Haidook Summer Fest. Sau cum să dezvolți o zonă turistică de la zero

Lucrez în industria de turism de 13 ani și, cum în ultimii 6 ani activitatea mea se leagă de mai multe companii de la noi din țară, am avut ocazia să cunosc de nenumărate ori antreprenori cu inițiative frumoase de promovare a României și de dezvoltare a sectorului turistic.

Unul dintre ei este Ionuț Popescu care a deschis centrul de echitație Potcoava Mountain Hideaway într-o zonă total necunoscută din punct de vedere turistic la momentul respectiv: comuna Runcu, județ Dâmbovița.

Despre acest centru de echitație am mai vorbit în 2 interviuri anterioare realizate cu Ionuț (le găsești aici și aici), iar astăzi a sosit timpul să îți povestesc despre o nouă inițiativă legată de acest centru de echitație și mai ales de zona în care se află.

Ionuț alături de Asociația Ride Wild Carpatia a inițiat festivalul Haidook Summer Fest, în vara anului 2016, la numai jumătate de an de la deschiderea centrului de echitație Potcoava. Motivul? A dorit ca zona să fie cunoscută de către iubitorii de cai și natură și să ducă vestea mai departe legat de faptul că la Runcu în județul Dâmbovița se întâmplă lucruri frumoase și merită să mergi să le vezi.

Ionuț este unul din oamenii pe care îi admir cel mai mult când vine vorba de a crea de la zero un business de turism atât de nisat. Am avut ocazia să cunosc centrul de echitație Potcoava cât și festivalul Haidook Summer Fest mai îndeaproape în ultimii 2 ani și jumate, iar astăzi vin cu câteva concluzii trase de mine în ceea ce privește dezvoltarea turismului de nișă bazându-te pe o dorință imensă de a crea lucruri frumoase și a și reuși în acest sens.

Festivalul Haidook Summer Fest a devenit un fel de emblemă a zonei Runcu de 4 ani încoace și, în lumea echitației din România nu prea mai găsești pe cineva care să nu fi auzit de el.

Ideea festivalului a pornit de la a face cunoscută zona Runcu în primul rând călătorilor aflați în căutare de alternative la călătoriile de weekend în mijlocul naturii, în al doilea rând de a lega numele zonei de industria echitației și în al treilea rând pentru a crea un eveniment care să aibă continuitate și să atragă an de an turiști interesați de spectacole ecvestre.

Fiind un lucru atât de nișat, evident că lucrurile au crescut încet și în timp:

  • în primul an festivalul a durat o zi și s-au strâns puțin peste 1000 de oameni
  • în al doilea an festivalul a durat 2 zile și s-au strâns în jur de 3000 de oameni
  • în al treilea an festivalul a durat 3 zile, strângând în jur de 5000 de perosoane și ajungând la o perioadă optimă de desfășurare
  • anul acesta, al patrulea, festivalul durează tot 3 zile, are loc în perioada 21-23 iunie și așteaptă peste 5000 de persoane

Un alt lucru important despre festival este că el a crescut încet și sigur și prin prisma celor care au venit să evolueze în spectacol.

Miron Bococi, supranumit și “vrăjitorul de cai” a fost încă de la prima ediție capul de afiș al evenimentului. Miron este unul dintre cei mai cunoscuți dresori de cai din lume și, că să îți faci o idee despre ce face în spectacole găsești câteva imagini în videoclipul acesta.

Alături de Miron, în fiecare an s-au adăugat spectacolului nume noi de artiști cunoscuți în ale călăriei. Un bun exemplu este actorul Denis Ștefan cunoscut și în zona dresajului de cai prin Programul Caii României, iar din acest an festivalul adaugă la activitățile sale din spectacol și câteva lucruri legate mersul pe bicicletă – semnate de Școala Bate Șaua și de acrobații pe bicicletă – semnate de talentatul și deținătorul a 3 recorduri Guinness World – Orban Barra Gabor. Astfel, festivalul începe să își diversifice activitățile din spectacolul zilnic, precum și activitățile și atelierele disponibile la fața locului participanților.

Haidook Summer Fest  nu este numai despre spectacol ecvestru. Aici găsești muncă unei întregi comunități de oameni care fac tot posibilul să ducă tradiția și meșteșugul mai departe. La festival ai parte de o mulțime de ateliere disponibile publicului unde copii (în special) pot picta pe ceramică și lemn, pot participa la ateliere de olărit și la ateliere de lucru în tehnica șervețelului, atelier de lasou și activități pe bicicletă.

Festivalul este adresat familiilor cu copii, iubitorilor de cai, natură și biciclete și an de an își încântă publicul cu un weekend petrecut în mijlocul naturii și cu povești despre haiduci.

Festivalul are loc în acest an chiar în weekendul care urmează, 21-23 iunie 2019 și, dacă vrei să vezi cum crește și să te bucuri și tu de o zi sau un weekend petrecut în natură te invit să vii. Festivalul are loc în locul numit “Vârf la in”, comuna Runcu, județul Dâmbovița, adică la 120 km de București iar detalii despre acesta găsești pe siteul oficial, pe pagina de Facebook și pe evenimentul de pe facebook.

Las mai jos un videoclip să vezi cum a fost anul trecut 🙂

Tags : antreprenoriat in turismCarmina Nitescuhaidook summer festPotcoava Mountain Hideawayturism de nisa
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response