Hermannstadt

Unul dintre cele mai vechi orase ale Romaniei, fosta Capitala Culturala Europeana in 2007, oras ce si-a pastrat frumusetea si misterul zilelor de odinioara este orasul Sibiu. Am sa iti prezint in continuare cateva lucruri despre unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei.

Prima mentiune documentara referitoare la Sibiu dateaza din 20 decembrie 1191. Documentul se referea la organizarea bisericeasca a colonistilor sositi in provincia Sibiu in timpul domniei Regelui Geza II (1141-1162).

Mentionat inca sub numele de “Hermannsdorf” in 1321, in a doua jumatate a secolului Sibiul obtine calitatea de “civitas”, iar intr-un document din 1366 este amintit pentru prima data sub numele de “Hermannstadt”.

Sibiul s-a dezvoltat pe vatra unei asezari daco-romane (denumita “Cedonia”) incepand cu secolul XII, cand se construieste un nou oras cu colonisti sasi. Dupa invazia tatara din 1241 orasul isi construieste incinte fortificate, pe care le extinde din secolele XV-XVII.Intre timp, Sibiul devine un important centru comercial si mestesugaresc.

Pentru scurte perioade, in secolele XVIII si XIX, a fost resedinta a guvernatorilor si capitala a voievodatului Transilvaniei.

Sibiul poate fi considerat pe buna dreptate capitala culturala a Romaniei datorita traditiilor si patrimoniului cultural artistic pe care il are.

Centrul istoric al Sibiului este grupat in jurul celor 3 piete istorice si este limitat de urmele celei de-a 4-a centuri de fortificatii.

Printre obiectivele turistice reprezentative ale orasului amintesc:

Cetatea Sibiului: Fortareata dateaza din secolele XIII-XVII. O schita din 1699 o infatiseaza cu 39 de turnuri, 4 bastioane, 2 rondele, un sistem de santuri si lacuri pentru inundarea portiunilor de sub ziduri. Dupa 1850 a fost daramata partial, pastrandu-se: Turnul scarilor, Turnul sfatului, Turnul de poarta, Turnul olarilor, Turnul gros(aici a functionat primul teatru din Sibiu, in 1788), Turnul pielarilor, Bastionul mercenarilor, Bastionul Haller, Zidul de aparare, Pasajul scarilor, “Zidul cu arce” care facea trecere intre Orasul de sus si Orasul de jos. Zidul cetatii si turnurile de aparare- zidul a fost construit in sec al XIV -lea,ca a treia centura de fortificatii.Intarit,pentru cetate,in sec.XVII si restaurat in 1963.Turnul archebuzierilor,devenit mai tarziu “Turnul panzarilor”, construit in sec XV, pe o fundatie octogenala.In interior turnul dispune de doua drumuri de rond,ca loc de manevra si de amplasare a aparatorilor in timpul luptelor.

Muzeul Brukenthal:se afla in palatul cu acelasi nume, constructie baroca realizata intre 1778-1788 de Samuel Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei. Muzeul a fost infiintat in 1817, avand la baza fostele colectii Brukenthal la care s-au adaugat colectiile Muzeului Societatilor Carpatine. In 1950 acestor colectii li s-au adaugat 497 de lucrari de arta romaneasca de la Muzeul Astrei.

Piata Mare – ” Ringul cel mare” cum i se spunea odinioara,era locul de intalnire,de serbari.Festivitati pitoresti s-au desfasurat aici cu prilejul instalarii conducatorilor cetati.Aici se dadeau mese mari,Boi,berbeci si miei intregi se frigeau in piata si vinul se bea din uriase boloboace.Breslasii si ucenicii lor infatisau atunci jocuri populare cu talcuri simbolice.Memorabila a ramas serbarea de la 14 februarie 1582.Aici oamenii se intalneau si se sfatuiau cum sa apere cetatea in vremuri de rastriste.Tot aici multimea privea inmarmurita decapitari,spanzurari si chiar arderi pe rug,pana la sfarsitul secolului XVIII.

Turnul Sfatului – este asezat intre P-ta Mare si P-ta Mica.Constructia a fost terminata in anul 1588.Doua bolti il patrund,deschizand drumul spre orasul de jos.Povestea turnului n-a fost lipsita de momente dramatice. Prabusindu-se in 1586 a ingropat sub lespezi pe pictorul Iohan David care incerca sa-i impodobeasca bolta.La recladire i s-a adugat in jurul varfului patru mici turnulete.Prin renovarea din 1824 i s-a redat aspectul de azi.

Pasajul Scarilor – amenajat in ultimul timp.Zidul celui de-al treilea cordon de aparare,se prelungeste spre nord,sprijinit de puternice arcuri butane.Construit in sec.XIII . I se mai spune si “Zidul cu ace”.Locul cel mai pitoresc si caracteristic Sibiului vechi.

Biserica Evenghelica – construita pe ruinele unei basilici romane la mijlocul sec.XIV si terminata in 1520.In sec.XV a suferit o serie de tranformari.La inceputul sec.XVI au fost realizate doua pridvoare de intrare.Clopotnita modesta pana atunci a fost ridicata cu inca doua etaje,apoi s-au adaugat turnuletul cu scarile de acces spre clopotnita si galeriile unde se fac prezenteelemente ale Renasterii.

Biserica Catolica ( Piata Mare) – construita in stil baroc in anii 1726-1728 de catre calugarii iezuiti,pe locul unde se aflau “baltile” aurarilor si farmacia orasului.Realizata in forma unei biserici-sala,acoperita de o bolta si sustinuta de arcuri largi ce se sprijina pe puternice coloane.

Mitropolia Ortodoxa – construita in anii 1902 – 1906.Arhitectura prezinta caracteristici bizantine asemenatoare bisericii Sf.Sofia din Constantinopol.

Tags : Carmina NitescuRomania
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response