Nu demult am citit o stire pe Hosteltur, ca autoritatea de concurenta din Marea Britanie investigheaza companiile Expedia, Booking si IHG pentru ca au stabilit prin acord preturi minime de vanzare a camerelor de hotel.
Ancheta a pornit cand o mica agentie de turism online a depus o plangere pentru ca a fost impiedicata sa ofere preturile pe care dorea sa le aplice pentru mai multe hoteluri. Si se pare ca Expedia a recunoscut deja ca a participat la comportamente de cartel incalcand legea.
La scurt timp, o actiune paralela avea loc in Statele Unite. Intr-o plangere colectiva se acuza principalele agentii online si mai multe lanturi hoteliere de atacarea concurentei libere prin fixarea de preturi minime.
Steve Berman, co-fundatorul Hagens Berman afirma: “Marile site-uri online colaborand cu lanturile hoteliere au creat iluzia ca, consumatorii inteligenti pot petrece timp cercetand tarifele hoteliere pentru a gasi oferte bune. Realitatea este ca aceste acorduri ilegale de paritate a preturilor inseamna ca, consumatorii nu vad decat diferente estetice si aceleasi preturi peste tot”.
Pretul este o componenta foarte importanta din mix-ul de marketing (produs, plasamentul, pretul, promovarea). Acesta comunica, printre altele, calitatea produsului. Si relatia calitate-pret este foarte importanta, mai ales, in cazul hotelurilor de 4 si 5 stele.
Hotelurile s-au plans in ultimul timp ca nu mai pot sa aiba controlul pretului final in canalele de distributie, mai ales in cele online. Astfel, de multe ori isi gasesc hotelul vandut mult mai ieftin decat in propiul site sau sub pretul stabilit cu agentiile de turism.
Unde incepe si unde se termina liberatatea de fixare a preturilor atat din partea hotelurilor cat si din cea a agentiilor?
Aceasta este o intrebare pe care as vrea sa incercam sa o raspundem impreuna.
Daca o agentie vinde un hotel de 4 stele la un pret de hotel de 2 stele, aceasta poate afecta negativ imaginea hotelului in fata clientului final. Are dreptul o agentie sa faca asta fara acordul hotelului?
Daca un hotel stabiliste prin acord tarife minime cu niste agentii, limiteaza aceasta capacitatea de a concura pe piata a agentiilor si afecteaza relatia calitate-pret pentru clienti?
Ricardo Fernandez Flores, de la Tourism and Law Abogados afirma ca acest conflict intre hotelieri si DotCom este nesustenabil si ca este necesara o schimbare de model. El propune unul asemanator cu cel aerian, in care sa se stabileasca niste preturi nete, fara comision si cu posibilitatea ca agentiile sa isi stabileasca propiile taxe. Credeti ca aceasta ar fi solutia?
Credit foto: unsplash.com
Salut.
In cazul unui sistem integrat, universal valabil de tipul celui folosit in traficul aerian tot companiile mari vor avea de castigat, avand posibilitatea sa puna un cent adaos peste oferta respectiva, lucru putin posibil in cazl unei companii de nivel mediu sau mic.