Subiectul “blogosfera de turism” a fost unul dintre subiectele favorite ale anului 2012 si nu doar pentru Turism Market.
S-a scris mult despre bloggerii de turism, ne-am vazut intre noi de cateva ori, ne-am promovat unii pe altii, ne-am apreciat proiectele, ne-am mai intepat usor, insa am inteles ca piata e mica dar totusi mare si ca fiecare isi are locul lui.
Pana la urma, entitatea asta care s-a cristalizat anul trecut, a inteles ca pentru toti exista o deviza comuna, care e mai usor de atins impreuna decat individual: aceea de a ajunge in inima industriei de turism, de a lupta cu prejudecata ca bloggerii sunt niste boemi care incurajeaza calatoritul pe cont propriu- care contravine business-uului agentiilor de turism si cu convingerea ca nu vor schimba mare lucru in turism.
O sa dau, scurt, un singur exemplu de care m-am lovit personal, cand vorbim de metalitati: dupa publicarea articolului meu in care faceam succint o analiza de comunicare a catorva dintre blogurile de pe piata si in Revista ANAT, am fost contactata de ANAT pentru ca unul dintre membrii sai ( agentie de turism relativ importata din tara), s-a revoltat sincer vizavi de faptul ca eu promovez bloggerii de calatorii. Bloggeri care nu au cel mai prietenos mesaj la adresa agentiilor de turism, ba mai mult, le fac concurenta.
Mi-au fost solicitate in scris explicatii la adresa articolului, dupa care am avut pe mail o discutie din ce in ce mai prietenoasa cu membrul ANAT, dar toate argumentele mele in favoarea blogosferei de turism au fost in zadar, ne-am despartit fiecare cu convingerile proprii de la inceputul discutiei. Probabil sunt zeci de astfel de exemple in Romania, insa neexprimate frontal.
O suferinta personala daca vreti, vizavi de maturitatea pietei de turism (si vorbesc aici de pioni mari, atat din public cat si din privat) este legata de faptul ca Turism Market se gaseste rareori pe lista vreunui eveniment de comunicare din industrie. Si vorbesc aici si de cele la care omisiunea este deliberata (pentru ca Turism Market nu este doar un microfon prin care ajung pe piata stiri din turism, ci o entitate care analizeaza fapte si vorbe si emite opinii, nu intotdeauna favorabile) si de cele care nu dau 2 bani pe reviste pur online si de cele care habar n-au ca asa ceva exista.
Bloggerii de industrie (adica specialistii) nu sunt pe listele asociatiilor de turism cand se organizeaza targuri de turism, de exemplu, articolele lor nu sunt incluse in revista presei care merge catre membri, pentru a nu fi considerate partinitoare, ministerul de turism organizeaza conferinte de presa cu presa generalista. ETC. Cu rarele exceptii de rigoare.
Comunicarea nu este unul dintre punctele forte ale turismului nostru, insa asta se va schimba. Bloggerii nu sunt dusmanii nostri, nu sunt nici concurentii nostri, sunt doar niste oameni care ne pot ajuta sa ne comunicam mai bine intentiile, strategiile, produsele. Daca vorbim de B2C, bloggerii au ajuns acolo unde companiile, asociatiile si autoritatile de turism isi doresc sa ajunga, dar mai au cale lunga: in emotionalul turistului. Emotionalul turistului nu este acolo unde se ia decizia de a cumpara cu 2 lei mai ieftin, ci acolo unde il inspiri pe turist, unde il ajuti sa viseze, unde ii confirmi valorile sau unde vine sa-si intalneasca aspirationalul.
Ce vreau de fapt sa spun aici? Vreau sa spun ca eu cred in schimbarea de mentalitati in piata de turism. Dati-mi voie sa cred ca de fapt prejudecata este sinonima cu lipsa informatiilor, cu lipsa experientelor pozitive. Daca facilitam accesul la informatii, la idei, la practici de succes, vom avea o piata mai isteata, mai deschisa la minte si mai curioasa sa experimenteze.
In sensul asta, astazi mi-am propus sa proiectez cateva exemple in care bloggerii de turism (fie ca sunt de destinatii sau de specialitate/de industrie) pot schimba relatia noastra cu turistul, indiferent din ce zona a industriei suntem.
O sa parasesc segmentul operatorilor de turism, unde constientizarea rolului comunicarii prin intermediul blogurilor de turism a castigat deja cateva batalii. Voi merge mai sus, unde munca abia incepe: la autoritatea nationala de turism si la asociatiile de turism.
1. Brandul turistic al Romaniei
Orice companie, mai mica sau mai mare, dupa ce isi definitiveaza brandul, are (sau ar trebui sa aiba) o etapa de comunicare interna. In care sa le povesteasca oamenilor, de la cel mai inalt nivel pana la portar, despre tot ceea ce sta in spatele acelui brand, pentru ca ei sa inteleaga din ce fac parte si care e rolul lor in ecuatie. Pentru ca oamenii, vrem sau nu vrem, sunt parte integranta din brand, sunt partea vie a acestuia, sunt cei care vor comunica mai departe brandul, fara ca (virgula) compania sa poata controla mesajul. Iar daca mesajul este diferit, comunicarea paralela care se naste poate sabota grav business-ul.
Stiti cumva ca brandul turistic al Romaniei sa fi fost comunicat, explicat, aprofundat in Romania altfel decat prin publicarea unui manual/ghid de brand si prin cateva informatii aruncate pe site-ul ministrului dezvoltarii? Chiar daca au mai fost cateva astfel de actiuni, garantez ca a fost insuficient pentru a atinge cateva milioane de romani. Sunt sigura ca ele nu au ajuns nici macar la urechile celor cateva mii de profesionisti…
Pentru a comunica cu o tara intreaga este nevoie de o actiune de amploare. E nevoie sa vorbesti cu milioane de oameni, impartiti pe categorii (in functie de rolul fiecaruia in toata constructia brandului), utilizand canalele de comunicare la care sunt receptivi. Unul dintre ele este media online, unde bloggerii de industrie si bloggerii de destinatii isi au rolul lor. Pentru ca dincolo de calculatoarele pe care isi concept materialele exista mii de urechi receptive la ceea ce acestia de spus si mii de voci care vor transmite informatia mai departe.
2. Identificarea si centralizarea obiectivelor turistice din Romania
La recenta conferinta de presa a ministrului Grapini, s-a vorbit despre realizarea unei baze de date cu obiectivele turistice mai putin cunoscute din Romania, actiune in care au fost implicate autoritatile locale din Romania (mai exact, s-a facut o corespondenta catre primarii oraselor din Romania). In timp ce ministerul foloseste acest canal clasic de a strange informatii, care are, fireste, importanta lui, de 3 ani incoace se vorbeste in Romania despre campania de CSR a Petrom “Redescopera Romania” , campanie cu un obiectiv asemanator, gestionata exclusiv in social media. Iata cum, cu resurse minime s-au obtinut rezultate spectaculoase. De ce n-ar putea face si ministerul de resort ceva similar ajutandu-se de bloggerii de travel?!
3. Promovarea Romaniei in Romania – segmentul de turism balnear
Ma leg de acest segment pentru ca este unul dintre cele 6 din strategia de brand turistic. Stim ca una dintre problemele turismului balnear este prejudecata ca statiunile balneo din Romania sunt in paragina, ca hotelurile se prabusesc, ca turismul asta este potrivit mai mult pentru bunicii nostri. Sunt prea putin cunoscute pe piata investitiile de milioane bune de euro din centrele de tratament sau din centrele spa etc etc, pentru ca stiinta si forta comunicarii sunt adeseori minime. De ce nu ar lupta ministerul turismului cu aceasta prejudecata, ajutand mediul privat?! Sau de ce nu ar initia OPTBR un astfel de proiect?
Daca 20 de bloggeri de turism ar merge sa vada ce se intampla prin statiunile astea si ar povesti apoi audientei lor ca nu e totul chiar atat de prafuit, se cheama ca am mai daramat ceva prejudecati. Am gestionat un eveniment similar , la o scara mult mai mica e drept, anul trecut, prin urmare vorbesc din experienta.
4. Calatoreste prin agentia de turism
“Alege agentia de turism – Calatoreste cu ANAT” – stiti probabil aceasta campanie de comunicare prin care ANAT isi propune directionarea turistilor catre agentiile membre, in ideea ca statutul de membru ANAT ii confera acestuia un plus de garantie pe piata. Cu alte cuvinte, turistul care alege o agentie de turism ANAT este mai putin expus la intamplari neplacute fata de cel care isi cumpara vacanta de la o taraba din piata. Un obiectiv de comunicare foarte bun, avand in vedere ca ne-am confruntat cu cateva cutremure in ultimii 2-3 ani. Iar ANAT a avut un rol important in reabilitarea situatiilor.
Dar ati auzit ceva despre aceasta campanie in social media? A fost cineva din blogosfera de turism implicat, astfel incat increderea turistului consumator de online in agentia de turism sa creasca? Nu am vazut nici macar pe blogul lui Razvan Pascu, care este prieten cu toata industria (si incurajeaza clar turismul prin agentie) si in relatii excelente cu ANAT, un cat de mic banner pe tema asta.
Campania se poate extinde, avand ca obiectiv indepartarea prejudecatii multor turisti ca agentia de turism este toxica (insight de consumator, din pacate 🙂 ) si ca nu face decat sa lungeasca lantul comisioanelor. Daca bloggerii de turism vor intelege beneficiile calatoritului (partial sau integral) prin agentia de turism si le vor duce mai departe, se cheama ca mai avem o campanile frumoasa de comunicare.
Am ales aceste exemple pentru a intari rolul acestei categorii in mixul de comunicare, nu pentru a pleda exclusiv cauza canalului social media via blogging. Si pentru a arata ca acest canal poate fi utilizat nu numai de agentii de turism, hoteluri, linii aeriene, ci si de autoritati publice de tot felul si de asociatii de turism. Trebuie doar sa existe deschidere si interes. Restul se invata. Iar ce nu se poate invata, se cumpara 🙂
Credit foto: unsplash.com
1. Ai un mega like pentru fraza asta:”Emotionalul turistului nu este acolo unde se ia decizia de a cumpara cu 2 lei mai ieftin, ci acolo unde il inspiri pe turist, unde il ajuti sa viseze, unde ii confirmi valorile sau unde vine sa-si intalneasca aspirationalul.”
2. Nu cred ca ANAT va plati pe vreun site sau blog un banner cu sloganul “Alege agentia de turism – Calatoreste cu ANAT”. Poate peste 3-4 ani 🙂
3.Intrebare: cati bloggeri de turism sunt invitati la Forumul de turism/ Revelionul Turismului de la Predeal Hotel Rozmarin 26 ianuarie 2013.
Petre,
2. Stim cu totii ca Anat-ul si in general asociatiile nu au bani. Dar cred ca ar putea sa-si creeze niste fonduri de barter (ca au niste relatii in piata) sau sa propuna niste proiecte membrilor sau sa gaseasca finantare alternativa pentru campanii de genul asta. Pentru ca bloggerii de turism, din cate stiu eu, sunt niste oameni rezonabili care stiu ca nu orice proiect este monetizat. Selectivitatea lor zic ca ar fi mai degraba influentata de rezonarea cu ideea proiectului, decat cu suma de incasat. Sau sunt nerealista?
3. pai nici macar noi, astia care stim de el :-). dar poate fi un eveniment de industrie care nu se vrea neaparat comunicat, asa ca n-am prea mult e comentat…
Dar la Forum National pentru Turismul de sanatate de la Iasi? Are loc intre 24-27 ianuarie 2013. Este invitat cineva?
http://www.infotravelromania.ro/evenimente-turism.html
Pentru cine nu cunoaste macar cativa bloggeri de travel ii poate gasi aici:
http://www.infotravelromania.ro/blog/top-bloguri-turism-romania/
N-ar fi rau sa mai updateze cineva lista asta 🙂 Ce ziceti?
Eh, Forumul de sanatate de la Iasi e alta poveste…dar si asta e relevant doar pentru specialisti, pentru bloggerii de destinatii nu cred. Ei isi pot lua informatiile de la noi, caci de-asta existam noi 🙂
eu m-am referit la lista cu bloggerii de travel
da, era clar ca de lista de bloggeri vorbesti :-).
raspunsul meu era pt Petre, am incurcat eu borcanele
am zis eu ca pentru Petre era raspunsul 🙂
Am trecut blogul tau Elena.
Multumesc mult, Petre 🙂
Organizatiile turistice fie ele private sau publice nu pot sa ignore dezvoltarea internetului, aplicatiile acestuia si comunitatile virtuale ,de foarte mute ori blogurile si tot ce tine de social media sunt mai credibile in comparatie cu marketingul traditional.
Din pacate turismul romanesc este la inceput, la inceput de nimic as putea spune ca si incomeing. A fost pt prima data cand am gasit o analiza a strategiei de turism pe acest site. Bravo Andrada
Enunt TOTAL neadevarat:
“Alege agentia de turism – Calatoreste cu ANAT” – stiti probabil aceasta campanie de comunicare prin care ANAT isi propune directionarea turistilor catre agentiile membre, in ideea ca statutul de membru ANAT ii confera acestuia un plus de garantie pe piata. Cu alte cuvinte, turistul care alege o agentie de turism ANAT este mai putin expus la intamplari neplacute fata de cel care isi cumpara vacanta de la o taraba din piata.”
TOATE falimentele mari din ultimii ani au pornit de la agentii membre ANAT… deci nu mai faceti reclama la minciuni… nu are nicio legatura statutul de membru ANAT cu vreo siguranta a turistului… agentii membre ANAT si-au permis sa faca rezervari si sa incaseze de la turist banii fara sa plateasca serviciile mai departe, si asta doar din cauza de “capitalism de cumetrie”, primul stil de afaceri invatat de “ai nostri”.
@Iuve Travel: raspunsul meu pentru dvs este acelasi cu cel pe care i l-am dat d-lui Puscas, mai jos. Adica:
1. va inteleg nemultumirile vizavi de ce se intampla in piata de turism, insa subiectul articolului este cu totul altul, sa nu ne indepartam. Ceea ce isi alege sa comunice o entitate este strict alegerea ei, ca om de comunicare eu doar decodific acest mesaj si il analizez.
2. exista cazuri bune si mai putin bune in ambele tabere: si a agentiilor ANAT si a agentiilor ne-membre ANAT
3. din cate stiu, in cazul Premium Holidays din 2011, ANAT-ul chiar a ajutat (repatriat) o multime de turisti ai agentiilor membre. In plus, acorda, prin consilierul juridic, consultanta turistilor care se confrunta cu probleme (si din princina inexistentei unei Legi potrivite a insolventei)
Ce fel de blogger de turism va numiti dumneavoastra, care in articolul acesta denigrati agentiile de turism ne-membre ANAT, numindu-le “taraba din piata”, in conditiile in care nici nu le cunoasteti??! Cum va permiteti sa ridicati in slavi agentiile ANAT, prin denigrarea celorlalte? Sau statutul de “membru ANAT” a devenit cumva unul obligatoriu? Cu ce garantii financiare (suplimentare fata de agentiile ne-membre) sunt protejati turistii care aleg agentiile membre pentru achizitionarea vacantelor?
Daca unele agentii au ales sa NU MAI FIE sau sa nu devina membre ANAT, poate ca au un motiv intemeiat! Dar in oricare caz, ar trebui sa tineti cont de faptul ca unele dintre aceste agentii ne-membre, inca de la inceputul anilor ’90 faceau cunoscute destinatii si produse noi potentialilor turisti pe intreaga piata a Romaniei, in timp ce multe dintre “marile” agentii, care se erijeaza azi in promotorii turismului sau mai bine zis in “expertul … de tot felul “, isi adunau averile prin pietele turcesti sau poloneze!
Va atrag atentia in mod respectuos sa nu mai folositi astfel de expresii jignitoare la adresa agentiilor care au decis sa NU faca parte dintr-o asociatie.
@ Emese Puscas
Sunt de acord cu dvs, si as vrea sa imi explice cineva ce garantii suplimentare ofera o agentie membra ANAT fata de una care nu este membra.
Haideti sa spunem lucrurilor pe nume si as dori sa dau un mic exemplu acelora care nu provin din sistemul turismului. Stiati ca o agentie de turism se face “prin corespondenta”? Adica depui actele necesare si apoi ridici diploma de licenta de la Minister sunand la interfon. Coboara o doamna grabita, iti da diploma si te avertizeaza de controale. Dar unde este acel suport celor care deschid o afacere in turism? Nu exista, decat piedici.
Revenind putin la subiect, exista si agentii mari care sunt profesioniste dar multe dintre ele sunt doar revanzatoare ale marilor turoperatori mondiali, deci haideti sa nu ne mai batem cu pumnul in piept ca nu am inventat noi Carpatii.
@ Claudiu
Asa este, nici o garantie financiara suplimentara nu este oferita! Toata lumea este supusa aceleiasi legislatii. Statutul de membru ANAT ar trebui sa confere mult mai multa siguranta, dar n-o face. Acest lucru nu il spun eu, ci actualii si majoritatea membrilor, nemultumiti pentru plata unei cotizatii inca nejustificate. Pentru acelasi motiv am iesit din ANAT inca in 2005.
Da, stiu si cum se poate infiinta o agentie de turism, de-asta si apar atat de multe, ca in scurt timp sa dispara, cu o mica-mare teapa trasa turistilor sau agentiilor revanzatoare. Dar subiectul asta apartine legiuitorilor, care ar trebui sa schimbe legea.
Si am tot dreptul stimabile domn Claudiu sa ma bat cu pumnul in piept ca sunt “doar revanzatoare ale marilor tur operatori mondiali”! Se vede de la departare ca idee nu aveti ce inseamna incheierea unui astfel de contract! Atunci cand eu incheiam primul contract de acest fel, acesti straini nici nu doreau sa auda de romani si de tara lor. Azi, stiu ca pare o chestie banala sa revinzi ceva de la tur operatorii mondiali, dar atunci eram cam singura agentie pe piata Romaniei… In plus ofeream printre putinele agentii din tara, circuite culturale turistilor straini. Sunt foarte putine agentiile care in acele vremuri aduceau grupuri-lant in Romania, pe diferite programe care nu se refereau la “tarabe”.
Insa v-ati indepartat de la subiect: era vorba de denigrarea agentiilor ne-membre anat, indiferent cine ar fi ele.
Bloggerii din turism nu ar trebui sa emita judecati de valoare, ci sa dea informatii mai ales prin respectarea unor reguli simple de ETICA !
Inca ceva: Bloggerii de turism (si vorbesc aici de specialisti, nu de bloggerii de destinatii) nu detin adevarul absolut in toate segmentele turismului, asa cum niciun specialist de turism nu il detine. Suntem aici pentru a crea un spatiu civilizat de discutie pe marginea unor informatii, analize si opinii pe care le emitem, iar feedback-ul audientei este intotdeauna binevenit.
Stimate domnule Puscas, departe de mine intentia de a denigra in acest articol agentiile care nu sunt membre ANAT. O agentie de turism alege sa devina sau nu membru ANAT in functie de ce ceea ce considera ca are de castigat de aici, la fel ca in cazul aderarii la orice alta organizatie. Stiu ca exista agentii de turism ne-membre ANAT care sunt extrem de serioase, dar sa nu generalizam, pentru ca exista si cazuri mai putin fericite. Termenul “orice taraba din piata” folosit in articol se refera la site-urile de discount-uri sau la entitati similare, care stiti bine ca practica turismul fara a avea macar autorizatiile necesare. Pe de alta parte, articolul meu analizeaza respectiva campanie de comunicare a ANAT-ului decodand-o intr-un stil scolastic daca vreti, nu isi propune sa pledeze pro sau contra statutului de membru ANAT. Va rog sa nu ne indepartam de la subiect si va urez sa faceti in continuare un turism de calitate, indiferent de statutul pe care il are agentia dvs in piata (membra sau nu ANAT)
Ma alatur si eu celor care o felicita pe Andrada pentru munca ei tenace de blogger constiincios de turism. Ne-a obisnuit cu analize pertinente si sustinute cu argumente atent alese, asa ca o citesc cu placere de fiecare data si pe ea, si pe colegii ei de la Turism Market.
Am vazut comentariile, fiecare e liber sa creada ce considera de cuviinta, evident pana cand nu descopera un alt argument care sa-i confirme sau infirme convingerile. Un asemenea blog atrage oameni inteligenti, iar oamenii inteligenti pot participa la orice dezbatere, daca pornesc de la ideea de respect pentru partenerul de discutie.
“Alege agentia de turism-Calatoreste cu ANAT” este o campanie de comunicare in care asociatia noastra, al carei marketer si PR sunt, crede cu adevarat! Si da, exista sanse considerabil semnificative sa nu fi victima unei agentii de turism membre ANAT,in conditiile in care, asa cum stiti, membrii unei asociatii se reunesc in acest proiect, tocmai pentru a face lucruri solide impreuna. Nu intri intr-o retea, cu numele tau, cu demnitatea ta profesionala, pentru a te folosi de aceasta apartenenta in scopuri ilegale. Nu e mai putin adevarat ca sunt si exceptii, ca in orice sistem viu de pe aceasta planeta. Nimeni nu poate garanta pentru nimeni in mod absolut, nici macar pentru un membru al familiei sale, darminte pentru fiecare membru al unei comunitati ce numara sute de agentii si mii de angajati.
Unul dintre partenerii de discutie spunea ca a iesit din ANAT din 2005. Au trecut multi ani de atunci, multa apa a curs pe Dambovita si multe lucruri s-au schimbat! Va asteptam sa va inscrieti in ANAT, mai ales ca aveti posibilitatea sa fiti membru sau presedinte al unei comisii,si sa influentati direct orice decizie. Trebuie doar sa aveti convingerea validitatii ideilor dvs si nimic nu va sta in cale sa luptati pentru asta.
Intrarea/ramanerea intr-un networking (caci ce altceva este o asociatie?) este o decizie influentata de locul in care te afli versus cel in care vrei sa ajungi. Cei care decid sa intre intr-o asociatie vor sa fie impreuna cu alti profesionisti din breasla, pentru un contact permanent, pentru a se ajuta in evolutia profesionala si de business. Este calea cea mai simpla de a impartasi idei cu cei care au aceleasi probeleme ca si tine, dar mai ales de afla despre modele de rezolvare diferite.Si mai insemna multe alte lucruri despre care afli cand esti “inside”.
Ma bucur ca Turism Market poate fi gazda unui schimb de idei, adesea necesar.
Foarte bun articolul, si intotdeauna mai intersat detalii despre evenimente turistice noi. Mai asteptam articole de acest gen
Pana la urma unde se poate gasi o lista completa cu toti bloggeri din turism?
Aceeasi intrebare, sunt interesata sa colaborez cu bloggerii din turism. Multumesc!
Nu exista undeva o lista cu toti bloggerii de turism.
O parte din bloggerii de turism ii gasesti la sectiunea Blogroll pe acest site.
Fiecare companie interesata de o colaborare trebuie sa ii caute pe bloggerii care se apropie cel mai mult de segmentul promovat de ei.
Turismul românesc ca industrie se înscrie în aceiași parametri ca siderurgia, petrochimia, mineritul, bankingul, media și publicitatea. Patroni incompetenți cu pedigree de servicii și angajați competenți munciți ca ultimii oameni. Nu există loc pentru creativitate și inițiativă. Atâta timp cât se mai poate trăi din contracte cu Federația Română de Ceva nu vom avea o industrie turistică.
Dacă o aveam nu ne trebuia minister de resort. Era țara plină de turiști străini.
Precizez că nu sunt blogger de turism.
Bradut, cred ca avem cazuri si mai bune si mai rele in industrie, ca in orice alta ograda. Oriunde in lume lucrurile functioneaza si pe simpatii si cardasii, doar procentul e diferit. Stii si tu ca schimbarea cere timp, efort, disponibilitate, oameni care sa o vrea si mai ales care sa o determine. Eu o simt in noua generatie de business de travel, in companiile mai mici sau mai mari, mai mult sau mai putin vizibile.
Iar autoritatea de resort isi are rostul ei. Si aici, unde suntem pe fundul marii cu industria si in tari unde turistii se calca in picioare. Asta e insa o alta discutie.