Italia gastronomica

La sfarsitul anului III de facultate (Univ.Bucuresti, Limbi si Literaturi Straine), am primit cu mare bucurie vestea ca am reusit sa castig o bursa Erasmus care ma ducea tot anul IV de facultate in Italia, la Roma, la Universita’degli Studi di RomaTre.

Cu nerabdare am lasat vara sa treaca cat mai repede, pentru ca in septembrie sa fiu primita cu tonuri ruginii de o Roma pe care o vedeam pentru prima data si care avea sa imi fie casa pentru un an academic.

Simturile mele au fost vrajite de atata frumusete; am avut si timp suficient sa o cunosc mai mult decat un simplu turist de weekend, sa ii aflu secretele si astfel sa imi patrunda iremediabil in vene, suflet si ganduri. Si acum, dupa 10 ani, daca am ocazia, revin cu placere in orasul meu de suflet.

Programul Erasmus din cadrul universitatii italiene la care am fost si eu studenta un an, atat de bine construit si organizat, te ducea ca si student strain dincolo de limitele invatamantului clasic, purtandu-te prin tot ce inseamna Italia, ajutandu-te sa o descoperi cat mai bine, din toate punctele de vedere. Astfel am fost dusi in minunate circuite, am vizitat mai mult decat mi-as fi putut imagina si am fost expusa tuturor traditiilor culturii italiene.

O explozie a simturilor, a culorilor, a gustului. Si da, cand vine vorba de gust, parca nimic nu se compara cu bucataria italiana. Un cumul de arome bine alese, extrem de armonios combinate, te poarta dincolo de lumea asta, undeva unde te simti atat de bine incat nu stii cum sa faci sa revii mai repede. Va recomand din toata inima sa faceti un tur gastronomic al Italiei, sa descoperiti ingredientele de baza acolo unde sunt ele produse, sa vorbiti cu oamenii care au facut din asta o pasiune de-o viata, sa simtiti arome, sa gustati….veti fi vrajiti. Nu degeaba in bine-cunoscutul roman (ecranizat cu Julia Roberts in rolul principal), Eat-Pray-Love, partea de eating este in Italia 🙂

Bucataria italiana s-a extins in preferintele marelui public gratie restaurantelor italienesti. In viata social-culinara mondiala, Trattoria a devenit astazi echivalentul bucatariei italiene.

Vreau sa fac o scurta trecere in revista a catorva elemente ale gastronomiei italiene:

Ingredientele de baza

1.Pastele – varietatea pastelor italiene da masura diversitatii bucatariei italienesti: cannelloni, farfalle, fettuccine, gnocchi, linguine, penne, ravioli, spaghetti, taglatelle sau tortellini sunt cele mai cunoscute. Marea calitate a prepararii pastelor in bucataria italiana este data de fierberea acestora al dente (fierte 75%, nu umflate de apa).

2.Uleiul de masline – ingredient de baza al oricarei bucatarii din zona mediteraneeana, in Italia este folosit pentru salate, pentru asezonarea pastelor sau pentru prajirea pestelui. O gluma spune ca italienii nu stiu ce inseamna “ulei de floarea-soarelui”. Cu o mica exceptie: nordul Italiei care a ramas mare iubitor de ulei de floarea-soarelui.

3.Pomodoro – rosiile, folosite proaspete in salate sau tocate in amestecurile pentru paste sau pentru pizza.

4.Orezul – preparat cu precadere in nordul Italiei, orezul de aici poarte denumirea de risotto si este servit in peste 200 de feluri, ca si garnitura pentru felurile principale.

5.Branza – exista o nesfirsita varietate de branzeturi, de la mozzarella la ricotta, de la gorgonzola la mascarpone, de la parmigiano reggiano la grana padano. Exista mai multe grade de maturare pentru branzeturile de tip solid.

Feluri renumite ale gastronomiei italiene

1.Insalata Caprese – cea mai simpla si comuna salata italiana, compusa din felii de mozzarella, rosii si frunze de busuioc, asezonate cu sare, piper si, evident, ulei de masline.

2.Pizza – majoritatea non-italienilor care sunt mari consumatori de pizza ramin surprinsi in momentul in care ajung in Italia si gusta pizza traditionala. De ce? Fiindca in Italia o pizza obisnuita are blatul foarte subtire si ingrediente putine. E o pizza pentru cei care vor sa o savureze, nu pentru cei infometati. Cele mai renumite tipuri de pizza sunt capricciosa si quattro stagioni.

3.Pasta Alla Carbonara – poate cel mai renumit fel de paste, beneficiaza de avantajul sosului alb, de usturoiul maruntit si de sunca de porc tinuta cateva saptamani in sare.

4.Ossobuco Alla Milanese – reprezinta carnea si osul unui picior de vitel, din partea inferioara, impanat cu un amestec de usturoi, patrunjel si lamaie si servit alaturi de Risotto alla Milanese (imbogatit cu sofran).

5.Lasagna – preparat celebru format din straturi de paste, carne tocata in sos de tomate si cascaval ras.

6.Panettone – cozonac originar din zona orasului Milano, preparat preponderent de Craciun sau de Anul Nou, cu o compozitie in care sint incluse multe fructe.

7.Cassata Alla Siciliana – este un minitort care are la baza branza/urda dulce, acoperita apoi cu piscoturi din pandispan. Peste acest invelis se asterne martipan iar la final inca un rand de glazura zaharata si de fructe confiate.

8.Tiramisu – prajitura pe care scrie cel mai des “Made in Italy”: piscoturi inmuiate in crema de cafea si de mascarpone, acoperite apoi cu o delicioasa crema batuta pe baza tot de mascarpone, vanilie si oua, peste care se prepara pudra de cacao.

In Italia, a servi masa este un adevarat ritual. Ca si in alte culturi mediteraneene, pauza de pranz este sfanta, in orasele care nu sunt asa contaminate turistic, veti gasi totul inchis timp de cel putin doua ore la pranz, cand italienii, daca pot, dau chiar o fuga pana acasa pentru a servi masa cu toata familia.

Structura unei mese in Italia arata cam asa:

  • Aperitivo – foarte multi oameni fac o grava confuzie, cind se refera la aperitive: acestea sunt pur si simplu o serie de bauturi (de exemplu Cinzano sau Campari), nu de gustari.
  • Antipasto – reprezinta clasicele gustari, deopotriva calde si reci.
  • Primo – primul fel principal, care consta in cele mai multe cazuri fie dintr-o supa fie din paste.
  • Secondo – al doilea fel principal, care consta deobicei din carne (vita sau pui), peste sau fructe de mare.
  • Contorno – reprezinta garnitura care acompaniaza al doilea fel principal, deobicei legume, salata sau cartofi.
  • Formaggio e frutta – primul fel al desertului, consta intr-o varietate de fructe sau branzeturi.
  • Dolce – al doilea fel al desertului, cel principal, care consta din inghetata sau prajituri.
  • Caffe – cafea normala sau capuccino, caffe macchiato sau espresso.
  • Digestivo – bauturi digestive, cele mai cunoscute fiind Limoncello sau Grappa.

Una dintre experientele unice ce nu trebuie ratata intr-o viata de om, o vizita cu accente gastronomice in Italia ar fi, dupa mine, plasata foarte sus in Top10.

Si daca ati ratat de aceasta data tabara gastronomica a colegei mele Carmina (care incepe maine, 26 aprilie), nu va dezarmati, vom incerca sa va mai facem si alte surprize cat de curand 🙂

Inchei cu un salut italian: Buon appetito !! (la travelling) 🙂

Sursa categorii: http://www.dietetik.ro

Credit foto: unsplash.com

Tags : Izabela Glomnicuspecialisti in turism
Izabela Glomnicu

The author Izabela Glomnicu

3 Comments

  1. Foarte interesant articolul ! Eu reprezint un site de turism culinar si as dori tare mult sa luam legatura ( chiar si prin e-mail ) ptr. cateva propuneri legate de astfel de teme ! Se poate ?
    Multumesc !

Leave a Response