Importanta informarii complete a turistilor

Vara bate la usa. Te-ai pregatit? Cu ce informatii iti astepti turistii in acest sezon?

Perioada de early booking aproape ca s-a incheiat, iar multi dintre turisti si-au achizitionat deja pachetele de vacanta. Pe langa acestia, mai sunt destui turisti care inca nu si-au facut planurile de vacanta dar care intentioneaza sa plece undeva vara aceasta.

Atunci cand faci o oferta pentru vacanta unui client, cum procedezi? Cat de atent cauti oferta? Ce iei in considerare?Ce faci atunci cand nu cunosti prea bine destinatia dorita de client?

Pentru toate acestea, am raspunsurile mai jos 🙂 Turismul este un domeniu deosebit de frumos, dar foarte foarte detaliat. Daca nu iei in considerare un mic detaliu, s-ar putea sa oferi clientului cu totul altceva decat isi doreste.

In majoritatea cazurilor, clientii care ajung la noi nu stiu sigur unde vor sa isi petreaca vacanta. Sunt, bineinteles si cazuri in care avem turisti care ne spun ca vor sa mearga la hotelul X din statiunea Y in perioada Z (practic, ne ofera informatii clare si concise), insa acesta nu este subiectul articolului de astazi.

Sa ne gandim in continuare la turistii care vin cu cereri confuze. Cum facem sa aflam ce isi doresc si sa le pregatim o oferta pe placul lor?

In primul rand, punem intrebari pentru a identifica dorintele turistilor. Intrebarile vor fi despre vacantele pe care le-au mai avut, unde au fost, in ce fel de vacante au fost (sejur, circuit, croaziera), cum au fost hotelurile (hotel, pensiune, vila), ce activitati au avut la destinatie. Daca afli aceste informatii iti va fi mult mai usor sa identifici ce ii place persoanei respective si ce fel de vacanta si-ar dori. In schimb daca intrebi clientul doar daca vrea sa mearga la munte sau la mare sau daca vrea un hotel pe plaja sau nu, nu vei afla mare lucru din ceea ce il intereseaza pe el. Deci partea de intrebari este foarte importanta pentru a putea trece la pasul urmator.

Pasul urmator se face in momentul in care ai identificat tipul de vacanta dorit, destinatia, activitatile preferate de turist, mijlocul de transport si tipul hotelului. Din acest punct, trebuie sa apelezi la cunostintele tale despre destinatii, activitati si hoteluri din zona respectiva. Sunt o multime de destinatii si de hoteluri si, bineinteles, nu le poti cunoaste pe toate insa exista metode de a afla toate informatiile de care ai nevoie, chiar si atunci cand ai turistul in fata si nu cunosti detalii nici despre statiunea aleasa nici despre tipurile de hotel existente acolo. Poti continua conversatia cu turistul respectiv (conversatie legata tot de vacantele lui precedente), timp in care te poti documenta de pe internet despre locatia respectiva. Chiar daca nu cunosti bine destinatia, reusita vacantei persoanei din fata ta depinde acum in mare masura de tine. De ce? Pentru ca tu, cu experienta pe care o ai pana cum si un ochi de specialist in turism poti identifica imediat atat nevoile clientului cat si lucrurile care conteaza legate de destinatia aleasa. Poate pe masura ce cauti informatii despre o destinatie aleasa iti dai seama ca nu i se potriveste turistului din mai multe motive. Ce faci in acest caz? Ii spui! Dar ii spui argumentat. Tocmai asa persoana respectiva va vedea ca esti pregatit in domeniul in care lucrezi, ca ai fost atent la nevoile ei si ca faci tot posibilul sa ii oferi ceva ce isi doreste cu adevarat. Cu singuranta clientul respectiv va avea un plus de incredere si se va bucura ca este cineva alaturi de el si ca ii recomanda ceva potrivit dorintelor sale.

Chiar si dupa alegerea vacantei de catre client, rezervare si plata, munca ta de consultanta nu s-a incheiat 🙂 Urmeaza apoi informatiile legate de calatorie (cu cat timp sa mearga la aeroport, in port, la punctul de intalnire cu ghidul si grupul, etc), ce documente de calatorie va avea turistul asupra lui, ce alte documente are nevoie pentru a intra in tara respectiva (pasaport, viza, vaccin, aviz medical, etc), informatiile legate de activitatile pe care le poate face la destinatie si despre excursiile optionale ce ii stau la dispozitie. Lista poate continua, insa eu ma opresc aici 🙂

Este foarte important ca un turist sa fie informat cat mai bine legat de toate aspectele vacantei sale. Din momentul in care te contacteaza, tu incepi sa-l informezi si nu vei incheia cu adevarat decat la intoarcerea turistului din vacanta, moment in care este bine sa iei si un feedback de la el. Daca vei informa turistul de tot ce are nevoie sa stie, acesta va fi pregatit pentru orice situatie aparuta si se va bucura mai mult de vacanta sa. Daca este o persoana careia ii place sa viziteze diverse locuri/obiective turistice, iar tu l-ai informat ca la destinatie exista anumite excursii optionale, acesta va putea sa-si planifice timpul inca dinainte de plecarea in vacanta si astfel se va bucura de fiecare zi de vacanta.

Totodata, turistul tau care a fost informat foarte bine, va fi placut surprins de aceasta experienta si fii sigur ca va mai apela la tine si pe viitor, tocmai pentru ca ai fost atent la ce nevoi are si i-ai oferit ceea ce i sa- potrivit!

Credit foto: unsplash.com

Tags : agent de turismagentie de turismCarmina Nitescuconsultant de turismconsultanta in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response