Impresii despre Bursa si Forumul de turism balnear editia 2014, Baile Felix

De 10 ani de zile se desfasoara in Romania, anual, Bursa si Forumul de turism balnear (BFTB). Ele au luat nastere atunci cand Targul de turism al Romaniei avea doar o componenta expozitionala, fara sa existe si partea de conferinta (seminarii, evenimente de industrie).

Evenimentul se adreseaza operatorilor de turism cu business-uri de travel pe Romania sau, si mai specific, in turismul balnear.

Eu am participat la 6 dintre aceste editii si am constatat la fata locului in ce mod a evoluat evenimentul. Despre aceasta evolutie o sa va vorbesc astazi, despre ce anume as pastra si ce as ajusta la BFTB, astfel incat sa supravietuiasca si chiar sa creasca intr-o piata plina de provocari si de tot mai multe evenimente de industrie.

Scurt istoric

Organizatorul este OPTBR, cu implicarea directa a managementului general (Nicu Radulescu – Presedinte si Rodica Pencea – Secretar General). Beneficiaza de sustinerea, din cand a cand, a ministerului de resort, prin sponsorizarea unora dintre activitatile de la fata locului (cine festive, de exemplu).

Componente:

  • Bursa – spatiu expozitional pentru companiile care presteaza servicii pentru acest segment de turism (hoteluri balneo/spa agentii de turism, consultanti, alti furnizori de servicii)
  • Forum – sesiune de prezentari si dezbateri pe diverse teme: balneologie, cercetare, comunicare, marketing, proiecte nationale sau transfrontaliere etc

Scenariul de eveniment: 2 zile de Bursa + 2 zile de Forum (desfasurate in paralel) + 1 zi dedicata contactului cu zona in care se desfasoara evenimentul/obiective turistice locale. Gazda este, prin rotatie, o statiune balneara, mai exact un hotel care are capacitatea si standardul necesare organizarii unui astfel de eveniment. In cele 3 zile de eveniment au loc pranzuri si cine festive in comun si mult networking in diverse imprejurari. In principiu, probabil cam 80% dintre participanti se stiu foarte bine intre ei si multi fac deja business impreuna.

Editia 2014

A insemnat un maximum de 150 de participanti (cu tot cu participantii locali) in total pentru Bursa si Forum.

Aproximativ 20 de standuri, in mare scadere fata de anii anteriori si cu o reducere drastica a numarului de agentii de turism participante.

A scazut totodata si numarul de participanti/companie ori, datorita unor reasezari de business din piata, exista agentii de turism care nu au mai participat. Am remarcat cu tristete o calitate destul de slaba a prezentarilor si a speakerilor 🙁 . Am fost dezamagita de interesul scazut al publicului pentru prezentari (pentru ca au existat si subiecte interesante, cum a fost al meu 🙂 ) – cazul celor care s-au deplasat pana la Felix, dar au lipsit din sala atunci cand au existat teme dedicate lor.

Pe de alta parte, am simtit intens cele 3 zile de Bursa si am apreciat prezenta unor proprietari de business din piata, care cu siguranta nu ar fi ramas pe intreaga durata a evenimentului daca n-ar fi existat si componenta de business a Bursei.

Am apreciat energia si implicarea conducerii OPTBR, presedintele personal moderand (ca in fiecare an de altfel) cele doua zile de Forum.

Ce as pastra si ce as ajusta

Imi permit sa fac cateva recomandari vizavi de BFTB, nu inainte de a-mi exprima aprecierea sincera si indelungata fata de organizator, in persoanele presedintelui si secretarului general OPTBR. Sa creezi un eveniment nisat acum 10 ani a fost o miscare mai degraba avangardista si stiu ca multi s-au indoit de fezabilitatea si de longevitatea proiectului.

BFTB beneficiaza an de an de experienta, prezenta si energia conducerii si membrilor OPTBR, insa ca o concluzie exprimata inainte de expunerea punctului meu de vedere, sunt convinsa ca e nevoie de o infuzie de elemente noi, pentru a duce evenimentul mai departe.

Revenind la recomandari:

  • As pastra formatul de Bursa si Forum in paralel, care mi se pare foarte castigator. Dar l-as scurta la o singura zi, intensa. Ar fi mult mai avantajos pentru participanti din punct de vedere al factorilor timp si buget.
  • As regandi zona de Bursa si as merge mai degraba intr-o zona de discutii si networking organizat, fara a mai construi standuri sau as oferi o varianta minimala de expozitie.
  • As pastra ziua de vizitare a destinatiei, insa as extinde-o, in mod organizat, si catre hoteluri/spa-uri etc, astfel incat sa redea o imagine de ansamblu a destinatiei. Mai mult de atat, as dezvolta o componenta de infotrip balnear (adresat agentilor de turism) sau de famtrip/blogtrip (dedicate presei) care sa cuprinda destinatia gazda si zonele invecinate si care sa se desfasoare in perioada premergatoare FBTB.
  • As (re)activa componenta media, atat pentru expozitie si conferinta, cat si pentru vizita in destinatie, cum ziceam mai sus. De fapt, mi-as face chiar un scop din a promova destinatiile, infrastructura balneara si progresele facute in acest domeniu in randul mai noilor si mai vechilor jurnalisti (de presa scrisa, bloggeri etc). M-as deschide cat de mult as putea catre comunicarea offline si online, pentru ca e pacat ca un astfel de eveniment sa fie accesibil (ca participare si informatii) unui public restrans.
  • As incerca sa implic mai mult jucatorii locali (atat din sectorul public cat si din cel privat), oferind un format mai actual de eveniment, bazat insa pe experienta celor care au construit si au organizat an de an BFTB. As folosi aici modelul de succes al megainfotrip-ului de litoral (cu condoleantele de rigoare), chiar daca rata de reusita nu ar fi la inceput prea incurajatoare. Experienta de coordonare a proiectului-infotrip balneo “Sa redescoperim Romania” mi-a dovedit ca sectorul balnear nu e atat de diferit de sectorul de turism de litoral in privinta implicarii, e doar o chestiune de timp, de forta de negociere si de recompensa (celebrul “what`s in it for me”).
  • As regandi spatiul dedicat conferintei : subiecte, moderare, speakeri si as extinde mult targetul. Conferinta este un mare atu al BFTB, merita imbunatatita continuu, pentru ca participarea sa devina un scop in sine.
  • As incerca sa provoc hotelul gazda sa iasa din tiparul cinelor festive cu formatie, petrecerilor de tip barbeque si spectacolelor de dansuri traditionale specifice zonei, gandit un concept de eveniment si solicitand un party in concept.
  • Nu in ultimul rand, mi se pare foarte buna ideea de a organiza BFTB in destinatii balneare, insa unele dintre ele sunt tare departe de Bucuresti. Nu e deloc eficient ca timp sa pierzi 2 zile pe drum sau ca buget sa deplasezi o echipa cu avionul – daca evenimentul este in Felix sau in Herculane, dar poate deveni daca creste calitatea evenimentului.

As face toate aceste lucruri si multe altele cu ajutorul unei echipe mixte: profesionisti din domeniul balnear (care sa vina cu experienta de piata, conexiunile, serviciile etc) si profesionisti in organizarea de evenimente de acest tip (inclusiv comunicare).

Stiu ca sunt carcotasi in piata care asteapta deteriorarea pana la dizolvare a BFTB, eu insa sustin cu tarie evenimentul. Ar fi pacat sa nu beneficieze de mai mult sprijin pentru a se dezvolta frumos in continuare chiar intr-o perioada in care turismul balnear beneficiaza de investitii, de acces la fonduri europene, de favorabilitatea ministerului de resort si de un interes crescut din partea publicului intern si extern.

P.S. Eu m-am bucurat de calitatea de speaker la BFTB, unde am vorbit hotelierilor de implementarea terapiilor Ana Aslan in hotelurile balneo, de spa & wellness. Nu am dat solutii, ci am evaluat cu ochii omului de marketing un produs care beneficiaza de notorietate, ridicand semne de intrebare. Daca va intereseaza, prezentarea mea este aici:

Tags : Andrada Cranguseveniment in turism
Andrada Crangus

The author Andrada Crangus

3 Comments

  1. Andrada ai uitat sa specifici ca o mare parte din public si din presa de turism a venit la Forumul de Incoming – 25 septembrie 2014. Data viitoare sa se intereseze si ce alte evenimente se organizeaza in ac perioada? Daca il mutau cu 2 zile mai tarziu altul era impactul. Pararea mea.

  2. Petre, la modul general, un eveniment nou pe piata desfasurat in aceeasi perioada poate influenta participarea companiilor la evenimentul mai vechi. Specific insa, fara sa-i neg importanta, sunt convinsa ca ca Forumul de Incoming a influentat in mica masura participarea agentiilor si hotelurilor la BFTB. Mai degraba cred ca a avut legatura cu distanta, cu costurile…

Leave a Response