Despre GDS-uri s-a mai scris pe Turism Market. Vezi articolul aici.
Astazi vreau sa-ti prezint, pe scurt, specificul fiecarui mare GDS (de ticketing) al lumii. Cele mai cunoscute GDS-uri sunt Amadeus, Worldspan by Travelport, Galileo by Travelport si Sabre.
Astazi, aflandu-ne in era internetului, rezervarile din turism se fac in GDS-uri. Cele mai cunoscute GDS-uri sunt cele in care se fac rezervari de bilete de avion (in principal, dar nu exclusiv), iar acestea sunt cele enumerate mai sus.
Acronimul GDS vine de la “Global Distribution System”.
Inainte de existenta GDS-urilor rezervarea unui bilet de avion de exemplu era un proces complex. Companiile aeriene publicau periodic tarifele si orarele de zbor, apoi distribuiau informatiile catre agentiile de turism. Agentia de turism atunci cand avea o cerere de bilet de avion trebuia sa verifice daca una/mai multe dintre companiile aeriene (de la care avea tarife si orare de zbor) avea zbor pe ruta ceruta de client. In cazul in care agentul de turism gasea un orar de zbor potrivit cu cerintele clientului, acesta trebuia sa sune la compania aeriana respectiva sa verifice daca sunt locuri pe cursa respectiva si la ce tarif.
Astazi, din fericire, este mult mai simplu! Avem sistemele de rezervari (GDS-urile) in care avem toate informatiile necesare rezervarii si emiterii unui bilet de avion: aici gasesti tarife pentru majoritatea companiilor aeriene, poti verifica rutele de zbor, tarifele si disponibilitatea locurilor(pe clase de zbor) in timp real.
Sa le luam pe rand.
Amadeus
Este unul dintre cele mai folosite GDS-uri din Romania si din Europa.
Pe langa functia de baza folosita pe piata din Romania, vanzarea biletelor de avion, Amadeus ofera si optiunea LinkHotel unde se pot face rezervari hoteliere.
Amadeus Ticketing inglobeaza ofertele de bilete de avion a peste 300 de companii aeriene din intreaga lume.
Amadeus Ticketing include: emitere de documente de zbor, stock management (baza de date cu numerele biletelor de avion), emitere de bilete de avion de hartie cat si e-Tickets, rapoarte de vanzari, cross selling, rapoarte contabile customizabile.
Amadeus a fost creat in 1987 ca un GDS neutru si a fost fondat de Air France, Iberia, Lufthansa si SAS ca si alternativa Europeana a platformei americane Sabre. Desi initial a fost un parteneriat privat, in 1999 Amadeus a fost cotat la Bursa din Paris, Frankfurt si Madrid.
In anul 2000 Amadeus a fort primul GDS care a obtinut certificarea ISO: 9001:2000.
Worldspan by Travelport
Worldspan este al doilea cel mai folosit GDS din Romania si din 2007 apartine de Travelport (Travelport detine in prezent si Galileo GDS si platforma de rezervari hoteliere Gulliver Travel Associates- GTA).
Worldspan ofera atat posibilitatea de a emite bilete de avion in timp real (ca si Amadeus) cat si cea de rezervare a cazarilor, serviciilor rent a car si a altor produse conexe.
Worldspan a fost creat la inceputul anilor 1990 de catre Delta Air Lines, Northwest Airlines si TWA pentru a acoperi serviciile GDS ale agentiilor de turism din intreaga lume. Worldspan s-a dezvoltat si a aparut pe pietele din America de Nord, America de Sud, Europa si Asia, iar in 2003 a fost vandut catre Citigrup Venture Capital care a vandut mai departe business-ul catre Travelport in 2007.
Galileo by Travelport
Galileo este un CRS (computer reservations system) ce apartine din 2002 de Travelport. Pe langa functia de baza a rezervarii biletelor de avion, Galileo ofera posibilitatea rezervarii biletelor de tren, a croazierelor, a serviciilor de rent a car si a cazarilor.
Galileo isi are radacinile formate inca din 1971, cand United Airlines a creat primul sistem de rezervari sub numele de Apollo. De-a lungul anilor 80 pana la incpeutul anior 90 s-au vandut un numar semnificativ de bilete de avion prin Galileo, iar zborurile companiei United Airlines aveau afisare preferentiala.
Datorita avansarii mari in piata a sistemelor Sabre si Apollo, detinute de American Airlines si United Airlines, Worldspan si Galileo au fost create de alte grupuri de companii aeriene cu scopul de a castiga o cota piata mai mare. Astfel, Galileo a fost format in 1987 de 9 companii aeriene: British Airways, KLM, Alitalia, Swissair, Austrian Airlines, Olympic, Sabena, Air Portugal si Aer Lingus. Ca si raspuns, United Airlines a indepartat sistemul Apollo, ce a fost apoi controlat de Covia.
Galileo International a aparut cand Covia a achizitionat Galileo Europa si a fuzionat cu Apollo in 1992.
Sabre
Sabre (Semi-Automatic Business- Related Environment) apartine de Sabre Holdings si a fost dezvoltat pentru a usura si a automatiza rezervarile companiei American Airlines.
Sabre este folosit d emai mult de 57000 de agentii de turism din intreaga lume si include 88000 hoteluri, peste 400 de linii aeriene, 30 de companii de rent a car, 200 touroperatori si 13 linii de croaziera.
Sabre Holdings este formata din:
– Travelocity: agentie de turism online
– Sabre Airline Solutions
– Sabre Travel Network: global distribution system
– Sabre Hospitality Solutions
Afla mai multe noutati despre tehnologia in turism la conferinta Travel Tech ce va avea loc in octombrie la Cluj.
1. La multi ani, Turism Market!
2. E interesant sa stim in ce conditii prind bine 2 GDS uri diferite in aceeasi agentie. Eu am cateva motive, dar sigur sunt altii mai indreptatiti sa raspunda la aceasta intrebare.
3. La multi ani, Turism Market!
Multumim de urari Oana! Si multumim ca ne esti alaturi!
Fiecare GDS are plusuri si minusuri. Depinde de nevoile fiecaruia.
La multi ani Turism Market.
Felicitari pentru acest proiect si pentru articolele postate. Ati reusit sa creati o comunitate frumoasa aici.
Multumim de urari, Vlad!
GTA nu mai este parte din Travelport, a fost vandut catre Kouni acum 2 ani cred.
Focusul pe hoteluri in cadrul Travelport este acum la Roomsandmore (https://www.travelportroomsandmore.com/) o solutie misto pentru ca aduce pentru prima data (din cate stiu eu) Booking.com alaturi de alti consolidatori “traditionali”.
Nu eram updated cu faptul ca GTA nu mai este parte din Travelport. Mersi de updatare 🙂
Asa este, stiam de Travelport Rooms & More..Numai ca nu am scris de Travelport separat si se pare ca am omis sa mentionez Rooms & More. Mersi de completare!