Putina istorie si Impresii de la Seminarul de Turism Montan

Cand ne gandim la TURISM, ne gandim la CALATORII. Si, in special, la bucuria de a calatori din placere, departe de locul de resedinta, pentru odihna, relaxare, distractie sau pentru a descoperi peisaje noi si spectaculoase.

Traim intr-o vreme in care avem realmente nevoie de turism: avem nevoie sa ne odihnim, sa ne refacem si sa ne relaxam. Avem cu adevarat nevoie sa evadam din oras si sa fugim (pentru un timp) de probleme.

Si daca ne dorim sa schimbam complet peisajul, daca ne dorim liniste si un cu totul «alt aer» dar si «alti oameni» si alte activitati si posibilitati de a ne petrece timpul liber, ne gandim adesea la MUNTE.

TURISMUL MONTAN s-a dezvoltat serios in ultimii zeci de ani, si nu numai in timpul iernii, cand sezonul sporturilor de iarna transforma statiunile montane in destinatiile preferate si aglomerate de turisti.

E adevarat ca turismul montan s-a dezvoltat in timp bazandu-se pe investitii majore, datorate in special cererii in crestere pentru conditii de cazare si practicare a sporturilor de iarna. Investitiile s-au concentrat in mod firesc in zonele care imbinau perfect conditiile naturale cu cele economice si sociale.

Pentru turismul montan, esential este potentialul natural: muntii, peisajele, condiiile specifice pentru sporturile de iarna. Insa cele mai competitive si cautate statiuni montane s-au dezvoltat in tarile dezvoltate economic: in tarile alpine europene (Franta, Elvetia, Austria, Italia, Germania), in tarile scandinave sau in S.U.A. si Canada.

Tari precum Romania sau Bulgaria, ori Cehia si Slovacia, bazandu-se pe potentialul lor natural, au incercat sa devina interesante pe piata turismului montan international.

In Europa, cele mai importante concentrari de statiuni montane se dezvolta in urmatoarele regiuni si lanturi muntoase :

  • Muntii Alpi (Franta, Austria, Elvetia, Italia, Germania, Slovenia)
  • Muntii Carpati (Cehia, Slovacia, Polonia, Romania)
  • Muntii Scandinaviei (Norvegia, Suedia, Finlanda)
  • Muntii Pirinei (Franta, Spania)
  • Muntii Balcani – Rodopi – Rila (Bulgaria);

Regiunea montana a Alpilor a fost si este in continuare principala destinatie montana a lumii. Dezvoltarea turismului in Alpi a inceput dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, folosindu-se ca baza cateva vechi localitati (Chamonix in Franta, Davos si Cras-Montana in Elvetia etc.) care astazi au devenit statiuni montane cunoscute in intreaga lume, valorificand excelent capitalul lor natural (relief, clima, ape, vegetatie).

Inaltimea mare a Muntilor Alpi face ca acestia sa beneficieze de zapezi vesnice si de numerosi ghetari, pe care se poate schia aproape tot timpul anului.

Multitudinea vailor care strabat muntii Alpi permit o buna accesibilitate in zona precum si dezvoltarea facilitatilor si pistelor de schi si sporturi de iarna.

In Alpi au fost deasemenea construite numeroase drumuri de acces (unele la mari altitudini, sapate in stanca), cel mai mare fiind drumul care leaga Franta de Italia, pe sub Mont Blanc.

Zona montana a Europei, se remarca din punct de vedere turistic, in comparatie cu alte zone montane ale lumii, printr-o bogatie cultural-istorica imensa: vestigii arheologice, monumente istorice, de arhitectura si arta (palate, castele, muzee).

Lantul Carpatic, desi nu este atat de semet ca cel Alpin, detine si el un potential natural si turistic excelent. Frumusetea peisajelor, bogatia fenomenelor carstice (pesteri, chei, defilee), a izvoarelor minerale si termale, reteaua hidrografica precum si multitudinea padurilor din Carpati au permis valorificarea lor turistica mai ales in Carpatii Romaniei (dar si in Muntii Tatra). Resurse turistice asemanatoare se mai gasesc si in Muntii Balcani si in muntii Pirinei.

Putina istorie a turismului in Romania

In Romania, in 1880, la Sibiu, ia fiinta “Asociatia Turistica din Carpati”, iar in 1881 se construieste prima cabana romaneasca pe Varful Negoiu.

Odata cu dezvoltarea turismului, se deschid in Bucuresti noi hoteluri, precum Hotel Capsa, Patria, France si Orient, iar in 1911 se inaugureaza in Sinaia, Palace Hotel, cel mai modern hotel din tara la acea vreme; tot in Bucuresti, in 1912 se da in folosinta Hotel Atene Palace, iar in 1913, in Constanta, se deschide Palace Hotel.

Dupa 1919 iau fiinta in Romania doua societati de turism (“Societatea turistilor romani” si “Hanul Drumetilor”), care se unesc in 1925 si formeaza “Turing Clubul Romaniei”, la care adera asociatia turistica din Cluj (Asociatia “Fratiei Muntene”- condusa de prof. Emil Racovita).
Intre anii 1937-1940 a luat fiinta “Organizatia Nationala de Turism”, al carui scop era sa dezvolte toate formele de cazare din Romania, ajungandu-se astfel, ca in 1944 sa existe un numar de 35.000 locuri de cazare in intraga tara.

In perioada comunismului se infiinteaza “Directia Generala de Hoteluri si Restaurante” (D.G.H.R.), care in anul 1967 se transforma in “Oficiul National de Turism” – celebrul ONT. Iar in 1971 se infiinteaza Ministerul Turismului, cu filialele sale judetene – “Oficiul Judetean de Turism” (O.J.T.).

Litoralului Romanesc dispunea inca de atunci de capacitatea cea mai mare de cazare si alimentatie, organizata sub forma de “Centrala de Turism O.N.T. Litoral”.

Dupa Revolutie, dupa 1990, activitatea turistica a fost privatizata. S-au infiintat Societati Comerciale si pe Actiuni, insa din pacate nu am avut parte de investitii straine majore si nici de o viziune strategica pe termen mediu si lung. In aceasta perioada, s-au dezvoltat intens pensiunile agroturistice si mici investitii private in principalele zone turistice: zona Montana, Delta Dunarii si Litoral, ca o varianta alternativa si concurentiala la hotelurile clasice.

Ne laudam ca Romania beneficieaza de toate formele de relief si ca in cateva ore poti ajunge de la munte la mare. Ceea ce este adevarat, cu toate ca, la 25 de ani de la revolutie, inca nu avem o autostrada care sa lege Brasovul de Bucuresti sau granita de vest a Romaniei de capitala sau de zona centrala. In cele din urma avem o autostrada care leaga capitala de Litoral, insa, fiindca vorbim de turism montan, nu avem inca o autostrada care sa lege Bucurestiul de Brasov – principalul oras montan din Romania.

Intre Bucuresti si Brasov sunt doar 185 de kilometri, care se pot parcurge in mai putin de 3 ore daca ai noroc si traficul nu este aglomerat, dar se pot parcurge si in peste 6 ore, daca ai ghinion sa circuli in coloana, bara la bara, pe portiunile de drum montan cu o singura banda pe sensul de circulatie.

Si, stim cu totii cum de Sarbatorile de Iarna, dar si in Week-end-uri, drumul catre si de la munte spre capitala se aglomereaza si cum, uneori, distante de cativa kilometri, intre statiuni, se parcurg in zeci de minute (din cauza aglomeratiei, a semafoarelor si a trecerilor de pietoni).

Statiunile montane de pe Valea Prahovei (Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal), cele mai cunoscute si mai cautate statiuni din Carpati, alaturi de vestita Poiana Brasov, sunt neincapatoare in week-end-urile de iarna si de Sarbatori. In rest, in extra sezon sau in sezonul de vara, hotelierii si prestatorii de servicii din zonele montane se plang ca nu au indeajuns de multi clienti, mai ales in timpul saptamanii.

Seminarul de Turism Montan de la Predeal

Acestea fiind spuse, Seminarul de Turism Montan organizat pe 20 decembrie 2014 de InfoTravelRomania.ro in colaborare cu Asociatia TEN, si avand ca sponsor Hotel Belvedere din Predeal, a fost o ocazie excelenta de discutii si mediere intre hotelierii si prestatorii de servicii de cazare, masa si alte activitati din zona montana si agentii de turism interesati sa promoveze turismul intern si turismul montan romanesc.

Dintr-o problema de comunicare mai mult sau mai putin reala, exista in perceptia unora dintre jucatorii din piata impresia ca vorbim de doua tabere diferite: cea a hotelierilor (proprietari si manageri de hoteluri, pensiuni si restaurante) din zona montana si cea a agentilor de turism.

Insa, fara indoiala ca atat hotelierii cat si agentii, depindem unii de ceilalti si avem cu siguranta interese comune in a dezvolta si promova turismul montan atat pe piata interna cat si pe cea internationala.

Speakerii principali ai evenimentului au fost Traian Badulescu (Innovation Romania), Petre Dordea (InfoTravelRomania), Alex Hampu (Asociatia TEN – Tourism Experts Network), Alin Burcea (Paralela 45) si Gheorghe Fodoreanu (Invitation România).

Unul din principalele obiective ale Seminarului de Turism Montan a fost constientizarea problemelor care exista in relatia hotelieri – agentii, dar si in ceea ce priveste competitivitatea serviciilor si pachetelor de turism din zona montana din Romania.

Am pornit discutiile de la cele mai des intalnite probleme, precum faptul ca multe pensiuni si hoteluri din zona montana nu obisnuiesc sa cedeze comision agentiilor de turism sau ca acestea ajung sa ofere clientilor directi tarife mai mici sau egale cu cele oferite agentiilor de turism.

Hotelierii si proprietarii de pensiuni sunt de multe ori la randul lor dezamagiti de colaborarea cu unele agentii de turism si ajung la concluzia ca Booking.com, desi incaseaza un comision de peste 15%, aduce un flux mai sigur si un volum mai mare de turisti.

Este evident ca nu exista o reteta sigura pentru succes si ca fiecare proprietar de afacere privata – fie ea hotel, pensiune, restaurant sau agentie de turism – poate alege cu cine colaboreaza si ce fel de furnizori sau parteneri isi face.

Insa pentru a primi, trebuie sa oferi. Pentru a castiga trebuie sa investesti si sa comunici. Este deci esential cum, cand dar si cui decid hotelierii sa comunice si ce avantaje ofera agentiilor care le pot promova ofertele catre un public bine tintit si interesat de pachete de turism montan.

Este un cerc vicios: daca nu comunici corect si eficient cu agentiile de turism, este firesc sa nu primesti rezultate de la acestea.

Si totusi, nu ne-am limitat in a discuta probleme ci am cautat impreuna si solutii. Si nu am discutat numai despre relatia dintre agentii si hotelieri.

Domnul Alin Burcea a punctat despre reducerea TVA la 9% pentru pachetele de cazare la care se adauga servicii de masa si servicii conexe (cel putin mic dejun). Cel mai probabil, din discutiile cu hotelierii, tarifele nu vor scadea, insa diferenta de bani care nu va mai pleca catre stat va putea fi reinvestita pentru cresterea calitatii serviciilor si pentru imbunatatirea conditiilor de cazare.

Asteptam ca hotelierii sa reactioneze si sa ofere spre promovare pachete noi, care sa contina servicii integrate (spa, activitati recreative, schi pass etc).

Tot domnul Alin Burcea a adus in discutie faptul ca in 2015 intra in vigoare VOUCHERUL de VACANTA – un instrument de motivare a angajatilor pentru care angajatorul plateste doar un impozit de 25% (mult mai putin decat impozitul pe salariu). Ramane de vazut cum si cine va gestiona emiterea de Vouchere de Vacanta si daca sindicatele vor sustine acest proiect.

In ceea ce priveste partea de Incoming, domnul Burcea a adus in discutie problema vizelor pentru turistii din tarile arabe sau din China si in special problema asigurarii de repatriere care nu poate fi oferita se pare de nici un asigurator din piata.

Un om cu o experienta fantastica in turism dar si cu un deosebit simt al umorului, domnul Alin Burcea a punctat si dansul problemele pe care le au acesti adevarati „frati – dusmani” care sunt agentiile de turism si hotelierii din Romania. Desi actorii principali din piata sunt aceasi si se cunosc de ani buni, parca an de an se repeta situatiile si comunicarile tensionate: inainte de revelion hotelierii incep amenintarile cu penalizari si neprimirea turistilor pentru ca la inceput de an si la final de iarna sa ceara ajutorul agentiilor pentru a realiza un grad de ocupare decent.

Suntem cu totii parteneri, atat la bine cat si la rau. Tocmai de aceea, ANATul isi doreste sa realizeze un cod de bune practici intre agentii si hotelieri.

In plus, hotelierii din Romania trebuie sa inteleaga ca, atat in relatia cu agentiile de turism cat si in relatia directa cu turistii, sunt in competitie directa cu hotelierii din alte tari. Vecinii din Bulgaria isi promoveaza tarifele pentru anul urmator in vreme ce multi dintre hotelierii din Romania isi definitiveaza ofertele si tarifele mult prea tarziu.

Iar cand hotelierii se decid sa lanseze oferte speciale, din pacate de multe ori acestea sunt comunicate direct catre turistii finali sabotand astfel agentiile care sunt limitate de tarifele contractuale. Solutia fireasca ar fi ca o astfel de oferta speciala sa fie promovata in primul rand prin reteaua de agentii de turism partenere. Pentru a putea compara rezultatele agentiilor cu cele ale Booking.com sau ale ofertelor transmise direct turistilor.

Si, fiindca discutam de turismul montan din Romania, acesta are o problema reala din cauza vremii si lipsei zapezii in unele luni de iarna. Tocmai de aceea tebuie sa dezvoltam serviciile de agrement. In Brasov exista un Aqua park. Si in Predeal se va construi unul.

Este esential sa avem parcari, fiindca e penibil sa avem turisti care isi doresc sa ajunga pe partiile de schi din statiuni, dar sa nu mai gaseasca locuri de parcare.

Alex Hampu, Pesedintele Asociatiei TEN, a incercat sa discute cu hotelierii pe limba lor: majoritatea lucreaza cu booking.com desi nu sunt incantati sa cedeze comsioane atat de mari. Insa important pentru un hotelier este sa compare rezultatele colaborarii cu mai multe canale de distributie: wholesaleri, agentii de turism, booking.com. Si, pentru a compara rezultatele in mod concret si corect, este esential sa exista o politica coerenta de tarifare.

Tarifele promovate si oferite pe diverse canale de distributie trebuie sa fie diferite. Calculul acestora poate porni de la Buget si Cash Flow, de la cheltuieli si gradul de ocupare necesar.

Hotelierii lucreaza cu Tarife Medii Anuale (ADR) si cu grade de ocupare previzionate. Cu un ADR de 40 de euro si un cost de 25 de euro, tariful de receptie ar trebui sa fie de aproximativ 100 de euro, pentru ca partenerii tai, agentii sau alte canale de distributie sa poata jongla cu tarifele promovate.

Rack Rate-ul este un Tarif Maximal, insa Tarifele publicate de hotel online, tarifele de Agentie si Tarifele de pe Booking ar trebui sa fie diferite. La fel cum Tarifele Corporate si de Grup sunt personalizate.

De multe ori Agentia de Turism cumpara cazare pentru clientii sai de la Wholesaleri, trecand prin Integratori. Asta in situatia in care Agentia de Turism ar putea cumpara direct de la Hotel, evitand astfel o serie de comisioane catre wholesaler, integrator si channel manager.

Pentru a evita o serie de comisioane si probleme de lipsa de flexibilitate in contractele cu marii wholesaleri, hotelurile pot oferta prin anumiti integratori direct catre agentiile de turism.

Domnul Gheorghe Fodoreanu, un senior al turismului romanesc cu o experienta inegalabila in turismul de incoming, a punctat ca pana la urma, cu cat internetul si aplicatiile online si mobile se vor dezvolta si diversifica, cu atat vanzarea de camere de hotel se va face intr-o mai mare masura prin intermediul acestora.

Cum hotelierii au tot interesul sa isi vanda camerele si creasca gradul de ocupare prin orice mijloace, agentiile de turism trebuie sa isi gandeasca o alternativa la ofertarea clasica de camere de hotel catre turisti individuali.

Domnul Fodoreanu a sustinut ca o tara ca Romania nu se poate dezvolta cu adevarat fara: export, fara investitiile din fonduri europene si fara infuzia de capital strain de la cetatenii care lucreaza in strainatate.

Iar cand discutam de TURISM, doar INCOMINGUL inseamna EXPORT.

Domnul Fodoreanu a sustinut ideea unui concept in care Valea Prahovei se promoveaza cu cele 4 statiuni integrate si cu oferte speciale pentru toate cele 4 anotimpuri ale anului.

Valea Prahovei trebuie sa iasa pe piata externa cu o politica coerenta.

Ca hotelier din zona montana, daca castigi fie si numai 1 euro pe zi pe camera peste tariful de cost, ai o afacere de succes. De aceea este esential ca pentru grupuri sa se ofere tarife speciale si competitive, intre tariful de cost si cel mediu.

Ca sa ramana pa piata, un hotel (sau o unitate de cazare) trebuie sa isi respecte partenerii, sa isi respecte contractele si sa isi pastreze calitatea serviciilor.

Iar – ca Agentie de Turism – poti dezvolta un business pe una din aceste trei directii: Business Travel, Leisure sau Incoming.

Turismul de Incoming are un viitor fantastic in Romania si pentru ca exista o diferenta foarte mare intre ceea ce se asteapta turistii straini sa gaseasca in Romania si ceea ce gasesc de fapt. Romania impresioneaza si fascineaza.

Printre concluziile si sugestiile discutate la Seminarul de Turism Montan – editia I – merita mentionate cateva idei:

  • Vacanta de iarna a copiilor ar putea avea 2 saptamani
  • Copiii ar putea intra in vacanta in perioade diferite, in functie de zonele in care locuiesc si invata: astfel incat cererea de servicii de cazare si agrement sa creasca in perioade diferite.
  • Saptamana altfel, ar putea fi organizata tot in perioade diferite in diferite zone din tara.
  • Hotelierii trebuie sa aiba grija sa specifice concret si clar tarifele si avantajele oferite pentru copii si familiile cu copii.
  •  Hotelierii trebuie sa isi gandeasca tarifele din timp si sa faca oferte clare si promovate din timp.
  •  Hotelierii si proprietarii de pensiuni ar putea invita si gazdui agenti de turism in hotelurile si pensiunile lor, pentru ca acestia sa le recomande in cunostinta de cauza si din proprie experienta
  • La randul lor, agentii de turism trebuie sa mearga in Info Tripuri pentru a putea promova si vinde in cunostinta de cauza

Asteptam cu interes de la ANAT viitorul COD DE ETICA pentru hotelieri si agentii. Ar putea fi un punct de plecare intr-o relatie care se bazeaza pe interese comune dar si pe preconceptii si probleme mai vechi.

Asteptam ca la viitoarele Targuri Nationale de Turism ANAT-ul sa organizeze o zi de BURSA de TURISM – un cadru organizat in care hotelierii sa discute si sa colaboreze direct cu agentiile de turism. Eventual in ziua de Joi a Targului din Toamna, o prima zi dedicata profesionistilor dornici sa cunoasca potentiali parteneri noi.

Seminarul de Turism Montan a avut o prima editie pe 20 decembrie 2014. Si a fost un prim pas in incercarea de a aduce impreuna actorii din turism (agentii si hotelieri) cu scopul de a gasi solutii la problemele mai vechi sau mai noi de care se lovesc.

Pe 31 ianuarie, tot la Hotel Belvedere, InfoTravelRomania organizeaza o prima editie a unui Forum National al Ghizilor de Turism.

Probabil ca astfel de evenimente sunt benefice si constituie primi pasi excelenti in dezvoltarea turismului romanesc.

Daca vrem sa schimbam ceva in rezultatele noastre, trebuie sa schimbam ceva la noi. Si la modul in care relationam cu partenerii nostri.

Credit foto: unsplash.com

Tags : Cristian Francuspecialisti in turism
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

2 Comments

Leave a Response