Asa cum v-am anuntat in articolul Blogul ca si instrument de marketing in turism, am luat legatura cu un expert in blogtrips pentru a ne impartasi experienta sa in utilizarea acestui instrument de marketing. Am stat de vorba cu Joantxo Llantada, unul dintre cei mai mari experti in marketing turistic din Spania.
Joantxo Llantada (@joantxo pe Twitter)se ocupa de 17 ani de brandul si promovarea regiunii Valencia din Spania si are o importanta experienta internationala.
Joantxo este un expert in aplicarea retelelor de socializare in industria turismului, digital storyteller, strategii social media si trends in turism.
L-am cunoscut pe Joantxo cand lucram la Socialtec si este una dintre persoanele care au lasat o amprenta pe cariera mea profesionala. De aceea, m-am bucurat foarte mult cand Joantxo a acceptat sa raspunda acestui interviu pentru Turism Market. In acest interviu am discutat cu Joantxo despre experienta lui cu Blogtrips si iata rezulatul….
1. Salut Joantxo, in primul rand te rog sa ne prezinti experienta ta in industria turismului si experienta ta cu Blogtrips pentru ca cititorii nostri sa te cunoasca.
Exista o carte care continua sa ma impresioneze de cand am citit-o, aceasta este Manifiesto Cultrain care a fost scrisa in 1999. In acea epoca informatica personala este deja o realitate, internetul incepea sa se impuna in afaceri si dintr-o data a aparut limbajul PHP si mai tarziu au aparut blogurile.
Aceste doua instrumente au deschis posibilitati nelimitate pentru conversatii 2.0. Internetul nu mai era propietatea catorva persoane ci mediul prin care se discuta, se conecta si se socializa la nivel global. Acest lucru a catalizat comunitatile, grupurile de colective pe interese specifice. Si comunicarea s-a schimbat radical. Rolf Jensen in cartea sa magnifica The Dream Society spune, de asemenea, in 1999, cum evolutia societatilor umane a definit o societate hedonista, piata mea. Societatea viselor si a povestilor (storytelling).
De aceea, incepand cu schimbarea secolului, unii profesionisti isteti din comunicarea traditionala (mass-media) au inceput sa foloseasca forumurile, blogurile, retelele de socializare, twitter pentru a-si informa cititorii practic in timp real despre evolutia muncii lor. In mod similar incep sa apara exponenti de amatori-profesionisti, care utilizand noile tehnici, formate si canale incep sa-si adune audiente importante si interesante pentru branduri.
Constienti de schimbarea formatului, dispersia audientei si mai ales schimbarile in modul de comunicare sociala, in iunie 2009, am organizat impreuna cu Jimmy Pons si Hector Milla primul RoadWeb.tv.
Acest eveniment organizat in orasul Benidorm a a adunat 20 dintre cele mai importante posturi tv care transmiteau online. Si ca tari invitate am avut trei proiecte din Argentina si Brazilia. In cadrul evenimentului s-au analizat tendintele si cheile comunicarii si conversatiei online si in paralel a avut loc un blogtrip de webtv’s in care obiectivul era de a crea continut publicat de participanti. Acesta a fost gandit ca un proiect pilot si laborator de experimente care sa stea la baza strategiei de comunicare a destinatiilor in viitor. Acesta a fost primul blogtrip organizat in Spania si modelul pentru multe care au fost organizate apoi in tara. Dupa roadweb.tv din 2009, au fost organizate macro blogtrips Formula 1 in 2010 si 2011, blogtrips FIB si Low Cost Festival precum si blogtrips individuale.
2. De ce crezi ca o companie sau o destinatie turistica ar trebui sa organizeze blogtrips?
Blogtrips sunt doar inca un instrument de comunicare disponibil pentru companii si destinatii. Ele sunt evolutia naturala a press si fam trips. Organizate cu strategie acestea sunt capabile sa uneasca scenariul online si offline si sa genereze audiente foarte receptive la mesajele difuzate de influencers care participa la acestea.
Trebuie sa invatam sa comunicam in codul, formatul si canalul in care se afla in prezent audientele noastre. Si cel mai important, sa invatam sa conversam bidirectional cu acestea.
3. Care sunt factorii sau elementele care influenteaza succesul unui blogtrip?
A avea o strategie, sa cunosti grupul, sa analizezi comunitatea si sa identifici liderii. Daca tu nu esti lider la randul tau, acestia nu te vor identifica ca unul de-al lor. Si nu vei obtine cel mai bun blogtrip. Este ceva de genul Google Juice, “blog juice-ul” exista.
4. Ne poti da vreun exemplu sau exemple de blotrips de succes?
Eu lucrez in mod coordonat cu alte branduri care permit obtinerea unei retele de contacte si de analisti care analizeaza cine este cine si identifica liderii din fiecare segment de piata/produs. Girona si Jume Marí directorul sau este una dintre referinte pentru mine. De asemenea, Ana Santos si Siente Teruel.
5. Care sunt tendintele in blogtrips? Si cum crezi ca vor evolua acestea in viitor?
Blogtripul ca si comunicare este in plina evolutie. Pentru mine la inceput a fost Roadweb.tv, apoi blogtrip. Acum noi numim acest nou instrument ca Travel Social Trip, care are mai mult sens in comunicarea curenta. Integrarea de influencers in cunoasterea destinatiei provoaca trairi, iar trairile genereaza experient pe care acestia simt ca trebuie sa le comunice publicului lor. Cheia este de a fi sincer, de a transmite ce avem noi mai bun. Daca produsul este bun, influencers isi vor face treaba si marketingul destinatiei noastre.
Multumin Joantxo.
Sper ca va placut interviul. Ce alte teme ati dori sa abordam in interviurile cu experti in Social Media pentru Turism?
Credit foto: unsplash.com