Romania si Turismul de Aventura

Fara sa imi fac un obicei din a aborda constant turismul intern la care nu ma pricep atat de bine, nu ma pot abtine de la acest articol inspirat din emisiunea de aseara Romania, te iubesc. Tema abordata a fost una extrem de interesanta in special pentru noi cei din industrie, mai concret  “Turismul de aventura, magnet pentru straini”.

Asa cum am discutat si in articolul precendent dedicat Deltei, resursele turistice ale Romaniei sunt extrem de mari daca ne referim la turismul de aventura. Personal, nu sunt adeptul niselor pentru ca in Romania se supravietuieste foarte greu daca nu acoperi o zona de business mai mare, insa din pacate, din punct de vedere al turismului intern nu ne putem adresa maselor de turisti straini pentru ca nu putem concura Turcia sau Grecia in zona litoralului si nici Austria, Elvetia in zona de ski. Asadar, singura noastra sansa este aceeea de a fi cat mai creativi, de a exploata la maxim istoria, traditiile, bucataria romaneasca, portul national iar astfel sa putem scoate produsele turistice care sa reprezinte pentru cei din afara granitelor experiente cu adevarat unice.

Am urmarit cu mare interes emisiunea de aseara si recunosc ca habar n-aveam de cele prezentate acolo. Nu stiam de “drumul dacilor”, de “satele fantoma” , de oameni care traiesc in creierii muntilor in case vechi de sute de ani rupti de realitatea in care traim fiecare dintre noi. Senzatia pe care am avut-o a fost aceea de Romanie secreta, de o tara de care nu stiam ca exista si care totusi poate reprezenta o mina de aur pentru industria turismului.

Promovarea acestui tip de turism nu exista practic nici la nivel national si nici la nivelul agentiilor de turism. Singurii care traiesc de pe urma turismului de aventura sunt cativa ghizi locali care au reusit sa incropeasca niste itinerarii si sa-si “culeaga” turistii din pensiunile din zona pe care ii abordeaza direct oferindu-le trasee numai de ei stiute, mese ca pe vremea dacilor cu vanat la protap, navigarea pe pluta si strabaterea unor zone pe cat de salbatice pe atat de frumoase si pitoresti.

In final asa vrea sa-i felicit pe acesti oameni pentru ca au avut creativitatea de a schita aceste produse de aventura, pentru ca fac din meseria lor un mod de viata, pentru ca prin actiunile lor ofera turistilor straini si alte perspective asupra tarii noastre.

Oricum, in cazul in care nu ati reusit sa urmariti emisiunea, va sfatuiesc sa o faceti online pentru ca merita cu adevarat.

Credit foto: unsplash.com

Tags : madalin mancilaRomania
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

3 Comments

Leave a Response