABDARE! RABDARE!

  8. Andrada,este in parte adevarat.
    Uite,eu caut o agentie sa facem plan de comunicare,dar ne lovim de capitolul..idei!
    Da,strategii,eu ca persoana,de comunicare,stiu sa fac.
    Am nevoie de idei si strategie.
    Oamenii au inceput cu figuri,cu d- astea.
    In pkus,daca mai dai de un baiat destept" , care iti ia banii pt ca apari la interviuri..la televiziuni..sa ma ierte Dumnezeu…

  9. Da, si asta e un subiect de discutie: atunci cand esti dispus sa lucrezi cu o agentie de comunicare, unde o cauti si cum? Eu as cauta-o mai intai in domeniu (fie ca se cheama agentie, fie ca se cheama consultant 🙂 ), dupa care m-as uita mai departe de domeniu. Sau as face pur si simplu un pitch la care as chema un numar de agentii si de consultanti si as alege ce e potrivit pentru mine. Oricum am lua-o, e important ca in ecuatie sa existe si un om care stie piata de turism. Nu degeaba agentiile care castiga un cont de bere isi iau un om care stie piata de bere, cele de telecom isi iau oameni de telecom etc.

  10. Uite ca am dat iar peste articolul asta si daca tot am dat, stau si ma intreb si acum ca si in alte dati, ca tot vorbim de pregatire in turism, sunt curioasa daca TOTI angajatii dintr-o agentie de turism au CURSURI/STUDII in turism. Eu nu cred ca au nici macar jumatate dintre ei! Si afirm asta pentru ca am facut niste cursuri in turism si pentru ca am tot asteptat ca nu se strangeau grupele, nu erau doritori! Tinand cont ca exista putine institutii pe piata autorizate sa faca astfel de cursuri si raportand la cati angajati sunt prin agentiile de turism, ca sunt destule, ma intreb, de ce?

Leave a Response