Perioada de practica – decisiva pentru cariera ta in turism

Te afli inca pe bancile scolii. Ti-a placut mereu sa calatoresti, te-a fascinat chiar gandul ca ai putea face din viata ta o calatorie continua si de aceea ai ales o cariera in turism.

Mai ai putin si termini scoala si in curand trebuie sa iti iei in maini propria viata. Stii ca vrei sa ai o cariera in turism insa nu stii exact incotro sa o apuci:

  • Ai alege o agentie de turism pentru ca stii ca activitatea va fi foarte dinamica (sunt atatea produse turistice diferite si nu ai cum sa te plictisesti fie ca alegi o cariera de ghid de turism, de consultant in turism sau o cariera de om de comunicare in turism sau management!).
  • Sau ai alege o cariera in ospitalitate sau in restauratie. Poate visezi sa lucrezi in cele mai mari lanturi hoteliere din lume sau sa iti faci tu o pensiune la un moment dat pe care sa o personalizezi foarte mult si sa atragi doar un anumit tip de clientela.
  • Sau poate unul dintre marile restaurante ale lumii te atrage si vrei sa iti creezi o cariera in acest domeniu.

Indiferent de domeniul ales, toate cele de mai sus apartin turismului. Unele joburi sunt mai dinamice si mai creative, insa altele au taskuri bine determinate si fixe (nu se prea schimba de la un sezon la altul).

Depinde de tine ce alegi sa faci. Aminteste-ti un singur lucru: atunci cand alegi sa faci ceva toata viata , alege ceva ce te pasioneaza. Ceva ce stii clar ca vei face si peste 5- 10-15 ani. Ar fi minunat daca ti-ai face un plan al carierei, ca sa stii unde vrei sa ajungi. Daca iti pui in minte ca peste 10 ani vrei sa… (pune aici ce vrei tu) iti va fi mai usor sa imparti cei 10 ani in perioade mult mai mici (de la luni la 1-2 ani) in care sa stii ce sa urmaresti ca sa treci la nivelul urmator si sa te apropii pas cu pas de implinirea dorintei tale de peste 10 ani.

Atunci cand incepi o cariera s-ar putea sa fii putin confuz, sa nu stii exact ce vrei. Ce poti face in acest caz? Incearca mai multe (in domeniul ales de tine)!

Cat inca esti la scoala poti face practica pe toate ramurile turismului. De exemplu, poti alege o perioada de practica (sau internship) intr-o agentie de turism, intr-un hotel/pensiune sau intr-un restaurant. Daca vrei sa le incerci pe toate nu te opreste nimeni sa iti stabilesti cate o perioada pentru fiecare.

Este insa important sa stai suficient timp in fiecare perioada de practica (minim 2 luni) astfel incat sa inveti ce se face in cadrul fiecarui tip de companie.

Bineinteles si companiile pot fi foarte diferite:

  • agentiile de turism pot si mari sau mici, insa de la fiecare ai ceva de invatat(intotdeauna altceva :); gasesti mai multe in articolul “Unde inveti mai mult: intr-o agentie de turism mica sau intr-o agentie mare?”  )
  • hotelurile pot fi micute sau pot fi hoteluri de lant, hoteluri ce functioneaza dupa niste proceduri bine stabilite
  • poti incerca o practica la o pensiune insa si aici vei avea activitati total diferite decat le-ai avut la un hotel(in unele cazuri cateva dintre activitati se aseamana)
  • poti merge in practica la un restaurant/pub/cafenea; in functie de specificul activitatii fiecarei unitati de acest gen vei invata lucruri asemanatoare sau diferite. Una este sa lucrezi intr-un restaurant de lux cu meniuri si produse alese si alta este sa lucrezi intr-o cafenea ce serveste doar bauturi si ceva dulce sa spunem. Pe de alta parte activitatea fiecaruia este diferita si interesanta.

Dupa cum spuneam, depinde ce iti doresti tu. Daca iti stabilesti bine directia in care mergi ai toate sansele de reusita. Daca stai in bataia vantului si te gandesti ca vrei doar in job in domeniul X pentru ca asa ai vazut tu la altii  nu e ok. Fiecare om care are succes intr-un domeniu sau altul se afla acolo pentru ca a stiut ce vrea si nu pentru ca s-a luat dupa o persoana sau alta.

Vrei sa ai succes in ceea ce faci? Alege sa faci ceva ce iti place si ceva ce iti va placea peste ani. Daca te gandesti la motivul pentru care te-ai trezi dimineata pentru toata viata ta, care ar fi acela? Raspunsul la aceasta intrebare iti va arata directia spre care trebuie sa te indrepti.

Experienta este foarte importanta atunci cand vrei sa faci o cariera. Spuneam acest lucru si in articolul “Cat de importanta este experienta in turism?“. Atunci cand esti la inceput de drum insa, singur aexperienta la indemana este o perioada de practica sau de internship.

Cu te ajuta aceasta perioada de practica/internship?

  • In primul rand te ajuta sa iti definesti ceea ce iti doresti pe viitor, te ajuta sa iti stabilesti directia si cariera pe care o vei urma.
  • In al doilea rand te ajuta sa “furi” meserie de la altii. Stii bine ca la scoala inveti doar teorie, iar teoria aceasta nu merge mana in mana cu practica. Scoala te invata baza, de restul de ocupi singur, invatand singur, in timp ce lucrezi.
  • In al treilea rand te ajuta sa ai o imagine de ansamblu asupra activitatilor din domeniul ales (turism) si sa decizi in ceea ce priveste cariera ta.

Spune-mi te rog daca ai incercat deja o perioada de practica sau spre ce fel de practica te indrepti. Ai fost multumit, ai invatat lucruri noi, ti-au fost implinite asteptarile? Cu ce obstacole te-ai intalnit? Ce ti-ai dori sa fie diferit? Lasa-mi un comentariu mai jos si iti voi raspunde in cel mai scurt timp.

Credit foto: unsplash.com

Tags : agent de turismcariera in turismCarmina Nitescuconsultant de turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

10 Comments

  1. Articolul tau mi se pare foarte util.Insa as dori sa aflu care este sfatul tau pentru persoanele care doresc sa inceapa o cariera in domeniul turismului la varsta de 35 de ani, de exemplu. Care este punctul din care pot incepe?

    1. Camelia, poti incepe o noua cariera la orice varsta. Nu exista o limita. Singura limita care exista este cea pusa de tine 🙂

      Ce recomand unei persoane de 35 de ani care vrea sa inceapa o cariera in turism? In primul rand sa studieze putin domeniul inainte de a se apuca de acest lucru. Sa invete, sa afle cum este domeniul turismului, in ce ramura a acestuia i-ar placea sa lucreze si sa decida daca ii este potrivita o astfel de cariera.

      In demersul de a afla cum este domeniul poti sta de vorba cu oameni care deja lucreaza de cativa ani. Vorbeste cu oameni din toate pozitiile unei companii, nu numai cu un manager sau cu o persoana aflata pe un post de entry level. Ca sa iti dai seama cum functioneaza lucrurile trebuie sa ai o imagine de ansamblu.

      Experienta de viata si de lucru de pana la 35 de ani te poate ajuta sa intelegi mult mai repede si mai bine un nou domeniu.

      O persoana tanara, de 20 de ani sa spunem, nu are aceasta experienta de viata si trebuie sa se ghideze dupa alte lucruri.

      O persoana de 35 de ani poate cantari si mai bine situatia: vrea o schimbare in viata si in cariera si se hotaraste sa incerce un mediu nou. Foarte bine! Mult succes in continuare! Ai toate sansele de reusita daca iti doresti cu adevarat!

  2. Eu am trecut prin doua perioade de practica si am cateva sfaturi pentru toti studentii sau cei care fac formare profesionala si trebuie sa-si faca stagiul intr-o companie. In primul rand sa aleaga cu multa atentie compania, sa se intereseze la alte persoane care au facut practica in acea companie sau lucreaza acolo si daca se poate sa consulte balantul fiscal al companiei (daca are profit, cifra de afaceri). Nu vreau sa generalizez, dar la nivel european este destul de raspandita practica de a folosii stagiarii in sezoanele de varf pentru munca, fiind considerati resurse umane gratuite sau cu un cost foarte redus (in unele tari companiile nu retribuiesc stagiarii sau sunt obligate sa dea salariul minim pe economie, exemplu Marea Britanie si Franta). Este important sa te interesezi inainte daca compania respectiva are un program de formare, pentru ca sunt destule companii care folosesc stagiarii pentru munca care nu vor sa o faca ceilalti angajati: curatenie, facut copii de pe documente si organizarea lor, etc. Daca intri o companie cu probleme financiare, care cel mai probabil are si un program de restructurare a personalului, poti fi privit de angajatii companiei ca o amenintare si vor refuza sa te invete ceva si cel mai grav perioada ta de practica poate fi intrerupta pentru ca firma a dat faliment. Sunt de asemenea companii mari care si-au creat propiile scoli de formare profesionala, in care oamenii platesc sume destul de mari de bani pentru a se forma sau acestea primesc subventii de la stat si apoi ii folosesc pe stagiari in sezonul de varf ca forta de munca gratuita sau ieftina. Este o situatie intalnita in hostelarie, pentru chelneri, ospatari, bucatari si receptioneri. Asa ca aveti grija ce scoala alegeti. Iar in aceste companii iti arati nemultumirea, vei fi amenintat cu o evaluare negativa. Perioada de practica poate fi intr-adevar foarte folositoare, dar trebuie sa o incepi cu multa dorinta de a invata ceva, fie chiar si prin observare (daca cei din companie nu vor sa te invete), fara iluzia ca acea companie te va angaja (destule companii se folosesc de aceasta iluzie pentru ca stagiarii sa-si dea maximul interes la locul de munca) si cu multa rabdare. De asemenea, in momentul contactului cu compania nu trebuie sa-ti fie teama sa pui intrebari despre ce iti ofera si sa negociezi cu aceasta.

    1. Multumesc Vasilica pentru completare.
      Da, este foarte important si cum alegi compania la care faci practica tocmai ca sa nu ai probleme pe viitor. Voi face un articol viitor pe acest subiect 🙂

      Ce am vrut sa subliniez in acest articol a fost importanta practicii in turism, sa stie toti studentii de ce e bine sa se gandeasca la cariera lor si sa incerce o practica sa vada daca li se potriveste domeniul respectiv.

      Ca orice alt domeniu si turismul are plusurile si minusurile sale iar unele dintre partile mai putin bune sunt selectarea personalului(angajat sau in practica). Depinde de la o companie la alta si depinde si de angajatul/studentul respectiv(ce accepta si ce nu, daca se face inteles de la inceput cu ce isi doreste sa faca si daca firma respectiva ii poate oferi acel lucru sau nu). Este o poveste intreaga aici pe care o voi trata intr-un articol viitor.

  3. D-soara Carmina Nitescu,
    Am urmarit cateva din articolele d-voastra, din pura curiozitate……profesionala.
    Am urmarit see you atentie sfaturile d-voastra catre d-na Camelia, care la varsta de 35 de ani este pusa in situatia de a-si schimba locul de munca, probabil, si doreste sa inceapa o cariera in turism, de aceea a apelat la d-voastra considerandu-va specialist in domeniu.
    Ceea ce i-ati prezentat d-voastra d-nei Camelia, in termeni mai reci se numeste ,, abureala"!
    Era mai simplu sa-i recomandati sa caute pe net furnizorii de formare profesionala, de la care ar fi primit cele mai adecvate sfaturi, urmand apoi ca dansa sa opteze. Sunt foarte multe persoane care urmeaza aceasta cale, de varste diferite si situatii identice, in a-si gasi un alt domeniu de activitate. Asta se numeste simplu….RECONVERSIE PROFESIONALA.
    Cred ca de asemenea sfaturi avea nevoie d-na Camelia.
    Conform unui pasaj dintr-un articol unde pomeneati de ,,….importanta experientei", mai ales in domeniul turismului, m-a determinat sa fac aceasta interventie. Din motiv de…..experienta personala in domeniu. Si see you dorinta sincera de a the un sfat util. Unii oameni , in anumite momente au nevoie de sfaturi utile nu de povesti sau consideratii generale.
    Cu respect pentru d-voastra si succes d-nei Camelia in noua cariera.
    M.K.

Leave a Response