Continuam astazi cu partea 2 a articolului. Daca nu ai citit partea intai o poti gasi aici.
6. Recordul la viteza pt 5000 de km alergati in cerc – Wolfgang Schwerk
Sa alergi 5000 de kilometri pare o nebunie. Sa alergi 5000 de kilometri in acelasi cartier intr-o arie de cateva sute de metri pare mai mult decat atat… Cu toate acestea in New York, intr-o zona din Queens se desfasoara o cursa unica: Self Transcendence Race – 5000 de kilometri de alergare in cerc. Cursa a fost initiata pentru ca orice alergator sa isi poata descoperi si depasi propriile limite. Timpul acordat pentru terminarea cursei este de maxim 50 de zile – ceea ce inseamna minim 100 km pe zi. Important este deci nu sa castigi cursa ci sa ii treci linia de sosire. Recordul de viteza a fost stabilit de Wolfgang Schwerk, care a terminat cursa in numai 41 de zile.
7. Cea mai rapida ascensiune pe Everest? – Christian Stangl
Unii oameni nu alearga deloc. Altii alearga prin parc. Altii ialearga maratoane. Si altii alearga pe munti! Poti considera o nebunie numai ideea de a urca pe Everest. O astfel de provocare necesita ani de antrenament si ascensiunea poate dura zile si saptamani intregi, in functie de vreme si de fortele tale. Christian Stangle a rsustinut ca a reusit sa urce pana in varf pornind din Tabara a treia, in numai 16 ore si 42 de minute. Pana la urma s-a dovedit ca Stangl nu a ajuns pe varful muntelui. Cu toate astea un lucru e cert: Christian Stangl alearga la propriu catre cer. Urca pe munti intr-un ritm alert si se antreneaza cate 20 de ore pe zi cu un puls mediu de 164 batai de inima pe minut. Un om care, chiar daca nu a ajuns pe varful K2, alearga la propriu spre inaltimi. Si coboara inapoi, pentru a avea de unde sa urce iarasi spre cer.
8. Ascensiune pe Everest fara a vedea privelistea – Erik Weihenmayer
Cand cei ce au cucerit Everestul au ajuns in varf, dupa o ascensiune epuizanta si eforturi supraomenesti, au fost binecuvantati cu o priveliste unica si de nedescris. Cand Erik Weihenmayer a urcat pe Everest nu a putut vedea nimic. Si asta fiindca este orb. Erik este singurul nevazator care a urcat pe cele mai mari 7 culmi ale planetei. Mai multe despre el si reusitele sale gasiti aici.
Eric a terminat si Cele 7 varfuri – adica a urcat pe cele mai inalte 7 varfuri de pe cele 7 continente, in 2002.
Si pentru final, v-am pregatit doua exemple mult mai aproape de voi decat va asteptati. Doi romani, doi romani tineri, cu care va puteti intalni oricand pe strada, 2 oameni extraordinari, care si-au depasit si continua sa isi depaseasca propriile limite.
9. Crina Coco Popescu – Seven Volcanos si Seven Summits on Seven Continents
Crina „Coco” Popescu s-a nascut la data de 3 decembrie 1994, in localitatea Rasnov. Urmeaza cursurile Colegiului National de Informatica „Grigore Moisil” din Brasov.
Este prima alpinista din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes.
Detine 7 recorduri mondiale de varstă, a escaladat 6 varfuri din circuitul Seven Summits al celor mai inalte varfuri de pe fiecare continent.
La varsta de 14 ani a obtinut titlul de Maestru al Sportului.
In 2010, la varsta de 15 ani, a escaladat cel mai inalt varf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4.884 m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tanara alpinista din lume care a escaladat acest munte. Recordul anterior era detinut de americanca Samantha Larson care a escaladat acest varf in 2007, la varsta de 18 ani.
A facut parte din prima echipa care a urcat Mt. Sidley — cel mai inalt vulcan din Antarctica, fiind prima alpinista din lume care a atins varful, la 24 ianuarie 2011, record omologat de World Records Academy.
Mai multe despre Crina gasiti pe siteul ei personal.
Si aici va recomand un clip despre aceasta romanca care inca nu a implinit 18 ani, dar care a uimit deja lumea.
10. Andrei Rosu – sapte maratoane si sapte ultramaratoane pe sapte continente
Andrei Rosu este un tanar roman la treizeci si ceva de ani. Un bucurestean corporatist care a avut curajul sa se ridice de pe canapea! Sa se ridice si sa alerge! Cu o cariera promitatoare, mai multe kilograme in plus si un copil de cativa anisori care ii copia miscarile si urma sa-i copieze stilul de viata, Andrei Rosu s-a decis sa schimbe ceva in viata lui. Si a acceptat o provocare facuta ironic de niste cunoscuti. A inceput sa se pregateasca pentru primul sau Maraton dar mai ales pentru o Viata Noua.
Maratonistul Andrei Rosu a reusit sa intre in Cartea Recordurilor dupa ce a alergat “7 maratoane si 7 ultramaratoane pe 7 continente”, performanta fiind recunoscuta de World Records Academy,
Andrei Rosu a alergat in ultimii doi ani la Polul Nord, la maratonul Australiei, la “Eurasia Marathon”, la “Antarctica Ice Marathon”, la Maratonul Sahara, la “Everest Marathon” si in curse din Noua Zeelanda si Brazilia.
Rosu a incheiat ultima cursa, cea din Brazilia, in 5 ore si 22 de minute si a parcurs cele 14 curse pe cele 7 continente in 582 de zile, fata de 730 de zile cat impunea Cartea Recordurilor.
Dincolo de munca, de ambitie si de antrenamente, dincolo de effort si de limite depasite, vorbim de PASIUNE. Si Andrei nu a uitat sa se bucure de viata si sa traiasca cu pasiune fiecare zi. Dupa Maraton, Andrei a devenit si primul om care a cantat la tobe la Polul Nord.
Andrei nu alearga pentru bani, pentru premii, pentru medalii sau pentru recorduri, el alearga ca să fie fericit.
Andrei Rosu s-a implicat în organizarea Transmaratonului 2012, o cursa desfasurata in scop caritabil pe Transfagarasan si a alergat si in Semi-maratonul International Bucuresti, pe 3 iunie, impreuna cu sotia sa.
In prezent se pregateste pentru ultratriatlonul Double IronMan (7.6 kilometri inot, 360 de kilometri bicicleta si 84.4 de kilometri alergare), ce va avea loc in Florida, în februarie 2013.
Mai multe detalii despre Andrei si proiectele sale gasiti pe siteul sau personal.
Viata merita traita din plin! Dupa cum spune chiar Andrei Rosu: mintea umana functioneaza cateodata ca un taxi: daca ii comunici clar unde vrei sa ajungi, te va duce acolo.
Incepusem acest articol prin a compara obiective si calatorii. Ne putem multumi cu putin sau putem sa visam la ceea ce pare imposibil. Putem sa incepem de…lunea viitoare, sau sa ne apucam de acum! Schimbarea pe care ne-o dorim este in noi insine! Si orice obiectiv ne-am seta, oricare ar fivisul nostru si oricare ar fi destinatia calatoriei noastre, nimic nu este imposibil!
A ajunge pe muntele Everest, a atinge Polul Nord, a traversa deserturi sau a alerga mii de kilometri. A face o calatorie in jurul lumii inseamna pana la urma a face o calatorie in interiorul tau pentru a-ti cunoaste si depasi limitele. Daca crezi ca poti sau daca crezi ca nu poti, ai dreptate intotdeauna! Si pana la urma, calatoria in sine este mai importanta decat destinatia finala…
Credit foto: unsplash.com