La sfarsitul lui Februarie am avut prilejul sa vizitez una din cele mai exotice destinatii din Europa (oficial tine de Spania, dar se afla mult mai aproape de Africa) – Lanzarote, o insula interesanta care merita descoperita.
Lanzarote face parte din Arhipeleagul Insulelor Canare (cea mai cunooscuta pentru noi este Tenerife), fiind declarata Rezervatie a Biosferei de catre UNESCO in 1993 si reprezinta un termen de referinta mondial in ceea ce priveste arhitectura naturala.
Dar ce este foarte interesant la aceasta insula este o curiozitate gastronomica unica in lume. Restaurantul El Diablo aflat in varful unui vulcan din cadrul Parcului National din Timanfaya nu foloseste mijloace conventionale de pregatit mancarea, totul gatindu-se la … caldura unui vulcan. Deasupra unui mic crater de aproximativ 5 m se prepara gratarul la o temperatura de aproximativ 400-450 grade Celsius. Initial am crezut ca este o gluma a ghidului meu local, dar m-am inselat.
Dar haideti sa cunoastem Lanzarote mai in detaliu….merita…
Lanzarote se afla la aproximativ 100 km de coasta de vest a Africii (Maroc), fiind cea mai estica insula a Arhipelagului Canare, cu o lungime de 60 km si o latime de 20 km.
Beneficiaza de un climat temperat uscat, cu precipitatii minime (max 15-20 ore/an !!) si o temperatura media anuala intre 21°C in Januarie si 29°C in August, ceea ce face din Lanzarote o destinatie ideala pentru tot timpul anului.
Precum celelalte insule ale Arhipelagului Canare, Lanzarote este de sorginte vulcanica. Datorita recentelor eruptii care au avut loc intre anii 1730-1736, mare parte a reliefului insulei pare ca fiind de pe alta planeta, deseori comparat cu unul „lunar” or „martian”. Datorita climatului uscat (lipsei eroziunii) peisajul vulcanic s-a pastrat intact, lava vulcanica avand imaginea unei fluviu proaspat revarsat si intarit, pe alocuri pastrand culoarea rosiatica, a lavei incandescente.
Printre uimitoarele atractii turistice se afla si cel mai lung Tunel Vulcanic din lume, Atlantida, care are o lungime de peste 7 km si include obiectivele turistice La Cueva de los Verdes and Jameos del Agua.
In pofida sorgintei vulcanice a insulei, plajele insulei seduc datorita apelor lor cristaline, care pot fi linistite si relaxante sau cu valuri puternice, ideale pentru practicarea sporturilor nautice ca surf-ul sau windsurf-ul. Pe fundul oceanului s-au conturat forme vulcanice care adapostesc o interesanta fauna marina, apreciata de iubitorii scufundarilor. Insula Lanzarote are peste 100 plaje cu caracteristice si particularitati diferite, cu diverse orientari si tipuri de nisip.
Noul brand al insulei este „European Sport Destination”, foarte multi sportivi alegand Lanzarote pentru a practica diverse sporturi (este bine cunoscut campionatul mondial de triathlon Ironman, gazduit aici). Numai in 2012 vor avea loc peste 30 de evenimente sportive de marca, incluzand 4 campionate mondiale ce acopera peste 13 discipline. Insula este impanzita de biciclisti, maratonisti, surf-eri. De asemenea sunt cateva terenuri de golf precum si un circuit de karting.
Este binecunoscut clubul „La Santa”, frecventat de foarte multe celebritati din lumea sportului mondial, datorita facilitatilor oferite, atmosferei relaxante si climatului exceptional. In perioada de iarna, cand mare parte a Europei devine impracticabila sporturilor de vara, sportivii (in special cei din nordul Europei) vin aici pentru a se pregati pentru sezonul de vara, beneficiind de conditii excelente de antrenament.
Cei de la club ne-au marturisit ca in aceasta iarna au ales sa se antreneze aici pilotii de formula 1 de la Ferrari , Fernando Alonso si Felipe Massa !
Nu merita ratat Carnavalul din Lanzarote, care fara exagerare rivalizeaza cu cel de la Rio. Este unul fabulos, oferind prilejul de celebra traditiile locale cu foarta multa distractie, muzica, dans si costume „fancy” si la care participa atat locuitorii insulei cat si turistii (am vazut foarte multi turisti veniti special pentru acest carnaval, pregatiti cu costume de carnaval). Carnavalul incepe in Februarie in Arrecife si continua pana in Aprilie, in fiecare saptamana fiind randul celorlalte orase din insula sa le gazduiasca: Puerto del Carmen, Playa Blanca sau Costa Teguise, in fiecare locatie alegandu-se cate o tema de carnaval.
ATRACTIILE TURISTICE ALE INSULEI
Inainte de a cunoaste atractiile acestei exotice insule trebuie obligatoriu sa-l cunoasteti pe Cesar Manrique (1919-1992). O mare parte a obiectivelor turistice sunt opera lui, un adevarat erou local, un vizionar care in urma cu peste 50 de ani a estimat impactul pe care-l va avea turismul de masa asupra insulei. Prin combinarea talentelor sale de pictor, sculptor, architect sau ecologist, Cesar Manrique nu numai ca a conservat si pastrat bogatia acestei insule, dar a reusit ca viziunea lui sa fie palpabila in fiecare colt al insulei. Cele mai cunoscute creatii ale sale sunt Jameos del Agua si Mirador del Rio, pe care am sa vi le descriu in cele ce urmeaza.
In mod ironic, cel care a militat impotriva traficului rutier pe insula, urma sa moara intr-un accident de masina in 1992. Daca veti ajunge in Lanzarote, merita sa vizitati si casa in care a locuit, transformata acum intr-o galerie de arta si muzeu.
Parcul National Timanfaya
A spune că Parcul National Timanfaya este unul dintre motivele pentru care cautatorii de aventura si iubitorii de natura viziteaza Lanzarote nu este o exagerare. Aceasta zona protejata este unica, generand motivul pentru care despre Lanzarote se vorbeste adesea prin referire la peisajul sau lunar. Alura stranie a parcului Timanfaya este sporita de faptul ca temperaturile subterane variaza intre 400 şi 600ºC, o particularitate probata de gheizerele demonstrative improvizate in acest parc.
Parcul poate fi explorat pe jos (circuite cu ghid pentru grupuri de maxim 7 persoane), caz in care sunt disponibile doua trasee: Tremesana si traseul Litoral. Alte alternative de explorare a Timanfaya se refera la turul cu autobuzul (care sincer nu-l recomand celor care au rau de masina) si la turul calare pe camila, foarte apreciat si interesant.
Cei ce vin in Timanfaya in timp util au posibilitatea, daca vor, sa se bucure de specialitatile bucatariei canariene gatite la faimosul El Diablo, restaurant proiectat de acelasi Cesar Manrique.
Mirador del Río
Centrul turistic “ Mirador del Río” este situat la aproximativ 1500 m deasupra marii si ofera un peisaj ce-ti taie rasuflarea. El Mirador del Rio a solicitat contributia lui Cesar Manrique (mentorul acestei insule) care a trebuit sa transforme intr-un obiectiv turistic fostul punct de veghe (Bateria de Rio) folosit de localnici pentru a se apara impotriva atacurilor piratilor. De aici se poate vedea o insula mica, situata langa Lanzarote, care se numeste La Graciosa. Intre Lanzarote si Graciosa se afla un petec de apa cunoscut sub numele de “el rio” – raul. De aici si denumirea “Mirador del Rio”
Cueva de Los Verdes
O vizita la pestera Cueva de Los Verdes este o sansa de te plimba intr-o sectiune de aproximativ 1 km din tunelului facut de lava. Acest tunel a reprezentat un refugiu pentru locuitorii insulei “ lanzaroteños” in perioada atacurilor piratilor. Elementele de interes ale Cueva de los Verdes se refera la peretii interiori colorati (se spune ca nuanta verde a acestor pereti a motivat numirea pesterilor, deşi aceasta ipoteza a fost infirmata in timp) si la faptul ca acustica excelenta de la Cueva de los Verdes a facut posibila amenajarea unei sali de concert in interiorul pesterii.
Jameos del Agua
Jameos del Agua a fost primul centru turistic si cultural creat de César Manrique in Lanzarote, fiind inaugurat in 1966 ca si parte componenta a tunelului volcanic creat de eruptia vulcanului de la Corona.
Istoria geologica a Jameos del Agua este identica cu cea a Cueva de los Verdes. Formata acum 3 sau 4 milenii, Jameos del Agua tine de acelasi lant de pesteri vulcanice si este una dintre principalele atractii din Lanzarote in materie de minuni naturale si artistice. Termenul „jameos” se refera la tavanele prabusite ale acestor pesteri.
Jameos del Agua a fost dotata cu multe facilitati care au transformat locul intr-un autentic complex turistic. Un restaurant si un bar (amenajate in asa numita Jameos Chico), precum si o gradina larga, o piscina, un auditoriu cu 600 de locuri (în Jameos Grande) au fost amenajate în Jameos del Agua pentru a face cat mai placuta si satisfacatoare explorarea pesterii.
Foarte interesant, tot aici se afla si un lac subteran in care vietuiesc mici insecte de culoare alba (daca nu te uiti atent ai putea spune ca sunt mici pete albe in apa) care seamana cu niste scorpioni in miniatura.
Jardín de Cactus
Gradina de cactusi a fost ultimul centru turistic creat de César Manrique , inceput in 1976 si finalizat doar in 1990, cu 2 ani inainte de moartea sa. O gradina impresionanta construita pe o veche cariera de piatra si care adaposteste aproximativ 10.000 de tipuri de cactusi din mai mult de 1400 de specii distincte, originare din America, Madagascar si Insulele Canare, adunate de catre celebrul expert botanist spaniol Stanislao Gonzalez Ferre, a carui statuie se afla la intrarea in Gradina.
El Golfo si Los Hervideros
Att El Golfo, adesea numit Charco de los Clicos, cat si Los Hervideros sunt formatiuni de origine vulcanica. Sunt situate la 1 sau 2 kilometri de Parcul National Timanfaya.
El Golfo isi datoreaza existenta unui fenomen numit hidrovulcanism, care se refera la interactiunea dintre lava si apa. Aceste interactiuni au dus la formarea unei caldere care acum este ocupata de o laguna a carei apa vine din mare, fiind filtrata de nispul negru ce desparte caldera de mare. Laguna iese in evidenta prin culoarea sa verde intensa datorata vegetatiei bogate de alge.
Los Hervideros (adica “Apa care Fierbe”) este un segment de coasta din vecinatatea El Golfo. Ceea ce este spectaculos la Los Hervideros se refera la apele care se lovesc de formatiunile si pesterile de lava alcatuite cu secole in urma.
Arhipelagul Chinijo
Desi geografic vorbind este diferit de Lanzarote, Arhipelagul Chinijo tine, din punct de vedere administrativ, de Lanzarote, mai precis, de municipalitatea Teguise. La Graciosa, Alegranza, Montana Clara, Roques del Este si Roques del Oeste sunt cele care formeaza acest arhipelag, insa La Graciosa, cea mai mare dintre toate aceste insule, este singura locuita.
La Graciosa este adesea frecventata de turistii care viziteaza Lanzarote datorita excelentelor sale plaje nisipoase: El Salado, El Caleton de Marrajo, La Cocina, Lambra, Las Conchas. Lineas Maritimas Romero si Biosfera Express sunt principalele companii de linii maritime care fac deplasari regulate spre La Graciosa. Intregul arhipelag a fost declarat rezervatie a biosferei desi importanta sa nu rezida exclusiv in capitalul biologic. Arhipelagul este protejat si datorita relevantei sale geologice.
Las Salinas de Janubio
A vizita Las Salinas de Janubio poate fi una dintre cele mai uimitoare experiente disponibile turistilor din Lanzarote. Sarea este un ingredient atat de banal in gustarile noastre cotidiene incat cu totii tindem sa trecem cu vederea importanta sa. Insa, a vedea la propriu acest autentic imperiu al sarii pe care il reprezinta Las Salinas de Janubio este surprinzator tocmai datorita acestui contrast dintre dezinteresul nostru obisnuit fata de sare si rolul pe care sarea il are, de fapt, in conservarea si evolutia vietii, in generarea unei baze economice si, de aici, a unei istorii si a unei intregi culturi. Sarea de mare din Las Salinas de Janubio ofera un spectacol cu adevarat instructiv pe care nimeni nu ar trebui să il rateze odata ce a ajuns in Lanzarote.
Lanzarote Aquarium
Anumite aspecte ale agendei afirmate de Lanzarote Aquarium se refera la educatia cu privire la mediul inconjurator. Incercarea autoritatilor de a sensibiliza vizitatorii la importanta protectiei lumii speciilor marine este in mod clar probata de programele oarecum interactive facute disponibile de catre acvariu.
Sute de specii marine sunt expuse in cele 33 de tancuri care depasesc in capacitate un milion de litri. Intr-adevar, Lanzarote Aquarium este cel mai mare stabiliment ce acopera aceasta tematica specifica din intregul Arhipelag Canare, motiv pentru care turistii nu ar trebui sa omita vizitele la acest obiectiv imperativ.
Guinate Tropical Park si Peguin Paradise
Guinate Tropical Park & Peguin Paradise este situat intr-un peisaj scufundat in frumusetea naturala generata de proximitatea sa fata de Muntele Corona si Stancile Famara.
Sute de specii de pasari, mamifere, reptile si pesti si-au gasit adapost la Guinate Tropical Park & Peguin Paradise. Mergand de la papagali la pasari flamingo, capitalul aviar al acestui parc culmineaza cu prezenta imbucuratoare a pinguinilor pe care vizitatorii ii pot admira in timp de sunt hraniti.
Mangustele, lemurii si veveritele sunt doar cateva exemple de specii animale din acest parc. Insa capitalul de specii este rotunjit de grădinile splendid amenajate care ies in evidenta prin minunatapromenada a cactusilor. La Guinate Tropical Park & Peguin Paradise sunt disponibile si show-uri de papagali.
Rancho Texas Park
Rancho Texas Park este una dintre cele mai notabile atractii dinPuerto del Carmen. Acest parc tematic este mai mult decat o oportunitate de agrement, prezentand o latura instructiva, vizitatorii find incurajati sa cunoasca si sa respecte viata salbatica.
Pe langă seria variata de specii animale (pasari, reptile, mamifere) din asa-numitul Parc al Naturii, stabilimentul mai gazduieste si cateva restaurante tematice, o mina de aur, un amfiteatru indian. Cei ce se deplaseaza cu masina dispun si de parcare gratuita.
Credit foto: unsplash.com