Sunt sigur ca fiecare dintre noi ne-am intrebat macar o data care este impactul Facebook asupra de business-ul in care activam.
Am discutat cu numeroase persoane, am citit ceva articole de specialitate, iar o concluzie este greu de tras pentru ca parerille sunt impartite. Am observat ca in general marketerii sau managerii din noua generatie au identificat suficiente argumente pentru a considera Facebook un canal de promovare iar de cealalta parte gasim in special ownerii de companii care considera Facebook o pierdere de vreme si chiar un deserviciu facut brandului lor (atentie, exista si exceptii).
Personal, in calitate de marketer, va recomand sa nu subestimati niciodata un canal de comunicare, indiferent cat de ineficient va poate parea la prima vedere, atata timp cat targetul vostru se identifica cu el. Plecand de aici consider ca este foarte important de retinut ca facebook reprezinta pentru fiecare agentie de turism un CANAL IMPORTANT DE COMUNICARE.
Iata cateva date pentru a argumenta cele de mai sus:
Utilizatori Facebook in Romania – 3.617.200 ( in acest moment )
Date legate de varsta :
18-24 ani – 33.4%
25-34 ani – 31.1%
13-17 ani – 16.2%
35-44 ani – 12.9%
45-54 ani – 3.8%
55-64 ani – 1.7%
65 ani + – 0.9%
Sex – Femei 50.15%, Barbati 49.85%
Stare civila:
Singur(a) – 34.33%
Intr-o relatie – 30.89%
Casatorit(a) – 29.91%
Logodit(a) – 4.87%
Privind demograficele enumerate, mai este cineva de parere ca targetul lui nu se afla pe Facebook atunci cand ne referim la produsele turistice?
Ma indoiesc de acest lucru pentru ca aceasta platforma de socializare ne ofera un mare avantaj si anume posibilitatea de a targeta utilizatorii pe specificul produselor noastre.
De ce spun asta?
Pentru ca avem parte de cupluri casatorite pe care ii putem targeta pentru produsele family, avem 33,4% tineri intre 18-24 ani pe care ii putem targeta pentru produse adventure, avem 50% femei care pot fi indrumate catre destinatii de shopping iar exemplele ar putea continua.
FOARTE IMPORTANT:
ATENTIE! Numarul fanilor pe care cu multa munca si investitie reusiti sa-i adunati pe pagina agentiei voastre nu va garanteaza vanzari efective ci doar un grad crescut de notorietate si sansa de a comunica direct cu un numar compact de potentiali clienti.
Iata cum puteti optimiza pagina de companie pe Facebook:
Aceasta poate fi una simpla, in care sub bannerul vertical exista doar: Wall, Photos si Discussions sau poate fi o pagina de brand cu aplicatii:
– miniwebsite,
– galerie foto,
– galerie video,
– postari din Twitter,
– postari din LinkedIn,
– postari de fluxuri de stiri prin Rss feeds,
– sondaje etc.
Ar mai fi multe de povestit atunci cand vorbim de Facebook si ma refer aici la:
- Cum comunicam pe Facebook,
- Cum organizam concursuri pe Facebook,
- Care sunt fanii reprezentativi ai paginii tale,
- La ce ne raportam cand facem o analiza a activitatii noastre pe Facebook.
PS
Demograficele de mai sus sunt furnizate de Facebrands.