Relația influencerilor cu brandurile – rezultate studiu Kooperativa

Am scris în mai multe rânduri despre social media și despre rolul influencerilor în viața de zi cu zi a companiilor (vezi aici si aici).

Se pare că aceste subiecte vor rămâne în top și în următorii ani, așa că astăzi vin cu încă o noutate: cu rezultatele cercetării “Relatia influencerilor cu brandurile” realizată de una din cele mai cunoscute agenții de social media din România, Kooperativa.

Studiul este unul foarte fresh, a fost realizat în luna ianuarie 2019 iar la el au participat 153 de influenceri de top (bloggeri, vloggeri, instragrammeri, celebrity) cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, majoritatea având vârste între 26 – 35 ani (43,1%) și 36 – 45 ani (37,3%).

Mi-a atras atenția acest studiu din 2 motive: în primul rând pentru că lucrez constant în social media pentru clienții mei (companii de turism) și vreau să știu tot ce mișcă în acest domeniu și în al doilea rând pentru că turismul este pe locul 3 (din 12 categorii) în ceea ce privește conținutul analizat în acest studiu.

Ei bine, dacă tot se află turismul pe locul 3 înseamnă că este o nișă destul de uzitată în social media, deci este un canal de promovare numai bun pentru cei care vor să își atragă clienți noi. Și mai înseamnă că cei care călătoresc își iau idei și inspirație de călătorie din social media. Motiv pentru care fiecare companie de turism ar trebui să fie interesată de rezultate. Nu de alta, dar social media este unul dintre cele mai bune canale de promovare pe care le poate avea o destinație, o unitate de cazare, o agenție de turism, un restaurant și așa mai departe.

Extrag mai jos 5 dintre lucrurile care mi se par cele mai interesante din rezultatele cercetării.

Dacă vrei să afli mai multe informații poți solicita gratuit, întreg raportul, aici.

Din studiul analizat reiese că activitatea de influencer nu este principala sursă de venit a respondenților, aceștia având campanii plătite de-a lungul anului, însă nu suficiente pentru ca această activitate să fie singura din care câștigă. Majoritatea respondenților (29,4%) au avut, de exemplu, între 5 și 10 campanii plătite în anul anterior.

Pe de alta parte, mai mult de 83% dintre cei întrebați au spus că au lucrat de mai multe ori cu același brand în ultimul an iar unul din lucrurile cele mai bune de care au avut parte în relaționarea cu brandurile a fost chiar relaționarea cu oamenii din acele companii.

Dacă vorbim însă despre principalele probleme semnalate de influenceri în colaborarea cu companiile pe primul loc se află briefurile neclare sau prea complicate și plata întârziată (procentul este de 20,30% în ambele cazuri).

În ceea ce privește feedbackul, 79% dintre participanții la studiu au spus că au primit feedback din partea clienților lor în urma colaborării avute, lucru care mie îmi spune că piața noastră evoluează pe zi ce trece mai mult și majoritatea au înțeles deja importanța oferirii feedbackului în cadrul tuturor activităților. Un lucru demn de lăudat pentru că niciodată nu știm că facem ceva bine, foarte bine sau mai puțin bine decât dacă cerem părerea clienților noștri.

În ceea ce privește lucrurile pe care influencerii le doresc schimbate pe viitor în cadrul colaborării cu companiile s-au dat o mulțime de exemple, pe primele locuri aflându-se campaniile pe termen lung în locul campaniilor punctuale, deschiderea companiilor către influenceri noi în colaborări și respectarea cerințelor stabilite în contract precum și plățile efectuate la timp.

Concluziile mele

Influencerii sunt deschiși colaborării și, spre bucuria tuturor companiilor, acestea au de unde alege: atât dintre oameni care își fac treaba bine în acest domeniu de ani de zile, cât și dintre oameni noi care apar contant.

Companiile de turism ar trebui să fie conștiente de faptul că nișa turismului este una dintre cele mai prezente în zona influencerilor, fie ei bloggeri, vloggeri, instagrammeri sau celebrități. Întotdeauna călătoriile au fost îmbietoare pentru majoritatea oamenilor așa că acum, dacă tot avem o plajă largă de oameni care își fac treaba extrem de bine în rețelele sociale, de ce să nu luăm în calcul tot mai des acest tip de promovare?

Faptul că o companie a fost suficient de îndrăzneață să facă un astfel de studiu este un lucru de admirat și spun asta în contextul în care știu că, cel puțin în turism, majoritatea brandurilor se feresc de “cheltuieli suplimentare” când vine vorba de promovare de orice fel. Ei bine, este timpul ca și companiile de turism să prevadă de aici înainte faptul că au nevoie de puterea onlineului și a influencerilor pentru a crește și pentru a se menține în top.

Investiția în imaginea proprie este o investiție de cursă lungă care se face prin mai multe metode, colaborarea cu influencerii fiind una dintre ele.

Dacă ai întrebări asupra celor menționate mai sus te rog să îmi lași un comentariu mai jos. Iar dacă vrei să vezi întreb raportul emis în urma realizării acestui studiu găsești mai multe informații aici.

Sursa foto cover: unsplash.com

Tags : marketing si comunicare in turismsocial media in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

2 Comments

Leave a Response