Urmaresc campaniile facute de agentia McCann Erikson pentru cunoscuta ciocolata noastra Rom inca din 2011, cand au lansat primele campanii The American Rom si Romanii sunt destepti. Despre aceste campanii s-a vorbit mult atat la noi cat si in strainatate, iar agentia a primit mai multe premii al festivalul Cannes Lions pentru ele.
Cred ca sunt putini cei care nu au aflat deja de noua campanie Bucharest not Budapest. Cu siguranta si aceasta campanie va reusi sa trezeasca sentimentul patriotic al romanilor, care vor umple retelele de socializare si internetul cu mesajele acestei companii. Si, desigur, multi straini vor afla ca Bucharest not Budapest.
Este o campanie binevenita pentru Bucuresti. Nu stiu daca neaparat va atrage turisti in Bucuresti, dar faptul ca se va vorbi despre capitala in diferitii medii de comunicare atat din tara cat si din strainatate o va face mai cunoscuta.
Aceasta reteta prin care Rom reuseste sa mobilizeze atatia romani poate fi un succes si pentru promovarea diferitelor destinatii din Romania, mai ales pe plan intern. In Romania, avem destule locuri si resurse turistice care ne trezesc sentimental de mandrie nationala. Asa ca de ce nu ar fi folosite acestea de Rom in urmatoarele sale campanii?
In timp ce in strainatate, din lipsa de fonduri, administratiile publice au inceput sa apeleze la companiile private pentru a promova destinatiile, la noi se pare ca se continua cu vechea reteta: bani aruncati pe planuri de marketing (ca na, avem fonduri europene) care nu ajung niciodata sa fie puse 100% in aplicare, discutii nesfarsite si fara rezultat despre cum ar trebui sa ne promovam, logo-uri, brand si Dracula.
Putem lua ca exemplu Spania. In 2009, o marca de bere, Estrella Damm, a facut un anunt publicitar utilizand ca locatie mica insula din Baleare, Formentara. In acel an, turistii care au vizitat acea insula au crescut considerabil. De atunci a inceput o competitie intre destinatiile spaniole care doresc sa apara in campaniile de promovare ale Estrella Damm, iar acestea sunt foarte asteptate de specialistii in turism in fiecare an. De fiecare data cand participam in Spania la conferinte la care participau reprezentanti din administratia publica intrebarea era aceeasi: cum este posibil ca o marca de bere sa promoveze o destinatie mai bine decat administratia publica? De atunci lucrurile au inceput sa se schimbe in Spania. Lipsa banilor a facut ca administratiile publice sa se uite mai bine pe ce cheltuiesc banii si sa caute colaborarea publica-privata. In prezent, Coca-Cola ofera consultanta Spaniei pentru a se promova utilizand conceptul de fericire.
Se pare ca nu brandurile turistice au cel mai mare succes in promovarea destinatiilor. Asa ca de ce sa un lasam pe cei care se pricep sa faca promovarea Romaniei.
Voi ce credeti? Ar reusi Rom sa promoveze cu succes destinatiile din Romania?
Da, ar reusi see you siguranta, mai mult decat orice noi locuim de 10 ani aici in Spania si am observat mai multe lucruri romanesti care au cautare printre spanioli: palinca adevarata (aguardiente de ciruelas) nu contrafacuta de bihor, carnaciorii de plescoi, telemeaua de vaca de oaie, de capra si de bivolita sau mixta, etc.
Intr-adevar Elena, comunitatea romanilor din strainatate este foarte importanta pentru promovarea tarii, atat prin comportamentul lor acolo, afacerile lor, produsele romanesti pe care le vand, cat si felul cum vorbesc despre tara lor locuitorilor din acele tari.
Totusi nu stiu cat succes ar putea avea Rom ca si produs romanesc printre straini, cred ca mai degraba printre romani. Rom poate avea succes in promovarea Romaniei, nu atat prin produs, ci prin faptul ca prin campaniile facut de McCann Erickson reuseste sa mobilizeze multi romani pentru a transite mesaje, care tot timpul ajung si la straini. Deja am vazut mai multe aricole publicate in mai multe tari despre campania #BucharestnotBudapest