Turismul in Romania este unul dintre subiectele mele preferate.
Fie ca-mi dau cu parerea despre actiunile ministrului de resort, fie ca descopar locatii family friendly despre care povestesc pe urbankid.ro, fie ca propun proiecte de comunicare companiilor de turism specializate pe turism intern, sunt profund atasata de Romania si de litoralul romanesc. Asa cum spun in articolul mentionat, vorbind despre litoralul romanesc: “Ma-ntorc an de an sa-l vad, sa-l inteleg, sa-l simt, sa-l critic si chiar sa ii dau sfaturi. Revin pe litoral ca roman, ca mama, ca om de turism, ca om de marketing. Ma-ntorc la el singura, cu iubitul meu, cu copilul nostru. Descopar si redescopar segmente din el, uneori ma-ntristez, alteori ma bucur, cert este ca il gasesc in continua schimbare spre mai bine. Il apar ferm in fata altora, dar sunt constienta ca mai are si neajunsuri”.
O experienta recenta pe litoralul nostru am avut in Eforie Nord, unde am fost pentru cateva zile oaspetele Hotelului Europa.
Dupa cum stiti, un hotel bun de standard superior, faimos pentru SPA-ul sau si foarte prietenos cu familiile cu copii. Investitie 100% privata.
Toate bune si frumoase in hotel: standardul de 4* reconfirmat (caci nu era prima data cand eram cazata in hotel), SPA-ul excelent, mancarea buna, gradina imensa, copilul fericit la piscina si la locul de joaca.
Nu la fel de grozav a fost insa contactul cu statiunea, cu marea si cu plaja. Am gasit o statiune super aglomerata, ca sa nu zic isterizata, cucerita de turismul la negru (pe modelul “Oferim cazare cu apa calda” de care povestea Madalin ). O statiune dezvoltata haotic, unde seara se intersectau in aer manelele cu muzica populara si cu muzica de club, unde stateam la coada ca sa merg pe strada si pe plaja careia vanzatorii ambulanti se-ntreceau in catrene la fiecare 3 minute.
In tot acest tablou, am simtit ca nu exista urma de respect pentru mine ca turist. Venisem impreuna cu familia sa ne bucuram de mare, insa nu stiam cum sa revenim mai repede la linistea din hotel, alergam spre resortul nostru asa cum te refugiezi intr-un buncar in vreme de razboi.
Si gandul meu de revolta nu s-a dus catre agentia de turism ori catre hotel, ci catre autoritatile de stat. Catre autoritatea locala – primaria din Eforie Nord, catre autoritatea centrala de profil – Autoritatea Nationala pentru Turism, plus ministerul de resort condus de ministrul Grapini.
Iata sesizarile mele:
- Evident, nu exista niciun plan de dezvoltare a statiunii pe termen lung – cel putin asta am inteles vazand vilele, pensiunile, hotelurile, restaurantele, tarabele, magazinele dispuse aproape supraetajat in centrul statiunii. Exista vreo intentie de a stopa aceasta dezvoltare haotica sau mergem asa mai departe?!
- Nu exista nicio regula de bun simt cel putin vizavi de volumul muzicii, caci de calitate n-o sa vorbesc acum. Sau poate ca exista, dar de ce nu se aplica?!
- Nu deranjeaza pe nimeni turismul la negru, cata vreme localnicii stau pe marginea drumului nestanjeniti, promovandu-si serviciile. Vorbim cumva de egalitatea sanselor in acest business?! Daca vrem sa le dam o sansa si celor cu business-uri la negru, atunci sa cream o categorie aparte pentru ei, sa-I poftim in legalitate si sa-I impozitam.
- Nu deranjeaza pe nimeni faptul ca statiunea are mai multi turisti decat poate duce. Pe mine, turistul care-si achizitioneaza legal un sejur in aceasta statiune, ma deranjeaza sa tin pe umarul drept 10 turisti la negru, pe stangul 4 localnici veniti sa se plimbe si in brate 2 turisti facturati legal. Stiu ca ne dorim muuuulti, cat mai multi turisti in Romania, dar suprapopularea statiunilor in unele perioade e un mod mai putin responsabil de a incuraja turismul. In lume sunt destinatii turistice care limiteaza accesul turistilor la un numar prestabilit (in primul rand prin limitarea numarului de locuri de cazare), din respect fata de natura, in spiritul unei dezvoltari durabile. Noi nu avem curaj si intelepciune sa facem asta, nu? Pentru ca noi gandim pe termen scurt, fireste.
- Nu inteleg unde sunt respectul si grija fata de investitorul privat, care a cheltuit milioane de euro sa amenajeze un hotel de categorie superioara, care sa atraga bani in statiune si la bugetul de stat – eventual si de la turisti straini. Din cate stiu, cca 50% dintre turistii Hotelului Europa sunt turisti straini, oare cu ce impresii se intorc in tarile lor? Cati dintre ei ar mai reveni in Romania sau chiar in Eforie Nord daca nu i-ar fideliza spa-ul? Cati dintre turistii romani vor alege data viitoare o alta statiune sau o alta destinatie de litoral? Indiferent de eforturile unui hotel (indiferent ca are 4* sau 2*) de a avea servicii competitive, acestea pot fi anulate instantaneu de existenta unui mediu exterior nefavorabil. Despagubesc autoritatile hotelurile pentru pierderile suferite pentru ca turistii sunt indepartati?
- Unde e procuparea autoritatilor de a educa turistul? Pentru ca da, avem turisti insuficient educati, dar e si treaba noastra sa-I mai cizelam. N-am vazut niciun proiect de educare platit din bani UE, doar proiecte mai mult sau mai putin politice prin care se organizeaza diverse festivaluri sau evenimente. Am vazut in Eforie Nord un potential urias de proiecte ecologice, culinare, muzicale. Poate daca investim banii uniunii si in altceva decat in proiecte banale de promovare, n-o sa ne mai indopam cu gogosi la cina si cu covrigi la micul dejun si n-o sa mai ascultam manele la maximum. Si vom reusi sa redam statiunilor noastre decenta pe care o merita. Ca sa nu spun pe care o aveau candva.
- Turism inseamna si interactiune cu localnicii, contact cu produsele locale, activitati in afara resortului turistic. Credeti ca am vazut ceva din toate astea aici? In afara localnicilor care ofereau cazare pe marginea drumului (cati or fi fost autohtoni dintre ei), mi-a fost greu sa identific vreun localnic sau sa imi doresc sa o fac. De produse locale nu mai vorbesc, ca sigur ghiciti pe unde sunt fabricate suvenirurile. Si mi-a fost greu sa zabovesc mai mult de 2 ore in afara hotelului, incercand sa vizitez statiunea, pentru ca auzul si vazul meu au fost agresate continuu. In timp ce in lume se vorbeste despre turism responsabil in zonele de litoral, noi parca ne indepartam tot mai mult de acest concept.
Cazul statiunii Eforie Nord nu este singular, intalnim aproximativ aceeasi situatie si in Saturn si in Costinesti si in alte statiuni .
Cu toata dragostea mea pentru Romania si pentru litoralul romanesc, am simtit nevoia sa-mi exprim nemultumirile, pentru ca imi doresc sa evoluam. Pentru ca imi doresc proiecte responsabile si de impact, care sa ajute destinatiile si turistii sa evolueze. Pentru ca imi doresc sa petrec multe vacante la noi in tara, vacante in care sa fiu tratata cu respect. Acelasi respect pe care il primesc cand calatoresc prin alte tari si pe la alte mari. Respect de care gasesc responsabile autoritatile de stat si modul in care inteleg ele sa gestioneze turismul din birourile lor locale sau nationale.
Credit foto: unsplash.com
Cand eu intrebam pe una din blogaritele care au partcipat la actiunea #Litoralul meu daca e chiar asa ok Eforie Nord, colegul dvs domnul Mancila mai ca nu m-a injurat.
Sper sa nu va injure si pe dvs.
Domnule Iordache, sunteti constient ca nu va injura nimeni, mai ales eu si mai ales pe acest site.
Pareri putem avea cu totii chiar daca sunt diferite, nu?
Zi excelenta
Sa va citez?
“Remarcile tale rautacioase nu fac altceva decat sa arate dusmania unor romani ca tine fata de propria tara. Daca as fi fost admin-ul acestui blog ti-as fi dat delete de mult. Ar trebui sa o apreciezi pe Georgiana ca ti-a publicat ineptiile.”
Banuiesc ca recunoasteti autorul,nu?
Tot nu vad unde sunt injuraturile
Trebuiau sa existe? Un om care se lauda cu competente in marketing si comunicare nu s-ar preta la astfel de “admonestari”.
Poate ar fi mai corect sa se spuna la inceput de articol “Publicitate” si atunci totul ar fi clar. Constiinta, aia pe care tot se bate moneda, nu ar trebui sa ne lase ca pentru “pumn de dolari” sa intoxicam cititorul. Mai ales cand ii invinuim pe altii de “dusmanie fata de propria tara”.
Dar scopul scuza mijloacele,nu-i asa?
Chiar eu am scris de bine despre #Litoralulmeu, pentru ca aceea a fost o actiune care urmarea progresele facute punctual de catre acest produs turistic, la nivel de initiative private. Iar acele progrese exista, nu sunt inventiile blogerilor. Pe de alta parte, actiunea in cauza s-a desfasurat inaintea sezonului, cand nu pot fi suprinse aspectele detaliate aici, cand sunt vizibile investitiile private in infrastructura hoteliera si evolutia produsului, pe categorii de public (familii, tineri, clubbing etc), nu modul in care a avansat parteneriatul public-privat. Articolul de fata pune intrebari despre viziunile locala si centrala (care ar trebui sa se suprapuna) vizavi de produsul “litoralul romanesc” si despre evolutia parteneriatului public-privat care ar trebui sa aiba in centru turistul si respectul pentru turist.
Cu tot respectul dar Eforie Nord nu a aparut anul acesta. Nu exista scuza “era in extrasezon”.
Plus, acolo se vorbea de litoral,nu? Eu am citit doar cum a fost Spa-ul din hotelul cu pricina. Cam putin din ciudatenia aia de Eforie.
eu sunt constanteanca si se uita lumea ciudat cand spun ca noi suntem "prizonieri in propriul oras" timp de 3 luni 🙁
va impartasesc parerea si va dau dreptate;suntem prizonieri in orasul asta extrem de aglomerat 3 luni pe an! vara incercam sa fugim de la mare, pe cat ne reuseste si in rest fugim, cum si pe unde putem, de aglomeratie!
Ii admir sincer pe cei ce-si mai gasesc puterea sa-si puna intrebari privind litoralul nostru; eu adesea il gasesc o cauza pierduta, si il tratez ca atare de mai multi ani.
Problema lui majora nu e aceea ca ar avea probleme aparte fata de restul turismului nostru, ci ca problemele lui (cat se poate de comune) sunt puse in evidenta in mod monstruos de multimea nesfarsita ce vine pe litoral; asa ca deosebirea fata de problemele altor destinatii turistice de la noi este doar de ordin cantitativ.
Stiu, e foarte la indemana sa afirmi ca dezastrul de pe litoral e datorat lipsei de perspectiva, haosului organizatoric si legislativ, lipsei de preocupare, dar mergand la esenta prima lui cauza este mentalitatea turistului de litoral, care ii permite sa inghita incantat acest mare gunoi estival: atat timp cat va exista cerere pentru acest gen de turism declasat va exista si oferta, din belsug. Iar din cate vad eu cerere pentru asa ceva exista, din toate partile 🙂
Lucian, eu stiu un lucru: de comportamentul inadecvat al copilului este responsabil parintele, el impune limitele, el ghideaza copilul pana cand acesta isi poate lua propriile decizii. Si tot adultul e responsbil pentru ce mananca acest copil sau pentru ce muzica asculta. Un parinte responsabil isi educa (virgula) copilul in spiritul respectului petru el insusi, pentru ceilalti si pentru natura. Turistul roman este un turist imatur, needucat, care trebuie ghidat si care are nevoie de limite. Cine altcineva sa faca asta daca nu autoritatile? Litoralul nostru este un produs de masa, care atrage mult public needucat. Insa pe langa acest public care poate ca inghite orice, am vazut multe familii cu copii absolut decente, am vazut tineri care sigur nu ascult manele, am vazut persoane rafinate. Cel mai simplu e sa ridicam din umeri, sa dam vina pe mentalitatea consumatorului si sa mergem asa mai departe, ca pe termen scurt e castigator. Si cel mai complicat e sa incercam sa educam turistul, sa facem un pic de planificare strategica si sa gandim pe termen lung.
Avem si noi 200 de km de litoral, si nu suntem in stare sa asiguram minimul de confort turistic pentru o vacanta decenta. Saracii spanioli, ce "napasta" pe capul lor, le-a dat d-zeu peste 1200 de km de litoral si tot lor le-a dat si insulele Canare si Balearele.. Si nici macar nu au manele, saracii! De pretul unei camere, nu mai zic nimic, enorm pentru a nu oferii mai nimic. Cred ca aia care vand porumb fiert lucreaza cel mai legal.
PS – Intrati pe Marina D'or sa vedeti acolo cifre de investitii, pe Peñiscola, pe Benidorm. etc. S-ar putea si la noi, ca suntem recunoscuti de ospitalieri, numai ca tara-i buna si frumoasa – tocmeala este rea.