Sunt sigur ca fiecare dintre noi au intalnit de-a lungul carierei diferite tipuri de leaderi.
Pe unii i-am admirat, pe altii i-am detestat, insa cu siguranta, cu totii ne-au influentat intr-un fel sau altul performanta profesionala.
Mai mult decat atat, sunt sigur ca toti tindem sa devenim leaderi, iar daca se poate, unii de succes.
Pentru ca nu este obligatoriul ca un bun manager sa fie in acelasi timp un leader adevarat, va prezint mai jos cateva dintre atributele statutului de leader, atribute inspirate dintr-o carte a lui Napoleon Hill pe care eu o citesc cu placere de fiecare data.
Va sfatuiesc ca din cand in cand sa le recititi, sa tineti cont de ele si astfel sa va imbogatiti cultura organizationala. Macar un pic 🙂
Curajul de nezdruncinat – este bazat pe cunoasterea de sine si mai ales pe cea de specialitate. Niciun subaltern nu isi doreste sa fie dominat de un leader caruia ii lipsesc increderea in sine si curajul.
Autocontrolul – cine nu se poate controla pe el insusi nu ii poate controla nici pe ceilalti. Autocontrolul ii permite leaderului sa fie un exemplu pentru subalternii sai, care cu siguranta il vor urma.
Simtul dreptatii – fara un astfel de simt, leaderul nu se va putea bucura niciodata de respectul tuturor subalternilor sai.
Fermitatea deciziei – omul care isi schimba deciziile de la un minut la altul inspira nesiguranta si astfel nu ii va putea conduce niciodata pe ceilalti cu si catre succes.
Planurile clar conturate – un leader de succes trebuie sa isi palnifice munca iar apoi sa isi respecte propriile planuri. Un leader care face presupuneri si se lasa manat de instinct fara sa urmeze un plan clar, poate fi comparat cu un vas fara carma care mai devreme sau mai tarziu va esua pe stanci.
Obiceiul de a face mai mult decat sarcinile pentru care este platit – una din marile calitati ale unui leader adevarat este calitatea sa de a face mai mult decat ceea ce le cere sa faca subalternilor sai.
O personalitate placuta – un om neglijent sau irascibil nu va putea deveni niciodata un leader de succes. Capacitatea de leader ar trebui sa impuna intotdeauna respectul. De aceea, subalternii nu isi vor respecta niciodata leaderul daca acesta nu este caristmatic si eficient.
Simpatia si intelegerea –un leader de succes trebuie sa isi simpatizeze subalternii si sa le inteleaga problemele.
Controlul detaliilor – un leader de succes trebuie sa cunoasca si sa controleze toate detaliile activitatii pe care o conduce.
Capacitatea de a-si asuma intreaga responsabilitate – un leader de succes trebuie sa fie capabil sa isi asume intreaga responsabilitate pentru greselile si slabiciunile subalternilor sai. Daca va incerca sa paseze altcuiva aceasta responsabilitate, el nu va ramane multa vreme un leader. Daca unul dintre subalterni comite o greseala si se dovedeste incompetent, cel care trebuie sa isi asume esecul, este leaderul.
Cooperarea – un leader de succes trebuie sa inteleaga si sa aplice principiul cooperarii. Mai mult, el trebuie sa isi inspire subalternii sa faca acelasi lucru. Capacitatea manageriala este cladita pe PUTERE iar aceasta are la baza COOPERAREA.
Cu siguranta ati observat faptul ca am repetat obsesiv cuvintele “leader de succes”. Nu am facut-o intamplator si nici din greseala, ci doar pentru ca toata, dar absolut toata activitatea noastra, indiferent de natura ei, trebuie sa se incheie de fiecare data cu un SUCCES.
Nu este suficient sa fii un LEADER daca in acelasi timp nu esti unul de SUCCES.
Sper ca cele de mai sus sa va fie utile si sa va inspire in activitatea voastra.
Credit foto: unsplash.com
Din experienta mea pot spune ca exista trei tipuri, unii care au stofa, alti care n-au si desigur unii care incearca sa se adapteze chair daca nu au tocmai cele mai bune calitate, insa nu ofera atitudine de nesuportat.
Acuma na, depinde si cum vede fiecare aceasta problema, din ce perspectiva.
De acord cu Ovidiu. Unii stiu sa fie buni lideri, altii incearca, altii nici nu isi dau silinta.