De la cautare la aterizare

Odata cu dezvoltarea transportului aerian, distantele par a fi intrat la apa. Daca acum 50 de ani cineva le-ar fi spus bunicilor nostri ca mergi la Vancouver sau la Tokyo, actiunea in sine era considerata mai mult decat o “nebunie”. Timpul a trecut si desi distantele au ramas aceleasi, s-au schimbat insa radical conditiile de deplasare, iar o calatorie Londra – Sydney nu mai pare un act de mare curaj, ci o posibilitate de a petrece timpul intr-o ambianta placuta si chiar educativa.

Si cum conditiile de zbor s-au imbunatatit,  acum se pune tot mai insistent problema pretului. Aparitia companiilor low-cost a fost un mare pas de cotitura in habitatul calatorului aerian, iar prezenta lor este acum mai pregnanta ca oricand. Totusi ca sa ajungem din punctul A in punctul B avem nevoie de o solutie cat mai rapida, comoda, si nu in ultimul rand, cat mai ieftina. A gasi un bilet de avion atunci cand distantele nu ne permit luxul temporal al altor mijloace de transport devine pe zi ce trece o incercare tot mai dificila, chiar daca astazi exista zeci de sisteme si platforme online pentru aceste cautari. Si aceasta situatie nu e generata de incapabilitatea sistemelor de a oferi  alternative, ci de rapiditatea cu care apar si dispar rute  chiar in propriile sisteme de gestiune ale transportatorilor aerieni. Exista peste 10000 de aeroporturi la nivel mondial si putem crea combinatii de zboruri greu de inchipuit  –aceasta este imaginea unei industrii care transporta intr-un an cel putin o data populatia lumii dintr-un loc in altul.

Tehnic insa, e important de retinut, ca odata cu dezvoltarea transportului aerian, in deceniile de dupa al doilea razboi mondial, s-a implementat o armonizare a gradului de ocupare pe o ruta pornind de la simpla regula ca primele locuri vandute in avion sunt la un prêt, apoi urmatoarele la un prêt mai mare si tot asa. In felul acesta se evita ca in unele zile avionul sa fie plin si in altele complet gol. Pentru o diferenta de bani, unii calatori isi amana deplasarea cu o zi ca sa prinda locul de pe tariful mai ieftin. Regula e in vigoare de ani buni si a fost transformata de low-cost in baza sistemului de incasare. Daca la cursele de linie, locurile pot fi retinute cate 24-72 de ore (uneori chiar si mai mult, in functie de tariful gasit), si ulterior se face plata, la cursele low-cost locul nu se rezerva, ci direct se vinde. De aceea sfatul de a va rezerva/cumpara bilete din timp este unul matematic  si nu o stratagie de marketing. Mai departe insa, pentru a putea intelege cum functioneaza intregul sistem al vanzarii biletelor de avion exista cursuri specializate, pe care agentii de turism (cunoscuti si sub numele de agenti de ticketing) le parcurg in centre dedicate si unde patrund tainele unui sistem pe cat de atractiv, pe atat de complex. Acestia invata cum functioneaza cursele de linie/low-cost sau charter, unde sunt localizate centrele de operatiuni ale acestora si ce baze au deschise, cum pot fi legate zborurile si cum pot fi combinate tarifele de pe piete diferite sau din cadrul unei aliante aeriene.

Si chiar daca pe internet gasiti motoare de rezervare a biletelor de avion,  trebuie sa stiti ca in spatele acelor motoare se afla tot agenti de ticketing, deocamdata. Acestia pot gasi solutii din combinatii de zboruri si tarife pe care un sistem automat nu le poate face, nu pentru ca n-ar putea tehnic, ci pentru ca-i lipseste flerul si/sau intuitia, acestea fiind inca caracteristici cat se poate de umane:)

In final, asa cum am mai spus, va recomand sa stati cu ochii pe tehnologie, sa o incurajati prin folosirea ei si sa va informati tot timpul.
Un inceput ar putea fi conferinta Travel Tech 2012 de la Cluj din toamna.

Credit foto: unsplash.com

Tags : madalin mancilaspecialisti in turism
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

Leave a Response