Cipru este o insula unde timpul parca nu exista, viata capata noi sensuri iar oamenii care intra in contact cu atmosfera de aici se intorc schimbati.
Si vine intrebarea: De ce?
Nu pot sa raspund decat din punctul meu de vedere. Pentru ca sunt atat de multe locuri incarcate de legende si mister, pentru ca intr-o zi poti sa traiesti si sa experimentezi atat de multe incat la sfarsitul zilei sau al noptii ajungi sa te intrebi “cum e posibil?”…
Voi povesti azi despre Paphos, un oras situat in partea de sud-vest a Ciprului, unde pare ca timpul s-a oprit. Poti sa ajungi dintr-un capat in altul al insulei in nu mai putin de 3 ore cu autocarul si 2 ore cu masina.
Inca de la primii pasi facuti ai sentimentul ca intri in alta lume. Autocarul opreste langa portul din oras, prin urmare o plimbare prin port a fost prima activitate pe care am facut-o aici. In cateva clipe am fost incojurata de mirosul de mancare, arome si mirodenii, privelistea unei mari atat de clare incat se pot admira pestisorii de pe fundul marii.
Am ales sa iau micul dejun in unul din multele restaurante care atrag prin incadrarea armonioasa in aerul mediteranean. Am fost mai mult decat norocoasa primind o masa chiar langa mare, avand o priveliste greu de descris in cuvinte, diferite tipuri de yacht-uri, barci, vapoare ancorate in port si care asteptau sa porneasca spre o noua zi. Culoarea marii este de un verde smarald, absolut magica!
La aproximativ 100 de m din port, se afla castelul din Paphos. Acesta a fost construit ca si o fortareata bizantina avand rol de aparare a portului. Taxa de intrare este de 2,50 euro si se poate vizita intreaga cladire. De pe acoperisul castelului (acesta fiind accesibil fara probleme) se poate admira privelistea portului si a orasului, asa ca se merita efortul de a urca pana aici chiar pe o caldura de 40 ° C.
Cand spui prima data Paphos, toata lumea iti spune de locul de nastere al Afroditei, zeita dragostei in mitologia greaca. Petra tou Rominou este numele fascinantului loc si pot sa spun doar atat: Este cu adevarat magic!
Din centrul orasului sunt autobuze care circula regulat spre Petra tou Rominou, iar pretul unui bilet dus-intors este 3 euro. Pentru ca am pierdut autobuzul si nu mai aveam timp sa il astept pe urmatorul ca sa ajung sa ma si intorc la timp, am luat un taxi. Pretul a fost negociabil ajungand la 30 de euro/drum. Cu autobuzul se ajunge in aproximativ o ora, iar cu taxiul in 25-30 de minute.
Cand am ajuns in sfarsit la destinatie, am inteles de ce toata lumea vorbeste despre acest loc.
Inca de la prima privire iti da sentimentul ca ai calcat intr-un loc de legenda. Stancile care se ridica din mare, albastrul marii, valurile, plaja acoperita de pietre de diferite dimensiuni, lucioase, dealurile care inconjoara marea, totul este imbinat perfect. Pe langa legenda nasterii Afroditei, mai exista una legata tot de iubire desigur. Se spune ca cine intra in valurile marii, se indragosteste de prima persoana de sex opus pe care o vede. Eu nu pot decat sa confirm legenda…
De ce sa le recomandam turistilor acest oras daca ajung in Cipru?
- pentru multitudinea de experiente pe care le pot trai;
- pentru ca vor descoperi o lume aparte, legendara, magica;
- pentru aroma si culoare;
- pentru o lectie de istorie si cultura;
- pentru ca este unul dintre cele mai renumite orase din Cipru.
Acesta este doar unul din locurile care confera Ciprului atat de multe fete si care te face sa descoperi ca timpul chiar este irelevant aici.
Mai multe voi povesti in articolele viitoare. Si pentru ca este primul meu articol din acest sezon, vreau sa spun ca ma bucur sa va regasesc atat pe voi cititorii nostri, dar si pe colegii mei din Turism Market!
Credit foto: unsplash.com