Profilurile profesionale noi din industria turismului

La inceputul lui aprilie, Hosteltur (mediu de comunicare pentru industria turismului din Spania), a publicat rezultatele unui raport realizat de Ministerul Muncii din Spania in care se arata ca mediul 2.0 va duce la redefinirea multor profiluri profesionale din industria turismului.

Conform acestui raport pana in 2015 se vor produce urmatoarele schimbari:
• O crestere in ocuparea fortei de munca de catre tehnicieni in calitate si managementul mediului ca urmare a unei progresive si masive implementari a normelor ISO 9000 si ISO 14000, atat in hoteluri cat si in restaurante.
• In domeniul Planificarii si Managementului Destinatiilor, o crestere in ocuparea fortei de munca de specialisti in management, planificare si dezvolatare a destinatiilor turistice. Acesta este un nou profil profesional capabil sa defineasca o destinatie turistica, stabilind bazele pentru gestiune, planificare si promotie cu criterii de durabilitate.
• In domeniul comercial, o crestere in ocuparea fortei de munca de specialisti in marketing si comunicare turistica, implicati in dezvoltarea productului, prin dezvoltarea si gestiunea unei oferte competitive puternice in acele segmente considerate strategice.

Privind spre orizontul 2015-2020, si ca urmare a noilor tendinte, care vor castiga putere in industria turismului, apar o serie de profile emergente si, de asemenea, necesitatea de a schimba profile traditionale care au nevoie de un proces important de adaptare in abilitatile lor.

Printre profilele emergente ies in evidenta urmatoarele:
• Planificator de destinatii turistice: responsabil pentru elaborarea strategiei de imbunatatire a competitivitatii destinatiei, identificarea caracteristicilor sale distinctive si relansarea sau consolidarea destinatiilor.
• Revenue manager: responsabil pentru strategia de preturi a camerelor, spatiilor functionale, etc in hoteluri incorporand concepte dinamice.
• Channel manager: responsabil pentru gestionarea, in scopuri comerciale, a diferitelor canale de distributie ale companiei.
• Community manager: responsabil pentru gestionarea comunitatilor virtuale si a retelor sociale cu scopuri comerciale sau de marketing.
• Manager cultural: reponsabil pentru identificarea si punerea in valoare a elementelor culturale ale unei destinatii.
• Manager de inovare: responsabil pentru inovare in companie; in cele mari ar fi un loc de munca, dar in cele mici ar fi un element incorporat in cultura companiei.

Printre profilurile care trebuie redefinite ies in evidenta in acest raport:
• Angajatii in marketing si vanzari: responsabili de vanzari si marketing in companie, care domina atat mediul 2.0 cat si restul canalelor traditionale.
• Relatii publice: responsabil de relatiile publice ale companiei, ce trebuie sa domine atat mediul 2.0 cat si canalele traditionale.
• Manager de brand (Branding): responsabil pentru crearea si consolidarea brandului corporatist, mai ales in mediul Web 2.0.
• Responsabil al departamentului MICE: necesita personal cu profiluri foarte complete cu cunostinte specifice in diverse domenii.
• Manager de cladiri turistice: responsabil pentru mentinerea instalatiilor turistice, cu cunostinte in functionarea unitatii.
• Manager de resurse energetice si hidraulice: responsabil pentru functionarea eficienta si intretinerea instalatiilor de energie si utilizarea durabila a resurselor de apa.

Pe de alta parte, in zona agrementului va fi o cerere de profiluri noi din domeniul TIC cum ar fi manageri de informatie si arhivare digitala; sau specialisti in augmented reality, pentru dezvoltarea de aplicatii si utilizarea de tehnologii avansate in domeniul TIC.

Eu cred ca cea mai mare crestere, in ultimii ani, s-a inregistrat in industria turismului in profesiile de Revenue Manager si Community Manager. Insa atat aparitia noilor profiluri cat si redefinerea celor traditionale aduc o provocare importanta: adaptarea educatiei si formarii profesionale. Din experienta si informatiile mele de pana acum, Europa este deficitara la acest capitol, cu mici exceptii. In universitatile publice, noile profiluri sunt practic inexistente. Cele private au inceput sa ofere o formare in cateva din aceste profluri profesionale, dar pretul lor este foarte ridicat si inca nu exista niste standarde ca sa stii daca multe din aceste oferte sunt de calitate.

Ce parere aveti de profilurile prezentate de acest raport? Credeti ca acestea sunt profilurile profesionale pe care industria turismului va avea nevoie in viitor? Ce alte profiluri ati adauga?

Credit foto: unsplash.com

Tags : cariera in turismrecrutare turismVasilica Margalina

Leave a Response