Online vs offline in turism

Stateam zilele trecute si ma gandeam la cat de multe noutati avem zilnic in turism.

In fiecare zi mai aflam de o noua aplicatie, de un nou sistem de rezervari. Astazi avem o multime de oportunitati. Avem produse care mai de care mai diferite si oferim clientilor nostri o multime de lucruri.

Astazi se vorbeste de rezervari cu confirmare pe loc, de garantii, allotment si rezervari on request.

Astazi TIMPUL este foarte important si cu cat oferi servicii mai rapid si profesionist clientilor tai cu atat e mai bine.

Ma intreb…cum a functionat oare turismul pana sa apara internetul?

Imi amintesc si acum prima vacanta pe care am avut-o in afara tarii. A fost un circuit cu destinatia finala Paris. Un circuit cu autocarul pe care mi-l amintesc si astazi.

Stiu ca fusesem la targul de turism in acel an in cautare de oferte. Stransesem o multime de pliante (doar cu circuite) pe care le-am studiat apoi. Pana la urma am mers intr-o agentie de turism din Pitesti (eu sunt din Pitesti daca nu stiati) si am facut rezervarea. A fost foarte interesant as putea spune…si distractiv..insa, asa erau lucrurile atunci. Nu lucram in turism in acel moment, eram studenta.

Stiu ca mi s-a spus sa astept. Agentul de turism respectiv statea la un birou….pe care avea un dosar cu oferte printate (alb negru, fara poze), un caiet si un telefon fix 🙂

Alesesem deja de acasa circuitul si vroiam sa vad daca mai sunt locuri. Asa ca am luat loc si am asteptat. Respectivul agent a inceput sa sune la agentia partenera sa intrebe de disponibilitate. A sunat ceva timp, apoi mi-a spus ca mai erau locuri. Eu eram deja convinsa de acasa ca vreau sa merg in acel circuit asa ca am incheiat contractul cu turistul si am platit avansul… n-a fost nevoie de cineva care sa-mi “vanda” efectiv pachetul respectiv.

Numai cand imi amintesc acel birou si acel caiet pe care nota agentul respectiv ….nu stiu daca sa rad sau sa plang. Astazi nu-mi imaginez asa ceva!

Astazi noi oferim clientilor nostri o multime de lucruri, am creat in timp alte asteptari iar lucrurile par a fi din ce in ce mai interesante.

Mi-a placut mereu sa lucrez in turism…. De cand am inceput eu existau calculatoare in agentii 🙂 deci nu am cunoscut varianta rezervarilor offline 🙂 Mi-a placut sa pot arata clientilor mei destinatia pe care le-o recomandam, sa ii ajut sa-si aleaga hotelul sau circuitul cel mai potrivit dorintelor lor. Mi-a placut sa am cat mai multe optiuni si servicii suplimentare sa ofer clientilor mei tocmai pentru a creste valoare adaugata a serviciului oferit. Cea mai mare multumire am avut-o cand se intorceau clientii mei din vacanta si ma sunau sa-mi spuna cum a fost. Nu apucam sa ii sun eu…ma sunau ei pentru ca erau incantati de vacanta. Era un sentiment minunat 🙂

Vreau sa stiu parerea ta legata de turismul online si cel offline. Este clar ca viitorul sta in online, insa mi-ar placea sa aud povestea ta. Te-ai lovit de vechile practici din turism? Eu nu le-am cunoscut prea bine insa mi-ar placea sa stiu mai multe lucruri despre asta.

PS: Pe 10 aprilie are loc una din cele mai mari conferinte dedicate turismului, Social Media & Mobile Strategies. Afla ce-ti aduce SM & MS Conference for Travel Industry si intra in competitia pentru o invitatie gratuita la eveniment

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

11 Comments

  1. Eu am inceput tot offline; aveam totusi o mica tehnica la birou – o masina de scris; pe care am refuzat sa o folosesc 🙂
    Scriam faxurile de mana, recomandam hoteluri din ce imi povesteau colegii sau turistii, asta pana am inceput sa le cunosc.
    Cand am trecut la mailuri … le verificam o data pe zi, ca era greu cu dial-up.
    Din fericire n-am prins perioada in care faxurile se trimiteau de la oficiul postal sau romtelecom.
    In schimb un coleg si-a luat o teapa cu o rezervare telefonica facuta la o vila si care a fost “confirmata” de bucatareasa, ca ea raspunsese la telefon!

  2. Si dupa cum spunea si Alin….povestea este lunga…. Fac parte din generatia care “limbea” cataloage alb negru si scria biletele de avion ….Nu sunt o nostaligica a acelor vremuri dar….Se spune ca o vacanta este un vis, un vis pentru care faci niste eforturi sa-l transformi in realitate. Nimeni si nimic nu ar trebui sa transforme visul in cosmar. O vacanta nu este un cartof…alegi destnata dar nu poti sti ce si cum pana cand nu ajungi acolo iar uneori este prea tarziu! Este firesc sa evoluam, este firesc sa reducem efortul cautarilor din agentie in agentie la fel cum este firesc si pentru agentii sa-si minimizeze cheltuielile cu personalul apeland la “anagajatul electronic”. Si totusi…..Visam frumos atunci cand ne culcam intr-un pat comfortabil, in camera este o atmosfera placuta……… pe scurt atunci cand ne simtim invaluiti de un anumit fel de caldura. Aceasta caldura nu o ofera “angajatul electronc”. Nu as concepe in ziua de azi lucrul fara calculator intr-o agentie de turism si totusi….clientii au nevoie de caldura oferita de o conversatie cu un agent de turism bine pregatit. Am sustinut mereu ca agentul de turism trebuie sa fie un educator pentru client pentru ca un client educat va sti sa aprecieze produsul turistic la adevarata valoare. In zua de azi este inca nevoie de agentul de turism ….si parca nu l-as numi “offline” ci poate “offline mereu on line”. Voi incheia cu o amintire placuta vis a vis de importanta agentului atat pentru client cat s pentru agentie…Aveam o colega, Marilena, un agent de turism fantastic-vorbitoare a 3-4 lmbi straine, cunoscatoare a produsului turistic (fire autodidacta se documenta temeinic), buna cumunicatoare…ei bine, Marilena, avea puterea sa convinga un client care intra in agentie hotarat sa plece in Egipt ca vacanta ideala pentru el este in Hong Kong! Si omul pleca in Hong Kong si revenea fericit ! Fericit era si patronul pentru ca fara acel loc vandut in Hong Kong nu ar fi putut face grupul…..Un calculator nu poate face asta…calculatorul ofera dar nu poate convinge!

  3. Si daca esti revanzator si ai clientul langa tine, care doreste sa mearga in nu stiu ce vacanta, nu dai tel la tur oparator sa-l intrebi daca mai sunt locuri, ca informatia sa vina mai repede decat pe email? Nu prea vad ce este atat de demodat asta cand este foarte actual… Doar tehnologia s-a inbunatatit si atat…

    1. O data cu imbunatatirea tehnologiei s-a marit si “spatiul de lucru al consultantului de turism”. Astazi este mult mai usor sa oferi informatii de calitate clientilor tocmai datorita acestor imbunatatiri

  4. Practic in ziua de azi nu prea mai poti face o diferenta clara intre online si offline, clientul fiind cel care decide cat de mult interactioneaza cu agentia de turism sau cu agentul sau de turism online sau offline. Internetul a eliminat necesitatea unui spatiu fizic fix pentru a avea conversatia cu agentul de turism, pentru a cauta informatii sau pentru a plati. Dar in cele din urma,chiar daca vorbim de online si offline, totul depinde tot de persoane. Si in comunicarea online cat si in conversatiile fata in fata cu agentul de turism se poate comunica atat prin imagine, gesturi si voce. Si in ambele cazuri, totul depinde de cat bine comunica agentul de turism pentru a ajuta turistul sa-si aleaga vacanta ideala. Practic ambele nu se exclud, ci sunt complementare. Nu stiu cat de mult online-ul reduce cheltuielile agentiilor de turism, pentru ca tehnologia nu online-ul nu este neaparat ieftin, dar cu siguranta a adus multe oportunitati pentru agentii.
    Eu nu am cunoscut acea epoca, dar cand am fost la agentie a trebuit de mult ori sa improvizez cand tehnologia dadea probleme, conexiunea la Internet era proasta, faxul nu mergea, site-ul furnizorului nu functiona etc. Tehnologia este foarte utila, dar fara persoane nu valoreaza nimic :).

  5. Si in ziua de azi se utilizeaza pix si caiet, nu cred ca exista vreun agent care a renuntat definitiv la ele.

  6. Chiar daca progresul informatic a facut ca agentiile de turism sa-si reduca din personal pe motiv ca online-ul le reduce din cheltuieli , consider ca Omul este cel care transmite , cel care observa comportamentul clientului si in final cel care mentine legatura dintre client si agentie…..indiferent daca aceasta din urma este touroperatoare sau revanzatoare……..normal ca nu ne mai putem intoarce la “un dosar cu oferte printate (alb negru, fara poze), un caiet si un telefon fix”……dar nici nu putem spune ca turism inseamna “un calculator , niste mobile , un cont de facebook si sa fii online pe yahoo messenger”(parerea mea)………chiar daca pe viitor nu o sa mai fie cautati agentii de turism pe motiv ca smartphonurile au preluat responsabilitatilor lor , consider ca piata ar trebui sa se dezvolte prin mentinerea legaturii “umane” dintre cele doua parti participante ……eventual sa se introduca un nou cod in Revisal “Consilier in turism” iar liceele specializate pe turism sa aiba in programa scolara mai multe ore de practica !!!

    1. Asa este, Andreea, factorul uman este cel mai important atunci cand vine vorba de consultanta si nu poate fi inlocuit cu nimic.

      Ma bucur insa ca acum avem “instrumente de lucru” si ca putem gasi usor si rapid informatiile pentru clientii nostri. Totodata si plaja de oferte s-a marit, astazi putand sa oferim servicii din ce in ce mai diverse cu confirmare imediata.

Leave a Response