Obiceiuri de Paste la romani

Au mai ramas cateva zile pana la Paste.

Cu totii suntem prinsi acum cu pregatirile de Paste…asta daca nu am plecat deja sa sarbatorim undeva de 1 Mai.

Anul acesta cei care au putut sa-si ia cateva zile in plus de concediu au legat practic ziua de 1 Mai (“ziua muncii” cum mai este ea numita) cu Pastele si au plecat deja pe la munte sau pe la mare.

Daca ne gandim strict la ziua de Paste, ce reprezinta el pentru romani?

In primul rand, Pastele este, alaturi de Craciun, una din cele mai importante sarbatori de peste an.

Pe langa faptul ca Pastele reprezinta invierea domnului Iisus Hristos, se pare ca aceasta sarbatoare are si alta insemnatate la romani (alte obiceiuri mai bine spus), in functie de regiunea tarii.

Cateva obiceiuri:

  • In Bucovina: fetele se duc in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului.. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Paste, ca sa fie frumoase tot anul. Baietii trebuie sa se duca cu flori la casele unde locuiesc fetele care le sunt dragi, iar ele, pentru a-si arata consimtamantul, trebuie sa le ofere un ou rosu.
  • In Campulung Moldovenesc: In dimineata zilei de duminica, oamenii ies in curtea bisericii, se aseaza in forma de cerc, purtand lumanarile aprinse in mana, in asteptarea preotului care sa sfinteasca si sa binecuvanteze bucatele din cosul pascal. In fata fiecarui om este pregatit un cos in care sunt asezate, pe o farfurie: seminte de mac (ce vor fi aruncate in rau pentru a alunga seceta), sare (ce va fi pastrata pentru a aduce belsug), zahar (folosit de cate ori vitele vor fi bolnave), faina (pentru ca rodul graului sa fie bogat), ceapa si usturoi (cu rol de protectie impotriva insectelor). Deasupra acestei farfurii se aseaza pasca, sunca, branza, ouale rosii, bani, flori, peste afumat, sfecla rosie cu hrean, si prajituri. Dupa sfintirea acestui cos pascal, ritualul de Paste se continua in familie.
  • La Calarasi, la slujba de Inviere, oamenii aduc in cosul pascal oua rosii, cozonoc si cocosi albi. Cocosii sunt crescuti pentru implinirea acestei traditii. Ei vestesc miezul noptii: datina din strabuni spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a inviat! Cel mai norocos este omul al carui cocos canta primul. Este un semn ca, in anul respectiv, in casa lui va fi belsug. Dupa slujba, cocosii sunt daruiti oamenilor saraci.
  • In Maramures, zona Lapusului. Dimineata in prima zi de Paste, copiii pana in 9 ani merg la prieteni si la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste fiecarui urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si ureaza gospodarilor “Sarbatori fericite!”. La aceasta sarbatoare, pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa nu fie discordie tot restul anului.
  • In Tara Motilor, in noaptea de Paste se ia toaca de la biserica, se duce in cimitir si este pazita de tinerii din sat. Iar daca nu au pazit-o bine, si a fost furata, sunt pedepsiti ca a doua zi sa dea un ospat, adica mancaruri si bauturi din care se infrupta atat “hotii”, cat si “pagubasii”. Daca aceia care au incercat sa fure toaca nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati ospatul.
  • In Tara Barsei, in jurul Brasovului, se face o petrecere care aduna intreaga comunitate – obiceiul Junii Brasovului. Grupurile de tineri, organizate asemeni cetelor de calusari sau de colindatori, cu vataf si casier, strang oua de la tinerele fete, dupa care se merge catre Pietrele lui Solomon, la picnic, unde vor avea loc intreceri. Cea mai cunoscuta si indragita dintre ele este aruncarea buzduganului.
  • In Moldova, in dimineata urmatoare dupa noaptea Invierii se pune un oua rosu si unul alb intr-un bol cu apa ce trebuie sa contina monezi, copii trebuie sa si clateasca fata cu apa si sa si atinga obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogatii.

O alta traditie bine impamantenita la noi, la romani este.. Venirea Iepurasului.

Daca in luna decembrie il avem pe Mos Nicolae care lasa dulciuri (in special) in ghetute si pe Mos Craciun care lasa jucarii sub bradul de Craciun, de Paste avem un Iepuras care aduce cadouri copiiilor (cadourile constau in special in haine, cel putin in zona de sud a Romaniei, in Muntenia).

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response