De la DMC la blog dedicat unei regiuni din Romania

Stii ce este o “Destination Management Company“? Sau, pe scurt, DMC ?

DMC este o companie care se ocupa de o anumita regiune si se comporta atat ca si “sursa de informatie” cat si ca furnizor de diferite servicii precum: excursii, tururi tematice, organizare evenimente, transferuri/transport, cazare, mese festive.

Pe scurt, o “Destination Management Company” este o companie cu servicii complexe care se ocupa de tot ce tine o zona turistica. Este un fel de “specialist al zonei”, isi cunoaste produsul foarte bine si coordoneaza diferite lucruri in acea arie.

In Romania acest concept nu exista ca si entitate juridica insa ideea este cunoscuta din afara pentru ca in Europa si in lume exista o multime de DMC-uri. Daca ai fost la vreun targ international de turism cred ca stii despre ce vorbesc.

In Romania nu avem DMC-uri insa… oare vom avea vreodata?

Astazi iti vorbesc despre importanta aparitiei unei astfel de companii si voi face imediat legatura cu structurile care exista in Romania si care ar putea avea o functionalitate asemanatoare.

Cred ca te gandesti deja la un lucru: daca o DMC ofera toate serviciile de mai sus…oare o agentie de turism sau o firma de organizare evenimente, ce mai face?

Intr-adevar, conceptele se intrepatrund la un moment dat insa as face urmatoarea distictie:

  • agentia de turism vinde, de obicei, vacante. Iar vacantele pot fi oriunde in lume. De obicei acestea sunt in afara tarii sau cel putin in afara acelei regiuni. Sunt putine persoanele care ne cer vacante… la noi in judet, nu? Iar in cazul in care agentia de turism are si servicii business travel si, deci, poate si departament de organizare evenimente, aceste evenimente nu au loc intotdeauna in ACEA locatie ci in mai multe locatii. Deci nu vorbim de o companie specializata intr-o anumita arie.
  • compania de organizare de evenimente: se refera la orice fel de eveniment, insa cu precadere la nunti, botezuri, petreceri tematice, teambuilding-uri. Dar aceste evenimente pot avea loc atat in zona in care se afla compania respectiva cat si in alte zone. Din nou, NU vorbim de o companie specializara in acea arie.
  • DMC: se diferentiaza de cele 2 categorii mai sus mentionate prin faptul ca activeaza numai in zona de care este responsabila.

In Romania ne putem gandi la autoritatile locale, precum consiliile locale sau Primariile ca si entitati, care au in responsabilitate anumite parti din activitatea unui DMC. De exemplu consiliile locale sunt responsabile cu promovarea zonei. Le-am gasit si le gasim in continuare prezente la diverse targuri si evenimente de turism.

Ce fac insa aceste consilii locale/Primarii? Doar partea de informare si promovare a destinatiei  iar de cele mai multe ori promovarea este facuta prin prezentarea unor pliante/brosuri/carti de vizita si… atat. Nu fac nimic care sa diferentieze acea zona. Sau, cel mult, in cazul in care au un stand la un eveniment la care reprezinta zona din care provin, aduc cativa mesteri populari care sa confectioneze diverse obiecte insa nimic mai mult.

Cum ar fi sa avem in Romania DMC-uri?

Sau, cum ar fi ca acele consilii locale si primarii sa fie deschise sa faca mai mult pentru promovarea zonei din care vin?

Pana la aparitia DMC-urilor in Romania cred ca este bine sa incercam sa imbunatatim ceea ce avem si sa pornim de la entitatile existente la noi in Romania: consiliile locale si primariile.

De curand am vazut ca o Primarie dintr-un judet de la noi a facut ceva diferit in promovarea zonei pe care o reprezinta si… toata lumea vorbeste despre asta. Este vorba de dezvoltarea partii de informare a unui judet, insa poate fi un inceput foarte bun si, cine stie, poate pe viitor se va gasi o solutie de dezvoltare a unui DMC.

Este vorba de Primaria Alba Iulia care a lansat un blog destinat orasului pe care scriu diferite lucruri atat despre noutati pentru locuitorii acelui oras cat si informatii foarte bine puse la punct pentru turisti si vizitatori.

Blogul se numeste www.ViziteazaAlbaIulia.ro si a fost creat urmarind o tipologie de calator virtual:

infografic calator in alba iulia

Ma bucur sa vad ca din ce in ce mai mlte companii (de turism sau nu) realizeaza importanta clientilor lor si ofera servicii dedicate acestora. Asa ca ii felicit pe aceasta cale pe cei de la Primaria Alba Iulia pentru abordare si pentru faptul ca au luat in serios tipologia clientului si au realizat un lucru foarte util pentru acel client. Numai cunoscandu-ne clientul, fiind atenti la ce isi doreste el (si intrebandu-l asta prin diverse metode), vom putea sa ii oferim serviciile la care se asteapta iar pe viitor vom reusi sa il surprindem cu ceva in plus.

Blogul www.ViziteazaAlbaIulia.ro se adreseaza atat turistilor care isi propun sa  viziteze Alba Iulia, cat si celor care nu s-au gandit pana acum ca Alba Iulia ar putea fi o destinatie turistica, chiar si de weekend. Acesta vine in intampinarea nevoilor de informare ale romanilor, punandu-le la dispozitie peste 150 de articole despre evenimente, obiective turistice, stiri din turism si despre investitiile in oras, noi articole fiind incarcate pe blog constant. Blogul reprezinta o initiativa a edililor primariei, care si-au dorit sa creeze un canal de comunicare in special cu tinerii si cei pasionati de mediile sociale.

Blogul mai sus mentionat este parte din planul de promovare a municipiului Alba Iulia ca si destinatie turistica.

Ce informatii sunt disponibile pe blog?

Blogul a fost realizat astfel incat sa acopere informatii din cele mai vaste domenii care pot fi de interes pentru cei care il urmaresc constant, dar si pentru cei care au ajuns (pe blog) intamplator prin intermediul Google sau a altor motoare de cautare. Astfel, sunt disponibile informatii turistice, evenimente din Alba Iulia, investitii in turism, stiri din turism sau informatii despre Alba Iulia vazuta de catre turisti si personalitati. Pe blog exista si o rubrica „Stiati ca”, care isi propune sa promoveze istoria, oamenii si intamplarile mai putin cunoscute ale orasului, toate articolele fiind tratate intr-un mod cat mai simplu, pe intelesul tuturor.

Blogul este promovat si pe pagina de Facebook Municipiul Alba Iulia, care a ajuns la aproape 12.000 de urmaritori.

Felicitari, Alba Iulia! Cine urmeaza?

Tags : blog de turismCarmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

5 Comments

  1. M-am gândit și eu la abordarea asta cu ocazia lansării neprețuitului blog viziteazaalbaiulia.ro, dar mi-am dat seama ca primariile sau consiliile judetene sunt departe de statutul de DMC. Cred ca cele mai apropiate forme de organizare sunt asociatiile de promovare turistica.

    1. Da, este foarte posibil ca Primariile si Consiliile locale sa fie depasite de situatie in acest caz. Totusi, le-am mentionat pentru ca sper ca undeva in viitor sa ajunga mesajul la aceste autoritati. Nu putem ramane la fel la infinit, ci ne vom adapta la un moment dat. Depinde de oameni.

      Intr-adevar, asociatiile de promovare turistica sunt alte companii care ar putea dezvolta conceptul de DMC. E posibil ca acestea sa fie mai deschise la nou, insa depinde si aici tot de oameni. Daca au in conducere oameni vizionari care sa aduca concepte din afara pe care sa le adapteze la piata din Romania si apoi sa le implementeze au mari sanse de reusita.

  2. DMC-urile, conform definitiei, sunt companii (adica firme) si nu asociatii de promovare, primarii, asociatii patronale, etc. In masura in care o zona devine atractiva si capabila sa atraga un flux mai mult sau mai putin constant de turisti, apar si DMC-uri interesate economic. In Romania, dupa parerea mea, chiar daca nu se autointituleaza astfel, exista cateva companii care ar putea fi considerate DMC-uri pe zona lor. Odata cu maturizarea industriei de incoming sunt convins ca se vor inmulti si dezvolta.
    Primariile, chiar daca nu sunt DMC-uri, au un interes evident in dezvoltarea zonei avand in vedere ca o zona dezvoltata din punct de vedere turistic inseamna taxe colectate mai mari si implicit nivel de trai mai ridicat pentru comunitate. In orice caz, interesele DMC-urilor si primariilor ar trebui sa fie congruente intrucat primele cauta profitul iar cele din urma taxe mai mari.

    Multumim inca odata Carmina pentru un articol foarte bun!

  3. In lumea larga sunt numeroase forme legale pentru DMCuri. Pot fi companii, dar si ONG-uri. In Romania, momentan, unele asociatii de promovare si dezvoltare turistica isi asuma rolul de DMC si incearca sa indeplineasca rolurile pe care o astfel de organizatie le are. O astfel de asociatie are ca membri autoritati locale, agentii de turism, hotelieri, iar scopul comun este de a dezvolta o destinatie, de a concepe strategii de dezvoltare si de a o promova. Astfel de asociatii au fost initiate inca din 2001 in Bucovina, Sibiu și in alte zone. Ca nu e totul ca la carte, e adevarat, insa eforturile facute de astfe de organizatii sunt considerabile si nu le putem ignora. Reprezentarea destinatiilor la targurile internationale a fost asigurata in mare parte de aceste asociatii, si nu de alte entitati. Parte dintre ele, pentru a fi ascultate la nivel national, au infiintat FAPT – Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica, si in ciuda faptului ca au in titlu doar termenul ”promovare” au conceput pachete turistice, si au dezvoltat strategii pentru destinatiile in care activeaza…Alte detalii pe http://www.federatiaturism.ro.

Leave a Response