Experienta Erasmus – de neuitat pentru studenti, nisa de exploatat pentru agentii

De 30 de ani, de cand a fost initiat programul Erasmus, milioane de studenti au beneficiat de bursele de studiu in alte tari decat cea de provenienta, au invatat in alte limbi decat cea materna si si-au facut prieteni cat mai diversi, majoritatea veniti si ei prin acelasi program.

Ba chiar unii s-au si indragostit si au format, dupa ani, familii. Un comunicat oficial venit din partea Uniunii Europene spunea in 2014 ca in toti anii de cand este in desfasurare Erasmus, s-au nascut peste 1 milion de copii ca urmare a intalnirii parintilor pe cand erau studenti, in vreo parte a batranului continent.

Nimic iesit din comun pana aici, dincolo de un program de succes demarat de o importanta institutie europeana. Daca privim lucrurile din punctul de vedere al domeniului turismului, acestea arata altfel: o nisa de turism care se dezvolta din ce in ce mai mult in fiecare an: studentii carora le este deschis apetitul pentru cunoastere, pentru nou, pentru calatorie si, mai ales, pentru explorarea unor locuri noi, alaturi de prietenii pe care si i-au facut in, poate, cea mai frumoasa perioada a vietii lor, cea a studentiei in strainatate.

Primul pas: cunoasterea indeaproape a unei noi culturi

Eu am fost una dintre studentele norocoase care a beneficiat de o bursa Erasmus, am fost 6 luni in Valencia, Spania, am trait experienta studenteasca intr-o alta tara si m-am bucurat de fiecare oportunitate care s-a ivit.

Si la fel cum mi s-a intamplat si mie, fiecarui student ajuns intr-un oras nou, intr-o tara in care fie acum merge pentru prima oara, fie a mai vizitat-o, ii este starnita curiozitatea de a afla cat mai multe despre noul sau “domiciliu”: se va plimba pe strazi, va explora, va invata limba, va studia obiceiurile noului loc, cultura tarii sau regiunii in care se afla si va interactiona cu cei din jurul sau, localnici sau straini si ei. Apoi va cauta restaurante, va gusta din mancarea traditionala, va petrece pana in zori.

Astfel, ii va dedica timp si atentie totale noului loc. Fara sa isi dea seama, se va autoeduca sa fie un calator adevarat, care cauta frumusetea fiecarui detaliu.

Al doilea element: dorinta de explorare va creste tot mai mult

Dupa ce si-a cunoscut orasul, studentul Erasmus va incerca sa isi fructifice curiozitatea si in ceea ce priveste alte orase, alte provincii sau alte atractii ale tarii respective. Va forma grupulete de calatorie: impreuna cu cativa colegi, vor lua trenul pana in orasul aflat la cateva zeci de kilometri, apoi vor face o drumetie, apoi vor cauta zboruri catre o insula insorita unde sa se distreze pana in zori sau unde sa faca sporturi extreme. Si altfel va cunoaste tot mai mult si mai mult, in timp ce aprofundeaza studiul culturii in care se regaseste si, evident, isi ia examenele de la facultate.

Deznodamantul: toate cele acumulate

Experienta Erasmus are ca principal obiectiv cunoasterea celorlalti: a culturii, limbii, obiceiurilor, diversitatii si unicitatii unei alte tari, cu tot ceea ce presupun acestea. Studentul care a beneficiat de o astfel de experienta va dori sa se intoarca, va dori sa isi satisfacta si mai mult setea de cunoastere si va fi mereu cu “dor de duca”. O astfel de perioada te face dependent de calatorie, dar te face si mai uman. Incepi sa ii vezi pe ceilalti ca fiind la fel ca si tine, cu aceleasi pasiuni, dorinte si visuri, desi locul nasterii e diferit. Iar pornind de la aceasta perioada, viitorul adult va dori sa exploreze cat mai mult.

Continuarea: dorinta de calatorie

In perioada bursei Erasmus, am calatorit in interiorul Spaniei, incercand sa descopar cat mai mult: am fost in Barcelona si Madrid, am facut un roadtrip alaturi de prietena mea cea mai buna pornind de la Valencia, am trecut prin Andaluzia si pana in Gibraltar, iar dupa incheierea studiilor, am tinut legatura cu colegii, ca sa ne revedem.

Intreaga experieta Eramus poate fi privita ca o nisa pentru unele agentii de turism, care sa creeze si sa ofere niste pachete personalizate studentilor Erasmus si, printr-un program de fidelizare al clientilor, sa pastreze legatura cu ei si, in viitor, tot prin niste pachete personalizate si adaptate nevoilor tinerilor, sa ii readuca impreuna in fiecare an sau de cateva ori intr-un an.

Atunci cand o agentie pune cap la cap niste elemente si formeaza un pachet pentru studenti, in functie de un buget care sa fie accesibil, se pun bazele unei mici comunicati de calatori, care fac pasi mici la inceput, dar care, in viitor, isi pot face un obicei din a merge impreuna in diferite locuri si a retrai momentele din studentia “cu imprumut” in strainatate si isi vor cultiva si cizela calitatea de calatori.

Tags : cariera in turismRaluca Muresanspecialisti in turism
Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

Leave a Response