În Republica Moldova am ajuns prima dată în toamna lui 2015 într-o călătorie de informare cu scopul de a cunoaște un tip nou de turism: turismul viticol (oenoturismul). Am vizitat atunci 6 crame într-o săptămână, am văzut că pe lângă activitatea de producție a vinului fiecare cramă avea tururi [cu ghid] stabilite pentru vizitarea cramelor, avea restaurant în care se organizau degustări de vinuri și se serveau mâncăruri cu specific tradițional moldovenesc sau mâncăruri internaționale și o bună parte din aceste crame dețineau și câte o mică unitate de cazare. Și, pentru că există o tradiție de ani de zile, am participat la Ziua Vinului, sărbătoare națională ce are loc în fiecare an în primul weekend din luna octombrie – în anul acela a avut loc la Orheiul Vechi, loc unic în lume.
Pentru mine această prima vizită în Republica Moldova a fost deschizătoare de drumuri atât în ceea ce privește turismul [am văzut implementat ca la carte un turism de nișă care în România nu exista la momentul respectiv], însă și în ceea ce privește vinul. Aici am făcut cunoștință cu vinul cu adevărat, am văzut cât de interesant este să afli povestea vinului spusă chiar de vinificatori, am început să învăț despre cum se face vinul (și am luat notițe), am degustat vinuri și am văzut cum e să privești vinul ca un întreg: de la strugure în pahar și de la cramă în viața de zi cu zi, precum și cum este să creezi programe turistice complete cu ajutorul vinului. Mi s-a părut fascinant!
De atunci și până în prezent am luat în serios această nouă pasiune – vinul – și, după obținerea mai multor certificări în domeniu, am lansat în aprilie 2020 Winesday, proiect ce reunește sub aceeași umbrelă degustări de vin, vizite la crame și educație în ceea ce privește vinul. Proiectul este dedicat celor care acum descoperă vinul, iar pe viitor vei avea ocazia să mai auzi de el. Însă nu despre acest proiect vreau să îți vorbesc astăzi.
Pornind de la pasiunea pentru vin și călătorii am ajuns în Republica Moldova de mai multe ori din 2015 încoace și i-am descoperit frumusețea pe îndelete atât prin prisma vinurilor impecabil prezentate peste tot, cât și a gastronomiei locale, a istoriei și a oamenilor dedicați ce lucrează în industria de turism. Am descoperit astfel că Republica Moldova este o destinație frumoasă ce are ce oferi turiștilor și, dacă tot este atât de aproape de noi, zic eu că merită să o cunoști. Pe de o parte pentru tine ca om pasionat de călătorii, iar pe de altă parte pentru turiștii care te întreabă mai mereu ce destinație nouă să viziteze, ce lucruri interesante pot să facă în călătorii. Republica Moldova așteaptă să fie (re)descoperită!
Dacă tot am admirat mereu activitatea din turism a moldovenilor, astăzi a sosit timpul să te invit la un eveniment online dedicat companiilor de turism. Republica Moldova a fost mereu aproape. Însă câți dintre noi au vizitat măcar o dacă această mică țară în care se vorbește tot limba română?
Ei bine, acum ai ocazia să faci cunoștință cu câteva companii de turism din Republica Moldova și să afli despre câteva activități pe care le poți face în Moldova atât tu, dacă vii în vacanță, cât și turiștii care apelează la tine ca și profesionist în turism – să le recomanzi o destinație interesantă.
Ca și mine, mulți au descoperit Republica Moldova prin prisma vinului și turismului viticol (care este într-adevăr un element diferențiator în ceea ce privește turismul). Însă Republica Moldova are mai multe secțiuni legate de turism foarte bine dezvoltate și merită să le cunoști.
Astfel, în data de 25 noiembrie 2021 la ora 14 te invit să participi online pe Zoom la o întâlnire B2B dedicată profesioniștilor din turism din România și Republica Moldova. Întâlnirea se numește “Republica Moldova: următoarea destinație de vacanță” iar pe parcursul a 2 ore vei avea ocazia să faci cunoștință cu 7 companii de turism, precum și cu reprezentanții Asociației Naționale Pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM). Totodată vei avea ocazia să pui întrebări în secțiunea special dedicată și să iei contact direct cu vorbitorii prezenți pentru a stabili colaborări pe viitor.
Evenimentul este dedicat agențiilor de turism, touroperatorilor, ghizilor, companiilor de organizare evenimente, creatorilor de conținut și tuturor celor care sunt interesați de a dezvolta programe turistice în Republica Moldova, participarea este gratuită, însă necesită înscriere prealabilă pe formularul de aici pentru a primi datele de acces (și ulterior, pentru a primi toate datele de contact ale vorbitorilor evenimentului). Înscrierile sunt deschise până pe 23 noiembrie.
Mi-ar fi plăcut să fac invitația aceasta pentru un eveniment offline în Republica Moldova, însă, cum pandemia ne-a ținut în ultima vreme mai mult online, de data aceasta invitația este pentru un eveniment online. Însă dacă participi la acest eveniment online e foarte posibil ca în viitorul apropiat să ai ocazia să mergi și în Republica Moldova. Mai multe detalii nu îți pot da, însă vei afla în cadrul evenimentului ce surprize pregătesc cei de la ANTRIM în acest sens.
Și pentru că știu că ți-ar plăcea să știi cu ce companii de turism din Republica Moldova vei face cunoștință, las mai jos lista vorbitorilor prezenți:
- Natalia Țurcanu – ANTRIM
- Veronica Tomescu – WineTours Moldova
- Petru Costachi – Moments & Travel
- Alex Guțaga – Kayaking Tours
- Diana Vieru – Castel Mimi
- Sergiu Iliescu – SUP Moldova
- Liliana Buzilă – Casa Verde
- Cristina Țurcanu – Courtyard by Marriott Chișinău
Turism Market este partener al evenimentului iar eu voi participa cu drag la discuția de pe Zoom. Te aștept și pe tine!
Cunosc o parte dintre vorbitorii prezenți, la Castel Mimi mergând de mai multe ori și văzând cum a fost restaurat și deschis către turism castelul, însă abia aștept să ascult poveștile tuturor celor prezenți. Ce m-a surprins la vizita din 2018 pe care am făcut-o în Republica Moldova a fost să descopăr că mai multe companii de turism au dezvoltat activități precum plimbări cu caiacul (vezi Kayaking Tours), stand up paddle (vezi SUP Moldova), dar au îmbinat frumos și vizitele la crame cu turismul cultural și plimbările în natură.
Dintre vorbitorii ce vor fi prezenți la eveniment am discutat mai multe cu Natalia Țurcanu – Director Executiv ANTRIM și mi-a dezvăluit câteva teme pe care le la aborda în cadrul evenimentului. Ea va vorbi despre:
- Safe Travels (un subiect important și binevenit în această perioadă, noi toți dorind să știm cum s-a pregătit Republica Moldova pentru a-și primi turiștii în siguranță și ce condiții de călătorie există acum pentru a intra în țară)
- Lansarea portalului moldova.travel
- premiul obținut de curând de către Chateau Vartely din Republica Moldova la ITER VITIS pentru ”Cea mai originală practică în oenoturism”
Cred că va fi o întâlnire inspirată pentru noi toți cei care vrem să oferim turiștilor din jurul nostru vacanțe inedite în destinații mai puțin știute. Republica Moldova este una din aceste destinații și ar putea fi următoarea destinație de vacanță! Mai ales că, din 2020 încoace am văzut că și în România a prins contur turismul viticol, în prezent existând mai multe companii de turism ce organizează astfel de tururi și la noi în țară. Cum ar fi să se organizeze astfel de tururi din România în Republica Moldova? Având în vedere dezvoltarea mai multor sectoare de turism din Republica Moldova, turiștii români care ar petrece vacanțe la ei ar avea parte atât de turism viticol, cât și de o mulțime de alte activități disponibile, așa cum o să afli din cadrul evenimentului.
Ce zici, participi și tu la eveniment? Mai las aici încă o dată formularul de înscriere, iar mai jos o scurtă prezentare a evenimentului făcută de organizatorii acesteia, ANTRIM împreună cu USAID.
În pofida impactului pandemiei, industria turismului din Republica Moldova a demonstrat că este loc pentru conturarea unei alte realități, dând dovadă de capacitate de adaptare și spirit inovativ. În această perioadă s-a pus accent pe colaborările cu țările vecine, printre care și România – care este piață țintă pentru promovarea turismului local. După o remodelare semnificativă a sectorului, Republica Moldova este pregătită să-și consolideze poziția pe piață turistică din România, ca destinație emergentă ce își va surprinde vizitatorii prin experiențe autentice.
În acest sens, ANTRIM, împreună cu partenerul strategic USAID Economic Development, Governance and Enterprise Growth Project (EDGE), lansează invitația către reprezentanții sectorului, de a participa la evenimentul B2B care are ca scop prezentarea Moldovei ca destinație turistică atractivă pentru piața României.
Acestea fiind spuse las în acest articol, pentru inspirație, câteva fotografii realizate de Călin Stan în vizitele pe care le-am făcut în Republica Moldova. Te aștept cu drag!