Cum sa pui Romania pe harta destinatiilor unice cu ajutorul produselor traditionale

Romania inseamna arta, cultura, natura, orase si oameni autentici.

Astazi vorbim despre cum a reusit o companie din Romania sa aduca in prim plan tara noastra ca si destinatie prin suveniruri si produse traditionale romanesti. Este vorba de compania Art&Craft care exista pe piata de mai bine de 15 ani si care este cunoscuta in special strainilor pentru ca acestia ii intalnesc produsele in maganizele din aeroport.

Astazi stau de vorba cu Alexandra Ungureanu, Specialist Comunicare si PR in cadrul Art&Craft despre de unde au avut ideea acestui business si cum au reusit sa puna Romania pe harta destinatiilor unice cu ajutorul produselor traditionale romanesti.

Ia-ti o cafea, cateva minute de respiro si pregateste-te pentru inspiratie. Iar pana la final poate iti vin cateva idei legate de cum poti sa ii incanti pe turistii tai cu ajutorul suvenirurilor si produselor traditionale romanesti.

Carmina: Povestea Art & Craft a inceput de la o simpla idee: aceea de a promova spatiul romanesc prin produse traditionale si creative. Astfel, Art & Craft a reusit sa imbine modernul cu traditionalul, iar astazi ii incanta pe turistii straini, dar si romani, cu diferite dulciuri si suveniruri unicat disponibile in magazinele si brand corner-urile din aeroporturile din Romania, dar si online. Alexandra, spune-ne te rog mai multe despre voi.

Alexandra Ungureanu: Ideea proiectului Art&Craft a venit in 2003, ca un concept care sa prezinte Romania frumoasa, calda, o tara a mestesugurilor, a locurilor cu istorie, a basmelor si a oraselor cu arhitectura eclectica. Ideea de suvenir este doar un atribut al intregului concept Art&Craft, putem spune ca prima caracteristica este o afirmare a ceea ce reprezinta Romania, apoi se adauga zona de functional, decorativ si cadou. Totodata, Art&Craft a aparut si in contextul in care am vrut sa ne diferentiem pe piata de celelalte magazine din acelasi domeniu, prin produs, serviciu si amenajarea spatiilor de vanzare.

Am inceput cu un mic magazin de suveniruri si produse traditionale romanesti in Aeroportul din Otopeni, iar astazi, pe langa magazinul si brand corner-ul din Otopeni, mai avem magazine si brand corner-uri in aeroporturile din Sibiu, Targu Mures, Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova, Bacau, Suceava si Constanta. De aproape 3 ani am lansat si magazinul online www.artandcraft.ro, pentru cei care iubesc produsele noastre, dar nu au posibilitatea imediata de a ajunge in magazinele din aeroporturi. In prezent, Art&Craft este cea mai mare firma de retail de suveniruri si produse traditionale romanesti, avand o vasta experienta ce se reflecta in modul unic de realizare a produselor, in amenajarea spatiilor de vanzare, in serviciile oferite, in conduita celor peste 60 de angajati si in propriul sistem de distributie pentru intreg teritoriul Romaniei.

Carmina: Art & Craft produce si vinde produse romanesti in Romania. Aveti mai multe colectii de produse, fiecare cu cate un nume sugestiv si cu o poveste (Vladut’s Story, Via Delice, Kisses From Transylvania, Bloody Famous, Transylvania, Once upon a time in Romania, Love Romania, I love Ro). Carei categorii de public va adresati si ce au special aceste colectii?

Alexandra: Colectiile proprii Art&Craft despre care tu ai mentionat au fost create atat pentru publicul strain, cat si pentru romanii care locuiesc dincolo de granitele tarii sau care pleaca in vacanta si vor sa ofere un cadou original, inedit, prietenilor si celor dragi. Aceste colectii sunt dezvoltate sub brandul Art&Craft de catre departamentul nostru de design si ceea ce le face sa fie unice este tocmai faptul ca se gasesc doar la noi si nicaieri altundeva. Fiecare colectie a plecat de la o poveste, de la o legenda, cuprinde anumite produse si este specifica unui anumit tip de public.

De exemplu, brandul Transylvania se instituie fara efort ca un brand predominant masculin si se mandreste cu propria sa linie de produse, ce variaza de la ochelari de soare si imbracaminte pana la cesti de espresso si pixuri de inalta calitate, distingandu-se astfel cu usurinta si mentinandu-si unicitatea in cadrul familiei Art&Craft.

Kisses from Transylvania este corespondentul colectiei Transylvania, numai ca pe latura feminina. Kisses from Transylvania este un brand care aspira sa starneasca aceleasi emotii precum senzualitatea si pasiunea, evocate initial de „Dracula” al lui Bram Stoker. Kisses from Transylvania dispune de o linie de produse sofisticate si de buna calitate, al caror public tinta de baza este femeia matura si rafinata. Indiferent daca o face prin posete, oglinzi pentru machiaj sau produse destinate consumului zilnic, Kisses from Transylvania isi propune sa disipeze granita dintre suveniruri si moda, folosind culori profunde, bogate si materiale de lux.

Via Delice ambaleaza cele mai bune si memorabile dulciuri din Romania sub eticheta unui brand care este atragator in egala masura pentru turisti si pentru romani. Brandul valorifica din plin imaginarul si retetele traditionale romanesti, creand un cadou cu adevarat autentic, menit sa aminteasca de calatoria din Romania sau sa va ajute sa impartiti cu prietenii dulciurile preferate ale romanilor.

Un alt brand deja binecunoscut de toata lumea este Vladut’s Story, caruia i-am creat si un site dedicat acum cateva luni. Vladut’s Story a fost creat cu gandul la un public tinta ceva mai tanar, poate chiar la copii. Vladuts este urmasul contelui Dracula, dar si personajul in jurul caruia este construit brandul Vlădus’s Story. Are propria sa istorie si personalitate, aducand astfel un plus la recunoasterea de care deja se bucura brandul si dand profunzime unui personaj in care publicul poate sa investeasca emotional.

Carmina: Ati vrut sa promovati Romania inca de la inceput, iar astazi nu numai ca produceti produse unicat (colectiile au fost mentionate la intrebarea precedenta), achizitionati produse realizate de mesteri populari din toata tara si le vindeti mai departe, insa ii si sustineti pe acestia prin promovare. Acum doi ani ati lansat campania “Art & Craft sustine mesterii populari din Romania” si ati colindat tara pentru a face niste videoclipuri cu acestia la lucru. Ce doriti sa transmiteti prin aceasta actiune?

Alexandra: Asa cum ai spus si tu, inca de la inceput avem in magazinele noastre produse de arta populara pe care le luam direct de la mesterii populari. Noi avem un departament de Achizitii care merge frecvent la targuri, la mesterii populari acasa sau in ateliere pentru a alege cele mai frumoase produse pentru magazinele Art&Craft din aeroporturi si pentru magazinul online.

Mai mult de-atat, pentru ca stim cat de greu este in ziua de azi sa pastram traditiile si valorile romanesti si sa le transmitem din generatie in generatie, noi am decis sa demaram campania „Art&Craft sustine mesterii populari din Romania” incepand cu luna ianuarie 2016. Astfel, am pornit o serie de drumetii prin tara, am mers in atelierele mesterilor si am realizat fotografii si video cu procesul de executare a produselor mesterilor populari, materiale ce au fost si vor fi utilizate pentru promovarea acestora si pentru a arata autenticitatea si unicitatea produselor traditionale.

Am inceput cu zona Bucovinei, unde am fost fascinati sa descoperim cum se sculpteaza obiecte in lemn, cum se modeleaza lutul pentru a da nastere unor vase superbe din ceramica, cum se tese o ie, manual sau la razboiul de tesut sau cum se incondeiaza ouale, in diverse tehnici: ceara, vopsea, ceara si vopsea. Am continuat apoi cu Horezu si Ponoarele, cu Baia Mare si am ajuns in cele din urma si in zona Transilvaniei, la Corund. A fost o experienta unica, plina de invataminte si care ne-a facut sa constientizam cata munca si cata migala se ascund in spatele realizarii unui produs.

Carmina: Vorbim despre campanii si vreau sa mentionez inca o campanie initiata de voi pentru promovarea Romaniei: cea in care promovati orasele din Romania. Ati inceput tot in 2016 cu orase precum Bucuresti, Sibiu si Targu Mures, ati continuat in 2017 in colaborare cu Happy Tour cu orase precum Sighisoara, Timisoara, Alba Iulia Sinaia, Cluj si Iasi, iar acum, in 2018, va aflati in plina campanie de promovare pentru Maramures si Oradea. Spune-ne mai multe despre ideea voastra de a sustine Romania prin astfel de actiuni. Ati reusit sa inspirati publicul roman sa calatoreasca in Romania?

Alexandra: Obiectivul campaniei noastre incepute acum 3 ani este de a prezenta frumusetile Romaniei si de a atrage atat turistii strainii sa ne viziteze tara, cat si pe locuitorii tarii noastre care sunt reticenti in ceea ce priveste turismul in Romania. In cadrul campaniei, am vizitat Bucuresti, Sibiu, Targu Mures si Bran in 2016, iar in 2017 am continuat campania si am ajuns in Cluj, Iasi, Timisoara, Alba Iulia, Sinaia si Sighisoara. Pentru 2018 ne-am propus sa vizitam alte locuri frumoase din Romania, precum Oradea si Maramures, video-urile sunt deja gata si le promovam.

Pentru fiecare oras in parte am avut cate un blogger partener, care a jucat rolul unui ghid si a prezentat toate obiectivele care merita vizitate in orasul respectiv. Campania s-a bucurat de un real succes, materialele noastre au fost preluate de numerosi bloggeri din zona de travel si nu numai, iar urmaritorii nostri au fost foarte receptivi si am primit numeroase mesaje de multumire pentru ceea ce facem si pentru ponturile pe care le-am oferit.

Toate video-urile realizate in cadrul campaniei de promovare a Romaniei se gasesc pe canalul de youtube RomanianArt&Craft si pe site-ul nostru la sectiunea Despre noi.

Carmina: V-ati intors de curand de la filmarile din Maramures si din Oradea. Ati avut-o alaturi de voi pe Diana Cosmin de la FineSociety care a fost imaginea si vocea acestei campanii. Ce s-a vazut pana acum este minunat insa te rog sa ne povestesti putin despre ce ati cautat sa transmiteti in primul rand in fiecare oras in parte. Videoclipurile despre Maramures si Oradea sunt gata deja, iar cititorii Turism Market le pot vedea inserate chiar in acest articol.

Alexandra: Intr-adevar, Diana a fost alaturi de noi in campania de promovare a Romaniei, atat anul trecut cand am filmat in Sinaia, cat si anul acesta pentru ambele destinatii. Si anul acesta, la fel ca in anii precedenti, ne-am propus sa aratam cat de frumoasa este Romania si de ce merita vizitata. Am ales Maramuresul, pentru ca este unul dintre putinele locuri din tara noastra care si-a pastrat autenticitatea, traditiile si obiceiurile. In Maramures, timpul parca sta in loc, peisajele sunt de vis, in sate inca mai vezi oameni imbracati in port popular, te poti plimba cu Mocanita si te poti bucura de o liniste deplina la manastiri si exact aceste trairi am vrut sa le transmitem si publicului nostru.


In ceea ce priveste vizita in Oradea, trebuie sa recunosc ca auzisem in ultima vreme numai lucruri bune despre Oradea si am vrut sa ma conving ca este adevarat. Am fost foarte placut impresionata de tot ceea ce am gasit in Oradea, totul arata fabulos si inca se investeste mult, se observa o evolutie spectaculoasa, motiv pentru care am decis ca este un oras ce merita promovat. Speram ca video-ul nostru sa atraga cat mai multi turisti, iar un articol complet despre Oradea gasiti pe blogul Dianei, www.finesociety.ro.

Carmina: Faptul ca o companie romaneasca promoveaza Romania din proprie initiativa printr-o multitudine de actiuni este un lucru demn de laudat. Am vazut ca in trecut ati colaborat cu agentii de turism (in cadrul campaniilor de promovare a tarii noastre si nu numai) si stiu ca sunteti deschisi colaborarilor in continuare. Totodata mai stiu ca produsele pe care le produceti voi si produsele realizate manual de mesterii populari sunt la mare cautare printre turistii straini insa am vazut ca si romanii incep sa fie interesati de ele. Spune-mi te rog, cum vezi tu colaborarea intre Art & Craft si agentiile de turism sau hotelurile din Romania? Sunt convinsa ca idei sunt multe insa poate ne dai cateva exemple pentru a veni cu aceste idei in intampinarea agentiilor de turism si hotelierilor din Romania pentru a le face surprize frumoase clientilor lor.

Alexandra: Surprinzator sau nu, romanii sunt in egala masura interesati de produsele noastre pe cat sunt si turistii straini. Am colaborat si colaboram in continuare si cu agentii de turism, si cu hoteluri, si cu diverse companii care vor sa ofere un cadou inedit, unic, autentic, colaboratorilor si nu numai.
Exista mai multe modalitati de a colabora, insa, cel mai frecvent, noi am mers cu abordarea in doua directii. Pe de-o parte, agentiile si hotelurile cumpara produse de la noi spre a fi revandute, oferind astfel clientului un beneficiu; este mult mai la indemana sa gasesti un suvenir/cadou in imediata apropiere decat sa fii nevoit sa te deplasezi sau sa cauti un magazin de cadouri, in special in cazul turistilor straini.
Pe de alta parte, agentiile si hotelurile cumpara produsele noastre si le dau cadou oaspetilor sau partenerilor de afaceri, oferindu-le o bucurie si, in acelasi timp, o amintire. Pentru aceasta din urma situatie am creat special pachetele corporate, care sunt la mare cautare si se gasesc doar online.

Carmina: Alexandra, iti multumesc tare mult pentru toate aceste informatii si pentru inspiratia pe care ne-ai dat-o. Eu va stiam povestea si tocmai din acest motiv am vrut ca si cititorii Turism Market sa va cunoasca. Spor in continuare la tot ce faceti pentru ca stiu ca faceti bine.

Alexandra: Multumesc si eu!

Tags : antreprenoriat in turismCarmina NitescuRomaniaspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

1 Comment

Leave a Response