Pe 16 mai, la Madrid, a avut loc al VIII-lea Foro Hosteltur. Acest eveniment este organizat in fiecare an, de Hosteltur, cel mai important mediu de comunicare din industria turismului din Spania si reuneste presedinti si directori ale celor mai importante companii si reprezentanti ale organizatiilor publice din Spania. Am asistat la acest eveniment in ultimii patru ani, la care s-au dezbatut diferite teme precum competitivitatea, promovarea, cumunicarea, calitatea si inovatia. Tema de dezbatere al acestei editie a fost rentabilitatea.
Evenimentul a inceput cu conferinta lui Peter Long, CEO al TUI Travel, care a declarat ca cheia succesului este diferentierea de concurenta. El a spus ca pentru a supravietui trebuie sa fii ori mare ori mic si specializat, dar in nici un caz in mijloc si sa ai o strategie clara. A sfatuit sa se mearga spre tarile emergente, ceea ce face TUI. A vorbit in special despre Rusia, pe care o considera o piata foarte interesanta pe termen lung, care in opinia lui in 5-10 ani ar putea deveni la fel de mare ca si Germania si care este acum cum era Europa acum 30 de ani. Dar este o tara cu provocari enorme. El a insistat de mai multe ori pe importanta echipei si a partenerilor adecvati, mai ales in tari emergente precum China si Rusia. Asta m-a facut sa ma gandesc ca TUI a avut parte atat de esecuri cat si succese pe aceste piete, in functie de partenerii pe care si i-au ales.
Astfel in cuvintele lui Peter Long, diferentierea este mediul prin care “se obtine o mare satisfactie in randul clientilor nostri, creste rata de fidelizare a clientilor si se sporeste vanzarea anticipata pentru a nu apela la reduceri. Am trecut de la a vinde vacante nediferentiate la a vinde vacante unice si exclusive”. TUI a inceput sa introduca noul concept in Marea Britanie unde vinde “vacante concepute pentru tine de catre Thomson”. El a evidentiat si importanta pe care o are propria companie aeriana, TUI transformand zborul intr-o adevarata experienta. Cumpararea a 12 avioane Boeing face parte din aceasta strategie, “un avion unic care poate zbura 18 ore fara a fi realimentat cu combustibil si care ofera experiente unice”.
Evenimentul a continuat cu masa de dezbatere, a carei tema a fost desigur rentabilitatea. Jordi Schoenenberg, asociat al Deloitte, a facut o introducerea acestei mese. Paul de Villiers, director general al Amadeus a moderat aceasta masa la care au participat: Walter lo Faro, director general Europa de Sud Expedia; Álvaro Middlemann, director general pentru Spania si Portugalia al Airberlin; Mariano Pérez Claver, presedinte al NH Hotels; Pablo Piñero, presedinte al Grupului Piñero (Bahia Principe Hoteles, Piñero Hoteles, Soltour; Gabriel Subías, CEO al Barceló Viajes; Joan Vila, presedinte al Hotelbeds, director general al TUI Travel A&D.
Paul de Villiers a inceput aceasta dezbatere cu intrebarea: este posibil ca, in actuala situatie de criza si contractie a cererii pe piata sa, companiile sa obtina o rentabilitate mai mare? Raspunsul in unanimitate a fost ca inca exista oportunitati pentru a obtine o rentabilitate mai mare. Alte afirmatii care mie mi-au atras atentia sunt:
* Pablo Piñero, a uimit prin sinceritatea sa, afirmand ca Spania a beneficiat de primavara araba, care va mai tine cativa ani si spera sa tina cat mai mult. El a spus si ca hotelul este partea cea mai importanta din lantul valoric al industriei si al unei destinatii. “La aeroport daca intrebi cine a rezervat cu Soltour aproape nimeni nu stie, in schimb daca intrebi de hotelul la care se vor caza, toti isi aduc aminte”.
* Mariano Pérez Claver, a declarat ca o rentabilitate mai mare este posibila daca “ai mai multe incasari si cheltuiesti mai putin”. El a evidentiat importanta investitiei in tehnologie si a cunoaste mai bine clientii. A afirmat ca se credea ca vanzarea pe Internet este aproape gratis dar a ajuns sa fie poate mai costositoare decat vanzarea prin intermediul agentiilor. Si exista pe Internet din ce in ce mai multi intermediari care isi cer partea.
* Álvaro Middelmann, s-a centrat pe problema costurilor mari in industria aeriana. Considera ca este o adevarata provocare pentru companiile aeriene sa fie mai rentabile, cand costurile pentru combustibil, pentru impozitul pe CO2 si a taxelor pentru aeroporturi ajung si la 70%, la care mai trebuie adaugate alte costuri. A acuzat lipsa unei concurente adecvate pe aeroporturile spaniole datorita interferentei guvernelor si a spus ca sistemul aeroportuar spaniol trebuie sa se schimbe. “Nu este normal sa urci taxele unui aeroport cu 50% de la o zi la alta”.
* Gabriel Subías, CEO al unui grup care tocmai si-a lansat propiul turoperator, a evidentiat importanta integrarii verticale in industria turismului.
* Walter lo Faro si Joan Vila au vorbit despre mediul online. Walter lo Faro a evidentiat intre mediul online deschis, reprezentat de Google, si cel inchis, reprezentat de retele de socializare precum Facebook. El crede ca Facebook va gasi o solutie pentru a da posibilitatea companiilor sa vanda produse pe aceasta platforma. Si, acesta spera sa fie cat mai curand pentru ca acesta sa devina o concurenta serioasa pentru Google.
Cei prezenti de la aceasta masa cred ca retelele de socializare nu sunt inca locul pentru a vinde deoarece este un mediu inchis, unde oamenii socializeaza cu prietenii si familia si nu vor ca firmele sa intre in spatiul lor. Trebuie sa fii prezent, sa asculti, sa vezi ce se intampla, dar nu sa vinzi. Eu cred ca aceste companii nu au prea clar cum functioneaza acest mediu. Este adevarat ca multe companii il folosesc pentru branding. Dar daca ai un branding puternic si o relatie mai apropiata cu clienti, care iti permite sa-i cunosti mai bine, pe termen mediu si lung se traduce prin fidelizarea clientilor si in vanzari mai mari si exista tot felul de posibilitati pentru a vinde, inclusiv aplicatii care includ motoare de rezervari.
Mi-a atras atentia o intrebare din public, care venea din partea unui reprezentant al administratiei publice. Intrebarea era urmatoarea: ce au de gand sa faca marile companii pentru a promova destinatiile in contextul in care administratia publica va aloca din ce in ce mai putini bani pentru promovare? Raspunsul a fost, ca o mai buna coordinare in sectorul privat, o coordinare care pana acum nu a existat cu administratia publica in privinta promovorii.
Subiectul promovarii destinatiilor mi se pare foarte interesant si am sa-l dezvolt in postarile viitoare.
Credit foto: Hosteltur