Care e contribuția reală a TURISMULUI la PIB-ul și economia unei țări, a unei zone, precum și la bunăstarea cetățenilor ei.
După toate discuțiile din aceste zile – în contextul crizei generate de pandemia Covid19 care a lovit extrem de puternic și direct Turismul și Industria sau Sectorul Turismului – și urmând declarațiilor “nefericite” ale domnului Prim Ministru Ludovic Orban legat de importanța scăzută a turismului sau a HORECA ca și contribuție în PIB, am ținut să clarific și să dezbat cu voi, oamenii din turism și cei interesați de turism, câteva concepte și definții precum și anumite realități.
Nu reinventăm noi “roata” sau definițiile, ci ne orientăm după ceea ce este acceptat și agreat la nivel european sau internațional. Deși nu există un consens clar in definiții și o legislație sau împărțire unitară la nivel internațional, iată Ce înseamnă HORECA, ce înseamnă OSPITALITATE și ce înseamnă TURISM!
Și, foarte important, la finalul articolulului vom clarifica ce înseamnă contribuția TURISMULUI la PIB-ul și economia unei țări dar și a unei zone.
Ce înseamnă HoReCa?
HORECA este sectorul industriei serviciilor care constă din unități care (în general) au în comun faptul că pregătesc și servesc alimente și băuturi.
Termenul este o prescurtare silabică a cuvintelor Hotel / Restaurant / Catering. Deși este acceptată și folosită și prescurtarea HoReCa = Hotel / Restaurant /Cafenea.
Ca o concluzie personală:
HO RE CA e o prescurtare folosită în Europa pentru industria serviciilor alimentare. HoReCa este un termen iconic/celebru/recunoscut și des folosit care se referă în primul rând la unitățile care pregătesc și servesc alimente și băuturi. Desi primele, adică Hotelurile – au ca activitate principală oferirea de cazare.
Ce înseamnă OSPITALITATE?
Când discutăm despre OSPITALITATE – putem discuta despre:
- Conceptul de Ospitalitate = relația directă dintre o gazdă și un oaspete, modul în care gazda îl face pe oaspete să se simtă (binevenit și apreciat etc)
- Industria sau Sectorul OSPITALITĂȚII = activitați din industria serviciilor – cazare, servicii de oferire de alimente/mancare și băuturi (F&B = Food & Beverage), planificare evenimente, parcuri tematice, transport și tot ce mai înseamnă entertainment pentru oaspete.
Deși pentru unii „industria ospitalității” constă din hoteluri și servicii alimentare, adică doar echivalentul cu „serviciile de cazare și de alimentație” (cam acesta fiind modelul european), eu însă consider parte a Ospitalității și serviciile conexe – de transport, de evenimente, parcuri tematice, cazinouri, rent a car… chiar si Agenții de Turism prin care ajung turiștii la destinație etc. Pentru că țin de modul în care își petrece timpul și de felul CUM se simte un oaspete într-o destinație!
Ca o concluzie personală:
Dacă vorbim de Ospitalitate în sens clasic: e despre stilul și activitățile specifice de a fi gazdă și de a oferi unui oaspete cazare și alimentație – ca o experiență unitară. Dacă vorbim de Ospitalitate în sensul mai larg (din punctul de vedere al unei destinații): includem mai toate activitățile în care este implicat turistul – deci cam tot cea ce ar trebui inclus în sectorul TURISM.
Americanii includ în a lor Standard Industry Classification (SIC) mai toate aceste activități și entități – de la cazare, la entertainment, la transportatori și agenții de turism. Ospitalitatea include deci operațiunile de cazare și cele de gestionare a restaurantelor, cafenelelor, serviciilor de catering (activităților din industria de alimentație publică – F&B), cele de vânzare și comercializare a serviciilor conexe de ospitalitate, inclusiv diverse forme de recreere oferite oaspeților/turiștilor.
„Horeca” nu este deci echivalentul unu-la-unu al termenului „industria ospitalității” – acesta din urmă fiind folosit în engleză, cu un sens ceva mai pe larg.
Conform dicționarului Cambridge Business English, „industria ospitalității” constă din hoteluri și servicii alimentare, echivalent cu codul NAICS 72, „Servicii de cazare și mâncare”.
Cu toate acestea, Clasificarea Standardelor Industrieiilor (SIC-ul american) definește mai pe larg industria ospitalității, așa cum am menționat mai sus.
Deci nu există consens total! Putem însă avea o înțelegere relativă și personală, și putem să descoperim cum sunt ele definite în legislația națională sau europeană, ca și coduri CAEN sau altfel de codificare.
Ce înseamnă TURISM?
TURISMUL – în înțeles general și universal se referă la călătoriile din plăcere sau pentru afaceri (leisure & business).
TURISMUL ca business – ca afacere (nu doar cel pentru afaceri) se referă la operațiunile de atragere (informare, convingere, promovare, rezervare, intermediere etc) a turiștilor în și spre anumite destinații turistice, precum și la operațiunile de cazare + servicii conexe (Food and Beverages + transport + divertisment) – deci inclusiv activitățile pentru distracția turiștilor, oferirea de tururi și ghidarea lor etc.
Pentru că nu reinventăm noi definiții sau “roata”, WTO (Organizația Mondială a Turismului) definește turismul ca activitățile legate de persoanele care „călătoresc și stau în locuri în afara mediului lor obișnuit (în afara localității de reședință) – pentru cel mult un an consecutiv & nu mai puțin de 24 de ore – pentru petrecerea timpului liber precum și pentru afaceri și alte scopuri”.
Industria turistică e parte a sectorului serviciilor!
Ca o concluzie personală:
Industria turistică este și cuprinde toate companiile, organizațiile și activitățile care furnizează produsele și serviciile destinate turiștilor și utilizate de turiști – în diferite etape ale călătoriei și turismului.
Impactul și contribuția TURISMULUI la PIB-ul, economia și la viața cetățenilor unei țări
Turismul a devenit o sursă importantă de venit pentru multe regiuni și chiar pentru țări întregi (vezi Grecia, Turcia, Spania, Italia, Egipt, Tunisia, Maldive, Tailanda, Vietnam etc).
Indiferent ce spune sau crede un Prim Ministru din România sau ce spunem sau credem noi – TURISMUL este o activitate esențială pentru viața oamenilor și pentru economiile naționale, datorită efectelor directe & indirecte asupra sectoarelor sociale, culturale, educaționale și economice, aspra vieți cetatenilor, precum și asupra relațiilor internaționale.
In final, ca o concluzie, aș vrea să explic tuturor politicienilor și oricui vrea să înțeleagă sau nu a conștientizat deja, că industria turismului funcționează printr-o rețea vastă de industrii interconectate și prin servicii conexe:
HORECA inclusa in OSPITALITATE + alte industrii auxiliare, care urmăresc să servească turiștii = toți oamenii care călătoresc în și cu (orice) scopuri diferite.
Lanțul valoric (contribuția la PIB) al(a) industriei turismului este foarte mare și greu de masurat corect și complet!
Acest lanț valoric = (contribuția la PIB) din industria (sau sectorul) turismului este sau poate fi foarte elastic & flexibil și poate fi, de asemenea, mult mai mare decat ceea ce se calculează oficial și statistic.
Lanțul valoric larg – contribuția mai largă al(a) turismului la PIB-ul local într-o destinație – cuprinde si serviciile de călătorie precum cele oferite de agenții de turism (TO & revânzători + OTA + alte platforme online care oferă servicii de consultanță, informare, promovare, rezervare & vanzare de servicii turistice) + serviciile din industria transporturilor (călătorii și transporturi internaționale și naționale) + serviciile efective de cazare și vânzarea de produse alimentare și băuturi (F&B) – industria ospitalității; + alte produse și servicii conexe; de la transport local, la vânzarea de suveniruri și vânzarea de produse cumpărate de turiști în destinație etc.
Caracteristici ale lanțului valoric (a contribuției) industriei turismului
- Este flexibil și extensibil
- Este distribuit prin mai multe industrii și sectoare economice
- Poate include activități din mai multe industrii sau sectoare
- Are legătură & impact în mai multe industrii & sectoare diferite – legate indirect de turism (transporturi, servicii etc)
Deci, această industrie a TURISMULUI este și poate fi la fel de mare & de complexă, cu un impact & o contribuție la fel de mare și la fel de răspândită precum turismul în sine.
Pentru diferite tipuri de turism vor exista produse și servicii diferite – produse, promovate, distribuite, vândute și consumate.
Am putea intra în detalierea mai multor tipuri de turism (de la cel de afaceri, la cel de evenimente, de la cel de leisure/vacanțe la cel cultural sau legat de festivaluri și evenimente culturale etc). Însă această ar putea fi tema unui alt articol.
DE CE este esențial TURISMUL (ca industrie, sector și activitate)
Turismul este una dintre industriile foarte importante în întreagă lume. Valoarea și importanța industriei turistice este foarte mare pentru fiecare țară, deoarece contribuie mult mai mult și mult mai divers decât pare la prima vedere.
Turismul aduce avantaje și contribuie la creșterea și dezvoltarea economiei unei țări și, de asemenea, la progresul societății și structurii sociale a unei țări.
De asemenea, Turismul contribuie la și încurajează conservarea resurselor naturale și dezvoltarea atracțiilor turistice ale unei destinații.
Industria turismului este una dintre sursele de top pentru ocuparea forței de muncă din întreaga lume, inclusiv din România. (daca nu greșesc, contribuind la generarea a aproximativ 10% din ocuparea forței de muncă). de asemenea, estimativ, aș spune că TURISMUL contribuie cu adevărat cu aproximativ 10% din PIB-ul local și, prin urmare, devine un factor important pentru creșterea economică națională precum și un factor esențial pentru bunăstarea a peste 1.000.000 de români.
Dincolo de efectele economice pe care turismul le are asupra oamenilor implicați direct sau indirect în industria turismului, turismul în sine este esențial pentru bunăstarea și sănătatea mentală, fizică și emoțională a oamenilor.
Investiția în Turism (Cheltuielile fiecăruia dintre noi în sau pentru Vacanțe sau Călătorii) este singură (sunt singurele) care, deși îți scot bani de pe card, din cont, din buzunar sau din portofel, te fac totuși mai Bogat!
Dacă NU călătorești – dacă trăiești mereu în același loc (cu aceiași oameni, cam în același stil, expus la aceași cultură și aceleași idei, la aceleași soluții și abordări și cam aceleași peisaje) este că și cum ai citi mereu și mereu aceași pagină dintr-o carte minunată!
Turismul și Călătoriile – de orice fel ar fi – înseamnă educație și evoluție, înțelegere & descoperire, relaxare & “reîncărcare de baterii”!
Fiecare din noi avem nevoie de toate astea. Nu doar cei care le organizează, promoveză, vând sau sunt direct ori indirect implicați în Turism și în industria asta a Ospitalității. De la HORECA la agenții de turim, de la turism intern & incoming (bani care circulă și rămân în țară) la turism extern (care ofera deschidere & expunere la oameni, culturi, idei și peisaje noi).