Incredible India & The Great Travel Bazaar 2013

INDIA! O tara aproape cat un continent! Sudul Asiei.

A saptea tara din lume ca suprafata!

Si a doua ca Populatie! Peste 1,24 miliarde de locuitori!

Numai Delhi, Capitala cu tot cu suburbiile sale, are peste 20 milioane de locuitori – cam cat mai are Romania astazi!

Spiritualitate, contraste fantastice (palate si mahalale, lux si saracie lucie, minuni arhitecturale si mizerie) – o lume total diferita pe care trebuie sa o descoperi! Macar o data in viata!

Oare de ce calatorim? Primele mele 3 articole pe TurismMarket.com au incercat sa raspunda la aceasta intrebare: „De ce Calatorim?” (Partea 1, Partea 2 si Partea 3)

Si cred ca, mai mult sau mai putin constient si asumat, calatorim si pentru a iesi din zona noastra de confort! Pentru a invata ceva nou, a cunoaste oameni noi si diferiti, a descoperi si intelege!

Ne gandim ca Europa inseamna civilizatie, insa va intreb: unde a fost oare leaganul civilizatiei indo-europene?!

Ne referim la Europa ca la batranul continent… dar ganditi-va doar cat de mult ne putem scufunda in istoria Indiei?!

INCREDIBLE INDIA – un taram al contradictiilor intre antic si modern sau intre luxos si extrem de sarac, un mix fantastic de cultura asiatica si occidentala! Mister, traditii, si atatea de descoperit!

Am fost in INDIA intre 12 si 23 aprilie 2013. Am participat la un Targ de Turism – The Great Indian Travel Bazaar si apoi la un Fam Tour organizat de partenerii nostri din India.

Acum, dupa participarea la Marele Bazar de Turism al Indiei si dupa Turul de Explorare pe care l-am facut alaturi de Agenti de Turism din America, Africa de Sud, Australia Bulgaria, Canada, Danemarca, Finlanda, Italia, Spania si Noua Zeelanda, pot spune ca am inteles un lucru: este extrem de dificil (daca nu chiar imposibil) sa descrii sau sa intelegi India cu adevarat!

Cu 28 de state și 7 teritorii federale, cu peste 7000 km de coasta dar si cu invecinarea la Nord cu Nepal, Buthan si Tibet, de la Nisipurile albe din Goa sau din sud pana la inaltimile muntilor Himalaya, de la Rezervatile Naturale la Padurile de Mangrove sau de la Delta Gangelui la Ayurveda, INDIA are atata de oferit si de explorat, incat nu-ti poate ajunge o luna intreaga si nici cateva Vacante ca sa poti spune ca ai vazut cu adevarat aceasta tara.

De la vacile sacre pe care le intalnesti peste tot pe strada pana la tigrii bengalezi pe care speri sa ii zaresti intr-un safari, de la elefantii cu care urci spre Forturi stravechi pana la leii sau ursii pe care ii poti admira in India, depinde numai de tine ce iti doresti sa descoperi din biodiversitatea cu care India te asteapta. Cartea Junglei a lui Kipling a fost inspirata de junglele Indiei, iar Mowgli este un pui de… indian.

Cu limba hindi si engleza + alte 21 de limbi oficiale, cu toate religiile posibile, cu atatea culturi, rase si dialecte diferite, India este fara indoiala un exemplu fascinant de UNITATE in DIVERSITATE!

O lume cu adevarat… INCREDIBILA, un mix spectaculos de contraste, care descopera vizitatorului o serie de probleme majore dar poate tot atatea raspunsuri si solutii.

Socul cultural, frumusetea peisajelor, istoria, oamenii, spiritualitatea, modul de viata… inevitabil, ceva anume te va marca!
E greu de crezut ca nu vei fi entuziasmat si poate chiar lasat fara cuvinte de INDIA!

Desi INDIA este o destinatie care (inca) nu se vinde usor in Romania, trebuie sa stiti ca din Nordul Europei exista chartere saptamanale catre GOA, iar turistii americani, australieni, canadieni sau britanici sunt tot mai atrasi de INDIA. Iar Turkish Airlines are tarife foarte bune pe ruta Bucuresti – Istanbul – Delhi. In vreme ce Qatar zboara din Doha si direct in GOA.

As paria ca Turismul indian va creste fenomenal in urmatorii ani!

In 2011, India a atras aproximativ 6,3 milioane de Turisti Straini. Si sa nu uitam de potentialul IMENS al Turismului Intern, care atinge cifre de aproximativ 750 milioane de turisti anual.

Ei bine, cei 6,3 milioane de turisti straini au cheltuit in INDIA circa 17,5 miliarde de dolari (aproximativ 13,5 miliarde Euro) – adica o medie de peste 2000 euro de persoana.

Gradul de ocupare al fortei de munca din India in turism, joburi directe sau indirecte, atinge deja 8% din total – adica peste 40 milioane de locuri de munca!

Intre 1990 si 2011, incasarile din turism au crescut cu 229% si se asteapta o crestere de circa 9% in fiecare an! Aceasta rata de crestere plaseaza India pe Locul 5 in lume ca ritm de Crestere in Turism.

Raportul Travel & Tourism Competitiveness Report plaseza India pe locul 28 din 139 de tari, din punct de vedere al competitivitatii preturilor. Contrar asteptarilor, India are un Transport Aerian intern foarte bun – pe locul 39 din 139 de tari analizate! Infrastructura Rutiera este clasata pe locul 43, mai mult decat rezonabil, poate si fiindca au fost colonie britanica atata timp.

In schimb, se pare ca exista inca prea putine camere de hotel – calculat per „cap de locuitor”.

Insa va asigur ca in India se poate gasi cazare in Case de Oaspeti cu tarife pornind de la doar 5 dolari pe noapte (fara aer conditionat) dar si in Hoteluri de Lant International extrem de luxoase (Oberoi, JW Marriott, Four Seasons, Radisson, Westin, Hilton, Pullman) sau Incredibilele Hoteluri Heritage, adevarate Palate de Maharajah transformate in Hotel – precum Rambagh Palace din Jaipur, declarat cel mai bun Hotel din Lume in 2009, de catre Conde Nast Traveller.

Ministerul de Turism al Indiei, sustinut de Guvern si in colaborare cu autoritatile locale din fiecare stat indian, face eforturi deosebite pentru a promova si dezvolta Turismul in India. Daca sustinerea turismului intern va duce spre 1 miliard de turisti nationali, autoritatile indiene sustin o campanie continua pentru a promova INDIA pe plan international.

Cel mai bun exemplu al continuitatii strategiei lor este deja binecunoscuta CAMPANIE INCREDIBLE INDIA!

Campanie care continua si este sustinuta din 2002, devenind un adevarat Brand de Tara.

Iata aici un clip care ne lasa sa intelegem in doar 2 minute, de ce este INDIA cu adevarat Incredibila!

(videoclip indisponibil)

Pe langa aceasta campanie vizuala si de brand, in India se organizeaza o serie de evenimente majore.

Departamentul de Turism al Statului RAJASTHAN, Ministerul de Turism al Indiei si Federatia Camerelor de Comert si Industrie Indiene (FICCI), organizeaza de cativa ani buni, in JAIPUR, Rajahstan, un Targ de Turism in care Furnizorii Indieni de turism au standuri si Cumparatorii Straini de Turism (reprezentanti ai Agentiilor de Turism si Tour Operatorilor din alte tari) ii viziteaza si stabilesc intalniri de afaceri cu acestia.

THE GREAT INDIAN TRAVEL BAZAAR (GITB) este un eveniment sustinut de Asociatia Hotelurilor si Resaurantelor din Rajhastan, de Indian Heritage Hotels Association si de Rajasthan Association of Tour Operators.

Obiectivul GITB este sa prezinte INDIA ca o destinatie de clasa mondiala si sa ofere furnizorilor indieni de servicii oportunitatea sa interactioneze direct cu Cumparatorii Internationali. Astfel, participantii inregistrati sunt hotelieri, agentii de turism, tour operatori, investitori, oameni din media sau autoritati.

The Great Indian Travel Bazaar 2013 s-a definit prin:

  • Concentrarea EXCLUSIVA pe TURISMUL RECEPTOR in INDIA! (Inbound / Incoming)
  • S-au adunat peste 275 de Agenti de Turism si Tour Operatori straini din peste 55 de tari!
  • La Expozitie au fost organizate 250 de Standuri pentru Furnizorii Indieni de Servicii
  • In cele 250 de Standuri au participat peste 500 de Furnizori de Servicii de Turism (Agentii de Turism, Tour Operatori, Destination Management Companies, Hotelieri, Investitori, Ghizi, Autoritati Locale)
  • Fiecare Cumparator Strain acreditat a avut o AGENDA prestabilita de Intalniri. Minim 15 intalniri zilnice stabilite si agreate cu partenerii locali inca dinainte de sosirea in India!

E important de inteles sistemul folosit de organizatori: Fiecare Participant Strain, depunea o Garantie de 300 USD la inscriere. Garantia urma sa fie recuperata INTEGRAL la finalul GITB doar daca TOATE cele minim 15 intalnri pe zi prestabilite au avut loc. Practic, Programul Intalnirilor noastre era schitat pe un CARD si, dupa fiecare intalnire, Furnizorul indian lipea un sticker si semna slotul respectiv din Orar.

Poate suna un pic coercitiv insa s-a dovedit eficient!

Si mi se pare excelenta ideea ca Agentii de Turism Straini sa fie invitati in Tara respectiva sa discute cu partenerii locali si sa descopere direct si entuziasti avantajele si atractiile destinatiei in cauza.

In prima seara, la deschidera oficiala a GITB 2013 au luat cuvantul reprezentanti ai FICCI si ai Ministerului de Turism din India si din Rajasthan.

Pe langa expozitia in sine si seria de Intalniri B2B, organizatorii GITB ne-au pus la dispozitie prin website-ul evenimentului o baza de date cu toti Cumparatorii Internationali Inregistrati si cu toti Furnizorii Indieni inscrisi.

Oportunitatile de parteneriate si promovare s-au manifestat si la fata locului, printr-o serie de evenimente de networking si cateva Cine Festive.

Partenerii nostri de la KUONI India, ne-au organizat dupa Targ un FAM TRIP excelent. Am vazut celebrul Triunghi de Aur (Delhi – Jaipur – Agra) am mers cu trenul la Orcha si apoi la Kajuraho si am zburat catre Varanasi – pe malul Gangeului – cel mai vechi oras (inca locuit) din lume.

Am vazut deja clasicele Amber Fort, Wind Palace (Hawa Mahal) si City Palace din Jaipur – Orasul ROZ (The Pink City)

Am admirat TAJ MAHAL-ul in Agra – una din cele 7 minuni ale lumii moderne, cladirea emblema a Indiei, care primeste peste 3 milioane de vizitatori anual si este considerat un simbol al iubirii vesnice.

Am patruns in INDIA reala, plimbandu-ne prin aleile si aleile laterale din Bazarul vechiului oras Agra. Probabil aici socul cultural este cel mai evident. Si, oricate poze ati vedea, atmosfera este greu de surprins in imagini. Ba chiar daca ati urmari un film bine editat filmat pe aceste alei in care prea rar ajung turistii obisnuiti, cu siguranta nu veti putea experimenta mirosurile si aromele specifice locului…
Am calatorit cu trenul (mai mult decat decent) din Agra in Jhansi, de unde am mers sa vizitam Palatele din ORCHA.

De aici am plecat spre Kajuraho – unde am fost impresionati de Grupul de Temple vestice, construite in secolele 10-11, cu o arhitectura deosebita ce aminteste de Ankor Wat, si cu sculpturi erotice pe exterior.

Din Kajuraho am zbrat apoi spre VARANASI – cel mai vechi oras din lume (inca locuit). Aici am vizitat Sarnath Stupa – locul in care BUDHA si-a tinut prima predica, unul din cele mai sfinte locuri de pelerinaj budist din lume.

Una din cele mai puternice si de neuitat experiente din India a fost plimbarea cu RICSA cu pedale prin VARANASI. Circulatia in India pare un haos total, insa este un haos controlat, in care localnicii par sa se descurce… inexplicabil.

Si, ca o incununare a experientei noastre INDIENE, am participat atat seara, la incheierea zilei cat si in zori, la ceremonia AARTI pe GANGE – oferirea de ofrande si lumina, pe Raul Sacru al Hindusilor.

Pe langa Oportunitatea de a explora si descoperi INDIA ca o destinatie magica, in care TREBUIE sa AJUNGI macar o data in viata,

Pe langa Oportunitatea de a Participa la The Great Indian Travel Bazaar 2013 si a intalni cateva zeci de furnizori indieni si parteneri locali,

Experienta indiana mi-a oferit ocazia speciala de a discuta cu Agenti de Turism si reprezentanti ai Tour Operatorilor de diferite dimensiuni din Statele Unite, Canada, Australia, Africa de Sud, Indonezia, Singapore, Noua Zeelanda, Finlanda, Italia, Spania si alte tari.

Am descoperit ca in alte piete Turismul nu inseamna cu precadere chartere si pachete de tip sejur sau Circuite cu date de plecare fixe, ci Tour-uri speciale, experiente unice pe care turistii, fie ei FIT sau Grupuri, le cauta si aprecieaza cu adevarat.

Dincolo de folosirea tehnologiei tot mai mult in Turism, cred ca un alt trend al viitorului apropiat ar putea fi o repozitionare a noastra ca si agenti de turism al carui rolul principal va fi tot mai mult sa facem consultanta si rezervari pt FIT!

Unde FIT inseamna Free Independent Tourist (nu neaparat Fully Independent Traveller)

Adica turisti individuali, in vacante personalizate! Deci nu in vacante stil circuit sau pachet charter cu care este atat de obisnuit si inca multumit turistul roman.

Turisti individuali, care nu fac parte din grupuri organizate si care isi gandesc itinerariul individual/independent. Si pe care ii ajutam cu sfaturi, recomandari, servicii de cazare, transfer, excursii, cat mai personalizat!

In limba romana si pt Piata din Romania, as traduce FIT ca FTI = Familii si Turisti Individuali – care isi doresc sa calatoreasca in destinatii noi, care au cerinte si asteptari concrete si speciale. Cred ca lor ne vom adresa tot mai mult in viitor!

Si pentru astfel de turisti care isi doresc sa experimenteze, sa descopere, sa exploreze si sa se lase fascinati de o destinatie, INDIA se va dovedi cu adevarat,.. INCREDIBILA!

 Credit foto: arhiva personala Cristian Francu

Tags : agent de turismconsultant de turismCristian Francueveniment in turismspecialisti in turismtarg de turism
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

Leave a Response