Impactul coronavirus în turism – studii de caz agenții de turism

După articolele trecute în care am analizat situația agențiilor de turism în vremea coronavirus, cea a unităților de cazare și am stat de vorbă cu un avocat pentru a mă lămuri ce e de făcut în perioada asta pentru ca agențiile de turism să facă față situației, am zis că este timpul să iau pulsul pieței altfel.

Astfel, am rugat mai multe agenții de turism din București și din țară să îmi răspundă la câteva întrebări legate de impactul coronavirus asupra companiilor lor. Așa că mai jos găsești răspunsul a 8 agenții de turism care au răspuns pozitiv invitației mele.

Menționez că agențiile de turism sunt din toate colțurile țării, unele sunt organizatoare(touroperatoare) și altele revânzătoare, am lucrat cu ele de-a lungul timpului cu mai multe ocazii și le cunosc pe toate îndeaproape. Toate au oameni faini, muncitori, care își iubesc munca, fac și vor face tot ce e posibil pentru a se menține pe poziții.

Agențiile sunt:

București: Fresh Holidays, Millennium Tour Corporate, Tramp Travel (au și punct de lucru în Sibiu), Qualis Travel

Tulcea: Alternative Travel/Descoperă Delta Dunării

Oradea: Sana Center Travel

Câmpina: Xcess Tours (au și punct de lucru în Ploiești)

Mioveni: Lux Travel

Articolul de astăzi este menit a arăta că totuși există speranță. Majoritatea agențiilor de turism care au răspuns întrebărilor mele, deși trec printr-o perioadă extrem de grea apărută brusc, au spus că au avut clienți înțelegători undeva între 70-100%. Bineînțeles că fiecare situație în parte este diferită si fiecare companie este afectată altfel. Însă concluzia mea și a tuturor celor cu care am stat de vorbă este că trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a face față situației. Sperăm totodată ca starea de urgență să nu mai dureze mult (acum 2 zile s-a anunțat că aceasta se prelungește până pe 16 mai) și undeva de pe la finalul lunii mai să începem cu toții să ne reluăm activitățile obișnuite.

București

Fresh Holidays  

Nume agenție: Fresh Holidays & Events
Oraș: București
Link site: www.freshholidays.ro
Am discutat cu: Cosmin Neacșu
De câți ani sunteți pe piață? 9 ani
Ce tip de turism faceți? 75% leisure și 25% business
Care sunt tipurile de clienți cărora vă adresați în principal?
Cea mai mare parte a clienților de leisure sunt cuplurile, în general tinerii căsătoriți care călătoresc în luna de miere și familiile cu copii.

Care este impactul Coronavirus pentru agenția ta?

Impactul este unul major, brutal, direct, cum cred că este în toată industria turismului în această perioadă. Practic, este o perioadă în care încasările noi ale agenției sunt zero, mă refer la noile rezervări iar piața este complet blocată. În acest moment, am luat toate măsurile necesare, tăieri, reduceri de costuri, etc, pentru a asigura funcționarea și supraviețuirea companiei în perioada aceasta și lucrăm pentru a fi 100% pregătiți pentru perioada în care lucrurile vor începe să revină ușor ușor la normal.

Care a fost cea mai gravă situație cu care te-ai confruntat până acum și cum ai rezolvat-o?

Nu pot spune că ne-am confruntat cu situații grave, până acum. Cel puțin, nu situații de viață și de moarte. Dar gravă este, din punctul meu de vedere, fiecare rezervare/călătorie afectată. Pentru că oamenii care au planificat acea călătorie au făcut-o cu un scop, sau mai multe. Și în general, scopul final este relaxarea, liniștea, bucuria, fericirea. Când nu te mai poți bucura de acestea, atunci este ceva grav. Sigur, sunt lucruri mult mai grave pe lume, mai ales în acest moment dar cred ca să rămânem psihic bine, sănătoși și fericiți este la fel de important și când acestea sunt afectate, atunci ăsta e un lucru grav.

Așadar, până acum, am avut câteva zeci de călătorii afectate direct de restricțiile de călătorie din lunile martie și aprilie și urmează încă alte câteva zeci, cel mai probabil, afectate de restricțiile de călătorie în lunile mai și iunie.

Le-am rezolvat cu calm, punctual, discutând cu fiecare client în parte, explicând opțiunile și găsind soluții de comun acord, în așa fel încât pierderea de ambele părți să fie cât mai mică sau zero dacă este posibil. Mailuri, telefoane în fiecare zi, discuții, negocieri cu partenerii, situații mai tensionate uneori dar până acum, toate rezolvate cu succes, cu soluții optime date fiind condițiile, pentru client și cu pierderi minime pentru agenție. Clar, singura soluție de luat în calcul în acest moment a fost, este și va fi reprogramarea călătoriilor.

Varianta anulării și returnării banilor este exclusă pentru că acești bani practic nu există fizic nici la noi în companie și nici la furnizorii direcți.

Banii plătiți fie pe avansuri fie pe diferențe de către clienți, sunt deja în circuitul fiscal, sunt achitați către ceilalți furnizori, sunt plătite salarii, costurile companiilor, practic banii aceștia sunt la locurile lor de destinație pentru ca respectivele călătorii să aibă loc.

Orice solicitare de refund, din păcate nu este soluționabilă în acest moment pentru că implică ca efect direct insolvența companiilor din turism implicate în tot acest proces.

Mai există varianta de compromis, prin care se poate emite voucher valoric ce poate fi folosit pentru o altă călătorie în viitor, însă această soluție este mai complicată și necesită multe aprobări și multe acțiuni mai complexe din partea tuturor furnizorilor implicați în procesele turistice.

Așa că apelăm încă o dată, pe această cale, la toți cei afectați de această situație de criză, să fie înțelegători și toleranți și să aibă încredere că noi lucrăm zi și noapte pentru a îi ajuta pe cât posibil. În final, vor ajunge să ne mulțumească că am avut grijă de ei. Dar în acest moment, trebuie să fie, să fim cu toții înțelegători că singura soluție de luat în calcul este reprogramarea. Restul înseamnă moartea industriei și a companiilor din turism și afectarea altor zeci și sute de mii de oameni care în final vor pierde banii complet.

Ai avut și clienți înțelegători. Care a fost situația care ți-a rămas în minte în perioada asta?

Ne putem “lăuda” că până acum, în final, toți clienții au fost 100% înțelegători și au apreciat eforturile noastre, chiar dacă de cele mai multe ori, aceste modificări / reprogramări au implicat și anumite costuri suplimentare, mici diferențe de tarif percepute de companiile aeriene, costuri care au revenit în sarcina lor. Sigur că în anumite situații au fost și discuții mai aprinse, anumite mici tensiuni dar cu calm am reușit să îi facem pe toți să înțeleagă care este situația și care sunt soluțiile, spre binele tuturor. Până acum am rezolvat totul în sens pozitiv, nimeni nu a fost afectat, nimeni nu a pierdut vacanțele, nimeni nu a pierdut banii. Problema mai mare o implică viitoare călătorii în regim honeymoon, ale celor care au nunțile programate la final de aprilie și în luna mai. Nunți care probabil nu vor mai avea loc și implicit nici lunile de miere nu vor avea loc până la reprogramarea fermă a nunții. Așa că acolo sunt mai mulți factori implicați și probabil gestiunea situației va fi ceva mai dificilă. Probabil că pentru aceștia, soluția finală va fi emiterea de vouchere valorice valabile 12 luni, cu condiția rezervării călătoriei pe aceeași destiantie, în aceleași condiții, la o dată ulterioară care nu este sau nu poate fi cunoscută în acest moment, pentru că în primul rând trebuie confirmată noua dată a nunții.
Începem ușor ușor să ne ocupăm și de acele situații dar așteptăm înainte de toate deciziile autorităților cu privire la o eventuală prelungire a stării de urgență și a restricțiilor de călătorie.

Cât la sută din clienții pe care îi ai în perioada asta au fost înțelegători față de situație?

În acest moment, 100%. Sperăm ca în finalul crizei, procentul să rămână cât mai mare, sau chair 100%. Atunci abia ne vom declara victorioși.

Dacă procentul va fi mare, atunci și noi vom supraviețui și vom putea să revenim la posturi, să ne ocupăm de noi călătorii memorabile pentru clienții noștri, imediat cum acest lucru va fi posibil.

Dacă însă situația va degenera, atunci supraviețuirea companiei va fi adevăratul challenge. Vom vedea, în final, ce s-a întâmplat. Vom trage linie, vom porni din nou la drum, mai experimentați, mai puternici, mai bucuroși, mai optimiști și mai doritori să explorăm și să descoperim lucruri, locuri și oameni noi. Pentru că, ceea ce nu ne omoară, ne facem mai puternici.

Să rămânem așadar optimiști, încrezători, să fim toleranți, să cooperăm, să ne ajutăm între noi și vom trece cu bine peste această perioadă istorică, unică în istoria omenirii.

Millennium Tour Corporate

Nume agenție: Millennium Tour Corporate
Oraș: București
Link site: www.millenniumtour.ro
Am discutat cu: Mădălin Măncilă
De câți ani sunteți pe piață? 15 ani
Ce tip de turism faceți? business
Care sunt tipurile de clienți cărora vă adresați în principal? Companiile

Care este impactul Coronavirus pentru agenția ta?

Aș putea spune că impact este puțin spus, cel mai potrivit acestei situații ar fi cuvântul șoc. Însă șocul acestei perioade este, pentru Millennium Tour, același ca și pentru industria de turism în general. Ceea ce se întâmplă acum la nivel de business este fără precedent. Turismul a mai trecut prin crize economice iar scăderea business-ului s-a simțit treptat, în acest caz însă prăbușirea a fost extrem de abruptă, aș putea compara cu un salt cu parașuta fără parașută. Să te trezești peste noapte fără vânzări este coșmarul fiecărui antreprenor, iar dacă unele industrii resimt această criză prin scăderi ale business-ului de 30, 40, 50%, în cazul agențiilor de turism scăderea a ajuns de până la 100%. Practic te uiți cum toată munca din anii precedenți se duc pe apa sâmbetei iar tu nu poți face nimic, absolut nimic.

Care a fost cea mai gravă situație cu care te-ai confruntat până acum și cum ai rezolvat-o?

Cred că cea mai mare provocare este să facem managementul rezervărilor, să reușim să administrăm relația cu clienții astfel încât aceștia să înțeleagă o situație general valabilă. Este greu pentru că oamenii cu banii dați se simt prejudiciați, însă realitatea este că mii de agenți de turism lucrează ca să le protejeze banii sau vacanțele prin amânări, retarifari, reemiteri, etc.

Ai avut și clienți înțelegători. Care a fost situația care ți-a rămas în minte în perioada asta?

Marea majoritate a clienților înțeleg situația de forță majoră pentru că, sunt convins, se lovesc și ei de astfel de provocări în meseriile lor. Criza aceasta nu a iertat pe nimeni iar înțelegerea și empatia ar trebui să ne caracterizeze pe fiecare dintre noi mai ales când știm cât de mare este presiunea pe business-urile din turism.

Cât la sută din clienții pe care îi ai în perioada asta au fost înțelegători față de situație?

Din fericire pentru noi, în zona de business travel clienții sunt mai mult pragmatici decât emoționali, iar asta ne ajută să administrăm în liniște situația în favoarea lor. Turismul nu va muri niciodată însă important este să rezistăm până când ni se va da ocazia să renaștem.

Tramp Travel

Nume agenție: Tramp Travel
Oraș: București și Sibiu
Link site: www.tramptravel.ro
Am discutat cu: Luiza Dimitriou
De câți ani sunteți pe piață? 16 ani
Ce tip de turism faceți? turism leisure (sejururi de tip charter, circuite culturale, city break-uri, tabere și excursii scolare, pelerinaje)
Care sunt tipurile de clienți cărora vă adresați în principal? cupluri, familii cu copii, seniori, dar și elevi și studenți.

Care este impactul Coronavirus pentru agenția ta?

Pandemia Covid-19 reprezintă cu siguranță cea mai dificilă perioadă pe care o traversează nu numai turismul românesc, ci întreagă economie la nivel mondial. De-a lungul timpului, în cei 16 ani de activitate ai agenției Tramp Travel în România, ne-am confruntat punctual cu diverse situații de criză care au impactat domeniul turismului și implicit și activitatea agenției noastre (fie că discutăm despre criza economică la nivel mondial-anul 2008, criza politică / acte de terorism în diverse țări care fac parte din portofoliul de destinații al agenției-Turcia, Egipt, Israel , calamități naturale-incendii, inundații , erupție vulcan, tsunami, greve și revolte sociale). Totuși, am găsit de fiecare dată soluții să depășim aceste momente dificile, întrucât de cele mai multe ori aceste situații de criză s-au raportat la o anumită regiune/țară și pentru o perioadă limitată de timp. În cazul de față, principală problemă este amploarea pandemiei și faptul că nu avem nicio certitudine legat de cât va dura această pandemie și când se vor găsi soluții medicale pentru combaterea virusului Covid-19. Cu siguranță acum singura soluție împotriva răspândirii virusului o reprezintă autoizolarea și distanțarea socială a populației, însă aceasta nu poate fi o soluție de lungă durată, din punct de vedere economic însemnând un dezastru sau chiar un colaps al economiei mondiale.

Care a fost cea mai grava situatie cu care te-ai confruntat pana acum si cum ai rezolvat-o?

Din momentul in care s-a agravat raspandirea virusului in Europa si ulterior s-a declarat starea de urgenta atat in Romania, cat si in tarile de destinatie, principala preocupare a noastra a fost SIGURANTA turistilor nostri. Astfel, in luna martie ne-am preocupat sa reprogramam toate plecarile de grup organizate de agentia Tramp Travel pentru lunile martie si aprilie (circuite culturale in Europa si Israel, programele de Paste in Grecia si Istanbul). Principala provocare in acest sens a fost sa gasim intelegere atat la colaboratorii externi (hotelieri, agentii locale, linii aeriene etc) sa nu se piarda sumele achitate si sa se mute banii respectivi pentru alte perioade, cat si la turistii agentiei, sa accepte propunerile alternative si noile date de reprogramare. In general, fie ca discutam despre partenerii externi sau despre turistii agentiei, lumea a fost intelegatoare pentru ca este intr-adevar o situatie de forta majora. Oamenii au inteles ca sumele achitate nu se pot rambursa, intrucat acestea au fost transferate mai departe catre furnizorii externi de servicii si ca exista un circuit al banilor, recuperarea acestora fiind una foarte anevoioasa si de cele mai multe ori imposibila. De exemplu, pentru pachetele de tip Early Booking, platile s-au efectuat catre hotelieri in avans in mai multe transe, iar sumele respective au fost deja cheltuite de hoteluri pentru salarii ale angajatilor, taxe, impozite, renovari etc. De aceea, si daca ar dori sa returneze sumele catre agentii, de cele mai multe ori furnizorii externi se afla in imposibilitatea de a face acest lucru. Asta nu inseamna ca turistii au pierdut banii. Pentru fiecare situatie s-au gasit solutii in favoarea clientilor (reprogramare sau oferirea unui voucher cu contravaloarea sumei achitate de client, cu o valabilitate de la 12 luni pana la 24 luni, in functie de tara de destinatie).

Ai avut și clienți înțelegători. Care a fost situația care ți-a rămas în minte în perioada asta?

Cei mai mulți dintre clienții agenției au fost înțelegători față de situație ; mai mult decât atât, sunt mulți turiști fideli ai agenției care călătoresc cu noi de ani de zile și care ne sunt foarte apropiați. Sunt genul de turiști care după ce se întorc din vacanță vin să ne mulțumească și aduc flori, ciocolate sau mici suveniruri colegelor noastre de la vânzări. Aceștia au fost și cei care ne-au trimis mesaje de încurajare, mesaje prin își exprimă preocuparea față de noi și familiile noastre.

Cât la sută din clienții pe care îi ai în perioada asta au fost înțelegători față de situație?

Cred că în jur de 98% din turiștii agenției au înțeles situația și au acceptat soluțiile alternative propuse de noi sau de colaboratorii noștri (reprogramarea vacanțelor sau oferirea de vouchere pentru reprogramarea ulterioară a vacanțelor, după ce se va clarifica situația).

În încheiere, ca o părere personală, aș vrea să spun că este într-adevăr o situație foarte delicată pentru agențiile de turism din România, nu numai prin prisma “paralizării” întregii activități turistice în această perioadă și a lipsei de încasări, dar mai ales prin prisma nesiguranței a ceea ce va urma. Cu toții suntem conștienți că lumea va călători din nou, cu mai multă bucurie și poftă de viață după această perioadă de autoizolare, însă în același timp și cu mai multă precauție. Cu siguranță peisajul turismului se va schimba-oamenii vor prefera (cel puțin în perioada de început) călătoriile în destinații mai apropiate (România, Bulgaria, Grecia). Destinațiile apropiate vor avea de câștigat și prin prisma bugetului (se estimează că bugetele de vacanță vor fi mai reduse în perioada următoare). În același timp, toți operatorii din turism își vor regândi strategia, oferind servicii suplimentare de siguranță turiștilor (transportatorii, hotelurile, restaurantele vor aplica măsuri suplimentare de igienă, vor avea de câștigat micile hoteluri de familie față de marile hoteluri cu sute de camere, turiștii vor prefera zonele mai liniștite față de cele foarte aglomerate, din motive de siguranță).

Qualis Travel

Nume agenție: Qualis Travel
Oraș: București
Link site: www.qualistravel.ro
Am discutat cu: Alice Udrea
De câți ani sunteți pe piață? 4 ani
Ce tip de turism faceți? 80% leisure și 20% business
Care sunt tipurile de clienți cărora vă adresați în principal? familii cu copii și cupluri

Care este impactul Coronavirus pentru agenția ta?

În ultima lună și jumătate venituri zero. Nu mai efectuăm rezervări, nu mai avem cereri absolut deloc. Lucrăm în continuare însă în ritm alert pentru modificări date de sejur, anulări și refund în măsura posibilităților oferite de către partenerii externi.

Care a fost cea mai gravă situație cu care te-ai confruntat până acum și cum ai rezolvat-o?

Aș putea spune că majoritatea sunt “grave” pentru că toate au soluționare parțială.

Bilete avion Thailanda – Krabi – deși erau bilete pentru 2 persoane, erau din categoria bilete de grup / tip charter la tariff preferențial. Inițial s-a introdus viza obligatoriu de luat de la ambasadă (suspendat VOA) cu exact 2 zile înainte de plecarea turiștilor. S-a încercat mutarea biletelor pt altă perioadă în aprilie dar între timp cursa a fost anulată. De mai bine de 2 săptămâni partenerii de la care am achiziționat biletele nu au reușit să obțină un răspuns de la compania aeriană referitor la refund. Efectiv nu știm ce să le comunicăm turiștilor dar aceștia fac presiuni pentru refund deoarece compania aeriană a efectuat refund-uri sub formă de vouchere valorice turiștilor care au achiziționat bilete direct de pe site. Turiștii nu înțeleg de ce în cazul lor nu se aplică același lucru și este foarte dificil să îi facem să înțeleagă că biletele lor aveau un alt regim.

Sejur Maldive plecare 21.03 cu avion conexiune din Roma. Am reușit să mutăm perioada de sejur pentru luna decembrie.

Ai avut și clienți înțelegători. Care a fost situația care ți-a rămas în minte în perioada asta?

Grup 9 camere cazare Grecia pentru sejur 1 mai.
Întreg grupul a fost foarte înțelegător și cooperant. Au solicitat mutarea perioadei de sejur dacă se poate în septembrie dar în același buget, dacă nu, anulare cu penalizările aferente din avansul achitat. M-au rugat pe mine să găsesc soluția cea mai bună dacă există și și-au asumat pierderea unui % din avans dacă chiar este cazul, fără absolut niciun reproș , ba dimpotrivă au spus că nu doresc să ne creeze probleme și bătăi de cap suplimentare. Nu au sunat să ne streseze , nu au făcut presiuni…au așteptat mailurile și informările noastre.

Cât la sută din clienții pe care îi ai în perioada asta au fost înțelegători față de situație?

Până în acest moment undeva peste 70% dintre turiști au fost înțelegători. Acest lucru însă se datorează faptului că sunt ‘clientii casei” și colaborează cu noi de la început și au încredere în noi. Într-adevăr am avut cu fiecare dintre ei lungi discuții telefonice în care le-am explicat îndeaproape sistemul și tot ce se întâmplă, ca să înțeleagă exact circuitul și unde sunt în acest moment banii achitați de ei, posibilitățile de modificare sau anulare a sejurului etc. Am ales o variantă foarte “transparenta” de comunicare și ne-am înarmat cu foarte multă răbdare.

Noi fiind o agenție mică reușim oarecum să facem face unor discuții lungi și “dezbateri” cu turistii…din păcate însă pentru colegii cu un volum mai mare de rezervări cred că este foarte dificil să o facă.

Tulcea

Alternative Travel/Descoperă Delta Dunării 

Nume agenție: Alternative Travel
Oraș: Tulcea
Link site: www.descoperadeltadunarii.ro, www.discoverdanubedelta.com, www.birdinginromania.com
Am discutat cu: Iliuță Goean
De câți ani sunteți pe piată? din 2004 (16 ani)
Ce tip de turism faceți? leisure/nișă (caiace, canoe, foto, birding)
Care sunt tipurile de clienți cărora vă adresați în principal?
Tineri / studenți, în special pe ture caiace / canoe; cupluri / familii / seniori pe segmentul leisure; toate vârstele pe segmentele birding / foto.

Care este impactul Coronavirus pentru agenția ta?

Crunt. Este fără precedent, a venit fără avertisment, este imposibil să faci previziuni asupra pieței atât pentru anul în curs cât și pentru viitor.

La fel ca alte agenții, avem un val de renunțați / solicitări de amânare. Faptul că în ultimele 6 săptămâni încasările au fost zero, ne afectează grav acum pe partea de cheltuieli curente: salarii, chirii etc Faptul că nu începem sezonul la timp și vom avea (în cel mai optimist caz) 2 luni de sezon pierdute, ne afectează pe termen lung. Aceste 2 luni fiind pentru noi vârf de sezon, însemnau peste 50% din încasările pe întreg sezonul. Ceea ce rămâne nu va acoperi datoriile rămase din perioada de criză + cheltuieli la zi + iarna următoare.

Problema noastră cea mai mare este ca suntem sezonieri. Dacă în iunie nu reluăm activitatea, nu știu cum vom depăși acest impas.

Care a fost cea mai gravă situație cu care te-ai confruntat până acum și cum ai rezolvat-o?

Cea mai gravă situație este faptul ca nu-mi pot plăti echipă. Am o echipă minunată, de care sunt foarte mândru, construită în ani de muncă și acum sunt în situația în care nu-i pot plăti. Ei sunt foarte înțelegători dar au și necesități personale. Nu am rezolvat situația!

Ai avut și clienți înțelegători. Care a fost situația care ți-a rămas în minte în perioada asta?

Am fost plăcut surprins de atitudinea clienților români (atât de blamați de alte agenții), care au solicitat schimbarea datei sejururlui, mai degrabă decât anulare/rambursare. Chiar și cei care au solicitat rambursare, au acceptat, la sugestia agenților noștri, să-și schimbe data sejurului, chiar dacă nu trebuie să aleagă acum o perioadă. Le rămân banii în contul nostru și pot veni oricând își doresc ei.

Cât la sută din clienții pe care îi ai în perioada asta au fost înțelegători față de situație?

Majoritatea.

Oradea

Sana Center Travel 

Nume agenție: Sana Center Travel
Oraș: Oradea
Link site: www.gatadeplecare.ro
Am discutat cu: Cornelia Culda
De câți ani sunteți pe piață? 13 ani
Ce tip de turism faceți? leisure
Care sunt tipurile de clienți cărora vă adresați în principal?
Clienții sunt din toate categoriile, având relația cu publicul și ne adresăm oricărui tip de cerere dar am dezvoltat și implementat în Oradea partea de grupuri școlare, având persoană dedicată din agenție cu atestat de ghid care iubește ceea ce face.

Care este impactul Coronavirus pentru agenția ta?

Cred că este același pentru toată industria, totul s-a oprit în loc. Clientul anulează deși a achiziționat o vacanță în condițiile de early booking, situația curselor din sezon încă nu se cunoaște, motorul economiei și implicit al bunei funcționări a unei agenții de turism s-a oprit. Investițiile făcute în ultimul an în dezvoltarea sistemelor de vânzări online, a personalului, a imaginii etc …totul s-a oprit brusc, totul pare a fi o resetare și încercăm să o tratăm ca atare.

Care a fost cea mai gravă situație cu care te-ai confruntat până acum și cum ai rezolvat-o?

Momentan nu am întâmpinat o dificultate majoră căruia să nu îi facem față ca și echipă dar cred că este abia începutul și oarecum trebuie să ne pregătim pentru ceea ce urmează. Îmi doresc păstrarea echipei, a clienților și probabil cea mai mare provocare v-a fi satisfacerea nevoilor acestora precum și sustenabilitatea unei perioade ce se anunță a fi dificilă.

Ai avut și clienți înțelegători. Care a fost situația care ți-a rămas în minte în perioada asta?

Da, sigur că da. Pot spune că mediul privat este cel mai înțelegător, cei care încă mișcă motorul economiei, comparativ cu cel de stat (obișnuiți într-o rutină de 8 ore și prea puțin implicați …aș continua dar prefer să mă opresc) Pe această cale doresc să mulțumesc tuturor celor care au încredere în serviciile agenției noastre care împreună cu parteneri/furnizori încearcă să rezolve fiecare situație în parte.

Cât la sută din clienții pe care îi ai în perioada asta au fost înțelegători față de situație?

Media 90 % având în vedere căci marea majoritatea pachetelor vândute încep să decurgă din Iunie 2020, iar în situația prezentă nu știm cât se va prelungi, cei care au renunțat s-au aliniat condițiilor de plată conform contractelor, acesta este mersul firesc a lucrurilor. Da, este dificil până ajung să înțeleagă dar vedem ce urmează.

Sunt sigură că vom trece cu bine peste această încercare, ne-am resetat cu toții, întreaga planetă a luat o gură de oxigen, a scăzut enorm poluarea , ceea ce este o realizare uriașă.

Haideți să ne revedem cu o sete imensă de a călătorii și a descoperi locuri fantastice împreună! Fiți #gatadeplecare!

Câmpina și Ploiești

Xcess Tours

Nume agenție: Xcess Tours
Oraș: sedii în Câmpina și Ploiești
Link site: www.xcesstours.ro
Am discutat cu: Mirel Joacă-Bine
De câți ani sunteți pe piață? 14 ani
Ce tip de turism faceți? leisure și puțin business
Care sunt tipurile de clienți cărora vă adresați în principal? toate tipurile de clienți

Care este impactul Coronavirus pentru agenția ta?

Având puncte de lucru stradale cu spații închiriate am fost nevoiți să revizuim bugetul de venituri și cheltuieli și să nu disponibilizam personal (pe care oricum l-am pregătit în decursul anilor).

Care a fost cea mai gravă situație cu care te-ai confruntat până acum și cum ai rezolvat-o?

Fiecare situație în parte a fost tratată punctual și rezolvată cu răbdare. …. poate cel mai greu a fost să reușim să convingem 150 persoane la grupul pentru Paște(3 autocare) și să decalam la o dată în septembrie.

Ai avut și clienți înțelegători. Care a fost situația care ți-a rămas în minte în perioada asta?

Avem și clienți înțelegători care pur și simplu au încredere în deciziile noastre și ne-au asigurat de sprijinul lor pentru a explica și altora situațiile în care ne aflăm.

Cât la sută din clienții pe care îi ai în perioada asta au fost înțelegători față de situație?
50%

Mioveni

Lux Travel

Nume agenție: Lux Travel
Oraș: Mioveni
Link site: www.agentialuxtravel.ro
Am discutat cu: Alexandru Drăguloiu
De câți ani sunteți pe piată? 4 ani
Ce tip de turism faceți? leisure
Care sunt tipurile de clienți cărora vă adresați în principal? 85% familii cu copii, restul cupluri

Care este impactul Coronavirus pentru agenția ta?

Impactul actual este major. Încasări 0 și o luptă cu clienții să nu anuleze.

Care a fost cea mai gravă situație cu care te-ai confruntat pană acum și cum ai rezolvat-o?

Situați grave momentan nu sunt.Clienții nu înțeleg unde s-au dus banii pe rezervări, avioane sau hoteluri.

Cât la sută din clienții pe care îi ai în perioada asta au fost intelegători fată de situație?

Până în prezent cam 95% din clienți au înțeles situația și sunt înțelegători.

La final aș dori să menționez faptul că în această perioada ar trebui discutat mai mult cu turiștii de fluxul banilor: cum pleacă din momentul rezervării unui sejur (prin furnizori, garanții hoteluri, transferuri, transporturi, etc) și de ce acum este foarte greu să recuperezi bani (avansuri plătite).

Ar fi foarte ok să se alinieze toate agențiile cu reprogramare sau vouchere.

Tags : agentie de turismCarmina Nitescucompanii de turismCoronavirusRomania
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response