Despre Antreprenoriat cu Antreprenori

Stiu, sunt deja la al treilea articol consecutiv in care va povestesc de pe la conferintele de care am cam abuzat in ultima vreme si poate ca v-ati saturat sau din contra ati devenit mai interesati de ceea ce se mai discuta prin astfel de evenimente. 🙂

Astazi insa, vorbim despre Antreprenoriat si nu cu oricine ci direct cu Antreprenori cu experienta.Printre ei trei oameni de care mie imi place in mod special pentru ca stiu sa transmita informatiile pe intelesul meu 🙂 si anume:

Razvan Tudor –  este omul care mi-a deschis calea in activitatea de marketing, mi-a oferit incredere dar mai ales credibilitate. Merci Razvan.

Alex Lapusan – este un tip care stie sa faca bani, se implica in multe proiecte, cauta oportunitati si care, desi are un debit verbal foarte mare, nu ma plictiseste niciodata pentru ca stie intotdeauna ce sa spuna 🙂

Marius Ghenea – cunoscut de toata lumea,  apreciez la el calitatile de “dascal” in ale antreprenoriatului

Avand parte de foarte multi speakeri iar formatul de tip panel nu ma juta foarte tare sa evidentiez ceea ce spune fiecare am ales sa ii citez in mod special pe Alex Lapusan si pe Marius Ghenea iar de la ceilalti am adunat informatii pe care le-am pus in categoria De Retinut.

Ca sa nu ma lungesc prea mult iata cam ce s-a discutat pe aici.

Marius Ghenea

Am intampinat 5 greutati majore cand am plecat la drum:

  1. Decizia de a incepe activitatea antreprenoriala datorita lipsei culturii din zona antreprenoriala din acea perioada
  2. Finantarea
  3. Oamenii – ce oameni valorosi ar fi venit in mediul privat cand in acea perioada toata lumea avea locuri de munca sigure la stat?
  4. Contingentele guvernamentale – inflatia si devalorizarea leului  faceau un cadru de business extrem de nesigur
  5. Lipsa de credibilitate si referinte la inceput de drum

Uneori oportunitatile sunt langa noi trebuie doar sa le vedem cu alti ochi.

Un antreprenor este mult mai flexibil din punct de vedere birocratic decat comapniile corporatiste care sunt destul de rigide pentru a se putea feri de obstacole in mod rapid.

Exitul nu trebuie sa fie principalul obiectiv al unui antreprenor dar nu trebuie sa lipseasca din planul de afaceri. Afacerea pe care o lansezi are mai multe cicluri care trebuiesc parcurse pana la exit.

Poti sa cresti prin diversificare, prin penetrare, prin Dezvoltare de produs.

Pentru a atrage alte tipuri de finantari avem nevoie de un capital propriu pentru ca in realitate, nicio afacere nu poate porni cu un capital 0.

E bine sa incepi business-ul intr-un garaj pentru ca el se afla intotdeuna la strada 🙂 .

80% din business-urile antrprenoriale sunt finantate de cei 3 P ( Parintii, Prietenii si alti Prosti 🙂 )

La inceputul afacerii riscul de pierdere este de aproape de 100%.

Alexandru Lapusan:

Pentru a deveni antreprenor trebuie sa iesi din zona ta de confort pentru ca este foarte greu sa parasesti un job confortabil si bine platit. Tinerii din ziua de azi au mult mai multe oportunitati fata de acum 10-20 de ani.

La inceput s-a muncit si noaptea si in weekend dar a fost fun. Daca lipseste elementul asta e greu sa faci fata.

Recomand sa nu pleci la drum singur ci cu unul sau doi cofondatori. Incearca sa iti dezvolti business-ul pe banii altora mai exact pe banii clientilor si mai putin pe banii tai.

Din punct de vedere al oamenilor, este foarte greu sa pastrezi o echipa in conditiile in care pe piata intra firme din afara care ofera salarii foarte mari, insa pastrand un  spatiu de lucru confortabil si motivant ai sanse sa iti pastrezi echipa consolidata.

3 dintre angajatii mei au devenit actionari in Zitec. Le-am oferit pachete de actiuni gratuit pentru o motivare suplimentara.

Cand am realizat ca avand afacerea mea am brusc mai multi sefi :), adica clientii,  mi-a fost destul de greu.

Cand am inceput, am sarit in piscina fara sa stiu sa inot. Nu am avut nici un plan facut, nu e bine dar mi-a iesit :).

Din punct de vedere al HR-urilui ai nevoie sa acoperi sales-ul, financiarul si executivul.

Daca in fiecare zi imbunatatesti ceva in firma ta se numeste success pentru ca vei evolua constant.

Antreprenorul va incerca sa profite de orice oportunitate de pe piata pe cand investitorul pune accent pe protejarea investitiei.

Sa te focusezi doar pe ROI nu este sufficient. Chiar daca cifrele arata bine trebuie sa le privesti si din alt unghi pentru ca astfel vei identifica adevaratele valori.

De retinut:

Business-ul se schimba foarte mult in timp de criza iar asta este partea frumoasa a antreprenoriatului. Unui antreprenor trebuie sa-I placa ceea ce face si sa-I placa sa fie campion.Sa nu-ti fie frica sa incerci ceva nou. Ce se poate intampla rau daca gresesti? Va rade lumea de tine dar macar se vor incarca cu energie pozitiva facand asta :).

Inceputul fiecarei afaceri este foarte greu iar cei care nu sunt sufficient de curajosi sau nu au o doza de nebunie, nu ar trebui s adevina antreprenori.

Inainte de criza era moda corporatilor iar acum in timpul crizei este moda antreprenoriatului.

Pentru a intra in zona de antreprenoriat trebuie sa te pregatesti inainte, nu poti doar sa iesi din zona ta de confort si sa pleci la drum fara un plan stabilit pentru ca ai sanse mari sa dai gres.

O companie de success inseamna o echipa care sa lucreze cu placere pentru tine. Produsele se pot copia insa oamenii pot face diferenta.

Daca nu ai toate datele necesare nu te grabi sa pornesti proiectul.

Antreprenorul nu este un vrajitor al cifrelor, antreprenorul este cel mai competent din firma lui cel putin la inceput pentru ca nu este doar un sef care deleaga ci munceste cot la cot cu colegii lui si are in plus know how-ul necesar.

Romania are nevoie de business-uri mici foarte competitive cu influenta pe piata mondiala.

Oamenii care vin intr-o companie mica antreprenoriala cauta altceva decat la o companie mare asadar trebuie sa oferi o alta perspectica asupra activitatii lor.

Principala problema a unui manager este aceea ca nu au curajul de a delega responsabilitati si cad in capcana sindromului One man show.

Ca sa faci un exit trebuie sa urmaresti ca business-ul sa fie permanent in crestere, sa nu aibe active care sa nu aibe nicio legatura cu business-ul respectiv, sa nu aibe probleme la nivel de actionariat.

Antreprenorul are un focus operational iar investitorul are un focus financiar mult mai dezvoltat. De regula antreprenorii sunt mai oportunisti iar investitorii solicita mai multe analize . Antreprenorul e mult mai legat de afacere si de oameni pe cand investitorul este mult mai pragmatic.

Un antreprenor are un orizont de timp mult mai lung decat un investitor.

Un investitor are o motivatie  de 10% intr-o afacere iar un antreprenor de 100%.

Prima conditie pentru a spera la success este aceea de a investi intr-o afacere la care te pricepi si nu intr-una care este la moda.

Serviciile in Romania sunt mult subdezvoltate iar investita intr-un asemenea business este mica dar iti trebuie mult creier.

In final as vreai sa-i multumesc inca odata lui Razvan Tudor pentru invitatie, invitatie fara de care nu as fi putut sa va ofer aceste cateva informatii foarte interesante din punctul meu de vedere.

Acest articol a fost scris pentru voi de Madalin Mancila – Travel Marketer si este dedicat antreprenorilor si viitorilor antreprenori din industria turismului.

Credit foto: unsplash.com

Tags : antreprenoriat in turismmadalin mancilamarketing si comunicare in turism
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

7 Comments

  1. Madalin,
    Imi place nespus sa citesc orice despre antreprenoriat!
    Am devenit antreprenor inainte de a termina scoala, inainte de 89, gasind in carapacea aparent inexpugnabila a comunismului o bresa pe unde puteai trage in piept aerul tare si motivant al initiativei economice private !

    Pe scurt, existau la mare asa numitele bazare ptr mesteri populari, unde mai se vindeau macrame-uri si sah-uri de lemn si alte obiecte hand-made..Ei, si studentii aveau acces, cu putina dibacie si noroc la o repartitie ptr o taraba, in Venus…unde puteai vinde niste chestii aprobate de consiliul culturii socialiste…etc…

    Erau vremuri frumoase, tot marketingul strategic se reducea la a reusi sa ai marfa, intrucat clienti si bani erau oriunde si la orice ora, cererea era neimaginat mult mai mare decat oferta….iar un simplu vanzator era o relatie mai cautata si mai cultivata decat e azi un director de lant de retail!

    De atunci am condus o editura, un atelier de confectii pt copii, un lant de magazine, unul de depozite en-gros, distributie de alimente si cosmetice, am avut afaceri cu mobila, restaurant, hotel, agentie de turism si touroperator…

    Unele business-uri au inflorit un termen mai scurt sau mai lung, au fost locale, regionale sau nationale, multe s-au inchis, vandut, transformat…
    Am angajat si lucrat cu peste 2000 de oameni, de toate varstele si pregatirile….

    Iar azi, pot spune ca mi-a ramas acea pasiune mereu tanara de a gasi noi oportunitati, noi orizonturi si sunt captivat de povestile de succes ale celor care si le impartasesc publicului…
    Cred ca succesul se obtine cu inspiratie, care vine din exemple practice si nu din teorii si talk-show-uri…
    Romania ar putea iesi din criza mai usor daca am avea un post de tv unde oamenii de succes ar povesti si ar arata CUM isi fac ei zi de zi job-ul de “antreprenori”, in orice domeniu ar activa !!

    Pentru ca, dupa 27 de ani de antreprenoriat pot spune ca acesta este un mnod de viata, o viata cu suisuri si coborasuri, cu disperari si bucurii grozave, cum e o viata de om…

    Succes tuturor colegilor mei, antreprenorii romani !

  2. Buna,

    Am dat din intamplare peste site-ul dumneavoastra, zilele trecute. Am inceput sa citesc fiecare articol, de la inceput. Vreau sa fiu la zi cu articolele.
    Simt ca o sa raman cu multe informatii cu fiecare articol citit.:)

    Multa bafta in continuare!

Leave a Response